Alif Satar muat naik foto dengan kapsyen rindu isteri. Sekali tiba tiba isteri dia balas komen buat ramai yang terkedu. Sampai macam ni isteri dia boleh komen.

Artis

Umum mengetahui penyanyi dan pengacara Alif Satar kini dikuarantin selepas disahkan positif wabak COV1D-19. Namun, laman sosial miliknya termasuk Instagram tidak pernah sepi daripada kemaskini oleh penyanyi yang popular menerusi lagu Jangan Nakal itu. Terbaharu, Alif telah memuat naik satu foto serta kapsyen menyatakan kerinduannya terhadap isteri, Shadila Halid. Namun, apa yang menarik perhatian adalah respon yang diperoleh serta ditulis oleh isterinya.

Rata-rata sebak dengan respon berkenaan, selain turut mengambil peluang untuk membalas komen isterinya itu dengan menyatakan mereka turut faham perasaan yang dialami pasangan tersebut. Sementara itu, menerusi ruangan komen, rakan-rakan artis dan peminatnya turut tinggalkan kata-kata semangat termasuk Datuk Seri Siti Nurhaliza, Dato Hattan, Naim Daniel, Elly Mazlein, Ippo Hafiz, Catriona Ross, Sharnaaz Ahmad, Anuar Zain dan ramai lagi.

Untungnya Alif, ramai sayang dia! Semoga cepat sembuh ya. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Apam Pink Media

Sumber : HOT.FM

Lama Menyepi Lepas Disahkan Positif Covid 19 Alif Satar Akhirnya Bongkarkan Cerita Apa Yang Berlaku Pada 5 Hari Pertama Di Hospital. Terkedu Sampai Macam Ni Sekali Jadi Pada Dia.

Kuala Lumpur: “Alhamdulillah, selepas lima hari empat malam di sini, saya okay dan stabil. Tekanan bp, buah pinggang dan lain-lain termasuk selera makan semuanya okay.” itu kata penyanyi Alif Satar yang kini ditahan di h0spital Melaka selepas disahkan positif covid-19, Ahad lalu. Alif ketika dihubungi berkata, sejak tiga hari lalu dia mengalami gejala iaitu hilang deria bau.

“Sudah dua ke tiga hari saya hilang deria bau. Difahamkan ini antara gejala wabak ini. Saya pakai sabun mandi dan deodaran pun tak boleh hidu bau. Namun, yang lain semuanya okay. “Alhamdulillah, saya ditempatkan sebilik dengan pembantu peribadi. Disebabkan di sini tidak ramai pesakit covid-19, jadi banyak katil kosong. Kami dijaga baik oleh kakitangan dan jururawat di sini,” katanya.

Berkongsi pengalaman sebagai pesakit covid-19, Alif berkata, ia perkara yang tidak dijangka kerana dia tidak bergejala dan mengalami demam. “Ke mana-mana saja saya ikut prosedur operasi standard (SOP). Sewaktu nak menjalani penggambaran di Melaka saya pergi buat ujian saringan dan keputusannya negatif. Jadi, saya sambung kerja macam biasa.

“Jadi, dalam keadaan sekarang macam mana kita buat dan patuh SOP pun, kita tak tahu apa saja boleh terjadi. Apatah lagi ‘watak’ covid-19 ini lain. Macam saya, suhu badan okay, tidak bergejala dan tidak demam. Jadi memang tak tahu,” katanya.

Ditanya mengenai komen warganet yang menghentam dirinya, Alif mengambil pendekatan untuk tidak ambil pusing. “Kalau ada atau masih menghentam tidak apa sebab mereka tak tahu situasi. Saya tidak marah pun.

Nak kata, kata lah. Ada juga cakap kenapa saya tidak duduk rumah selepas kali pertama buat ujian saringan. Sebenarnya, saya tidak ada kontak dengan sesiapa, jadi tidak perlu kuarantin. Ini arahan diberikan oleh petugas kesihatan. Pendek kata, saya tidak kisah sebab yang bercakap ini mereka tak tahu. Mereka juga tidak rasa dan berada dalam situasi saya,” katanya.

Mengenai aktiviti sepanjang dirawat di hospital, Alif berkongsi melakukan aktiviti kebiasaan dibuat di rumah. “Aktiviti di sini saya buat macam-macam. Saya cuba buat aktiviti seperti di rumah. Contoh, pada waktu pagi saya jogging keliling bilik. Pada sebelah malam, saya bangun untuk solat tengah malam,” katanya.

Dalam masa sama, Alif berkongsi kedua ibu bapanya sudah bebas covid-19 dan dibenarkan keluar dari hospital Sungai Buloh, hari ini. Bagaimanapun, adik bongsu dan datuknya masih lagi dirawat di hospital sama. Mengenai aktiviti seni, Alif berkata, dia terpaksa membatalkan beberapa program yang sudah diatur.

“Saya terpaksa tolak dua program bersama RTM. Penggambaran drama Pnjra Janji pula ditangguhkan. Saya juga akan terbabit dengan penggambaran filem pada 9 Disember ini. Harapnya saya sempat nak buat,” katanya.

Kredit:HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : http://www.awatttsyeikhh.com/

Alif Satar Kini Sedang Menjalani Kuarantin Di Melaka. Sekali Isteri Tampil Bongkarkan Keadaan Terkini Alif Buat Ramai Terkedu. Rupanya Sampai Macam Ni Sekali Jadi Pada Alif.

Alif Satar kini sedang menjalani kuarantin di Melaka. Sekali isteri tampil bongkarkan keadaan terkini Alif buat ramai terkedu. Rupanya sampai macam ni sekali jadi pada Alif.

Kuala Lumpur: Isteri kepada penyanyi Alif Satar, Sha Dila Halid memaklumkan suaminya berada dalam keadaan baik dan enggan terlalu memikirkan apa yang dilaluinya ketika ini. Sha berkata, Alif yang kini menjalani kuarantin di sebuah pusat perubatan di Melaka mengisi masa terluang dengan melakukan aktiviti berfaedah.

“Saya tahu emosi dan fikiran Alif terganggu, namun dia tak mahu larut dengan perasaan dan kegelisahan hati. Alif cuba alih perasaan tidak tenteram dengan bersenam, membaca al-Quran dan pelbagai aktiviti lain. Dalam masa sama, Alif juga bimbangkan keadaan saya dan anak-anak.

“Jika ikutkan, Alif nak minta dipindahkan ke pusat perubatan di Sungai Buloh, tetapi doktor tidak membenarkan. Saya tak putus berdoa supaya suami terus kuat dan sembuh secepat mungkin,” katanya. Menurut Sha, sebagai kontak rapat, dia dan tiga cahaya mata, Alisha Anugerah, 4, Ariana Mecca, 2, dan Muhammad Ali, 1, sudah melakukan ujian saringan di kediamannya, jam 9.30 pagi, hari ini.

“Saya minta jauh dari dijangkiti Covid-19, selama ini. Satu pengalaman yang saya percaya semua orang enggan melaluinya, tetapi akhirnya datang juga. Saya hanya reda dan pasrah. Jauh di lubuk hati, saya mengharapkan keputusan yang diperoleh menyebelahi saya dan anak-anak.

“Saya menitiskan air mata melihat tiga cahaya mata perlu melalui ujian swab. Anak sulung agak okay dan hanya terkejut apabila melakukan ujian calitan pada bahagian hidung dan mulut. “Anak kedua mulanya agak takut, tetapi berjaya ditenteramkan. Anak bongsu pula hanya menangis sekejap, kemudiannya kembali tenang,” katanya.

Katanya, dia memohon orang luar untuk mendoakan keluarga dan kontak rapat lain akan mencapai keputusan negatif. “Andai kata mendapat keputusan negatif, saya dan anak-anak akan melakukan ujian swab kali kedua untuk memastikan kami benar-benar selamat dan negatif,” katanya.

Sha berkata, selepas membuat persembahan pada Separuh Akhir Muzik Muzik (SFMM) Ke-35 Jumaat lalu, keesokan harinya Alif terus ke Melaka untuk menghabiskan baki penggambaran drama Pnjra Janji terbitan JS Pictures selepas solat Subuh.

“Suami mengetahui kontak rapat yang ditemui pada Selasa lalu positif Covid-19 pada tengah hari. Dia tidak berlengah dan terus ke sebuah pusat perubatan di Melaka untuk menjalani ujian saringan dan mendapat keputusan positif semalam,” katanya.

Dalam pada itu Alif mengucapkan rasa syukur dan sebak selepas menerima pesanan dan doa dari Ustaz Abdul Karim. ” MASYAALLAH.. Alif terima banyak ucapan dan doa dari kalian semua. “Alif terima pesanan khas dari ustaz @abdulkarimalmakki sebentar tadi..

ada doa dan pesanan yang Ustaz ada titipkan dalam video ni yang Alif rasa boleh suntik semangat buat semua yang sama situasi dengan Alif. Dari Alif sendiri sebagai pesakit covid19, alif cukup memahami apa yang sedang oleh pesakit dan juga bekas peskit covid19 dari segi mntal..

No one asked to be sick, and trust me I don’t even wish this upon my worst enmy. Jadi alif cukup memahami apa yang sedang oleh peskit dan juga bekas peskit covid19 dari segi mntal.. No one asked to be sick, and trust me I don’t even wish this upon my worst enemy. Jadi alif memohon agar semua teruskan berdoa buat semua yang terkesan dengan Covid19 agar terus kuat untuk kembali sembuh dan semoga wbak ini pergi tinggalkan kita secepat mungkin.

p/s Terima kasih frontliners yang bertungkus lumus membantu dan menjaga situasi covid19 di negara kita. I am witnessing this first hand, they are the truly superheroes. What they are doing are truly remarkable. THANK YOU.

Lepas Alif Satar Disahkan Positif Covid 19 Ramai Rakan Artis Yang Buat Swab Test Semalam. Tergamam Ini Keputusan Terkini Dari Dua Pengacara Program Muzik Muzik.

Rentetan daripada penvndaan persembahan episod ketiga separuh akhir Muzik Muzik 35 (SFMM 35), ramai artis dan krew yang telah membuat ujian swab C0vid 19, setelah penyanyi Alif Satar disahkan positif wbak itu pada 22 November 2020.

Pada 23 November 2020, pengacara program tersebut iaitu Sherry Alhadad dan Haziq Hussni telah mendapat keputusan swab iaitu negatif. Perkara berkenaan dik0ngsikan mereka melalui Instagram masing-masing. Bagaimanapun, Sherry dan Haziq akan terus melengkapkan kuarantln diri mereka selama 14 hari.

Semoga ujian swab kedua nanti juga memberi keputusan negatif. Semalam selepas penyanyi, pelakon dan pengacara Alif Satar disahkan positif C0VID 19, beberapa rakan artis yang dipercayai kontak rapatnya mengambil langkah melakukan ujian sarlngan.

Dalam kemas kini di akaun Instagram masing-masing, beberapa artis antaranya Hael Husaini, Aina Abdul, Ernie Zakri, Syamel dan Stacy Anam memuat naik video dan berkongsi pengalaman melakukan swab test. Agak menyentuh hati apabila Alif sendiri turut berada di ruang komen dan sempat meminta maaf kepada rakan-rakannya.

“Maaf bro, baru je kita jumpa. Aku doakan kau dijauhkan dari C0vID-19,” tulis Alif di ruang komen pada video yang dimuat naik Zyn Akal. Turut membuat ujian adalah Altimet yang menyifatkan pengalaman tersebut sebagai ‘tidak kelakar’. “Tak kelakar weh. Apapun ni yang ditakdirkan, hadap je lah,” tulisnya. Sama-sama kita doakan buat mereka.

Sumber : HotFM

Alif Satar Dikatakan Pencetus Kluster Baru Covid 19 Sekali Pengarah Ini Tampil Bersuara Bongkarkan Perkara Sebenar. Tergamam Rupa Rupanya Ini Yang Terjadi.

Umum sedia maklum bahawa penyanyi, Alif Satar disahkan positif Covid-19. Susulan daripada itu, kesemua kontak rapat Alif diminta untuk melakukan ‘swab test‘ bagi memastikan diri mereka bebas daripada wabak tersebut.

Menerusi Instagram Shahrulezad Mohameddin atau lebih dikenali sebagai Budak Ijat, pengarah drama ‘Nur’ ini tampil membuka mulut dan berkongsikan pendapat peribadinya berhubung mulut warganet yang tidak puas hati sehingga menudh Alif sebagai pencetus rantaian jangk1tan baru ini iaitu ‘Kluster Muzik-Muzik’.

Katanya Aliff bertemu dengan saudaranya sendiri pada Selasa lalu yg tak der kena mengena dengan mereka yg terlibat dengan program SFMM tempohari. Selepas bertemu Aliff resume his normal activity penggambaran, rehearsal SFMM macam biasa tanpa dia sedar saudara dia sendiri rupanya positif Covid (si empunya diri pun tak sedar).

Aliff baru tahu dirinya adalah contact rapat semalam. Itupun setelah saudaranya sendiri yang bagitahu setelah saudaranya didapati Cov1d19. Lalu Aliff mengambil langkah pantas membuat swab test. Malang sekali keputusannya positif.

Secara automatik semua org yg telah Aliff jumpa since Selasa lalu adalah berpotensi menjadi closed contact beliau termasuklah keluarga, rakan rakan industri dan mereka yg terbabit dengan SFMM. Salah Aliff kah? Bukan! Salah keluarga atau saudara yang menjadi punca di jangkiti Covid ker? Pun bukan. Semua adalah Takdir Yang Tertulis.

Jadi sudah sudahlah kita nak menyalahkan itu ini pada Aliff atau orang disekeliling yg terkena sama. Sudah semestinya bukan ini yg kita nak. Virus Covid ni kita bukannya boleh nampak dimata kasar kita. Virus ini dah berada di sekeliling kita di mana mana. Dia dah macam selsema dan denggi. Kalau di takdir nak terkena. Tetap akan terkena. Kita doakan saja baik baik sesama kita okie.

Abam nervous sangat sangat ni. Abam sendiri sebenarnya berpotensi tinggi akan terkena kerana nature kerja abam yang macam mana. Kau jagalah SOP macam mana sekali pun tapi kalau dah terpaksa cramp sampai 20 orang dalam

satu lokasi yang sempit macam rumah flat PPRT risiko tetap risiko ada di situ walaupun abam turun set pakai PPE suit sekalipun. Berapa dah frontliner yg pakai PPE suit yg dah terkena. Bukannya tak ada kes. So abang kena berbanyakkan bertawakal dan berdoa. Di hujung hari segala galanya bergantung dan bertawakal lah kita pada Allah.

*Ikutkan hati abg nak shutdown lagi sebab my people are start to paranoid back. Even me. Tapi rezeki harus di cari kerana ramai crew dan artis abam yg dah berkeluarga. Lagipun abam dah terikat dengan kontrak dengan TV yang drama abam kena disiapkan pada sekian sekian haribulan. Doakan saja yang baik-baik untuk semua. Tak susah bukan?Salam subuh untuk semua.

Sumber: Shahrulezad Mohameddin

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : OHBULAN

Tular Tentang Punca Alif Satar Positif Covid 19 Sheila Rusly Pula Tampil Bersuara Bongkarkan Sesuatu Yang Membimbangkan. Tergamam Rupa Rupanya Ini Yang Terjadi.

Sebelum ini, pengacara dan penyanyi Alif Satar menerusi Instagram mengesahkan dirinya positif Covid-19. Berita tersebut semestinya mencetuskan membimbangkan ramai pihak terutamanya keluarga, rakan industri dan krew penggambaran yang bersama Alif tempoh hari.

Penerbit terkenal iaitu Sheila Rusly menerusi laporan Harian Metro, memaklumkan penggambaran drama bertajuk Pnjra Janji terpaksa dihentikan ekoran pelakon utama Alif Satar disahkan positif Covid-19. Setelah mendapat arahan dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),

Sheila Rusly membuat keputusan menangguhkan sesi penggambaran tersebut dan kesemua krew produksi diarahkan pulang ke rumah masing-masing. Difahamkan seramai 25 orang pelakon dan ahli produksi yang terbabit dalam menjalani penggambaran bagi drama tersebut.

Bagaimanapun, semalam Alif dihubungi oleh bapanya yang memaklumkan individu yang ditemui pada 17 November lalu positif Covid-19. Selepas memberitahu perkara itu kepada KKM, penggambaran terpaksa dihentikan serta-merta.

Sepanjang tempoh 17 November sehingga semalam, Alif hanya terbabit di set penggambaran ini sebanyak dua hari saja iaitu pada 19 dan 21 November. Ujian saringan masih dilakukan, meskipun pihak kami sudah melakukan beberapa ujian saringan sebelum ini.

Malah, sebelum pekerja produksi dan pelakon berangkat ke Melaka pun, mereka sudah menjalani ujian saringan kerana enggan perkara tidak diingini berlaku. Namun, tak sangka mesyuarat yang dihadiri Alif pada Selasa lalu membuatkan dia dijangkiti wabak berkenaan.

Sementara itu, pengurus kepada Alif Satar iaitu Adlina Abu Bakar memaklumkan pengacara itu kini dalam proses kuarantin di sebuah pusat perubatan di Melaka bermula hari ini. Difahamkan, Alif Satar dimaklumkan oleh bapanya mengenai salah seorang kontrak rapat yang menemui Alif pada Selasa lalu positif Covid-19, pengacara itu segera bergegas menjalani ujian saringan.

Semalam Alif dihubungi oleh bapanya yang memaklumkan salah seorang individu yang ditemui di Kuala Lumpur atas urusan kerja disahkan positif Covid-19. Alif yang kebetulan berada di Melaka bagi menjalani penggambaran sebuah drama terus ke hospital untuk membuat ujian saringan dan hari ini dia dimaklumkan positif Covid-19. Saya kini berada di rumah dan sedang menunggu jawapan daripada pihak hospital sama ada saya disahkan positif Covid-19 atau sebaliknya.

Sumber: Harian Metro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : OHBULAN

Jihan Muse Dikatakan Antara Kontak Rapat Alif Satar Tapi Jihan Tetap Teruskan Tugas. Akhirnya Jihan Muse Tampil Bersuara Jelaskan Kenapa Dia Tak Kuarantin.

PENGACARA terkenal, Jihan Muse tampil membuat penjelasan menerusi Instagramnya selepas didakwa menjadi kontak rapat kepada bintang serba boleh, Alif Satar, Jumaat lalu. Bagaimanapun ujar Jihan, program Xtravaganza With Xpander yang disiarkan menerusi platform media sosial Jumaat lalu telah menjalani rakaman dua minggu lebih awal.

“Kepada yang bertanya, saya akan buat penjelasan mengenai Alif Satar. Dengan keadaan Alif sekarang dan kebetulan program Mitsubishi Xpander yang tayang Jumaat lalu, program itu merupakan rakaman yang telah dirakam dua minggu lepas.

“Sebaik mengetahui, saya sudah menghubungi pengurus Alif dan pihak berkenaan, saya difahamkan bukan dalam lingkungan waktu dikaitkan,” jelasnya. Tambah Jihan, dia akan tetap menjalankan ujian Covid-19 esok dan mendoakan rakannya itu cepat sembuh.

“Kita doakan Alif dan semua cepat sihat. Walau macam mana pun saya akan jalankan tanggungjawab dengan membuat ujian saringan. “Malam ini kerja (mengacarakan program Gegar Vaganza 7) diteruskan. Saya akan jaga SOP (prosedur operasi standard) semaksimum mungkin. “Orang disekeliling saya pun memakai penutup muka dan sarung tangan. Doa yang baik-baik, semoga semua berjalan lancar,” ujarnya.

Berikut reaksi dari warganet

“Malam ini kerja (mengacarakan program Gegar Vaganza 7) diteruskan. Saya akan jaga SOP (prosedur operasi standard) semaksimum mungkin.” Betul tu..kene teruskan juga..kami dahagakan hiburan dikala wabak seperti ini..lagi pon ismail sabri kata acaran hiburan ikut sop”

Dalam pada itu Sistem Televisyen Malaysia Berhad (STMB) mengumumkan seorang artis yang menyertai Separuh Akhir Muzik Muzik (SFMM) Ke-35, yang berlangsung sejak kelmarin, dijngkiti COVID-19 berdasarkan maklumat Kementerian Kesihatan.

STMB dalam kenyataan menyebut, artis terbabit sedang menjalani rawatan di sebuah hospital kerajaan. Menurut kenyataan itu, artis terbabit menjalani ujian saringan COVID-19 selepas mengetahui kontak rapat yang ditemuinya, Selasa lalu, didapati positif wabak itu, semalam.

Artis terbabit menjalani ujian mandatori C0VID-19 yang dikendalikan KKM semalam dan disahkan positif, hari ini. “STMB sedang bekerjasama rapat dengan KKM dan artis berkenaan untuk mendapatkan maklumat terperinci pergerakan beliau bagi mengurangkan risiko kebarangjangkitan kepada warga kerja dan semua yang terbabit dalam program SFMM35.

“Pada masa sama, kerja sanitasi di lokasi acara, Sri Pentas 2 juga dilaksanakan mengikut prosedur operasi standard (SOP) KKM,” kata kenyataan itu. Sehubungan itu, STMB memutuskan siaran langsung pentas akhir SFMM35 yang dijadualkan malam ini, ditunda kepada tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

“STMB sentiasa mengutamakan kesihatan kakitangan dan pelanggannya serta sentiasa akur dengan setiap SOP ditetapkan KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN). “Kakitangan yang terbabit dalam produksi sudah memulakan kuarantin dan bekerja secara virtual di rumah masing-masing bermula hari ini. “Kakitangan STMB yang juga kontak rapat dengan artis terbabit turut menjalani ujian calitan COVID-19,” katanya

Alif Satar kini kuarantin di Melaka

Kuala Lumpur: Pengurus kepada pelakon dan penyanyi Alif Satar, Adlina Abu Bakar memaklumkan penghibur popular itu kini menjalani rawatan dan proses kuarantin di sebuah pusat perubatan di Melaka bermula hari ini.

Adlina ketika dihubungi berkata, sebaik penyanyi itu dimaklumkan oleh bapanya yang mengenai salah seorang kontrak rapat yang ditemui Alif pada Selasa lalu positif pandemik itu, dia terus bergegas menjalani ujian saringan Covid-19.

“Semalam Alif dihubungi oleh bapanya yang memaklumkan salah seorang individu yang ditemui di Kuala Lumpur atas urusan kerja disahkan positif Covid-19. “Alif yang kebetulan berada di Melaka bagi menjalani penggambaran sebuah drama terus ke hospital untuk membuat ujian saringan dan hari ini dia dimaklumkan positif Covid-19.

“Saya mohon kepada semua pihak untuk mendoakan kesihatan Alif yang sedang menjalani proses kuarantin,” katanya. Menurut Adlina, dia yang turut menemani Alif pada mesyuarat itu masih menunggu laporan daripada pihak hospital sama ada turut dijangkiti Covid-19 atau tidak.

“Saya kini berada di rumah dan sedang menunggu jawapan daripada pihak hospital sama ada saya disahkan positif Covid-19 atau sebaliknya,” katanya. Terdahulu Alif memaklumkan dirinya disahkan positif jangkitan Covid-19 di akaun Instagram miliknya.

Zulin Aziz antara ‘kontak rapat’ Alif Satar

Kuala Lumpur: Pelakom Zulin Aziz kini harus menjalani kuarantin selana 14 hari berikutan salah seorang kontak rapat kepada pelakon, penyanyi dan pengacara, Alif Satar. Terdahulu, Alif menerusi perkongsian di Instagram memaklumkan dia sah positif pandemik Covid-19 selepas membuat ujian saringan.

Zulin berkata dia menjadi kontak rapat dengan Alif kerana mereka sama-sama terbabit dalam satu penggambaran drama. “Saya kena jalani kuarantin 14 hari dan ujian swab, yang mana saya adalah salah seorang kontak rapat Alif di set penggambaran.

“Dengan ini, saya minta maaf pada penerbit dan pihak-pihak lain yang mana saya perlu bekerjasama dalam telefilem dan talk show (program bual bicara), Saya kena batalkan kerana tempoh itu saya perlu menjalani kuarantin di rumah,” tulisnya di Instagram.

Selain itu,Zuln turut meminta orang ramai terutama pengikutnya supaya mendoakan keselamatan penggiat seni supaya dilindungi daripada Covid-19. Zulin yang juga aktif mengacara turut mendoakan Alif semoga diberikan kesembuhan segera oleh Allah SWT daripada jangkitan wabak berkenaan.

Tidak ketinggalan, Zulin juga mengingatkan orang ramai supaya mengikut prosedur operasi standard (SOP), ditetapkan, jangan keluar rumah jika tiada keperluan, pakai pelitup muka dan sentiasa sanitasi tangan. Difahamkan, Zulin dan Alif terbabit membintangi drama Pnjra Janji teebitan JS Pictures Sdn Bhd yang diarahkan Jinggo di lakosi di Melaka. Kini, penggambaran drama itu juga sudah dihentikan.

Dah 3 Minggu Tidak Ada Solat Jumaat. Alif Satar Membuat Satu Perkara Yang Membuatkan Warganet Terkejut Dan Tidak Disangka Sangka.

Berkongsi sebuah video memaparkan dirinya membaca surah Al-Kahfi di laman Instagram sebelum berkunjung ke masjid untuk solat Jumaat, pelakon versatil Alif Satar raih pujian warganet. Posting yang menonjolkan bakatnya mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran itu mengundang perhatian pengikut di laman berkenaan selepas bacaan 10 ayat terawal tersebut kedengaran merdu.

Malah, entri itu juga meraih komen positif kerana bacaan tajwid serta makrajnya yang disampaikan olehnya dilihat hampir sempurna sehingga ada yang mendakwa ia menimbulkan rasa tenang di jiwa setelah mendengar alunan tersebut.

Sekadar informasi, Surah al-Kahfi amat digalakkan untuk dibaca oleh umat Islam pada hari Jumaat. Hal ini demikian kerana, tidak kira 10 ayat terawal mahupun 10 ayat terakhir atau sebahagiannya, surah berkenaan difahamkan mampu menjadi benteng keimanan kukuh daripada fitnah dajjal.

Seperti sedia maklum, pihak kerajaan tidak membenarkan aktiviti keagamaan dijalankan di masjid selepas perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negeri Selangor serta Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Meski sudah tiga minggu tidak dapat menunaikan solat Jumaat, penyanyi dan pelakon Alif Satar memberitahu ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mendapat ganjaran pahala di hari Jumaat.

Penyanyi berusia 30 tahun itu telah berkongsi perkara tersebut menerusi laman media sosial Instagram miliknya. “Assalamualaikum.. dah 3 minggu tak pergi solat jumaat. Tapi walaupun tak dapat pi, boleh buat benda sunat untuk score ‘point’ pahala jumaat. “Potong kuku, baca surah al-kahfi, banyakkan selawat dari hari-hari biasa, bersedekah etc.. kita buat sama-sama, semoga diterima segala amalan kita guys okay! AL-KAHFI MODE ON! – @iktikafalif,” tulisnya. Sekadar informasi, perlaksanaan PKPB tersebut yang mula berkuatkuasa pada 14 Oktober lalu telah dilanjutkan sehingga 9 November depan.

Foto: Instagram Alif Satar

Mana wira wirawati negara sekarang. Menakjubkan Alif Satar kongsikan memori lamanya sewaktu menjalani PLKN sehingga meraih perhatian warganet yang tinggalkan banyak komen di postingnya.

Penyanyi dan pengacara Alif Satar meraih perhatian wargamaya apabila terkenang memori ketika menjalani latihan di Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)  sekitar 12 tahun lalu. Menerusi laman sosial Instagram, Alif berkongsi sekeping foto bersama seorang jurulatih kecergasannya ketika berada di Kem PLKN Princess Haliza, Sepang, Selangor. 

“12 tahun lepas waktu khidmat negara. Dan masih lagi berkhidmat demi negara dengan cara sendiri. Mana wira wirawati negara sekarang, korang dekat mana?. “Kem PLKN Princess Haliza, ni bersama seorang jurulatih kitorang panggil dia, cikgu Pet. Besar dan tinggi macam The Rock,” tulis Alif di ruangan kapsyen. 

Menerusi perkongsian tersebut, Alif kelihatan segak mengenakan pakaian seragam dan berkepala botak semasa menjalani program latihan selama tiga bulan itu. Di ruangan komen, ramai wargamaya yang berkongsi kem dan pengalaman mereka ketika turut sama menjalani program latihan tersebut. 

“Saya dulu PLKN Sinaran Suria, Sungkai. Waktu 2017, kumpulan 1 siri 14/2017, team Bravo” kata seorang wargamaya. “Alip, aku kem PLKN Nasuha, Pagoh, kumpulan 1, siri 1, 2004,” komen seorang wargamaya. “Kem PLKN Desa Rimba, Kuala Kangsar, Perak (2011),” tulis seorang wargamaya.

“Omg saya teringat pergi kem PLKN Princess Haliza lawat kakak pastu nampak Alif botak lepak depan koperasi. Muka gangster gila nak mintak ambil gambar pun takut,” kongsi seorang wargamaya. “Alif, kita sama batch. Banyak sangat kenangan dekat kem PLKN Princess Haliza, cikgu Pet memang happy go lucky,” luah seorang wargamaya lagi. 

Sehingga kini, foto tersebut telah menerima hampir 45,000 tanda suka dan 500 komen daripada warga Instagram. Sekadar info, PLKN merupakan kursus latihan wajib selama tiga bulan di Pusat Latihan PLKN seluruh Malaysia apabila tamat pendidikan sekolah menengah di Malaysia atau berumur 17 tahun ke atas. Program latihan bagi pembinaan sahsiah diri dan mengukuhkan semangat patriotisme dalam kalangan generasi muda ini bermula pada tahun 2004 dan diberhentikan pada tahun 2018. -GEMPAK