Gara gara tindakan Menteri Agama akhirnya 5 laporan polis dibuat terhadap beliau. Mengejutkan ini punca pengadu nekad buat report polis terhadap Dr Zulkifli Mohamad

Berita

Sekurang-kurang terdapat lima lap0ran polis dibuat terhadap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dr Zulkifli Mohamad, kerana didakwa ingkar perintah kawalan pergerakan (PKP). Berdasarkan beberapa lap0ran polis yang dilihat Malaysiakini, pengadu membuat lap0ran itu berhubung tindakan Zulkifli yang dikatakan mengundang beberapa individu ke pejabatnya di Putrjaya ketika PKP sedang berlangsung.

Lap0ran berkenaan dibuat di Selangor, Johor dan Kelantan dengan sebahagiannya dibuat awal bulan ini. Menurut aduan, pengadu antara lain mempersoalkan tindakan Zulkifli mengadakan pertemuan dengan anggota Majis Tertinggi (MT) Umno Fathul Bari Mat Jahya; dua pensyarah universiti, Dr Rozaimi Ramle serta Dr Ahmad Kamilin Jamilin dan beberapa individu lain.

Pertemuan itu dikatakan bagi membincang projek menterjemah kitab yang sedang dirancang. Pertemuan tersebut turut dimuat naik di laman sosial bekas mufti Wilayah Persekutuan itu. Pengadu yang enggan namanya didedahkan berkata, tindakan menteri agama itu jelas bertentangan dengan peraturan PKP, justeru pihak berkuasa wajar menjalankan sias4tan.

“Gambar yang dimuat naik di Facebooknya jelas menunjukkan mesyuarat berlangsung seperti biasa tanpa menjaga penj4rakan sosial. “Begitu juga ada individu yang datang berjumpa beliau dengan melakukan perjalanan lebih 10 kilometer ketika PKP masih berkuat kuasa.

“Jadi, satu sis4tan terperinci perlu dilakukan dan tidak sewajarnya perlu diambil jika beliau didapati ingkar PKP,” katanya kepada Malaysiakini. Malaysia melaksanakan PKP fasa pertama bermula 18 Mac lalu dan dijadual berakhir 31 Mac lalu bagi memutuskan penularan rantaian wab4k Covi1d-19.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin kemudiannnya melanjut PKP dan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) sehingga 9 Jun depan. Pada 28 April lalu, Timbalan Menteri Kesihatan Dr Noor Azmi Ghazali dijatuhi hukvman denda maksimum RM1,000 atau ditahan sebulan oleh Mahk4mah Majistret Gerik kerana ingkar PKP dengan menghadiri satu jamuan di sebuah pusat tahfiz di Perak.

Turut dikenakan hukvman sama ialah Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, NGO dan Masyarakat Sivil Perak, Razman Zakaria, serta 13 individu lain. Pada 5 Mei lalu, anak presiden Umno, Nurulhidayah Ahmad Zahid, did3enda RM800 selepas didapati bersalah ingkar PKP pada 20 April lalu. Suaminya, Saiful Nizam Mohd Yusoff turut dikenakan de3nda sama atas kesalahan itu.

NurulHidayah dan suami did4kwa melakukan kesalahan itu apabila hadir ke Putrajaya bagi berjumpa Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Ahmad Masrizal Muhammad. Malaysiakini cuba menghubungi Zulkifli bagi mendapatkan maklum balasnya, namun sehingga kini masih gag4al mendapat sebarang respon.

Media sebelul ini melaporkan, Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, 59, dan EXCO Perak, Razman Zakaria, 60, masing-masing did3nda RM1,000 selepas mengaku bersal4h di hadapan Majistret Norhidayati Mohammad Nasroh.

Turut didakwa bersama di mahkamah berkenaan ialah 13 individu lain termasuk adik Dr Noor Azmi, Noor Azman, 57, yang masing-masing did3nda RM1,000 kerana mengingkari PKP. Mengikut kertas pertvduhan, semua tertuduh didapati berkumpul di kawasan jangk1itan bagi tujuan sosial, sekali gus mengingkari PKP.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!  Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mv/Oh MyMedia

Boleh Solat Di Masjid Dan Surau. Akhirnya Menteri Agama Dedahkan Syarat Utk Rakyat Malaysia Solat Dan Lakukan Aktiviti Di Masjid Dan Surau. SOP Dah Siap Cuma Tunggu Arahan Kerajaan

Semasa kita menjalani PKP, kerajaan telah mengumumkan masyarakat yang beragama Islam tidak dibenarkan membuat aktiviti keagamaan di masjid dan surau. Terbaru, pembukaan semula masjid dan surau akan dilaksanakan sekiranya kerajaan berpuas hati dengan SOP yang disediakan oleh Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Hal Ehwal Agama), lapor Bernama.

Menerusi laporan itu, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berkata garis panduan telah siap dan sudah dibentangkan dalam Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI) kali keempat pada 30 April lepas.

Dalam perkara ini, kebenaran daripada KKM dan MKN sangat penting dalam pembukaan semula masjid dan surau ini. Turut difahamkan SOP berkenaan telah disediakan oleh Unit Penyelidikan Ilmiah JPM (Hal Ehwal Agama) dan Bahagian Penyelidikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Pertimbangan utama kerajaan adalah melihat kepada kesiapsiagaan dan persediaan teknikal di tahap optimum semua pihak iaitu Majlis-Majlis Agama Islam Negeri dan Jabatan-Jabatan Agama Islam Negeri sebagai badan berautoriti dan pihak berkuasa utama negeri dalam hal ehwal pentadbiran agama serta persediaan masjid dan surau di tahap terbaik,” – Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Pembukaan masjid akan dilaksanakan dalam masa terdekat, tetapi sepanjang PKPB ini segala aktiviti masjid dan surau masih lagi tidak dibenarkan.

Sumber: Lobakmerah

Garis panduan ibadah di masjid, surau telah disediakan, tunggu arahan kerajaan

KUALA LUMPUR, 4 Mei  — Pembukaan semula masjid dan surau bagi aktiviti agama akan dilakukan sekiranya kerajaan berpuas hati dengan garis panduan ibadah di masjid dan surau yang telah disiapkan Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Hal Ehwal Agama).

 Menteri Hal Ehwal Agama Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata garis panduan itu disediakan oleh Unit Penyelidikan Ilmiah JPM (Hal Ehwal Agama) dan Bahagian Penyelidikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Pelaksanaan garis panduan tersebut tertakluk kepada arahan kerajaan dari semasa ke semasa serta kebenaran daripada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) dan MKN (Majlis Keselamatan Negara),” katanya. Zulkifli berkata garis panduan itu juga telah dibentangkan dalam Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI) kali keempat pada 30 April lepas yang dipengerusikan Datuk Wan Zahidi Wan Teh serta dihadiri oleh para Ashabus Samahah Mufti-Mufti seluruh Malaysia dan ahli-ahli yang dilantik MKI. 

“Pertimbangan utama kerajaan adalah melihat kepada kesiapsiagaan dan persediaan teknikal di tahap optimum semua pihak iaitu Majlis-Majlis Agama Islam Negeri dan Jabatan-Jabatan Agama Islam Negeri sebagai badan berautoriti dan pihak berkuasa utama negeri dalam hal ehwal pentadbiran agama serta persediaan masjid dan surau di tahap terbaik,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan di sini, hari ini menjawab soalan lazim (FAQ) mengenai aktiviti agama di masjid dan surau yang masih dilarang dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). 

Menjawab soalan sama ada wujud kebarangkalian ia dilaksanakan dalam waktu terdekat, menteri itu berkata: “Ya, jika kerajaan berpuas hati dengan garis panduan yang disediakan, juga tahap kerjasama dan keprihatinan rakyat Malaysia secara umumnya sepanjang PKPB disamping mengambil kira nasihat KKM dan MKN.”

Buat masa ini, berdasarkan pertimbangan pihak-pihak berwajib, kerajaan memutuskan sebarang bentuk aktviti agama berjemaah di masjid dan surau masih dilarang dalam tempoh PKPB. Dalam pada itu, Zulkifli berkata jika pelaksanaan garis panduan itu mendapat kelulusan di peringkat Persekutuan, ia tetap tertakluk kepada pertimbangan pihak berkuasa utama di negeri-negeri untuk dilaksanakan di peringkat negeri.

“Urusan berkaitan hal ehwal Islam berada di bawah ruang lingkup kuasa dan bidang kuasa negeri di bawah naungan Raja-Raja bagi negeri-negeri yang jelas disebut di bawah Butiran 1 Senarai Negeri Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

— BERNAMA