Dukacita dimaklumkan Pengiran Muda Abdul Azim anak kepada Sultan Brunei pergi menghadap illahi. Mengejutkan rupa rupanya ini punca pemergiannya.

Viral

Anak Sultan Brunei, Putera Haji Abdul Azim dilaporkan pergi menghadap illahi pada 10.08 pagi tadi, umum Radio Televisyen Brunei hari ini. “Anak kepada Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Putera Haji Abdul Azim pergi menghadap illahi pada 17 Rabi’ul-awal (24 Okt 2020) pada 10.08 pagi waktu tempatan.

“akan dijalankan selepas solat Asar,” kata pengumuman tersebut. Memetik laporan MEAWW, difahamkan baginda Putera Abdul Azim telah dimasukkan ke hospital sebelum ini atas komplikasi kesihatan, menurut sumber berkenaan.

Sehubungan itu, Brunei akan berkabung selama tujuh hari dan seluruh rakyat digalakkan untuk memakai pakaian putih. Beikutan itu, ramai warganet Brunei menzahirkan ucapan takziah buat pemergian baginda putera. Radio Televisyen Brunei turut memuat naik montaj pengumuman emergian tersebut ke portal dan Youtube.

Al-Fatihah.

Sumber Sumber lain Melaporkan.. Dalam satu hantaran di laman media sosial instagram @bruneiroyalfamily, telah memaklumkan bahawa anakanda ketujuh baginda iaitu Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim telah pergi menghadap illahi hari ini pada jam 10.08 pagi.

Seperti yang tertulis di laman Instagram tersebut, “Pada menjunjung titah perintah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Dipertuan Negara Brunei Darussalam,

dengan amat dukacita memaklumkan kepada seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam bahawa dengan takdir Allah Subhanahu Wataala, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah telah pergi menghadap illahi pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020 jam 10.08 pagi.

Almarhum Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim akan diuruskan di Kubah Makam Diraja pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020, selepas waktu Asar.

Maka oleh yang demikian, seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam hendaklah mengibarkan bendera setengah tiang pada hari ini dan berkabung selama 7 hari mulai pada hari ini Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020.

Sedemikian dengan amat dukacita dimaklumkan.” Untuk pengetahuan pembaca, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim merupakan anakanda pertama Sultan Haji Hasannal Bolkiah bersama bekas isteri baginda iaitu Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz

Sumber: Instagram @royalbruneifamily

Sahabat Baik Mariah Carey, Ini 5 Fakta Anakanda Sultan Brunei Yg Baru pergi menghadap illahi, Al Fatihah

Khabar duka telah menyelubungi rakyat Brunei hari ini, 24 Oktober 2020. Anakanda Sultan Brunei, Pengiran Haji Abdul Azim pergi menghadap illahi pada jam 10.08 pagi. Radio Televisyen Brunei mengesahkan berita itu dalam pengumuman rasmi menerusi laman facebook. Berikut perkongsikan 5 fakta mengenai Pengiran Muda Abdul Azim yang pergi menghadap illahi pada usia 38 tahun.

Dilahirkan di Bandar Seri Begawan, Brunei pada 29 Julai 1982, Pengiran Abdul Azim mendapat pendidikan di Sekolah Antarabangsa Brunei, Raffles Institution, dan Universiti Oxford Brookes. Pada tahun 2008, Pengiran Abdul Azim juga mengikuti latihan ketenteraan selama sembilan bulan di Royal Military Academy Sandhurst.

Pengiran Abdul Azim dikatakan mempunyai hubungan yang rapat dengan penyanyi popular antarabangsa, Mariah Carey. Di pesta ulang tahun Azim ke-30, sekitar pertengahan 2012, Carey turut serta hadir memeriahkan acara. Turut hadir,  aktres Pamela Anderson dan Raquel Welch.

Dia adalah penerbit dengan syarikat filem yang berpuengkalan di London, Daryl Prince Productions yang menghasilkan filem You’re Not You. Pengiran Abdul Azim dikatakan rapat  dengan para tokoh dan aktivis dunia dan ia sangat bertentangan dengan ayahandanya. Kerana pada masa yang sama, Sultan Brunei terus-menerus menyerukan keras bagi para golongan tersebut.

Memetik laporan MEAWW, difahamkan baginda Putera Abdul Azim telah dimasukkan ke h0spital sebelum ini atas komplikasi kesihatan, menurut sumber berkenaan. Sehubungan itu, Brunei akan berkabung selama tujuh hari dan seluruh rakyat digalakkan untuk memakai pakaian putih.