Dikurniakan 5 orang anak dan jadi wanita kedua raih gelaran Tun di Malaysia. Ini rupanya hidup skrikandi negara Tun Rahah yang ramai tak tahu

Berita

Bonda kepada bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak iaitu Tun Rahah Mohamed Noah telah menghembvskan nafas terakhirnya  jam 4.30 petang, semalam, di Prince Court Medical Centre, Kuala Lumpur. Beliau yang dikhabarkan kurang sihat dan sedang menerima raw4tan di hospital tersebut beberapa hari yang lalu, hembuskan nafas terakhir pada usia 87 tahun.

Bagi mengenang jasa dan jasa beliau iaituTun Rahah, kami daripada Team OHBULAN! ingin berkongsi serba sedikit mengenai latar belakangnya sepanjang kehidupan beliau.Foto: Dimuat naik Dato Seri Najib di laman Twitternya sempena ulang tahun kelahiran Tun Rahah ke-83

Tun Rahah atau nama penuh beliau Tun Hajah Rahah binti Tan Sri Dato’ Haji Mohamed Noah dilahirkan pada 11 Jun 1933 di Muar Johor. Beliau merupakan puteri bongsu kepada Tan Sri Haji Mohamamad Noah Omar, seorang ahli politik negara yang ternama pada suatu ketika dahulu. Beliau mempunyai sepuluh orang adik beradik. Tun Rahah telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Convent of the Holy Infant Jesus, di Johor Baharu dan seterusnya melanjutkan pelajaran di sebuah Sekolah Menengah di Johor Bahru.

Semasa di sekolah menengah, Tun Rahah diperkenalkan kepada Tun Abdul Razak Hussein yang pada ketika itu sudah menjadi ahli aktif parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Rakan kepada Tun Abdul Razak iaitu Taib Andak semasa belajar di London merupakan individu yang memperkenalkan mereka berdua. Pada 4 September 1952, Tun Abdul Razak dan Tun Rahah telah selamat mendirikan rumah tangga. Usia Tun Rahah pada ketika itu ialah 19 tahun manakala, Tun Abdul Razak berusia 30 tahun.

Sepanjang tempoh perkahwinan mereka, Tun Rahah dikurniakan lima orang cahaya mata lelaki iaitu Dato’ Sri Najib Tun Razak, Datuk Mohamed Nazir, Datuk Ahmad Johari, Datuk Mohamed Nizam serta Datuk Mohamed Nazim.

Buat pengetahuan korang, Tun Rahah bukan sahaja seorang isteri kepada pemimpin negara yang berpengaruh. Beliau juga merupakan insan yang memberi semangat kepada suaminya terutama ketika menghadapi peristiwa darurat di Tanah Melayu dan rusuhn kaum pada tahun 1969. Selain menjadi isteri dan ibu, beliau juga akan menemani suami tercinta untuk menjalankan tugas-tugas rasmi negara sama ada di dalam mahupun luar negara.

Di samping itu, menjadi anak kepada seorang ahli politik negara yang berpengalaman dalam bidang politik, Tun Rahah juga banyak belajar selok belok politik daripada ayahnya yang pernah menjadi Yang Dipertua Dewan Rakyat yang pertama dan Yang Dipertua Dewan Negara. Tun Rahah juga bergiat aktif dalam setiap pilihan raya. Ini jelas terbukti apabila beliau rajin berkempen dari rumah ke rumah dan berucap di perhimpunan anjuran wanita. Sifat keperibadian dan sikap beliau juga telah membuktikan bahawa kaum wanita boleh memberi sumbangan berkesan kepada pembangunan negara.

Tun Rahah juga merupakan salah seorang wanita yang rajin melibatkan diri dalam kegiatan kaum wanita di negara ini. Antara kegiatan kaum wanita yang disertai oleh beliau ialah pergerakan kaum Ibu Umno iaitu (Wanita Umno). Beliau juga menjadi pengasas pergerakan Wanita Umno Petaling Jaya dan cenderung dengan kerja-kerja kebajikan khususnya yang memberi manfaat kepada kaum wanita.

Tambahan, beliau merupakan penaung Pertubuhan Tindakan Wanita Islam (Pertiwi) yang pertama pada 1969 hingga 1976 selain pernah dilantik sebagai Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia, Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Restoran Rakyat dan menjadi Canselor pertama Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR) pada 2001.

Pada tahun 1976, Tun Abdul Razak telah menghembuskan nafas terakhirnya akibt leukem1a. Sebagai seorang ibu, Tun Rahah telah menggalas tanggungjawab sebagai ibu bapa buat kelima-lima anaknya. Beliau telah memberi tumpuan sepenuhnya kepada anak-anak terutama dari segi pelajaran sehingga kerjaya mereka. Beliau juga disifatkan sebagai seorang ibu yang sentiasa memberi sokongan dan bimbingan dengan penuh kasih sayang kepada lima orang puteranya.

Pelbagai penganugerahan darjah dan pengiktirafan diterima Allahyrhmh sepanjang kehidupan beliau. Antaranya,  beliau dikurniakan Darjah Seri Setia Mahkota daripada Kerajaan Persekutuan pada 1976 yang membawa gelaran ‘Tun’, Pingat Emas Tun Fatimah daripada Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita (NCWO) dan Anugerah Srikandi daripada Persatuan Pandu Puteri Malaysia serta menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pendidikan) daripada Universiti Utara Malaysia. Buat pengetahuan korang, Tun Rahah merupakan wanita kedua yang menerima gelaran Tun di Malaysia.

Melihat kejayaan anak-anak semasa dewasa, Tun Rahah meneruskan kehidupannya dengan menghabiskan sebahagian besar masanya menghadiri kelas agama bersama rakan-rakan. Selain itu, Tun Rahah juga masih memberi fokus kepada anak-anak dan cucu-cunya. Tanggal 18 Disember 2020, Dato Seri Najib telah memuat naik satu posting di media sosial mengenai bondanya sudah tiada. Sebagai anak, Dato Seri Najib dan seluruh keluarga bersedih akan kehilangan insan yang paling disayangi itu. Jen4zah Tun Rahah telah diberikan penghormatan Istiadat Pengebumian Negara bagi mengenang jasa beliau sebagai seorang tokoh wanita negara dan telah disempurnakan di Lingkaran Makam Pahlawan, hari ini. Selain jnzh Tun Rahah, jnzh Tun Abdul Razak Hussein, Tun Hussein Onn, Tan Sri Mohamed Noah Omar dan Tun Suhailah Mohamed Noah turut disemadikan di Lingkaran Makam Pahlawan.

Tindakan Pak Cik Ini Di Luar Masjid Buat DS Najib Sayu. DS Najib Membuat Perkongsiannya Mengenai Seorang Pakcik Ini Yang Menadah Tangan Mendoakan Bondanya

KUALA LUMPUR: “Ibu ratu hatiku.”Itu luah bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selepas kehilangan ibu tercinta, Tun Rahah Tan Mohamed Noah yang menghembuskan nafas terakhir pada petang Jumaat.Perkongsian ringkas itu dimuat naik menerusi Instagram peribadinya.

Pelbagai tetamu kenamaan datang memberi penghormatan terakhir.Namun tindakan seorang Pak Cik yang menadah tangan mendoakan bondanya di luar pagar Masjid sangat menyentuh hati Ds Najib.“Amat menyentuh hati saya melihat ini.

” Saya tidak kenal saudara tetapi saya berharap dapat bertemu satu hari nanti.“Terima kasih atas doa untuk bonda.” Semoga pakcik sentiasa di bawah rahmat Allah SWT.“Dari sudut kejauhan ada yang menadah tangan merafakkan Doa kepada Allah agar pemergian Tun Rahah ditempatkan didalam syurga…..”

Sebelum itu, Najib mengesahkan pemergian bondanya melalui perkongsian Instagram story selain mengesahkan Allahyrhm sudah tiada.“Innalillahwainnailaihirojiun, bonda saya sudah tiada. Kami sekeluarga di hospital. Kesedihan dan air mata mengalir. Tiada kata-kata untuk kehilangan ini,” ujarnya.

Dalam pada itu, Najib turut menjunjung kasih Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong atas perkenan berangkat menziarahi jnzh bondanya di kediamannya malam tadi.Terdahulu, bondanya yang juga balu kepada perdana menteri kedua Tun Abdul Razak Hussein, dilaporkan sudah tiada sekitar jam 4.45 petang, Jumaat (18 Disember) di Pusat Perub-atan Prince Court di ibu negara.

Susulan itu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan,bondanya akan diberi penghormatan dalam Istiadat Pengebumian Negara dan jnzhnya akan disemadikan di Lingkaran Mkam Pahlawan.Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Terakhir Sekali Bersua Muka Kira Kira 13 Tahun Lalu. Fazley Yaakob Luah Terkesan Dengan Pemergian Tun Rahah Dan Cerita Detik Pertemuan Mereka

” Tun Rahah adalah pendukung kuat Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) selama ini.”Itu kata-kata Datuk Fazley Yaakob iaitu cucu menantu kepada Allahyrhmh Tun Rahah Mohamad Noah.Fazley berkata, mereka amat terkesan dengan pemergian wanita itu dan satu kehilangan besar buat keluarganya.

” Kehilangan ini bukan sekadar buat keluarga Datuk Seri Najib tetapi juga mencetuskan kesan mendalam terhadap sejarah negara.” Beliau juga individu yang memberi sumbangan besar dalam kekuatan keluarga dan setiap anak dibesarkan dengan baik sehingga menjadi pemimpin korporat.

Tun Rahah letakkan tangan di kepala ketika isteri bersalam cium tangan.” Kali terakhir kami bersua muka hanya pada awal perkahwinan saya dan isteri (Datin Azrene Soraya Abdul Aziz) kira-kira 13 tahun lalu.” Ketika itu isteri sempat bersalam dan menc1um tangan beliau dan beliau meletakkan tangannya di kepala isteri,”

Fazley berkata demikian ketika ditemui pemberita di pekarangan Masjid Ar-Rahah, Pantai Dalam di sini, hari ini.Beliau yang juga menantu Datin Seri Rosmah Mansor bersama isterinya tiba di masjid kira-kira jam 9 pagi tadi bagi memberi penghormatan terakhir kepada Tun Rahah yang juga nenek Azrene.

Fazley dan Azrene iaitu anak Rosmah hasil perkahwinan dengan suami terdahulu berkahwin pada 2007.Pada May 2018, kisah pendedahan yang dibuat Azrene tentang hubungan dengan ibunya telah membongkar kisah yang ingin diketahui ramai.Menurut Fazley ketikat itu, dia dan isteri tidak akan berputus asa untuk memulihkan hubungan mereka sekeluarga dengan ibu Azrene, Datin Seri Rosmah Mansor.

Kata Fazley, sebagai menantu, apa yang paling diinginkan adalah untuk mereka sekeluarga menjalani kehidupan seperti keluarga lain.” Saya tidak pernah putus memberi galakan kepada isteri agar terus mencuba memperbaiki hubungan mereka anak-beranak.” Buat masa ini, hubungan dengan beliau masih tidak ada perubahan, tapi kami tidak akan berhenti mencuba dan berdoa.

” Sehingga kini, pendirian beliau nampaknya tidak berubah dan masih enggan membuka hatinya untuk Azrene.” Tapi sebagai anak, walau apa pun yang berlaku, kami sentiasa doakan dia dipelihara Allah dan tenang menjalani hari-hari mendatang,” kata Fazley ketika dihubungi Astr0AWANI pada May 2018.

Dalam pada itu suasana suram di Masjid Ar-Rahah, Pantai Dalam di sini, apabila lebih 200 ahli keluarga, ahli politik dan kenalan hadir memberi penghormatan terakhir kepada Tun Rahah Mohamad Noah.

Turut kelihatan hadir memberi penghormatan ialah Tun Dr Mahathir Mohamad; isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ketari, Young Syefura Othman.

Orang ramai yang menyanjungi jasa dan sumbangan Tun Rahah kepada negara mula beratur di pekarangan masjid seawal 8 pagi sebelum dibenarkan masuk.Jnzah dibawa ke Masjid Ar-Rahah dari rumah beliau di Jalan Eaton off Jalan Tun Razak, kira-kira 7 pagi tadi sebelum dimandi dan dikafnkan oleh petugas Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Jnzah dijangka dibawa ke Makm Pahlawan, Masjid Negara untuk disemadikan selepas solat Zohor hari ini.Tun Rahah, 87, sebelum ini mendapat raw4tan di Pusat Perub4tan Prince Court dan disahkan sudah hembuskan nafas terakhrnya 4.45 petang semalam.Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube

Sebak Fazley Yaakob Kongsikan Kisah Sedih 12 Tahun Lalu Ketika Kehilangan Seorang Anak Disebabkan Sesuatu Ini Dan Ini Luahannya Bersama Isteri Dalam Menempuhi Dugaan.

Cef selebriti terkenal Datuk Fazley Yaakob berkongsi pengalaman menyambut kelahiran anak lelaki sulungnya iaitu Fariedz sempena ulang tahun ke-12 kanak-kanak itu pada Khamis lalu. Fazley, 42, berkata isterinya iaitu Datin Azrene Ahmad melalui pelbagai cabaran untuk mendapatkan cahaya mata pertama mereka itu. Malah mereka juga kehilangan seorang anak lelaki yang juga merupakan kembar kepada Fariedz atau nama panggilan manjanya Payish.

Fazley berkongsi video koleksi momen bersama anak sulungnya. “Mama perlu lalui banyak cabaran untuk dapatkan awak, malah kami kehilangan kembar lelaki awak. “Saya masih ingat hari di mana kami bawa awak pulang ke rumah, mama masih lemah daripada operasi yang dilakukan. “Saya perlu dukung awak yang kecil di tangan saya. Saya bantu mandikan awak dan bersihkan uri awak dan tanamkannya. “Bergegas pulang untuk peluk awak dengan bangganya, anak pertama saya,” katanya.

Anak lelaki sulung saya, anak pertama saya, Payish, dida sangat berbangga dengan awak.

Penyanyi yang popular menerusi lagu Asmara Ini turut memuat naik video koleksi anak sulungnya di laman Instagram. Dalam pada itu, Fazley turut meluahkan rasa bangga melihat anaknya itu semakin membesar dengan baik. Fariedz juga pernah mengikuti dia, isteri dan rakan baiknya iaitu penyanyi Imran Ajmain ke Tanah Suci, Makkah, pada awal tahun ini.

Fazley bersama anak sulung, isteri dan rakan baiknya, Imran. “Anak lelaki sulung saya, anak pertama saya, Payish. Dida sangat berbangga dengan awak. Setahun sudah berlalu dan awak semakin membesar dengan baik. “Alhamdulillah awal tahun ini awak dipilih menjadi tetamu Allah untuk pertama kali bersama dida, mama dan Nanan (Imran Ajmain).

“Awak cakap yang awak mohon pada Allah untuk dikurniakan kebahagian dan keluarga yang sentiasa menyayangi. Saya sayang awak. Happy 12th birthday to you,” ujarnya. Fazley mendirikan rumah tangga dengan Azrene pada 2006 dan selain Fariedz, mereka juga mempunyai tiga lagi cahaya mata.- MSTAR

Ibarat bagi duit raya. Usaha Fazley hargai penghantar makanan raih perhatian ramai. Ini penjelasan lanjut dari Datuk Fazley Yaakob susulan perkongsiannya itu

Mengagumkan sekali,sebagai tanda penghargaan kepada penghantar makanan atau rider yang mengambil tempahan dari restoran Minangkapau, cef selebriti negara kita Datuk Fazley Yaakob telah memberi sedikit sumbangan. Fazley Yaakob sanggup menyediakan sampul berisi duit serta baucer di hadapan restorannya untuk dipilih oleh setiap rider yang datang mengambil tempahan.

“Kepada abang atau adik rider, jemputlah ambil satu sampul sebagai tanda terima kasih. Boleh pilih dalam sampul itu berisi duit tips atau baucher makanan di Minangkapau.“Jaga keselamatan diri ok bila on the road! Terima kasih banyak sebab bersabung nyawa untuk bagi kitaorang semua makan,” katanya.

Fazley berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.Menerusi entri tersebut dia memasukkan duit kertas RM50 dan kertas baucher yang ditulis sendiri. Entri tersebut mendapat perhatian pengikutnya di laman sosial tersebut apabila rata-rata menyokong usahanya itu.“Baik hati abang, macam bagi duit raya je,” puji salah seorang warganet“Alhamdulilah semoga murah rezeki Datuk sekeluarga,” doa salah seorang warganet. “Amazing gesture bro,” kagum seorang pengikut laman sosialnya.Fazley memiliki restoran MinangKapau sejak setahun yang lalu.

Terkedu Fazley Yaakob Mula Bersuara Mengenai Sesi Persekolahan Yang Berjalan Seperti Biasa Ketika Penularan Wabak Covid 19 Yang Semakin Meningkat Setiap Hari. Ini Komennya Mengenai Perkara Itu.

Susulan peningkatan mendadak angka pesakit COVID-19 semasa, penyanyi dan cef selebriti Datuk Fazley Yaakob menggesa agar pihak berwajib menangguhkan sesi persekolahan dengan segera. Kata Fazley, situasi membimbangkan ini secara tidak langsung akan mendedahkan risiko kepada pelajar dan guru sekolah.

“Cikgu-cikgu dan murid-murid harus mula dicutikan sekolah sebelum terlambat! “Korang tak risau ke? Setuju tak apa yang saya sarankan. Dalam diam saya amat yakin ramai ibu bapa bersependapat dengan saya,” tulisnya di Instagram.

Fazley turut membuka ruang undian di Instagram Storiesnya memohon pandangan umum mengenai cadangannya. Cadang Fazley lagi, sesi persekolahan pelajar sekolah rendah harus ditangguhkan terlebih dahulu berbanding sekolah menengah yang punyai komitmen lebih besar seperti peperiksaan utama. Dalam pada itu, ada juga pihak yang menzahirkan kebimbangan terhadap punca rezeki peniaga di kantin sekolah seandainya sesi persekolahan ditangguhkan lagi.

“Habis keringlah mak cik kantin,” komen salah seorang pengguna. Namun, jawab Fazley; “Rezeki boleh dicari, nyawa Allah bagi sekali sahaja.” Ruangan komen Instagram Fazley terus dihujani pelbagai komen dan pandangan mengenai risiko semasa pelajar di sekolah harian.

Sumber: Gempak

Sebak! 30 hari terpisah… akhirnya Fazley Yaakob dapat peluk cium anak-anak – “Kaki saya longlai, air mata mengalir tanpa henti”

Terdahulu, setelah hampir sebulan tidak bertemu keluarga kerana terikat dengan kerja di luar negara dan melalui tempoh kuarantin diri, akhirnya chef selebriti Datuk Fazley Yaakob dapat bertemu isteri dan anak-anaknya. Menurut Fazley, sepanjang tempoh tersebut dia terpaksa menahan kerinduan sehinggalah bertemu semula di kediaman mereka pada Selasa.

“Saya akhirnya di rumah… 30 hari tanpa anak-anak, isteri serta keluarga adalah satu penyksaan jiwa! Terpisah kerana kerja dan kuarantin diri sesuatu yang saya tak jangkakan. “Saya rasa saya kuat tapi apabila balik melihat anak-anak, isteri dan ibu, kaki saya longlai, hati saya luruh, air mata saya mengalir tanpa henti. “Rindu yang teramat sangat!,” katanya menerusi rakaman video yang dimuat naik di laman Instagram.

Video dikongsi Fazley mengundang sebak pengikut. Dalam video itu, Fazley tidak dapat menahan kesedihan dan menitiskan air mata ketika memeluk isteri Datin Azrene Soraya dan empat orang anaknya. Pada 24 Mac lalu, Fazley mengakui emosinya terganggu apabila anak bongsu iaitu Alayna Selma menangis kerana tidak dapat memeluknya. Ini berikutan dia baru pulang dari Singapura selepas tiga minggu berada di negara republik itu atas urusan kerja.

Fazley kuarantin diri setelah pulang dari Singapura atas urusan kerja. Bagaimanapun, demi keselamatan keluarga dia mengambil pendekatan dengan mengasingkan diri secara sukarela dan selama dua minggu. Sementara itu, rata-rata pengikut memuji tindakan Fazley mengikut saranan kerajaan dengan kuarantin diri setelah pulang dari luar negara meskipun tiada sebarang simptom jangkitan Covid-19.

“Bagus cara Datuk kuarantin diri, Alhamdulillah home sweet home. Keluarga bahagia. “Akhirnya Datuk dapat jumpa famili… setiap kali post video keluarga air mata akan jatuh, saya doakan semoga famili Datuk sentiasa di dalam lindungan Allah SWT,” komen pengikut.-MSTAR