Bukan isteri sahaja yang wajib beritahu suami kalau hendak keluar rumah. Suami juga harus beritahu supaya isteri tidak risau.

Sebaik saja mengikat diri dengan perkahwinan, golongan lelaki bergelar suami perlulah beringat bahawa ada wanita yang bernama isteri sedang menunggu kepulangan kita di rumah. Jadi, adalah tanggungjawab anda sebagai suami memaklumkan ke mana saja anda pergi agar si isteri tidak gelisah dan bimbang dengan keadaan suaminya.

Namun, berapa ramai yang mengamalkan konsep memaklumkan kepada isteri masing-masing? Mungkin boleh dibilang dengan jari. Menurut Tuan Azlan Noor, isteri akan rasa dihormati apabila suami memaklumkan pergerakan mereka. Malah, amalan seperti itu akan menambahkan lagi tahap kepercayaan mereka terhadap suami, sekali gus mengurangkan rasa kebimbangan dalam diri mereka. Hey, manfaatkan perkongsian yang bagus ini ya!

Bila fikir-fikir, betul juga cakap surihati saya. Isterilah yang patut kena tahu apa yang suami nak buat. Ke mana kita nak pergi, lagipun tak salah kalau kita cerita benda yang betul. Teringat masa surihati dulu. Nasib baik masa itu di office. Buatnya saya merendek di tempat lain, mengagaulah dia seorang diri. Allah, minta jauhlah.

Sebenarnya, bila suami info isteri, RASA BIMBANG MEREKA BERKURANGAN. Kalau jadi apa-apa, mereka tahu mana nak cari. Kalau tak info, selagi suami tak jejak rumah, selagi itulah isteri ini risau. Hati tak tenang dan jiwanya gelisah. ISTERI RASA DIHORMATI. Isteri kita ini ibarat rakan kongsi dalam bisnes (rumah tangga). Bila kita kasi info, ibarat kita bagi penghormatan. Mereka itu bukan tunggul kayu di rumah.

BENTUK KOMUNIKASI DALAM HUBUNGAN. Komunikasi ini mesti dua hala. Tak boleh dia saja kena beritahu. Suami pun sama. Bila begitu, mereka tahu kita berlaku jujur dan kepercayaan akan bertambah. Maka terbitlah rasa kasih, sayang dan cinta.

SUAMI YANG JUJUR ADALAH GENTLEMAN. Isteri mana yang tak mengimpikan suami yang gentleman. Biar tak handsome, asal tahu cara dan layanan terbaik untuk pasangan. Tak semestinya kena belai setiap masa. Bagi sms sepatah pun dah kira gentle la tu.

LATIH DIRI BUANG SIFAT EGO. Lelaki dan ego berpisah tiada. Takut dikatakan suami pengecut setiap aktiviti nak kena beritahu isteri. Dengar sini wahai suami sekalian. Anda tidak akan dilabelkan sebagai pengecut jika tidak info isteri tetapi anda pengecut jika sudah menyusahkan pasangan, tidak jujur, tidak hormat isteri dan ego melampau.

Tidak perlu berahsia dengan isteri. Benda baik dan betul, jangan disorok. Bila kantoi, jenuh nak cover. Itu pun kalau isteri ‘termakan’ dengan cover korang itu. Hahaha! Jadilah suami yang gentleman. Kita hormat dia, dia hormat kita semula. Basic rule saja, sebagai manusia. Kalau rasa diri itu manusialah. Lainlah kalau rasa diri itu kayu.

Sumber : Azlan Noor

About ApamPink 103 Articles
Artikel di dalam blog ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog yang bertujuan untuk berkongsi maklumat dengan masyarakat umum. Sekiranya perkongsian artikel yang dipaparkan disalah-ertikan, kami tidak akan bertanggungjawab. JIKA ANDA SUKAKAN SALAH SATU ARTIKEL, JANGAN LUPA SHARE...