Baru baru ni tular pasal farm fresh bukan milik melayu. Tak boleh duduk diam sekali tiba tiba boss susu tampil dengan penjelasan buat ramai yang terdiam.

Viral

Tular dalam beberapa hari ini pendedahan syarikat Farm Fresh bukan milik Melayu. Perkara itu telah didedahkan oleh seorang pengguna Facebook, Aliff Ahmad dan mendapat perhatian dari warganet. Menurut Aliff, berdasarkan cariannya di Interepo, syarikat Farm Fresh Milk Sdn Bhd sebenarnya dimiliki 100% oleh The Holstein Milk Sdn Bhd

Terpanggil menjawab kenyataan tersebut, Boss susu atau Azmi Zainal di laman FB nya menjawab segala keresahan yang bermain di fikiran peminat susu ini.. Ya… pegangan saham saya mmg kecil, mana bisa orang yg dah down dlm bisnes dan meniaga d pasar mlm punya byk wang utk memiliki saham yg besar…

pelaburan dalam industri tenusu pula ratusan juta… selepas 11 tahun nilai sykt kami melonjak berlipat2 kali ganda atas usaha keras kami…alhamdulillah nilai share yg kecil tu jadi byk juta nya… syukur ke hadrat allah yg mengeluarkan aku dari kesusahan…

berpanas berhujan berniaga, di tengking bangla ketika saya merchandise d Mydin, menitik peluh bawa lori hantar susu ke supermarket sampai basah spenda kerana lori tiada aircond… ni semua kerana sy x belajar betul2 apatah lagi sbb sy x belajar d australia

Berjaya mewujudkan peluang perniagaan kepada Rakyat Malaysia

Dalam perjalanan perniagaan bersama farm fresh… bohonglah kalau saya kata bukan RM yg saya kejar, tapi bagi saya kejayaan paling besar ialah mewujudkan peluang perniagaan dan pekerjaan kepada rakyat malaysia… 634 peluang pekerja dapat kami berikan…

ramai anak2 luar bandar d muazam mendapat munafaatnya dan bukan setakat jadi operator atau jaga lembu, tapi ramai yg kami angkat menjadi tenaga kerja professional, kami latih, kami didik mereka… Buka kilang d pendalaman ni byk kekurangannya…

tiada manager atau engineer yg profesional mahu bekerja dan tinggal di pendalaman… beberapa kali kami cuba bawa mereka dan tawarkan gaji tinggi… mereka cabut kerana mereka tidak biasa hidup d luar bandar… apalah lagi pilihan yg kami ada…

kami latih anak2 muazam yg berbakat untuk menggalas tugas ini… alhamdulillah mereka semakin bagus dan komited utk membangunkan syarikat serta tempat lahir mereka. Dan 80% dari mereka adalah melayu islam… bangsa saya dan bukan bangsa australia

Bersaing dengan pesaing yang mempunyai modal besar

Pada tahun 2016 lapuran AC Nielson menunjukkan pegangan jualan atau market share farm fresh dlm segmen susu segar sebanyak 39%. Pada masa itu competitor kami mula bertindak balas dan mereka berusaha bersungguh2 untuk mengejar kami, mereka labur puluhan juta… terpampang lembu mereka di tiang jejantas sepanjang federal highway, palang tol, signboard juga…

dan ada juga yg bawa mascot lembu masuk buletin utama… pada waktu tu kami cuma blh melihat sahaja kerana belum mampu untuk buat macam mereka… khazanah minta kami agresif untuk serang balas… brader jawab..”kita x buat apa2 pun allah dah bantu kita… susu kita tetap habis dan sentiasa x cukup… x perlu bazir wang”…alhamdulillah atas jalan yg allah permudahkan

Bisnes berkembang

2016 Kami mula expand bisnes secara agresif… kami tingkatkan kan pengeluaran kami tambah lembu, tambah ladang dan besarkan kilang… ni semua perkara mudah… ada duit semua blh buat… kami buat kerana kami mahu produk ini mencapai keseluruh pelusuk malaysia… bila semua tempat dah ada barulah kita blh masuk TV bilang brader pada lembaga pengarah.

Bantu ekonomi keluarga

Pada 2016 juga brader cetuskan ilham program micropenuer kami yg kami panggil Home Dealer… mereka jual susu. Pada asalnya niat brader untuk suri2 rumah tambah pendapatan untuk bantu suami dlm perbelanjaan isi rumah. Tapi suri2 rumah ini sangat berbakat dan bersemangat…

mereka bukan hanya jual pada jiran2 tapi mereka berjualan d carboot sale, masuk expo, jual kat kedai2 dan kini bilangan mereka mencapai lebih dari 2000 orang dan bukan suri rumah shj… ramai juga para pekerja kerajaan dan swasta yg buat part time jual susu bagi membantu ekonomi keluarga…

dan jumlah jualan mereka(home dealer sahaja) pada tahun 2020 mencapai 150juta. Ramai di kalangan mereka sudah punya kedai sendiri, ada van dan lori untuk menghantar susu… kami modalkan dulu tanpa sebarang guarentor atau bank deposit, kami ambil risiko kredit untuk bantu mereka….98% dari mereka adalah bangsa saya bangsa melayu malaysia dan bukan juga bangsa melayu australia.

Sindiran buat Aliff Ahmad

Saya bangga blh cerita dgn anak2 saya bila kami bertemu… bagaimana ayahnya berusaha meningkatkan pendapatan golongan b40… tapi bagi saudara aliff 111 mungkin dia bangga dan bilang pada anak dia… “hari ni papa dah malukan boss susu… meh tengok kat fb… ramai orang puji papa sebab papa pandai cari maklumat… nanti papa ajar anak2 macam mana nak buat…”

tapi alhamdulillah saya x ajar anak saya begitu… saya ajar anak saya untuk jadi insan berguna agar bisa berbakti pada negara… hasil jadi tunggangan cina dan tungangan home dealer… kedua2 anak saya menjadi doktor… alhamdulillah dan syukur pada allah yg tidak putus2 menunjukkan jalan dan membantu brader… saya juga ucapkan terimakasih pada mereka yg terus menyokong saya dan syarikat farm fresh… hanya allah sahaja yg bisa membalas budi baik kalian

sumber : FB Azmi Zainal / trending network

Farm Fresh bakal terbit IPO

SERDANG: Farm Fresh Sdn Bhd bakal menjadi syarikat pengeluar tenusu pertama negara disenaraikan di Bursa Malaysia. Ketua Pegawai Operasinya, Azmi Zainal berkata, pihaknya dalam proses permohonan penyenaraian dan bakal menerbitkan tawaran awam permulaan (IPO).

“Kami jangkakan IPO diterbitkan pada November 2020 dan sekarang kita masih dalam proses melengkapkan IPO berkenaan. “Dari segi nilai jualan dan semuanya kita memang sudah layak untuk ke IPO dan kami memang ke arah itu berikutan ramai yang meminta Farm Fresh menerbitkan IPO.

“Sekarang memang sudah sampai masanya bagi kami ke Bursa dan IPO ini mengambil masa setahun untuk dilengkapkan semuanya,” katanya yang ditemui sempena sesi lawatan ke ladang Farm Fresh di Ladang 16, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Azmi berkata, menjelang 2020 pihaknya menjangkakan untuk mencapai RM380 juta jualan dengan 20 hingga 25 peratus disumbangkan daripada segmen usahawan Farm Fresh. Beliau berkata, melangkah ke hadapan pihaknya akan membuka ladang baharu Farm Fresh di Perak dan Pahang pada tahun depan.

“Buat masa ini, kami mempunyai empat ladang di Malaysia dan tiga di Australia yang mana ladang di Malaysia saja mampu menghasilkan kira-kira 20 juta liter susu setahun. “Kami mengeluarkan lebih kurang 36 peratus daripada pengeluaran susu mentah negara dan bagi menampung permintaan yang sentiasa meningkat, kami turut memperuntukkan perbelanjaan modal (capex) RM80 juta tahun depan,” katanya.