3 kali pegang perut. Terduduk wanita ini bila bayi kembarnya hilang dalam kanddungan lepas bidan usap perut. Ini rupanya cerita sebenar yang terjadi kepada wanita tersebut

Kehidupan

Terduduk wanita ini bila bayi kembar hilang dalam kandungan lepas bidan mak lmpir ni usap perut. Mengejutkan rupa rupanya ini puncanya.Gambar sekadar hiasan. Assalamulaikum. 4/2011 tahun yang amat bermakna untuk diri aku. ye la rezeki bertimpa timpa. dapat keje tetap dan disahkan “twin pregnncy”. Aku bukan jenis upload UPT kat FB. canang babyy bumb, share gambar scan 3D bagai. Bila ada yang tanya status secara depan depan baru ceq habaq.

Jadinya time raya aku still tak heboh yang aku bakal melahirkan kembar seiras kelak. Cerita aku bermula pada 27.11.2011. tengah siap siap nk pegi kenduri aqiqah kawan mak tetiba ayah dapat call adik dia sekeluarga nk datang rumah.. tanpa rasa sangsi ayah terus on.

So bila dorang sampai aku yang sambut maklum la dah 36 minggu. Tak larat dh buat pape kat umah mak. Bila dorang sampai makcik aku sorang ni dia teruja lain macam. Sampai sampai je salam sambil pegang perut aku. Pastu aku declare la yang pregnancy ni adalah twin seiras dan due 1.1.2012.

dia boleh tak caya. siap meragui pulak keje doktor kata salah cek.. hahaha. Abis warm up sembang. aku pegi la dapur nk tolong mak angkat angkat cawan nk bagi dorang minum. tetiba makcik aku ni datang dapur nak tolong. “eh..biar uteh tolong sian mak buyvng buat keje” (sambil pegang perut aku) .

kita pn seronok la sebab badan tak larat. ada pulak yang datang bantu. Memang kena time la bantuan dia. by the way, mak cik aku ni ada 2 anak dara tau. Tapui anak dara dia suma pemalas. hehehe.. Dah ready makan minum, so dorang pun makan la kat meja yang disediakan.

Aku pulak duduk bertentangan dengan makcik aku kat sofa. Dia perhati je ape yang aku buat. Time tu tengah suapkan anak makan. So piring tu stand atas perut buat macam meja. hehehe. Dia tegur “tengok tu perut dah besar smpai boleh letak piring”. settle cite pasal ank lelaki dia yang nak bertunang bulan 2/2012, dorang pun start nak gerak balik.

ehhh.. lagi skali pegang perut aku.. 3 kali dh dia pegang.. Esok malamnya lepas lepas isyak, tetiba perut aku berombak. Pergerakkan twin sangat sangat agres1f. Ke kiri ke kanan dorang. Sampai mak dengan husband tengok perut aku yang tengah berombak tu. Senak beb.

2 orang dalam perut macam tengah wrstling. Aku pun dah tak tentu arah time tu. Lusa pergerakan twin sayup sayup je. So aku imagine tempat dah sempit so twin pn behave dalam perut bonda dia. 30.11.2011 lepas subuh aku sedar kain basah. Tak mungkin la terkencng.

Rupanya air ketuban dah pec4h. Tapi kaler dia macam kopi o cair. Terus panggil mak, semua kelam kabut bangun siap siap pegi MHKL. Sampai kat hospital, prosedur biasa wajib kena seluk nak tengok bukaan jalan dah bape cm. Dorang cek time tu still 1cm.

So dorang pun wat lek wat pis sebab belum time. Dorang cari heartbeat twin belah kiri. Senyap. Belah kanan, senyap. Belah bawah pun senyap. So nurse panggil doktor, doktor pelatih pun scan. Tetiba doktor hilang. Datang pulak doktor senior sikit scan pulak kat tingkat 1. Pun senyap.

Sekali aku kena tolak pergi bilik pakar. Pakar scan dia cakap twin DAH TAKDE. Aku tanya la sejak bila? dalam tempoh lebih 24 jam. Bila di flash back maybe masa perut tengah berombak ritu. so dorang bawak aku pegi bilik kaunseling. Cerita pulak dengan mak, mak yg nangis..aku?

konfius dengan perasaan time tu. Air mata pun tak mampu nak keluar. Jiwa kosong. Perasaan berkeacmuk, so decide admited.. Jam 2 am 1.12.2012 bukaan jadi 8cm. Terus dorang tolak masuk labour room (LR) 2 jam dalam LR bukaan 10cm. Teran bagai nak rak. Sebab 100% tenaga kita kerah.

Doktor tak suggest untuk vacum atau forcep takut “b4by ros4k”. Sumph penat ! Tepat jam 4.20am lahirlah anugerah tak kesampaian Nur Alysha Qaisara di dunia ni. sunyi LR. Aku peluk Qaisara. Mengalir cairan merah kat hidung anak bonda. Aku nampak muka Qaisara dah biru.

Ya Allah bidadari syurga yg aku tengah lihat ni. Aku c1um. Nurse balut Qaisara dan letak tepi. Subhanallah orang lain teran. Babyy keluar riuh LR. Tapi aku hanya jas4d je yg ada. R0h twin dah sampai di syurga. Tepat jam 6.50am lahirlah bidadari ke-2 bonda Nur Alysha Maisara. Dua dua comel.

Dua dua pengiring bonda. Saham untuk bonda diakh1rat kelak. Urusan bidadari bonda berjalan lancar. Terima kasih Allah permudahkan urusan hambaMu ini. 4 hari lepas besal1n baru discharge sebab cairan mer4h banyak hilang waktu besal1n. Siap kena refill 1 beg cairam mera4h .

Sampai kat rumah, rutin berpantang pun bermula. 1st day berurut lepas settle tetiba cairan mer4h beku keluar besar tapak tangan tebal seinci. Sakitnya la nk kuar bila jah1itan tak elok lagi. Lepas je cairan mer4h beku tu kuar, aku tumpah cairan mer4h tak henti.

Dari jam 12 malam smpai subuh aku dh tukar 12 keping pad… Punyalah banyak cairan mer4h keluar. Esok pagi mak ajak pegi balik hospital. Sampai PACMHKL perghhhh kena selvk pulak, menjerit aku dalam bilik. Dah la sak1t ja1it belum baik. Doktor boleh selvk pulak.

Bukan sekali, 2 kali kena selvk. Rasa macam nak tend4ng doktor tu. Dorang scan tengok ada cairan mer4h beku dalam rahim. Esok kna cuci, bila dah “cuci” yang kuar hanya 2 cc je kot.. lepas “cuci”..kna la refill balik HB (cairan mer4ah) 1 beg.

Settle masukkan dalam kol 5 petang, makan makan sembang sembang sebelum family dengan anak balik skali tetiba nak dekat maghrib sejuk yg amat amat. Sampai tangan merekot rekot kejang. Nurse kelam kabut tengok aku. Sump4h tak t1pu time tu rasa nak pec4h urat urat nak cari bp pun tak dapat.

Nak detect temperature pun tak boleh. Masa tu macam macam ayat baca. Aku fikir malaikat nak tarik ny4wa dah ke. Aku kuatkan semangat. Aku niat “Ya Allah Ya Tuhan ku, aku ada anak. Kuatkanlah semangat aku demi dia yang masih kecil”..

lepas je aku niat tu tetiba macam ada sesuatu keluar dari kaki slow slow terus badan pan4s dan demam. Lepas dah ok, lusa dah boleh discharge. Balik rumah pantang lagi macam biasa. Lepas 2 hari discharge.. tetiba aku tump4h cairan mer4h lagi..

kali ni 3 hari lepak rumah sebab fobia kena seluk dalam bilik PAC masih menghntui.. 3 hari tumpah cairan merah tanpa henti sampaikan aku bangun berdiri bulan bintang suma nampak.. telinga dah berdesin1g. Bibir dengan lidag dah pucat. Muka pun dah jadi kuning.

Bayangkan la sampai nak tukar pad pun aku baring.. nak basuh jauh la skali.. kumpul je dalm plastik skali cairan merah beku yg keluar berketul ketul besar tapak tangan tebal seinci tu.. sump4h sak1t..! Fikirkan anak.. aku pegi jugak la hospital.. betul la Allah cakap.. selagi belum boleh pergi..

tervk mana pn dugaan kau.. tetap belim sampai masa mungk4r dan nangk1r jumpa ko.. sampai hosp.. cairan merah yg non stop 3 hari tu. .terus takde.. tp still kena selvk gak la sebab doktor nak tengok cairam ner4h beku.. dalam PAC dorg amik cairan merah dpt result tengok HB tggl 6 je.

Sedangkan normal paling sikit HB kena ada 12. Separuh beb hilang cairan merah sebab tumpah cairan merah 3 hari non stop.. admited lagi 3 hari.. masuk 2 beg cairam merah.. kali ni ok je time ada kat wad. so lusa discharge.. Bila 2x dah tumpah cairam nerah.. mak pun mintak bantuan seorang ustaz.

Nak pulihkan semangat aku. T4kut aku tak kuat. Twin pergi buat selamanya. Tumpah cairan merah pulak. Bila jumpa ustaz tu dia bukak cerita aku ni bukan tumpah cairan merah biasa, tapi sebenarnya ada gangguan. Orang yang terakhir datang rumah mak tu ada “membela” sesuatu dan dia buat alasan nak datang untuk sembang pasal anak dia nak bertunang.

Tapi sebenarnya niat dia lain. Mak dengan ayah tak bagi tau pun kat ustaz tu yg mak makcik aku tu bidan. Ustaz yg explain 1 by 1 cite “mak lamp1r” ni.. aku terk1lan sangat. Kenapa saudara sendiri buat aku macam tu. Anak tu tak pe la maybe dah janji twin dengan penciptaNya hanya bersama bonda dialam rahi1m je.

Tapi KENAPA aku pun “dikendvrikan” skali.. sampai sekarang aku tak nak jumpa “mak lamp1ir” ni.. risau aku tertvmbuk muka dia..hehehe.. Kat sini aku nak nasihat sikit. apa yg jadi kat kita ni adalah dug4an. Allah tak akan menguji hambaNya jika dia tau kita tak mampu..

lagi 1 anak suami mak ayah ni pinjaman.. amanah utk kita.. redhalah walaupun perit..sebab setiap yang hidup pasti akan pergi buat selamanya yang fana ni.. Nota kaki : terpulang pada yang nak percaya atau pun tidak..aku tak paksa dan aku tak mintak simpati..

Tapi mohon beringatlah bukan kita je yang ada kat dunia ni..banyak makhlvk Allah yg tanpa kita sedar dia berada disekeliling kita..Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral. Sumber : Media Bawang