Bertuah betul nasib warga emas ini. Selesai divksin tapi paling istimewa bila disuntik oleh seseorang ini.

Seorang wanita warga emas dari Kampung Manir, di sini menjadi penerima vaksin tertua di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di sini, hari ini. Warga emas berusia 102 tahun itu, Fatimah Muda ditemani anak ketiganya, Azhari Mohd, 56, ke PPV UniSZA dan menerima vaksin Sinovac pada 2.10 petang. Lebih istimewa apabila Fatimah […]

Continue Reading

Ini nasihat daripada Ketua DMPM. Berhenti tunding jari pada kerajaan namun ini yang sepatutnya rakyat patut buat.

“Cukup-cukuplah menuding jari kepada kerajaan seolah-olah kerajan gagal tetapi pada masa yang sama merekalah sebenarnya yang gagal untuk membantu kerajaan,” kata Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM), Dr Najihatussalehah Ahmad. Beliau menempelak tohmahan sesetengah pihak mengatakan kerajaan gagal sedangkan katanya, segala sistem pentadbiran kerajaan walaupun dalam keadaan negara lockdown dan sebahagian lembah Klang dalam […]

Continue Reading

Dulu meniaga beg di pasar malam tapi kini jual burger untuk sara isteri masih belajar. Pemuda ini akui sampai pernah dapat banyak ni sahaja order dalam sehari.

Sebelum berniaga burger, Amin pernah berniaga di pasar malan dan menjadi penghantar makanan. Saban hari kita disajikan dengan kisah-kisah rakyat negara ini yang terkesan teruk akibat pandemik Covid-19. Di Kelantan, seorang lelaki berusia 22 tahun tidak dapat menjalankan perniagaannya di pasar malam sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Ketika saki-baki wang simpanan mula kehabisan, dia tampil […]

Continue Reading

Jejaka ubah botol kicap jadi pasu bunga comel. Ingatkan nak tunjuk cara DIY tapi ini pula yang orang minta.

Botol kicap terpakai yang diubah menjadi perhiasan rumah oleh Hasz menerima pujian ramai Kalau dah kreatif, barang terbiar pun boleh jadi lawa. Di aplikasi TikTok misalnya, video-video DIY (do it yourself) pelbagai item dekorasi rumah oleh seorang pelajar bidang Rekaan Fesyen tular dan mencuri tumpuan ramai. Terbaharu, nama Hazrul Hadi Salim @ Moza sekali lagi dihujani […]

Continue Reading

Gadis laut cemerlang STPM. Boleh pula siap bawa keluarga bergambar di port kegemarannya.

Gadis yang pernah mendapat jolokan sebagai ‘gadis laut’, Izryana meraikan kejayaan memperoleh keputusan cemerlang dalam STPM dengan merakamkan gambar di atas bot bersama ibunya. PELAJAR yang mendapat jolokan ‘gadis laut’ ini pernah tular dengan video makan telur ketam dan udang mentah di atas bot selain kecintaannya terhadap hidupan laut dan aktiviti berkaitan dengannya. Terbaharu, dia sekali […]

Continue Reading

Ramai yang teruja tengok Rides Genting Skyworld. Dah seakan akan taman tema luar negara.

Semenjak musim pandemik melanda, rasanya sudah lama kita tidak bercuti ke mana-mana kan? Jadi bila baru-baru ini viral beberapa foto dari Genting Skyworlds Outdoor Theme Park di media sosial, ramai yang dah pasang angan-angan nak bercuti ke sana! Menerusi perkongsian Traveltopia di Twitter, beberapa imej telah dikongsikan Greg Pearn iaitu antara individu penting dalam pembinaan taman tema ini […]

Continue Reading

Tular ibu tunggal terkejut idea bernasnya ini boleh buat ramai tersenyum dan mudahkan kerja orang lain. Rupanya ini yang menimpa dirinya.

Teratai menggunakan takal untuk sambut runner yang menghantar barangan dan makanan. KADANG kala kita tidak perlu menggunakan tenaga yang banyak untuk melakukan sesuatu pekerjaan. Kita hanya perlu menggunakan akal untuk berfikir dengan lebih kreatif. Walaupun idea ini bukanlah sesuatu yang luar biasa, namun apa yang diperkenalkan Norizah Yusoff, 42 atau lebih dikenali sebagai Teratai bukan sahaja […]

Continue Reading

Pemuda ini akui terdesak sampai perlu jual sesuatu ini demi teruskan hidup keluarga. Tak sangka sampai dapat tarik perhatian ramai.

Karim menunjukkan sebahagian baju-baju terpakai yang mahu dijualnya bagi mendapatkan wang. Atas desakan hidup, seorang lelaki terpaksa menjual barang peribadi demi meneruskan kelangsungan hidup kerana terkesan dengan pandemik Covid-19. “Assalamualaikum. Atas sebab terdesak, kami suami isteri decide untuk jual pakaian kami anak beranak. Perniagaan kami dah tiada. Amat perlukan duit untuk standby kelahiran anak kedua tak lama lagi. Baju lelaki […]

Continue Reading

Walaupun PKP AJK masjid tetap lakukan tugas seperti biasa. Sekali ini luahan dan harapan AJK masjid pada kerajaan.

Kerajaan digesa beri keutamaan vaksin kepada AJK surau dan masjid. Kehilangan 15 jemaah termasuk imam dan bilal di sebuah masjid di Kedah baru-baru ini nyata menggusarkan pelbagai pihak yang menggesa supaya ahli-ahli jawatankuasa (AJK) surau dan masjid turut diberi keutamaan vaksin Covid-19. Imam II Masjid Gombak Utara, Hanif Hawari ketika dihubungi mStar berkata petugas-petugas masjid adalah antara […]

Continue Reading

Bagi membantu penduduk di kawasan ini mendapatkan vaksin. MDJ dan jabatan kerajaan adakan kempen pendaftaran secara ini pula.

Jerantut: Majlis Daerah Jerantut (MDJ) dengan kerjasama jabatan kerajaan yang lain mengadakan kempen pendaftaran vaksinasi dari rumah ke rumah bagi membantu orang ramai di Jerantut mendaftar sebagai penerima vaksin Covid-19. Yang Dipertua Majlis Daerah Jerantut, Khairun Nissa Aris, berkata bermula hari ini sehingga esok, wakil daripada jabatan kerajaan akan mengedarkan borang pendaftaran vaksinasi secara terus […]

Continue Reading