Isu membuat transaksi pembayaran menggunakan kad kredit dan debit serta melalui tingkap kaunter. DS Ismail Sabri tampil jelaskan susulan isu tersebut menjadi persoalan ramai

Berita

Individu yang membuat transaksi pembayaran menggunakan kad kredit, debit serta melalui tingkap kaunter ‘pigeon hole’ di stesen minyak tidak perlu mendaftar di aplikasi MySejahtera atau secara manual.Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pendaftaran MySejahtera akan dikenakan kepada individu yang membuat pembayaran di dalam premis, membeli barangan atau menggunakan mesin pengeluaran wang automatik (ATM).

Katanya, individu yang menggunakan tandas dan surau di stesen minyak juga perlu mendaftar di aplikasi Mysejahtera kerana mereka mungkin akan berjumpa dan bersentuh dengan orang lain.“Individu yang mengisi angin tayar juga tidak perlu mendaftar melalui aplikasi My Sejahtera atau manual.“Bagi individu yang menghantar kenderaan ke bengkel di stesen minyak, mereka perlu mendaftar melalui aplikasi MySejahtera atau manual,”katanya pada sidang akhbar hari ini.-K! ONLINE

Ramai Masih Keliru Dengan SOP Majlis Kahwin Dan Sambutan Hari Jadi. Datuk Seri Ismail Sabri Tampil Beri Penjelasan Ekoran Tempat Yang Sepatutnya Untuk Satu Majlis Menjadi Persoalan Ramai

Baru baru ini, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengegaskan sebarang majlis sosial termasuk majlis perkahwinan masih tidak boleh dianjurkan di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).Menerusi sidang media yang berlangsung semalam, Ismail berkata, prosedur operasi standard (SOP) di kawasan PKPB masih berkuatkuasa seperti yang diumumkan kerajaan.

“SOP kita masih sama di tempat lain iaitu setiap majlis perayaan atau majlis sosial tak dibenarkan.“Majlis perkahwinan, sambutan hari jadi yang besar-besar ni masih tak benarkan.“Setakat hari ini statusnya sama tak ada kebenaran di dewan atau di rumah terutamanya,” katanya.Tambah Ismail, SOP yang lebih terperinci akan diumumkan oleh Menteri Hal Ehwal Agama hari ini (Selasa).

“Menteri Hal Ehwal Agama akan bentangkan SOP tentang pernikahan, bukan majlis kahwin. Itu pun saya tak pasti sama ada nikah akan dibuat di rumah atau pejabat agama saja.“Kalau agama lain, mereka mendaftar di pusat pendaftaran agama mereka.“Tapi untuk akad nikah pasangan Islam, SOP sama ada di rumah atau pejabat agama, esok akan dibentangkan menteri.

“Tapi ia hanya SOP tentang pernikahan bukan majlis perkahwinan besar-besaran yang melibatkan jumlah ramai.“Seperti yang kita bincang tempoh hari, pernikahan dibenarkanlah. Nikah tak perlu upacara ramai,” katanya lagi.Untuk rekod, kerajaan pada Sabtu lalu mengumumkan pelaksanaan PKPB di seluruh negeri di semenanjung selama empat minggu bermula 9 November sehingga 6 Disember 2020.Hanya tiga negeri tidak terlibat dengan PKPB berkenaan iaitu Perlis, Pahang dan Kelantan.

Lnggar SOP, Menteri Tampil Mohon Maaf.Dalam perkembangan lain, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ketari dari DAP, Young Syefura Othman memoh0n maaf selepas dipercayai tidak mengikuti prosedur standard operasi (SOP) Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Permohonan maaf itu dibuat beliau berkaitan satu gambar dik0ngsinya menerusi laman Instagram, sedang menyambut majlis ulang tahun kelahiran di satu lokasi di Selangor tanpa memakai pelitup muka dan menjaga penjrakan fizlkal.“Saya memohon maaf jika tindakan saya melnggar sebarang SOP C0VID 19. Saya tidak menggunakan sebarang kelebihan sebagai seorang wakil rakyat untuk bergerak dalam Selangor, negeri saya bermastautin.

“Saya rela dislasat oleh pihak berkvasa jika tlndakan saya melnggar sebarang SOP C0VID 19. Terima kasih,” ciap beliau menerusi Twitternya, pagi semalam.Bagaimanapun, hantaran gambar di Instagram beliau bersama empat rakannya yang mendapat kritikan warganet sejak kelmarin, sudah dipadamkan.Pemimpin muda DAP itu sebelum ini kerap turun ke kawasannya di Bentong, Pahang untuk menyampaikan sumbangan dan menemui penduduk yang memerlukan bantuan.Gambar: Astro Awani

Lepas Je Ds Ismail Sabri Umumkan Pkpb Di Semenanjung Sekali Tiba Tiba Perdana Menteri Tampil Bersuara Lantang Dedahkan Punca Tindakan Ini Diambil

Perintah Kwalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan di seluruh negeri di Semenanjung kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan selama selama 4 minggu bermula 9 November hingga 6 Disember 2020.

Menurut Menteri Kanan Keselamatan Malaysia, Datuk Ismail Sabri dalam sidang media hari ini, bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor serta Sabah secara automatiknya PKPB disambung sehingga 6 Disember 2020. Jelasnya lagi, semasa PKPB berlangsung, rakyat tidak dibenarkan untuk merentas daerah dan negeri seperti SOP sebelum ini.

Status Dari Muhyiddin Yassin

Alhamdulillah, pagi ini saya telah mempengerusikan Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang menumpukan perhatian kepada tindakan yang perlu diambil bagi memprketatkan lagi SOP dan segera membendung penularan jangkitan C0VID 19 di dalam negara.

Melihat kepada situasi kes baharu jangkitan C0VID 19 di seluruh negara yang masih dalam trend peningkatan, saya telah mengarahkan supaya beberapa pendekatan yang lebih tegass diambil bagi memutuskan rantaian jangkltan vlrus ini.

Hakikatnya, peningkatan bilangan kess baharu jangkltan C0VID 19 telah mendatangkan kebimbangan serta kresahan dalam kalangan rakyat dan kita tidak lagi boleh terus kekal di dalam sitvasi Perlntah Kawalan Pergerakan Pemvlihan (PKPP).

Data-data yang dibentangkan pada setiap hari di dalam sidang khas ini sudah cukup untuk menunjukkan bahawa pendekatan yang lebih tegass dan berani mesti diambil sebelum keadaan menjadi lebih truk. Sehubungan itu, Sidang Khas MKN hari ini telah memutuskan supaya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan di semua negeri di Semenanjung KECUALI negeri Perlis, Kelantan dan Pahang.

Selain PKPB ini, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di lokaliti tertentu yang mencatatkan kess positif C0VID 19 yang tinggi. Selain itu, sekatan perjalanan merentas negeri juga akan dilaksanakan bagi mengvrangkan pergerakan orang ramai dan aktiviti s0sial sekaligus memutuskan rantalan jangkltan C0VID 19.

Semua perlncian tentang keputusan-keputusan ini seperti tarikh mula kuatkvasa, dan kawasan yang terllbat akan dijelaskan dengan lebih lanjut oleh YB Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media harian beliau.

Sementara itu pada sidang yang sama, Kerajaan Negeri Sarawak membuat pembentangan tentang Pelan Persiapan C0VID 19 bagi negeri Sarawak dan telah membuat permohonan untuk menambah bilangan katil di lCU dan meningkatkan kapasitl makmal ujlan salingan pengesanan C0VID 19 di tujuh (7) buah h0spital kerajaan di Sarawak.

Saya telah minta supaya Kerajaan Negeri Sarawak mengadakan perbincangan lanjut bersama Kementerian Keslhatan Malaysia (KKM) bagi meneliti keperluan-keperluan ini dan diberikan pertimbangan sewajarnya. Insya’Allah semoga pendekatan-pendekatan yang diputvskan ini akan dapat membantu menurunkan kess-kess baharu jangkltan C0VID 19 kepada tahap yang paling rendah bagi menjamln keselamatan dan kelangsungan hidup rakyat.

Latar Belakang Sidang Media Harian Jadi Bualan Orang Ramai. Ismail Sabri Terus Terang Hak Milik Barangan Di Rak Kabinet Dan Harap Masyarakat Maklum Dengan Perihal Ini

KUALA LUMPUR: Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan beliau tidak mempromosikan barangan di rak kabinet yang menjadi latar belakang sidang media hariannya di Wisma Pertahanan.Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan, berkata barang yang disusun pada rak kabinet dan kelihatan di belakangnya adalah hak milik Kementerian Pertahanan.

“Ini kabinet MINDEF (Kementerian Pertahanan) yang memang sudah ada dan tidak akan dibuang. Saya tidak tahu apa yang hendak diletakkan di belakang. Maka, saya biarkan dan saya juga tidak mempromosikannya. Sidang media Ismail Sabri sering mendapat perhatian warga maya sehingga ramai yang berseloroh mahu membida setiap barangan dipamerkan di rak kabinet.

Ismail Sabri berkata, sidang media harian beliau adalah bagi memaklumkan berhubung tindakan kerajaan dalam aspek keselamatan bagi membendung penularan COVID-19.Sidang media beliau katanya memberi maklumat kepada orang awam mengenai tindakan kerajaan termasuk penahanan individu ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Saya hanya memaklumkan tindakan harian oleh kerajaan kerana rakyat mahu tahu apa dilakukan pihak berkuasa terhadap pihak yang gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP).”Ia juga beri kesedaran kepada rakyat kerajaan melakukan sesuatu untuk mengurangkan penularan COVID-19,” katanya.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh turut menggesa sidang media harian Menteri Kanan (Keselamatan) dihentikan jika tiada pengumuman substanstif yang dapat membantu rakyat.Hannah melalui ciapannya di Twitter berkata, sidang media bukan tempat untuk mempromosikan baju atau barang pameran di rak.

Kenapa Bahagian Pengurusan Sahaja Bekerja Di Rumah & Bukan Yang Lain? Ini Jawapan Menteri

PUTRAJAYA, 22 Okt – Arahan bekerja dari rumah yang hanya diarahkan kepada pekerja pengurusan adalah untuk mengurangkan pergerakan, umum  Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.“Bayangkan, satu juta yang boleh bekerja dari rumah tidak ke pejabat. Satu juta pergerakan dan satu juta mereka boleh berinteraksi antara satu sama lain juga.

“Jadi bila kita kurangkan pergerakan, mungkin lebih berjaya untuk memutuskan rantaian COVID-19 sebab semakin kurang orang boleh berinteraksi satu sama lain,” katanya dalam sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.Beliau berkata demikian bagi menjawab persoalan pemberita mengenai arahan bekerja dari rumah yang dilihat hanya diberikan kepada bahagian tertentu dan bukan semua.

Dalam pada itu, hasil keberkesanan bekerja dari rumah atas sebab mengurangkan pergerakan tapi dalam masa sama, tempat-tempat awam masih lagi dibuka juga turut dipersoalkan.“Betul, ada pasar malam dibuka, pusat beli-belah dibuka dan sebagainya.“Ianya masih lagi tertakluk kepada kita sebagai individu sama ada kita ingin gunakan kebebasan tersebut tanpa memikirkan kesihatan kita ataupun tidak.

“Tapi kita tidak menutup sektor ekonomi kerana rakyat terpaksa hidup bergantung pada setiap pekerja yang mereka ada,” katanya lagi.Berbalik kepada isu utama, arahan bekerja dari rumah yang tidak diberikan untuk semua bahagian perkhidmatan adalah disebabkan keperluan-keperluan tertentu.

Jelasnya, bagi bahagian pengurusan, tugasan mereka boleh dilakukan di rumah terus, manakala bahagian lain seperti kaunter perkhidmatan pula perlu bekerja di pejabat.“Sebab itulah kita benarkan sebahagian bekerja di rumah, tetapi sebahagian masih diperlukan bekerja di pejabat,” tambahnya.Sumber: RTM

COVID-19: Tudhn Malaysia tidak lakukan sanitasi tidak benar – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Tudhn bahawa Malaysia tidak melakukan proses sanitasi di kawasan penularan wabak COVID-19 adalah tidak benar.Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata operasi sanitasi dilaksanakan sejak 30 Mac lalu di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang merangkumi sejumlah 135 zon di seluruh negara.

Sejak Mac lalu juga, katanya, sebanyak 10,653 operasi sanitasi tempat awam dilakukan, terbaru semalam yang membabitkan 33 lagi operasi di enam zon merah, 11 zon kuning dan 11 zon hijau di 11 negeri.”Ada video diedar dan sedang tural yang menunjukkan gambar di negara luar yang buat sanitasi dan dikatakan kita tidak buat seperti yang dilaksanakan beberapa negara luar.

“Tdhan kerajaan tidak lakukan sanitasi ini tidak benar,” katanya pada sidang media harian yang disiarkan secara langsung, hari ini.Katanya, operasi sanitasi semalam membabitkan tujuh di Sarawak dan Kedah; Sabah (6); Pulau Pinang (4); Pahang dan Terengganu (2) serta Perlis, Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya (1).”Operasi semalam membabitkan 183 anggota bomba, 178 petugas daripada PBT dan agensi lain. Sebanyak 41 jentera bomba turut digunakan semalam,” katanya.

Gesa Hentikan Sidang Media. Hannah Yeoh Lantang Bersuara Ekoran Sidang Media DS Ismail Sabri Menjadi Bualan Orang Ramai Dan Sebab Musabab Dia Mahu Sidang Media Harus Dihentikan

Baru baru ini,ahli Parlimen segambut iaitu,Hannah Yeoh menggesa Menteri Kanan ( Keselamatan ),Datuk Seri Ismail Sabri berhenti mengadakan sidang media hariannya jika tiada pengumuman substantif yang dapat membantu rakyat. Menurut Hannah,sidang media akhbar bukan tempat untuk mempromosikan baju atau barang pameran di rak.

“Ini kerana semakin banyak yang diumumkan, orang awam menjadi semakin keliru.”Hentikan kekeliruan, ia akan menghentikan Covid-19! Apa yang paling menakutkan kita ialah sekiranya Covid-19 tidak pun membunh ekonomi kita, semestinya ketidakcekapan para menteri akan melakukannya!” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Untuk pengetahuan, Hannah yang juga bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat turut menggesa Majlis Keselamatan Negara (MKN) memuktamadkan semua prosedur operasi standard (SOP) sebelum dikeluarkan tanpa orang ramai perlu menunggu pengumuman kementerian lain sebagai rujukan.

Katanya lagi, SOP panduan bekerja dari rumah (BDR) yang diumumkan sebelum ini terlalu umum dan sangat mengelirukan. Jelasnya, arahan yang mengelirukan dan ‘setengah masak’ mengakibatkan ketidakpastian kepada masyarakat terutama komuniti perniagaan dan mereka yang berkeluarga.”Sektor perniagaan sedang menghadapi suasana kelembapan ekonomi dan berpotensi kehilangan lebih banyak peluang akibat ketidaktentuan ini.

“SOP yang kabur dan mengelirukan turut menyukarkan pegawai penguat kuasa menjalankan arahan dan mengakibatkan berlakunya ketidakadilan dalam kalangan orang awam,” katanya. Pada masa yang sama, Hannah turut menggesa kerajaan segera menjelaskan kekeliruan dan memastikan denda tidak dikenakan kepada mereka yang didapati keliru dengan SOP dikeluarkan dua Menteri Kanan iaitu Ismail Sabri dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Katanya, menteri yang bertanggungjawab harus segera belajar untuk menyelaras secara bersama sebelum sesuatu keputusan diambil kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bukan sesuatu yang baharu.”PKP bermula sejak bulan Mac lagi, saya cuma mahu mengingatkan mereka (menteri berkenaan) yang masa untuk berbulan madu telah pun tamat,” katanya.

Ramai Rakyat Keliru Dan Runsing Arahan Kerja Dari Rumah. Ini Keterangan Lanjut Dari DS Ismail Sabri Dan Respon Luar Jangkaan Dari Warganet Susulan Berita Tersebut

Semalam,menerusi laporan sidang media khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) Menteri Kanan ( Kluster Keselamatan ), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memutuskan bahawa pekerja pekerja di sektor awam mahupun swasta di bahagian pengurusan dan pengawasan di Zon Merah tidak perlu hadir ke pejabat dan boleh kerja dari rumah. Hal ini berikutan untuk mengurangkan pergerakan pekerja yang terpaksa bekerja kerana kilang-kilang dan premis-premis dibuka seperti biasa sehingga dilihat seolah olah seperti tiada kawalan.

9 kes positif di tempat kerja

Perkara itu diumumkan sendiri oleh Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob susulan terdapat 9 kes positif melibatkan mereka di tempat kerja. Tambah Ismail Sabri lagi, usaha kerajaan itu adalah bagi membendung penularan wabak Covid-19 dengan mengurangkan pergerakan orang ramai.Untuk memutuskan rangkaian COVID-19 di kawasan PKPB ini, kita mengurangkan pergerakan pekerja. Difahamkan dengan keputusan ini, 1 juta pekerja dapat dikurangkan daripada bekerja di pejabat dan juga sektor-sektor industri dan perkilangan.

Kerja dari rumah mulai 22 oktober. Beliau turut menegaskan agar majikan-majikan mengeluarkan surat pelepasan bagi pekerja-pekerja untuk bekerja dari rumah. Arahan bekerja dari rumah ini akan berkuatkuasa bermula pada 22 Oktober. Perincian mengenai jenis pekerjaan, prosedur operasi standard dan sebagainya akan dimaklumkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam waktu yang terdekat.

Respon warganet.Sementara itu di media sosial, segelintir warganet mendkwa majikan mereka di tempat kerja tidak membenarkan mereka bekerja dari rumah atas pelbagai alasan. Tak kurang juga yang terkejut dengan keputusan yang dibuat oleh kerajaan kerana bimbang pekerjaan mereka terjejas.

Terkini Datuk Seri Ismail Sabri Keluarkan Kenyataan Baru Mengenai Operasi Bagi Pekerja Pekerja Di Sektor Awam Dan Swasta Yang Berada Di Zon Merah Menerusi Sidang Media Harini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri melalui sidang media hari ini memaklumkan bahawa pekerja-pekerja di sektor awam dan swasta bahagian pengurusan dan pengawasan di Zon Merah diarah bekerja dari rumah berkuat kuasa pada 22 Oktober.

“Mesyuarat hari ini telah pun memutuskan bahawa pekerja-pekerja di sektor awam dan swasta di peringkat pengurusan dan pengawasan tidak perlu hadir ke pejabat dan mereka boleh bekerja dari rumah. “Ini bagi mengurangkan pergerakan pekerja yang terpaksa bekerja kerana kilang-kilang dibuka seperti biasa di Selangor, Wilayah Persekutuan dan Sabah.

“Untuk memutuskan rangkaian COVID-19 di kawasan PKPB ini, kita mengurangkan pergerakan pekerja. Difahamkan dengan keputusan ini, 1 juta pekerja dapat dikurangkan daripada bekerja di pejabat dan juga sektor-sektor industri dan perkilangan” katanya.

Walaubagaimanapun, terdapat pengecualian bagi proses kerja yang memerlukan keberadaan di pejabat seperti bahagian yang terlibat dalam urusan kewangan yang membuat bayaran, pengurusan, penguatkuasaan dan kebajikan. “Saya mengarahkan supaya majikan-majikan mengeluarkan surat pelepasan bagi pekerja-pekerja untuk bekerja dari rumah,” ujarnya lagi. #PKPB: Pekerja sektor awam, swasta bahagian pengurusan dan pengawasan di Zon Merah diarah bekerja dari rumah berkuat kuasa 22 Okt – @IsmailSabri60  — BERNAMA (@bernamadotcom) October 20, 2020

Tambahnya, arahan bekerja dari rumah ini akan berkuatkuasa bermula pada 22 Oktober. Perincian mengenai jenis pekerjaan, prosedur operasi standard dan sebagainya akan dimaklumkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam waktu yang terdekat.Sumber: Majlis Keselamatan Negara

Sumber : FBMuhyiddinYassin/AstroAwani

Terkini Ds Ismail Sabri Tampil Bersuara Lantang Dedahkan PKPB Dilaksanakan Di Seluruh Semenanjung Selama 4 Minggu Kecuali 3 Negeri Ni.

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan di seluruh negeri di Semenanjung kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan selama selama 4 minggu bermula 9 November hingga 6 Disember 2020. Menurut Menteri Kanan Keselamatan Malaysia,

Datuk Ismail Sabri dalam sidang media hari ini, bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor serta Sabah secara automatiknya PKPB disambung sehingga 6 Disember 2020. Jelasnya lagi, semasa PKPB berlangsung, rakyat tidak dibenarkan untuk merentas daerah seperti SOP sebelum ini.

Sumber: Sidang Media MKN