Gadis ni baru masuk kerja. Booss bagi kerja lebih dekat dia malam tu. Rancangan boss menjadi tapi tiba tiba gadis tu bagi sesuatu kat dia. Terkejut kejap dia dapat benda tu dari staff dia sendiri.

Kehidupan

Ceritanya begini.. aku seorang majikan yang ada syarikat pembinaan sendiri.. tahun lepas aku ada ambil seorang staf perempuan bekerja di syarikat aku..untuk jaga office aku, buat kerja2 admin atau kadang2 sebagai personal assistant aku.. dalam office aku, ada juga budak2 perempuan lain..tapi masa aku interview budak ni, aku terus suka untuk ambik dia bekerja..

Soalan yang aku tanya time interview, dia konfiden jawab walaupun jawapan dia tu langsung tak btul dengan jopscope kerja yang dia pohon.. aku jadi terhibur di situ. lalu aku ambk dia bekerja. aku namakan dia yana.. Aku letakkan gaji yang serendah2nya kat budak ni. sebab aku nak uji dia. tak sangka dia terima tawaran gaji aku. makin lama dia bekerja dengan aku, aku betul2 puas dengan hasil kerja dia. tiap kali aku tengok punch card, dia orang yang paling awal datang dan paling lambat balik. kampung aku di johor, office aku di KL. tiap kali aku balik johor, aku selalu call office luar wakatu pejabat, untuk tahu yana ni masih stayback atau tak.

Dan dia memang stayback sampai malam sebab workload kerja yang terlalu banyak. apa yang aku suka kat yana ni. dia bukan jenis yang gedk2. aku tengok dia style sempoi2 je. makeup pun tak pakai. jenis bercakap dengan aku pun kalau ada hal kerja sajaja. nak bandingkan dengan staf perempuan yang lain, diorang memang jenis gedk nak menempel dengan aku..

Partner bisnes construction aku ni, kawan baik aku sndiri. aku namakan dia zam. Zam ni selalu datang office aku lepak2. Sejak yana ni kerja, makin kerap pula zam ni datang office aku. yang aku peliknya, yana ni boleh pulak bergurau dengan zam ni.

Tapi dengan aku, yana cuma akan bercakap benda yang penting saja. Aku dapat rasa yang yana ni jenis malu dengan aku. Aku kat rumah pula, isteri aku slalu desak nak itu nk ini. Kadang2 aku rasa tertekan bila isteri nak macam2 dan kuat bising suka tuduh aku macam2.

Aku syangkan isteri dan anak2 aku. cuma aku stress kalau aku selalu kena tuduh benda yang aku tak buat. Paling buat aku serabut, bila isteri aku bawak adik lelaki dia tinggal dengan kami tanpa persetujuan aku. Adik dia umur 25, tidak berkerja dan sudah menetap di rumah aku 5 bulan. Aku yang menanggung kesemuanya. Isteri aku juga suri rumah. Dan adiknya tidak berkerja. Hal2 macam ni, bila aku ajak isteri aku berbincang, dia akan mengamuk cakap aku berkira.

Aku bukan berkira, tapi aku rasa tak adil untuk aku tanggung orang yang ada kudrat untuk mencari rezeki. Aku ada adik perempuan yang berumur 21 thun, adik aku yang perempuan ni pun sanggup buat partime di stesyen minyak untuk mencari rezeki, walaupun tahu aku dan ibu bapaku mampu untuk tanggungnya, bayangkan adik ipar aku yang lelaki, boleh bermalasan di rumah aku berbulan2 lamanya.

Hari demi hari, aku makin bosan di rumah. Aku akan lepak di pejabat habiskn kerja2 aku. Pada 1 malam tu, aku lepak dengan zam kat ofis. Zam banyak masukkan cerita pasal yana kat aku. Cara zam cerita, dia macam dah suka pada yana.entah kenapa aku tiba2 rasa cemburu. Yelah sebab yana ni staf aku. Personal assistant aku.

Malamtu aku pergi ke meja yana dan aku duduk di kerusi dia. Meja dia tersusun rapi. Kemas. Aku buka pc dia. Aku selongkar apa yang patut. Aku jumpa facebook dia yang dia terlupa nak log out. Aku tengok semua gambar2 dia. Terkejut aku bila tengok P.A aku ni rupa2nya ada superbike. Memang jenis ride moto jauh2.

Patutla aku tengok yana ni macam tak pandai berhias macam perempuan lain. Dia jenis kasar. Tapi aku suka tengok dia. Sebab dalam kasar dia, aku nampk kelembutan dia sebab dia jenis malu nk borak dengan aku. Dia comel sangat.

Aku tengok satu persatu post yana. gambar2 dia banyak yang dia ride solo..dari gambar2 dia, aku dapat rasa macam dia ride untuk lepaskan kesedihan. Aku buka messenger fb dia. Ramai lelaki msg. Tapi dia tak layan. Ish.. Aku tak tahu kenapa hati aku berkobar terhadap yana isteri dan anak2 kat rumah aku layan macam biasa dan Bila isteri aku teruskan sikap membebel2 kat aku aku dah tak rasa apa2.

Aku tak rasa nak marah. Nak sentap..aku cuma rasa kosong. Oh ya, isteri aku dari sblum kawin suka tuduh aku selingkuh. Benda yang aku tak pernah buat dan aku paling tak suka kena tuduh. Aku tak pernah sembunyi apa2 dari isteri aku. Hidup aku cuma kerja dan family. Hp pun aku tak letak password. Isteri aku blh access anytime. Tapi jiwa aku lelaki.

Bila aku balik rumah, tak di sambut dengan keceriaan, aku rasa rumah aku sangat hambar. Setiap hari ahad, aku paling gembira untuk tunggu isnin. Sebab aku dapat rasakan sesuatu perasaan pada yana. Aku suka hari isnin smpai jumaat, sebab tu hari berkerja. Aku boleh tengok yana.

Oh ya, yana 12 tahun muda dari aku. Aku buat macam2 untuk bagi yana berkomunikasi dengan aku. sebab dia memang tak kan bercakap dengan aku kalau tak ade hal. Aku bagi dia kerja yang susah, supaya dia dapat masuk bilik aku untuk brtanya cara nak selesaikn kerja tersebut. Aku bagi dia kerja last minit supaya dia dapat stayback sorang2 so aku dapat tenung dia. Tapi lama2 yana dah makin perasan yang aku sukakan dia. Dia makin mengelak dari aku.

Tiap hari, tepat jam waktu pulang, dia akan kemas2 barang dan balik terus tanpa stayback. Sikap yana membuatkan ego aku sebagai lelaki semakin berkobar2 untuk rapat dengan dia. Terus terang aku cakap, aku jatuh cinta pada yana. Kadang2 hari hujung minggu, aku call yana untuk buat2 tanya hal kerja. Tapi dia reject call aku mentah2. Haha. Waktu birthday dia, aku pakat dengan staf2 yang lain untuk buat surprise.

Tapi bila tiba hari jadi dia, dia tak datang kerja. Ambik MC. Haha. Seperti tahu rancangan aku. aku tak putus asa sampai satu hari tu, aku paksa dia stayback, sebab memang ada kerja penting yang nak kena siapkan. Waktu dia tengah siapkan kerja, aku duduk depan meja dia. Aku tanya dia satu persatu hal peribadi dia. mungkin luck aku baik haritu. Yana layan borak aku. Dari situ baru aku tau dia tipu aku pasal kelulusan pendidikan dia..

masa interview, dia tipu aku dia cuma ada spm je..tapi sebenarnya, dia lepasan ijazah sarjana. Sarjana ok bukan sarjana muda. Patutla aku tengok dia sangat profesional walaupun baru berumur pnghujung 20 an. Aku cakap kat dia aku nak belanja 1 ofis makan sebagai tanda penghargaan dari syarikat aku. Dia setuju.

Tiba malam dinner tu, yana datang dengan staff2 lain. Aku tengok dia cantik sangat2. Aku memang nampak kelembutan sebenar yang dia sembunyikn dari dalam diri dia. Tu first time aku tengok yana makeup. Aku tengok cara dia respect wife aku. anak2 aku. Hati aku memberontak untuk dapatkan yana.

Aku buat plan baru. Bawa staf pergi bercuti dia pulau. Wife aku tak nak ikut. So aku bawak anak2 je. Kat pulau tu, aku ambik 1 chalet dengan zam. Anak perempuan aku umur 7 tahun, merengek nak tido dengan yana. Pukul 2 pagi, anak aku call. “Daddy bawakkn stokin,adik sejuk”.

Anak aku jenis tak tahan dengan aircond. Aku pergi hantar stokin kat chalet dia. Aku tekan loceng, anak aku bukakan pintu. Yana, tidur tak sedar2. Siap berdengkur lagi. Suhu bilik, ya Allah. Punyala sejuk. Patut anak aku tak tahan sejuk.

Aku cakap kat anak aku, pergi kejutkan aunty cakap daddy panggil. Anak aku pergi kejut yana. Dia bangun, pastu tido balik. Mgkin yana ni letih sangat jadi dia macam awang-awangan. Staf lain aku sumbat je duk bertiga, cuma yana sahaja aku letakkan dia sebilik dengan anak aku.

Aku masuk chalet tu berdiri tepi tempat tido yana. Dia memang tido tak sedarkan diri. Iman aku btul2 diuji bila tengok yana. Tu kali pertama aku tengok dia tak bertudung. Dengan pakai seluar pendeknya. Aku sentuh tangan yana. Aku kejut dia perlahan2. Terkejut dia aku buat macam tu. Aku bagitau dia aku nak slowkan aircond sebab anak aku tak tahan sejuk.

Dia cakap ok. Muka merah padam sebab terkejut aku dalam tu. Lepas aku slowkn aircond, aku terus keluar. Aku smpai bilik, aku tetakat yana untuk mintak maaf. Aku bagi alasan masuk bilik dia sebab anak aku kejut tapi dia tak sedar. Dia just balas ok.

Sepanjang mlmtu aku tak boleh tidur sebab pikirkan yana. Patutlah orang selalu cakap, orang yang tak suka makeup, jenis sempoi2 ni, sebenarnya cantik sangat. Dalam fikiran aku sntiasa terbayang2 wajah yana yang tengah tido sebentar tadi. Stan betul perasaan yang aku cipta sendiri.

Lepas balik dari family day, yana tak datang kerja. Dia ambk cuti tambahan untuk balik kampung. Aku jadi susah hati. Aku whatsapp naik 1 line saja.. lepas 2 hari, yana datang kerja balik. Hati aku lega. tapi dia hulurkn aku 1 kad.

Hati aku berdebar2. Bila aku buka kad tu, rupa2nya jemputan perkahwinan yana. Hancur hati aku. Aku cakap pada dia, masa bila brcinta, diam2 dah nak kahwin. Yana jawab, dia tak kenal. family yang aturkan. Dah 5 bulan family dah aturkan..

Hati aku btul2 hancur beb.. lagi 2 bulan yana akan mendirikan rumah tangga. apa korang patut aku buat. Aku betul2 rasa kecewa sekarang.. tolng bantu aku..macamana aku nak dapatkan yana.. aku macam dah jatuh cinta dengan dia.. aku pun dapat rasa yana macam dah selesa dengan aku.

bila tengok kad tu, aku rasa yana bersedih dengan perkahwinan dia. sebab tu dia banyak ride solo. mendiamkan diri. korang rasa macam mana? Yana tinggal dengan mak tiri dan ayah kandung. Aku betul2 sanggup jaga dan taggung yana. patut ke aku cantas je perkahwinan yana..

Awek Ni Selamba Je Selak Baju Dan Seluar Dia Depan Pakwe Dia Sebab Nak Tunjuk Keadaan Sebenar Dia Yg Sekarang Mcm Mana. Takot Pakwe Dia Taknak Terima Dia Dah. Tergamam Pakwe Dia Dan Ini Yang Pakwe Dia Lakukan Lepas Tengok Semua Tu.

Gambar sekadar hiasan.Salam semua. saya, wanita yang telah 5 tahun berkahwin dan masih belum mempunyai zuriat. Siapa kahwin tak nak anak kan?? Begitu jugak saya dan suami. saya kesian kat suami saya yang sangat ingin zuriat. Tapi dia tak pernah bersuara hal zuriat sebab tak nak saya tertekan. saya tahu semuanya berpunca daripada saya.

saya tak mampu memberikan zuriat pada suami sebab peny@kit yang saya deritai iaitu SLE. Terasa tidak sempurna diri ini, bukan saja mempunyai peny@kit yang tiada ubat penyembuh,terpaksa bergantung pada ubat dan lebih menyedihkan saya masih tak mampu memberikan zuriat pada suami saya. SLE adalah peny@kit kronik “autoimmune” di mana antibodi seseorang bertindakbalas dengan tisu badan seseorang pesakit itu sendiri.

Ini menjejaskan beberapa bahagian sistem tubuh seperti kulit, sendi, buah pinggang, paru-paru, sistem saraf, atau organ-organ lain di dalam badan.Untuk kes saya, autoimmune saya serbu cairan merah, hati dan kulit saya. Cairan merah dalam badan saya sentiasa berkurang, dan penah hb saya lebih rendah dari 5. Tahun pertama kena peny@kit ni, setiap 2 minggu atau sebulan saya mesti masuk warded dan setiap kali warded mesti kena masuk 2 pain cairan merah. saya kena peny@kit ni ketika saya baru berusia 23tahun, baru mula berkerja selepas menamatkan pengajian. Waktu tu saya belum berkahwin.

saya kerap keluar masuk hospital dan sebab tu jugak saya dibuang kerja. saya pun paham la, company mane boleh tahan kalau staff asyik mc je. MC plak bukan sekejap.Kereta saya tertunggak lebih 3 bulan dan hampir kena tarik. Badan saya pun mengembang sebab ubat-ubatan yang saya terpaksa saya makan esp steroid. Badan saya naik dari 45kg to 65kg. Time tu saya strss teruk, saya baru nak mula hidup, saya dah di uji dengan ujian yang berat camni.saya mula mempersoalkan apa salah saya sampai kena uji camni.

Kenapa saya yang diberi peny@kit ni, kena tak orang lain. Mula2 sakit dulu, saya pikir S@kit ni satu musibah untuk saya. Dunia ni dah berakhir dan saya pikir nak pergi buat selamanya je.saya pernah ditahan di zone merah di bahagian kecemasan. Dipasangkan oksigen, X-tray & ECG semua dibuat diatas katil, saya dah macam orang yang tak bernyawa pasrah atas semua tindakan nurse dan doktor. Melihat nurse membuka pakaian saya utk jalani semua prosedur yg dijalankan sebab saya tak mampu menggerakkan tubuh badan saya sendiri.

Betapa lemahnya sya ketika tu.Alhamdulillah, nywa saya masih panjang keadaan saya kembali stabil dan dipindahkan ke wad. Lepas beberapa hari saya dalam wad, anggota badan saya mula naik ruam. Seluruh badan saya merah dengan bebiji air memenuhi tubuh saya.saya jadi rendah diri, malu nak jumpe dengan orang. saya tak bagi kawan2 dan saudara mara melawat saya. Tapi Bf (suami saya sekarang) tetap datang melawat saya.

Ubat yang diberikan hanya untuk mengurangkan tindakan balas autoimmune dan saya perlu bergantung pada ubat-ubatan selamanya. Awak dah tengok sendiri keadaan saya, andai awak nak tinggalkan saya, saya redha dan saya terima.” Apa jawapan yang saya dapat dari dia. “Apa awak ni! saya akan tetap sayang dan saya takkan tinggalkan awak” Allahu Akbar terkedu saya, terharu.

saya pikirkan dia akan tinggalkan saya. Tak ade manusia yang sanggup terima orang yang s@kit. Lepas beberapa ketika, saya kena transfer ke hospital untuk dapatkan rawatan daripada pakar SLE. Alhamdulillah lepas refer to pakar, saya tak perlu lagi warded dan tak payah masuk cairan merah la. Tapi saya masih kena follow up setiap bulan. Nampak menyusahkan kena jumpa doktor setiap bulan tapi saya bersyukur sebab saya semakin sihat dan paling penting saya tak payah tido kat ward lagi.Bila keadaan semakin ok, saya mula bekerja balik, Alhamdulillah ade company yang sudi terima pes@kit macam saya.

Lepas dah bekerja, Bf saya ajak kahwin. Kahwin?? Biar betul? boleh ke saya?? saya tak percaya dengan kemampuan diri saya. Ye sekarang saya nampak sihat tapi bila2 masa saya boleh sakit balik. saya bagitaw doktor dan doktor mintak jumpa bf saya.BF saya pergi jumpa doktor. Doktor explaint semua keadaan saya, risiko yang mungkin akan terjadi dan ciri2 kalau autoimmune mula datang. Yang paling doktor tekankan adalah zuriat. Jangan melakkan harapan yang tinggi untuk mempunyai zuriat.Pes@kit SLE mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami keguguran dan kehamilan boleh membhayakan diri pes@kit.

P3sakit hanya dibenarkan hamil setelah kedaan pes@kit benar2 stabil. Alhamdulillah BF boleh terima semua tu.Akhirnya kami berkahwin,dari awal perkahwinan saya kena amek perancang kehamilan iaitu cucuk depo setiap 3 bulan. family member suami tahun keadaan saya. Sekarang dah 5 tahun perkahwinan, pernah 2 kali warded tapi Alhamdulillah suami menjaga saya dengan baik.Kami Masih seperti dulu masih belum mempunyai zuriat. Masih berdua dan sentiasa dalam fasa honeymoon.

Sehingga ke hari ni, sakit saya tak penah stabil, sentiasa turun dan naik dan masih tak dibenarkan hamil.saya pernah ingkar arahan doktor, Tahun ke4 perkahwinan saya stop ambik pencegah kehamilan dan saya tak bagitaw suami saya dan saya berjaya hamil. Mula2 dapat tahu saya hamil, kami terkejut, gembira, tsayat semua ada tapi bila doktor bagitaw r1siko yang bakal terjadi pada baby, suami mula risau. Baby berisiko untuk mengalami sumbang disebabkan ibu makan steroid.

Banyak cairan merah yang doktor amek untuk check untuk pastikan dan berharap antibodi negatif (Anti-Ro dan Anti-La) yang boleh menggangu jantung bayi yang boleh menghentikan jantung baby. Tapi berita gembira kehamilan tu hanya bertahan seminggu dan saya mengalami kegguran. Antara sebab berlsayanya kegguran adalah disebabkan cairan merah saya membeku dan tak sampai ke janin (disebabkan peny@kit saya).

Teruk saya kena marah dengan doktor.Bukan doktor sengaja tak bagi tapi dalam keadaan hamil, lebih mudah autoimmune terkena buah pinggan saya. Sebab tu doktor kena mengawal dan memastikan semuanya selamat sebelum membenarkan pesakit hamil. Sedih, memang la saya sedih tapi saya tak pernah menyesal, sekurang2nya kami pernah diberi peluang untuk merasai kehamilan walaupun sekejap. Semua orang marah saya termasuk keluarga saya, dan suami. Dorang marah sebab dorang sayangkan saya.

Masih saya ingat macam mana menggelabahnya semua saya bila menangis sebab s@kit perut dan cairan merah berketul-ketul keluar. Terus kami ke hopital dan doktor check saya dah total miscarriage. Sedih, menangis suami. “Saya boleh terima kehilangan baby tapi saya tsayat kehilangan awak.” Ya Allah Nikmat apa lagi yang saya dustai. Seorang suami sanggup ketepikan keinginan dia untuk memiliki zuriat kerana sayangnya pada isteri.

Lepas keguguran, Suami saya upah orang utk urut, tungku dan sauna cam orang berpantang cumanye takde baby.Alhamdulillah suami saya angat membantu saya. Setiap Pagi saya bangun sediakan breakfast je, yang lain semua suami saya buat. Mungkin disebabkan saya s@kit, saya dapat kelebihan tu. Suami saya terima saya seadanya. Badan saya penuh dengan parut, selulit disebabkan steroid. saya tengok diri sendiri pun saya jijik. Muka saya jadi gelap dan moonface.

Tapi suami saya tak pernah pertikaikan semua tu. Disebabkan ujian s@kit ni, MIL saya tak pernah bertanyakan saya soal zuriat, tak pernah bagi saya tekanan dan sangat2 membantu saya. Masa saya keguguran, MIL boleh cakap, “Jangan dipikirkan pasal anak. Tak salah kalau kita tak ada anak, jaga kesihatan diri. Jangan korbankan diri sendiri untuk memenuhi kehendak/puaskan hati orang. Mulut orang takkan berhenti bercakap, abaikan.

InsyaAllah anak mak redha dan dia terima kamu seadanya dan mak pun tak kisah. Yang penting kamu sihat dan bahagia.”Allah tu Maha Pengasih, bila saya redha dan terima dengan ujian Dia, Dia bukakan pintu2 rahmah untuk saya. Allah kurniakan saya seorang suami yang sangat2 memahami dan yang paling penting terima saya seadanya dalam sakit dan sihat. Allah kurniakan keluarga dan mertua yang penyayang.

Terima saya dan tak pernah persoalkan hal zuriat. Mereka sangat menjaga. Mertua saya sanggup carikan ubat2 tradisional utk merawat sakit saya especially yang melibatkan kulit saya. Kulit saya berbekas dan penuh dengan parut. Macam2 daun/herba dia cari dan sapukan kat badan saya. Orang2 disekeliling saya, jiran2 dan sedara mara ada bertanyakan saya soal zuriat tapi mereka bertanya dan mereka sendiri yang menjawab “Mungkin ko tak dapat lg anak sebab ko sakit”.

Alhamdulillah disebabkan Peny@kit itu jugak saya tak terus disoal dan ditekan.saya diberikan rezeki, peluang pekerjaan. Alhamdullillah.. Apa lagi yang saya mahukan. Allah bagi saya ujian hanya sedikit tapi rahmah dan nikmat lebih besar Dia berikan pada saya.saya sentiasa berdoa, “Ya Allah sesungguhnya terima dan redha dengan ujian-Mu. Kau berikanlah saya kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi ujian ini. Kau adalah sebaik-baik perancang dan perancangan Kau adalah yang terbaik buat kami hamba yang naif lagi tidak mengetahui ini. saya bersyukur ke atas segala nikmat yang Kau berikan kepada saya.”

– Lupus Warrior (Bukan nama sebenar) via iium

Antara komen warganet :

Salju Kencana : Confessor. Kakak aku sama macam kau. SLE. doktor detect dia ada SLE selepas melahirkan anak kedua. Lepas tu dia merancang.. Sampailah ketika dia rindu nak ada baby.. Alhamdulillah dia dapat anak ketiga. Tapi tu la.. Masa mengandung mcm2 ubat dan appointment dia kena pegi. Oh ye. Sejak mengandung pertama lagi, hb dia mmg tak stabil walaupun belum lg detect SLE.

Macam mana kakak aku boleh bertahan? Selain berubat moden, kakak aku berubat tradisional, ruqyah dan perubatan alternatif. Kalau kau berminat nak tahu… Boleh pm aku. Nanti aku share dengan kau. Moga2 keadaan kau bertambah baik dan stabil macam akak aku.

Hanis Masyarah : kuat sis kuat! saya pun one of the lupus fighter. skrg sy dah kena buat dialisis sbb SLE dah attack tissue kidney sy and both dah rosak so terpaksalah dialsis but at the same time, lupus still lagi attack saraf2. sakit sangat tapi perancangan Allah yang terbaik kan. positive jelah.

Marosidah Mior : Dear confessor, Rezeki u, dapat suami dan keluarga mertua yang memahami, bukan semua orang boleh dapat, Allah knows best, Allah tahu apa yang terbaik untuk awak, jadi hargailah dan sentiasalah bersyukur.

Norfadzilah Idris : Dulu saya ada kwn satu wad y SLE.. dari die pregnent smpai bersalin duduk di hospital.. raya pun di hospital..puasa pun sehari aja.. bila janin makin membesar doktor pasang stand pd rahim utk elak bersalin sblum waktu.. dan hanya dibenarkan utk baring rehat shj.. x bleh berjalan2 sgt.. kalau berjalan lebih skit akan turun cairan merah.. kesian betul..die punya doktor pakar shj ada 4 org berlainan bahagian.. dn baby lahir 36w6hari.. ceasor..alhamdulillah.. dpt baby gurl y sihat.. masa tgh operatr doktor ckp rahim die berbentuk sebiji mcm hati.. dan amik gmbr tunjuk kt die.. mmg kuat semangat org2 SLE ni.. moga TT pun tabah dah kuat ye.

Pelik Gadis Ni Selalu Sangat Muat Naik Foto Bercuti Dengan Pakwe Pergi Thai Balik Hari. Mengejutkan Rupa Rupanya Dia Ada Buat Benda Tak Elok Yang Buat Semua Orang Cair Bila Tengok.

Saya nak cerita pasal salah satu member saya dekat tempat kerja saya. Saya bekerja sebagai seorang executive dekat syarikat marketing. Dah 3 tahun kat sini. Rezeki saya kot, lepas grad je saya terus dapat keje ni.Honestly saya suka keje dekat sini sebab environment dia best, bos memahami, jarak 5 km je dari rumah saya.

Paling best sebab ada colleagues yang kaki gelak sama2 dengan saya and we treat each other macam kawan baik instead of just colleagues. Tapi dalam banyak2 colleagues yang best tu, ada satu yang agak “unik”. Saya namakan dia A. Waktu saya mula2 masuk kerje situ ada seorang kakak tu penah cakap kt saya, dia jealous ( bukan iri hati ye ) tengok A ni.

Duit gaji dia cuma guna untuk belanja dia je sebab family dia kaya. Saya pun iyekan aje sbb sy tak kenal dia sgt masa tu. Ok sikit intro pasal A, dia punya appearance biasa2 je. Bertudung, berisi, pakaian pun biasa2 je. Takde menunjukkan dia ni someone kaya or kuat berparty. Bukan kat tempat keje je, kat luar pun sama. Berapa lama saya kenal si A ni, saya perasan dia selalu update whatsapp story pergi melancong sana sini over the weekend.

Kira macam short getaway lah.Tapi dia punya getaway ni bukan biasa2 tau. Pegi singapore, indonesia, sabah, pegi balik macam tiket harga 10 ringgit je. And dia selalu flex pasal harta yang dia ada. Ayah dia pakai kereta bmw sekali dengan driver, rumah dia ada orang gaji, makan tempat high class, macam2 lagi lah.

Semua ni dia cerita melalui whatsapp story dia. Dan ada jugak dia post dia pegi concert kat luar negara and penah post video pegi kelab jugak. And yang paling penting, dia selalu post gambar boyfriend dia tapi dia tutup muka boyfriend dia pakai sticker hahaha.

And dalam semua story dia tu, takde satu pun yang menunjukkan dia ada dekat situ. Sebabkan A ni takde lesen, saya selalu je kena hantar dia balik walaupun tak sehala dengan rumah saya bila family dia takboleh ambik dia. Rumah dia teres biasa je.

Berapa puluh kali saya hantar dia sampai rumah (tanpa upah sebab dia takde common sense haha) tak pernah sekali pun saya nampak BMW ayah dia tu.Saya sebenarnya hairan, kenapa driver dia tu tak penah ambik dia. And kalau dia kaaaya sangat macam yang dia claim, kenapa dia tak grab aje? Rumah dia bukan jauh pun?

Takat nak hantar sekali dua takpe jugak. Ini mcm rutin pulak nak hantar dia balik rumah.Nak dijadikan cerita, pada satu public holiday yang panjang, dia post story pegi negara jiran dengan boyfriend dia. Macam biasa, takde pun gambar dia. Cuma ada gambar boyfriend dia yang ditutup dengan sticker.

And dia ada attend satu concert international dan ada 4 artist yang berbeza. Artist tu semua saya kenal walaupun tak famous and saya suka lagu mereka. Masa tu saya agak excited nak tanya experience dia sebab saya memang peminat 4 artist tu. Tapiii. Saya tergerak hati nak pegi instagram artist2 tu. Yang buat saya shocked ialah, 4 orang tu takde pun dekat negara yang dia pegi tu.

And semua ada dekat negara yang berbeza. Something was definitely fishy. So saya search lagi persamaan 4 artist tu. Rupanya diorang penah perform dekat satu event space dekat negara tu. Tapi, tarikh performance diorang berbeza2.

And yang lagi pelik, 4 tarikh yang berbeza tu, 4 artist tu semua pakai baju yang sama dengan video yang A post tu. Bingo. Sah dia menipu.Ini satu titik permulaan saya jadi penyiasat terhebat. Setelah saya kaji, rupanya semua gambar dan video yang dia post, 90% dia ambik dari insta orang lain. Segala percutian dia, semua adalah penipuan semata2.

And dia ada tunjuk yang dia ada sebijik rumah yang sebesar banglo kat kawasan elit. Pernah dia sakit, masuk hospital pun dia post dia pegi hospital private yang banyak artis malaysia pegi sebab nak menunjuk diri tu kaya. Tapi itu semua pun dia ambik dari insta orang lain.

And yang lagi hebat, boyfriend dia yang katanya kaya, mixed, pakai kereta tukar2, selalu bawak dia pegi melancong tu pun tak wujud. Hahaha.Tapi dia selalu post screensht conversation dengan boyfriend dia. Sanggup fake kan conversation sebab nak menipu punya pasal. Apa yang dia gain dari situ pun saya tak sure.Kalau korang nak tahu, bila kami colleagues sembang waktu lunch, dia boleh cerita macam2 dengan muka yang convincing.

Pengalaman dia bercuti, cerita pasal boyfriend dia, semua macam real. Padahal tak wujud pun semua tu. And sekarang dah nak masuk 2 tahun saya tahu semua ni tapi saya tak penah bagi tau siapa2.Saya tak boleh bayangkan macam mana reaction dia kalau dia tahu yang saya dah tahu. So saya diam jelah.

Saya ada jugak bagi dia hint supaya dia stop, tapi mungkin dia terlalu syok menipu or dia still nak yakinkan saya and colleagues lain or she is just plain stupid to get my hints. Kesimpulannya kat sini, tak perlu nak bagi tau semua orang yang kau tu kaya.

Kalau kau betul2 kaya, orang tengok pun dah tahu. Dengan menipu, kau takkan dapat apa selain malu yang besar kalau kantoi.Personally A ni baik je. Tapi tulah, saya tak boleh brain habit menipu dia. Sampai sekarang, apa pun yang dia cerita saya takkan pernah percaya sampai bila2. Ok guys. Sampai disini saja. Thanks baca.

Suami Bukan Orang Senang Tapi Beria Nak Bawa Bini Bercuti Dekat Turki. Mengejutkan Tiba Tiba Bini Terjumpa Sesuatu Dalam Diari Suami Masa Suami Dah Pergi Buat Selamanya.

Di suatu kampung, seorang gadis telah memilih seorang lelaki biasa Dan juga miskin ,lelaki itu hanya kerja kampung yang kini sudah menjadi suaminya. Suatu hari, mereka telah menonton tv. Ada rancangan travelog di Turki. Si isteri teruja dengan keindahan panorama di sana. Suaminya pun berkata,

“Abang nak bawa sayang jalan-jalan di Turki.” Isterinya membulatkan mata, tersenyum gembira, “Yeay!” Hingga akhir tahun itu, suaminya tak bawa pun isterinya ke sana. Di usia mereka 30-an, sekali lagi suaminya berkata kepada isterinya,

“Abang janji, tahun ni nak bawa sayang jalan-jalan di Turki.” Isterinya senyum gembira dan menganggukkan kepalanya. Namun, hingga awal umur mereka 40-an, suaminya tak tunaikan janjinya. Di usia mereka meningkat 50, sekali lagi suaminya berkata kepada si isteri tersayang,

“Abang rasa, abang nak bawa sayang jalan-jalan di Turki hujung tahun ni.” Isterinya senyum gembira dan mengangguk setuju. Namun, hingga hingga lewat usia mereka 50-an, kata-kata suaminya itu hanya tinggal kata-kata.
Suatu hari, suaminya jatuh sakit. Sakitnya melarat hingga doktor mengesahkan hanya menunggu detik dan ketika saja.

Isterinya setia duduk di sebelah suaminya di hospital. Suaminya bersuara lemah, “Abang minta maaf. Tak dapat bawa awak ke Turki. Tapi, kenapa selama ini dan sampai hari ini, awak tak pernah bangkit, ungkit atau marah tentang hal tu?”

Isterinya mencapai tangan suami tercinta. “Abang, bila abang cakap nak bawa saya ke Turki, kata-kata abang tu dah pun bawa jiwa saya seolah-olah berada di sana dengan abang. Dah cukup sekadar membayangkan. Sudah cukup membahagiakan. Walaupun hanya angan-angan, tapi bagi saya cukuplah sekadar impian. Yang lebih penting, Allah dah bagi pada saya cukup bahagia.

Allah bagi suami yang membanting tulang empat kerat sehari-hari untuk menjaga saya dan anak-anak. Allah bagi suami untuk saya letakkan kepala di bahunya saat saya sedih, saat saya menangis. Adakah tidak cukup lagi semua ini?

Panorama dalam rumah kecil kita, lebih indah dan membahagiakan. Nak indah lagi, tunggu saja kita berjumpa kembali di Syurga sana. Lebih indah dari Turki. Perbelanjaan ke sana mesti mahal. Tapi, perbelanjaan ke Syurga lagi mahal. Jualkan dunia ini dengan isinya pun tak mampu untuk membeli tiket ke Syurga. Tiket itu ada pada reda abang pada isterinya ini.”

Suaminya menitiskan air mata mendengar kata-kata isteri. Tak lama kemudian, suaminya itu pergi buat selamanya. Setelah selesai segala urusan, isterinya mengemas barang-barang peninggalan suaminya. Ketika mengemas, terjumpa sebuah buku dairi tulis tentang Turki. Di dalamnya ada sekeping tiket untuknya. Di sebelah tiket, ada nota kecil. “Maafkan abang, duit abang hanya cukup untuk beli sekeping tiket ke turki.” Isterinya menitiskan air mata. Apa guna ke sana lagi, andai hati ini telah dibawa pergi bersama suami.

Penulis / Karya original : Muhammad Rusydi ( Rusydee Artz )

Kredit : EBerita