Akui tak malu untuk mohon bantuan golongan B40. Lama menyepi mengejutkan ini keadaan terkini Zamani Slam.

Artis

Kita kena lalui fasa hidup yang berlaku sekarang” Itu luahan penyanyi popular, Zamani, 50, yang mengalami masalah skoliosis atau tulang belakang melngkung dan terpaksa menghentikan rawatan pnyakit itu buat sementara berikutan kos rawatan yang tinggi.

Menurut Zamani, pendapatannya terjejas berikutan penularan COVlD-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkata, untuk beberapa sesi rawatan mengurut dia perlu mengeluarkan kos di antara RM300 hingga RM400.

” Buat masa ini saya berhenti dulu. Namun, kalau rasa sakit sangat saya buat urutan sendiri seperti yang diajarkan. ” Hidup memang ada fasa-fasanya dan kita kena lalui apa yang berlaku sekarang,” katanya kepada Harian Metro. Penyanyi kumpulan Slam ini mengakui kehidupannya agak terkesan dan hanya berbelanja untuk perkara yang perlu saja.

Mohon bantuan yang ditawarkan kerajaan

Selain dari itu, Zamani tanpa berselindung turut mengakui membuat permohonan bantuan untuk golongan B40 seperti yang ditawarkan kerajaan. ”Apa nak dimaIukan kerana artis juga perlukan pendapatan. Pada saya tiada salahnya perkara ini.

”Tidak ada apa yang hendak dimaIukan kerana semua orang terkesan sekarang. Semata-mata nak elak maIu, tapi hidup susah pun tak guna juga. ”Apapun, terpulang kepada cara masing-masing dan saya tak malu untuk mengakui perkara ini. Lagipun saya dah pernah rasa susah dulu,” katanya.

Zamani berkata, dia juga merancang memohon menyertai Program Hiburan Dari Rumah (HDR) dengan bayaran sebanyak RM5,OOO menerusi Pakej Rangsangan Industri Kreatif Malaysia (Prisma). ” Dah ada peluang pasti saya tak nak ketinggalan untuk ambil. Kita pun tak boleh buat apa-apa dan ini peluang untuk cari pendapatan. Rasanya benda ini bagus untuk golongan penyanyi dan pemuzik,” katanya.

Zamani berkata, dalam masa sama tidak berpeluk tubuh mengharapkan bantuan semata-mata kerana tetap berusaha mencari rezeki untuk keluarganya. Pada 26 Februari ini dia akan beraksi di konsert virtual anjuran Boss Production Pte Ltd dari Singapura.

” Selain itu, saya juga keluarkan syampu jenama Salju yang dipasarkan menerusi platform ilike_global dan akan turut dijual di Shopee selepas ini. Ini termasuk buku Hitam Putih Sebuah Autobiografi yang mengisahkan kehidupan saya juga dikeluarkan dan dijual menerusi platform kru2u.originals,” katanya.

Menurutnya, kedua-dua projek ini dihasilkan oleh KRU dan buku berharga RM39.90 itu dicetak sebanyak 300 naskhah untuk edisi pertama. Dia juga bersyukur kerana setakat ini buku itu menerima sambutan menggalakkan. ” Sekarang kami dalam proses menerbitkan audio untuk bacaan buku ini. Mereka yang malas membaca atau tiada masa untuk membaca boleh mendengarnya dalam format itu pula.

” Saya buat semua ini tapi hasilnya belum nampak. Ketika PKP saya kena buat pelbagai kerja. Kalau ada rezeki Allah nak bagi, jadilah. Kalau tidak, kita hanya perlu mencuba dan selebihnya serahkan kepada Allah,” katanya.

Sumber:hmetr0

Zamani memang dah rasa berat hati

Kuala Lumpur “Saya cakap pada dia (kakak) saya tak nak pergi show apabila melihat keadaannya agak teruk. “Tapi, dia kata jangan kerana dah janji dengan orang. Nanti kena samn dan lagi pun ia babitkan karier saya,” kata penyanyi Zamani Slam mengulas perbualan akhir dengan kakaknya, Zuraidah Ibrahim pada malam kelmarin.

Zuraidah, 53, menghembuskan nafas terakhir akibat jangkitan kuman dalam cairan merah dan komplikasi buah pinggang di Hospital Pakar Al Islam, Kampung Baru, jam 1 tengahari, semalam. Zamani yang sepatutnya menjayakan persembahan Konsert Mini Bersama Zamani & Ameng di sebuah hotel di Pulang Pinang, semalam berkata, dia sebenarnya berat hati untuk ke sana.  

“Perasaan itu amat berat. Saya dan isteri (Nur Juliana Abdul Rani) bertolak pun jam 9 pagi. Ketika sampai di Bukit Gantang, saya terima satu panggilan telefon yang dijawab oleh isteri. “Dia diam selepas itu seperti sembunyikan sesuatu. Melihatkan keadaannya yang lain macam, saya bertanya perkara sebenar dan barulah dia jawab.

“Saya teruskan perjalanan ke lokasi persembahan untuk jelaskan kepada penganjur dan buat video. Mereka pun faham situasi saya,” katanya kepada Harian Metro. Menurutnya, untuk memandu kereta pulang semula ke Kuala Lumpur agak mustahil dan penganjur membantu membelikan tiket penerbangan pulang pada jam 5.45 petang.

“Kami bawa kakak ke hospital pada Khamis lalu untuk buat proses ‘dressing’ bahagian kakinya. Keadaannya ketika itu lemah dan dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi. “Sejak itu, saya pastikan setiap malam pergi menjenguk dia. Saya difahamkan kakak meninggal sewaktu sedang buat rawatan dialisis.

“Siapa yang tak sedih kehilangan kakak. Sekarang tinggal saya dengan abang Zulfazli dan kami pun masing-masing tak sihat,” katanya. Zamani bagaimanapun berkata, hidup perlu diteruskan dan dia bersyukur sempat pulang untuk menyelesaikan urusan kakaknya. Jenazah Zuraidah yang juga ibu penyanyi Zynakal, selamat diuruskan di Tanah Taman Keramat, Kuala Lumpur pada jam 9 malam.