Kalini kecantikan isteri Menteri Kewangan pulak tarik perhatian rakyat. Mengejutkan rupa rupanya isteri Tengku Zafrul bukan calang calang orang.

Viral

Dilantik sebagai Menteri Kewangan Malaysia, nama Senator Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz dilihat sedikit suram gara-gara pandemik COVID-19. Namun perkongsian foto  Tengku Zafrul bersama isteri tercinta kembali menarik perhatian.

Kelembutan wajah YM Raja Datin Sri Johanna Adrina Raja Arshad cukup memukau. Terserlah muda remaja, tak sangka wanita berumur 43 tahun itu rupanya ibu kepada 4 orang anak! Menteri Kewangan hebat berusia 46 tahun ini mendirikan rumah tangga dengan Raja Datin Sri Johanna, seorang kerabat diraja Selangor-Negeri Sembilan. Mereka dikurniakan empat orang cahaya mata bernama Tengku Zahra Jasmina, Tengku Zahira Eusnie, Tengku Zaeem Khalif dan Tengku Zayn Aqeel.

SEINDAH NAMANYA

Raja Datin Sri Johanna merupakan anakanda sulung Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad Raja Sir Tun Uda Alhaj, seorang ahli perniagaan terkemuka yang juga Pengerusi Maxis Communication serta bekas penuntut Harvard Business School.

Meskipun berasal daripada keturunan diraja dan dilimpahi kemewahan, tapi Raja Datin Sri Johanna amat menyenangi gaya hidup ringkas serta semula jadi. Inilah yang mendorong wanita tersebut menyertai usaha adiknya, Raja Jesrina Arshad dalam mempromosikan jenama gaya hidup kesihatan dan kesejahteraan hidup, Purely B.

Adik-beradik jelita… Dari kiri Raja Jesrina Azlina, Raja Johanna Adrina dan Raja Jastina Adlina. Minat Raja Datin Sri Johanna terhadap remedi perubatan berasaskan herba, nutrisi dan bunga-bungaan menjadi asas penjagaan kecantikan serta kesihatan mereka sekeluarga.

Tidak hairanlah kenapa Tengku Zafrul sendiri sangat aktif bersukan. Sejak muda lagi mereka mengamalkan kehidupan sihat meliputi gaya hidup dan pemakanan seimbang, berkat minat wanita tersebut yang mencintai alam semula jadi.

Menerusi portal digital Purely B (klik sini), Raja Datin Sri Johanna berkongsi prinsipnya bahawa tubuh badan kita mampu menentang penyakit dan sembuh dengan sendiri. Katanya, tubuh dan minda manusia saling berkait dan kesihatan emosi kita amat penting terhadap kesihatan fizikal.

Bagi Raja Datin Sri Johanna, naturopati lebih dari sekadar kerjaya tapi minatnya. Setiap pengetahuan dimanfaatkan dalam gaya hidup seharian, maka tidak hairanlah wanita jelita ini hanya mengamalkan diet makanan organik, kerap bersenam dan memastikan untuk mendapat tidur secukupnya.

Mustahil bagi seorang ibu dengan anak kecil? Iya, tapi nasihat beliau berusahalah untuk beristirahat dengan baik. Itu saja caranya untuk tubuh menyembuhkan diri kita. Paling menarik, Raja Datin Sri Johanna pernah melahirkan dua orang anak secara gentle birthing dengan bantuan obstetrician terlatih. Gentle birth bermaksud teknik bersalin yang mudah, tenang dan selamat serta mengurangkan rasa skit sebelum, semasa dan selepas proses melahi1rkan.

BERTAULIAH

Sebelum ini, Raja Datin Sri Johanna pernah menimba pengalaman kerja dalam industri Sumber Manusia. Beliau kemudian menyertai seminar Anthony Robbins, yang menjadi permulaan minatnya dalam ilmu naturopati.

Kini Johanna mempunyai kelulusan Bachelor of Health Science (Naturopathy) dari University of New England (Australia) dan Advanced Diplomas in Naturapathy, Western Herbal Med1icine, Nutrition, and Homeopathy dari Australasian College of Natural Therapies di Sydney.

Biarpun sebelum ini Tengku Zafrul sibuk dengan kerjaya di sektor perbankan dan kini menggalas tanggungjawab terbesar negara iaitu mentadbir kewangan Malaysia, pasangan hebat ini masih gemar menghabiskan masa lapang mereka dengan keluarga dan anak-anak.

Mereka sama-sama mempunyai pandangan hidup yang menyeronokkan. Tengku Zafrul umpamanya sangat suka menikmati nasi lemak, minat menyanyi dan meminati siri popular, Game of Thrones. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : Nona/ Koleksi Viral 

Lepas Jam Tangan Jadi Perhatian Warganet Akhirnya Tengku Zafrul Dedahkan Pasal Ootd Di Dewan Rakyat. Rupa Rupanya Beg Yang Dia Bawak Tu Diperbuat Daripada Benda Ni.

SELAIN intipati Belanjawan 2021 yang dibentangkan Jumaat lalu menjadi bualan, penampilan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz turut mencvri perhatian warganet. Tajam betul pandangan mereka sehinggakan dari atas hingga ke bawah diperhatikan.

Selain jam tangan model G-Shock GA-2000s yang digayakan Tengku Zafrul tular di media sosial, ternyata baju melayu cekak musang rona ‘powder blue’ dan samping serta songkok beliau turut meraih pujian. Katanya ketika ditemu bual di stesen TV malam tadi, beliau tidak menyangka busana baju Melayu yang digayakan menjadi perhatian.

Menurutnya, pakaian tersebut dipakai ke Dewan Rakyat untuk hari yang bersejarah iaitu pembentangan pertama beliau sebagai Menteri Kewangan. “Saya tak sangka mereka akan fokus pada pakaian saya. Seperti saya sebut dalam ucapan Belanjawan 2021, samping saya itu dari Pnjr Penor (Kuantan, Pahang).

“Bndn yang mengusahakan samping tersebut (jadi) saya nak sokong perusahaan itu,” katanya. Pada masa sama, Senator Dewan Negara itu memberitahu, songkok yang dipakai pula adalah hasil kreativiti seorang penerima bantuan Geran Khas Prihatin.

“Songkok daripada seorang penerima Geran Khas Prihatin yang berasal dari Terengganu, jadi saya nak bantu mereka. “(Bahkan) beg warga kelabu itu adalah beg kitar semula yang diperbuat daripada tali pinggang keselamatan, menunjukan kelestarian barangan tempatan,” katanya.

Selain itu, Tengku Zafrul turut dikatakan memecah tradisi apabila membawa beg kelabu berbanding beg bimbit hitam yang biasa dibawa menteri kewangan sebelum ini. Namun, ada yang turut mengatakan misteri beg kelabu terbongkar apabila Tengku Zafrul sebenarnya hanya membawa tablet berbanding teks.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Sinarplus

Tampil Berbaju Melayu Semasa Bentangkan Belanjawan Tarik Perhatian Warganet. Mengejutkan Sekali Penganalsis Fesyen Dedahkan Harga Jam Tangan Tengku Zafrul Buat Warganet Tergamam.

Tampil berbaju melayu semasa bentangkan belanjawan tarik perhatian warganet. Mengejutkan sekali penganalsis fesyen dedahkan harga jam tangan Tengku Zafrul buat warganet tergamam.

Kuala Lumpur: Personaliti Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz amat terserlah ketika membentangkan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini. Beliau bukan sahaja memecah tradisi membawa beg sampul kelabu berbanding beg bimbit hitam yang biasa dibawa Menteri Kewangan sebelum ini.

Malah, Tengku Zafrul yang hampir lapan bulan berkhidmat sebagai menteri dilihat membacakan ucapan daripada peranti elektronik selain, minum daripada ‘tumbler’ Berdasarkan pemerhatian Penganalisis Fesyen, Prof Dr Zuhaili Akmal Ismail, baju Melayu cekak musang rona ‘baby blue’ dipakai Tengku Zafrul diterjemahkan sebagai penampilan yang tenang.

Harga Jam Tak Sampai RM 500

Malah, beliau juga mungkin mengenakan jam tangan Gshock model GA-2100 berona Solid Black yang berharga tidak sampai RM500. “Penggunaan ‘tumbler’ pula menjadi sesuatu yang baharu dan praktikal. “Tengku Zafrul bijak mengenakan set pakaian dan aksesori yang bukan sahaja tampak santai, tetapi mencerminkan kefahaman beliau terhadap situasi rakyat yang menantikan ‘buah tangan istimewa’ dalam persekitaran mencabar susulan Covid-19.

“Kita tahu, beliau yang mempunyai latar belakang kerjaya baik dalam sektor korporat, dan boleh sahaja mengenakan sesuatu yang mahal dan bernilai tinggi tetapi beliau tidak kelihatan begitu, hari ini,” katanya. Penganalisis fesyen antarabangsa itu berkata, Tengku Zafrul juga dilihat kemas dan sentiasa memastikan lengan baju Melayu dipakainya terletak rapi kerana kebiasaannya ia mudah renyuk.

Dalam pada itu, Tengku Zafrul ketika membentangkan Belanjawan 2021 memaklumkan beliau mengenakan sampin daripada tenunan Pahang Diraja yang dihasilkan penghuni pnjra Penor, Pahang. Berikutan itu, katanya, kerajaan memperuntukkan RM20 juta kepada Jabatan P Malaysia bagi melaksanakan Program Pembangunan Insan, antaranya memberikan kemahiran vokasional kepada banduan.

Biodata Menteri Kewangan Malaysia 2020 : Tengku Zafrul Aziz

Salah satu portfolio yang menarik untuk dilihat sudah tentulah jawatan Menteri Kewangan yang kini disandang oleh YM Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul. Lebih menarik, beliau tidak mewakili mana-mana parti politik sebaliknya dilantik sebagai Senator bagi membolehkannya layak menjawat jawatan ini.

Latarbelakang dalam bidang industri

Tidak menjadi satu kepelikan sekiranya rakyat Malaysia tidak pernah mengenali Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memandangkan beliau bukanlah seorang ahli politik. Malah, mungkin ramai juga antara kita tidak tahu bahawa beliau sebenarnya merupakan CEO dan Pengarah Eksekutif CIMB Group Holdings Berhad dan CIMB Bank Berhad.

Namun, jasanya tidak terhad kepada CIMB sahaja. Beliau juga merupakan ahli APEC Business Advisory Council (ABAC), mewakili Malaysia dalam mempromosikan perdagangan dan kerjasama dengan negara-negara di rantau Asia Pasifik.

Beliau juga berperanan sebagai seorang penasihat bagi pembangunan sosioekonomi Malaysia dibawah Majlis Sukan Negara Malaysia selain menjadi Pemegang Amanah Yayasan Kepimpinan Perdana dan ahli Majlis Keusahawanan Pendidikan Tinggi Negara di bawah Kementerian Pelajaran.

Melihat sahaja latarbelakang beliau yang hebat dalam pelbagai bidang ini memberikan kita harapan besar agar kewangan Malaysia dapat dipulihkan dengan segera. Ianya pasti menarik sekiranya pengalamannya dalam bidang perbankan dapat diterjemahkan dalam membangunkan negara.

Latarbelakang keluarga

YM Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkahwin dengan YM Raja Datin Sri Johanna Raja Arshad. Hasil perkahwinan ini mereka telah dikurniakan 4 orang anak iaitu 2 orang lelaki dan 2 orang perempuan. Beliau dilahirkan pada 25 Jun 1973 dan merupakan anak sulung dari 4 orang adik beradik. Ibunya, Raja Datuk Zaharaton Raja Zainal ABidin merupakan bekas Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri Malaysia dan bapanya pula Tengku Abdul Aziz adalah seorang ahli perniagaan.

Daripada segi pendidikan, beliau merupakan alumni Kolej Melayu Kuala Kangsar sebelum meneruskan pengajian dalam bidang Sarjana Muda Sains (Kepujian) Ekonomi dan Perakaunan dari University of Bristol, UK. Beliau kemudian meneruskan pengajian dalam Master of Arts (MA) dalam Kewangan dan Pengurusan dari University of Exeter, UK. Melihatkan pada latarbelakang pendidikannya sahaja, kita sudah tahu beliau merupakan calon yang layak sebagai Menteri Kewangan.

Seorang yang aktif bersukan

Walaupun sibuk dengan kerjayanya, pencapaiannya dalam bidang sukan juga patut diceburui. Beliau aktif bersukan seperti berbasikal, berenang dan berlari. Malah, beliau banyak menyumbangkan keringatnya dalam bidang pembangunan belia negara melalui penyertaannya dalam pelbagai organisasi seperti Kalsom Movement dan Teach for Malaysia.

Beliau satu ketika dahulu aktif dalam berlari dan pencapaiannya dapat dilihat apabila beliau telah menamatkan banyak acara marathon. Marathon merupakan acara lumba lari jarak jauh dimana setiap peserta dikehendaki menamatkan jarak 42.195km. Tidak ramai yang mampu melakukannya.

Pencapaiannya dalam sukan marathon juga sangat membanggakan. Beliau merupakan salah seorang rakyat Malaysia yang telah menamatkan kesemua 6 acara marathon dibawah jenama Abbott World Marathon Majors (WMM). Jika dihitung, terlalu sedikit jumlah rakyat Malaysia yang sudah menamatkan kesemua 6 acara WMM.

Abbott World Marathon Majors merupakan acara marathon berprestij dimana peserta dikehendaki melepasi kelayakan masa tertentu untuk membolehkan mereka menyertainya. Ianya biasa menjadi medan pertempuran pelari=pelari elit seluruh dunia untuk mencatatkan masa terpantas peribadi.

Harapan buat Menteri Kewangan baru Malaysia

Portfolio Menteri Kewangan merupakan antara portfolio paling panas di Malaysia. Boleh dikatakan hala tuju Malaysia, secara langsung dan tidak langsung turut dipengaruhi oleh polisi-polisi yang diperkenalkan oleh Menteri Kewangan.

Dengan latarbelakangnya dalam bidang Perakaunan, Kewangan, Ekonomi dan Pengurusan serta pengalaman luasnya dalam industri, diharapkan kehebatan beliau ini dapat diterjemahkan ke arah pembangunan negara Malaysia.

Berita Baik Untuk Individu Bujang. Ds Tengku Zafrul Umumkan Individu Bujang Akan Terima Pemberian One Off Yang Berpendapatan Rm2500 Ke Bawah.

Berikut ialah intipati ekonomi Belanjawan 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan Senator Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz di Parlimen hari ini. Belanjawan 2021 yang bertemakan ‘Teguh Kita Menang Bersama’ dirangka

dengan berdasarkan tiga matlamat induk yang merupakan kesinambungan kepada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN), PRIHATIN PKS Tambahan, Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dan Kita Prihatin. Tiga matlamat induk berkenaan ialah kesejahteraan rakyat, kelangsungan perniagaan, dan ketahanan ekonomi.

Sebanyak RM1 bilion akan diperuntukkan pada tahun hadapan bagi membendung gelombang ketiga COVID-19. Kerajaan setuju laksanakan pemberian one-off sebanyak RM500 bagi menghargai jasa anggota barisan hadapan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang memanfaatkan 100,00 petugas.

Kemudahan pengeluaran Akaun 1 KWSP sebanyak RM500 sebulan berjumlah sehingga RM6,000 dibenarkan untuk 12 bulan. Bantuan Sara Hidup digantikan dengan Bantuan Prihatin Rakyat dengan kadar bantuan dan kategori pendapatan lebih baik.

Individu bujang berpendapatan RM2,500 ke bawah akan terima RM350 melalui BPR, dengan had umur kelayakan diturunkan kepada 21 tahun. Isi rumah pendapatan bulanan kurang RM2,500 dan mempunyai sehingga seorang anak akan terima RM1,200

Sumber: Bernama , Bernama TV

Terkini Kerajaan Beri Tahu Bayaran Untuk BPN 2.0 Akan Selesai Sebelum Tarikh Yang Ditetapkan. Untuk Rakyat Yang Tak Terima Boleh Buat Cara Macam Ni.

KUALA LUMPUR: Proses pembayaran Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0) fasa pertama dimulakan secara berperingkat bermula 19 Oktober lalu membabitkan 3.7 juta penerima kategori isi rumah dan 3.8 juta penerima kategori bujang. Kementerian Kewangan menerusi soalan lazim menjelaskan pembayaran dimulakan lebih awal daripada tarikh yang disasarkan iaitu 26 Oktober ini memandangkan ramai penerlma bantvan.

Ini sekali gus menjawab perkongsian beberapa warganet bahawa mereka sudah menerima bayaran bantvan itu pada minggu ini, lebih awal daripada tarikh yang diumumkan kementerian sebelum ini. “Ini adalah hasll vsaha pegawai-pegawai kementerlan, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan institvsi kewangan yang memastikan agar slstem pemblayaan tersedia secepat mungkin demi membantu kesemua 10.6 jvta penerima BPN 2.0 dalam fasa pertama ini.

“Pembayaran sedang dibuat secara berperingkat dengan mengutamakan golongan B40,” katanya. Katanya lagi, pembayaran sudah pun bermula pada 19 Oktober membabitkan 3.7 jvta penerima kategori isi rumah dan 3.8 jvta penerima kateg0ri bujang.

“Bagi g0longan M40, pembayaran telah bermula semalam membabltkan 1.4 jvta penerlma kateg0ri isi rulmah dan 1.7 juta penerima kategori bujang. “Memandangkan jumlah besar penerima, proses pengkredltan bayaran BPN 2.0 akan berterusan dan dijangka diselesaikan sebelvm hujung bulan ini,” katanya.

Mana-mana penerlma yang bantvan mereka ggaal dikredit akan dapat menuntut bayaran tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) pada tarikh yang akan diumumkan kelak. “Memandangkan beberapa negeri sedang dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), pihak BSN akan mengeluarkan panduan prosedur 0perasi standard (SOP), seperti sebelum ini. “Ingin diingatkan juga bahawa tempoh permohonan baharu untuk BPN2.0 masih dibuka sehingga 15 November ini,” katanya.

Sumber : BHOnline

Kecoh Di Laman Media Sosial Bila Ramai Pengguna CIMB Kata Duit BPN 2.0 Dah Masuk Secara Berperingkat. Untuk Anda Pengguna CIMB Dah Bleh Periksa Akaun Masing Masing.

Dengar kata Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 dah masuk, betul ke? Ya, penerima BPN akan menerima bayaran secara berperingkat bermula untuk pemegang akaun Bank CIMB. Kecoh di laman media sosial hari ini apabila orang ramai termasuk bujang dan isi rumah teruja dan berkongsi perasaan syukur menerima wang bantuan kerajaan.

“Alhamdulillah CIMB masuk awal BPN 2.0”

Kebiasaannya, bayaran akan masuk secara berperingkat mengikut kategori dan bank. Pemohon untuk kategori lain yang belum mendapat bayaran diharap bersabar kerana kebiasaannya ia akan mengambil masa kerana bayaran adalah secara berperingkat.

Sumber: Twitter

Tak Pernah Dapat Bpn Langsung. Akhirnya Tengku Zafrul Tampil Dedahkan Cara Yang Anda Perlu Buat.

Pndemik Covid 19 yang mlanda trnyata memberl lmpak kepada selvruh anggota msyarakat di negara ini. Selain menjalani kehidupan dalam norma baharu, ramal yang turut terjejas sumber pendpatan termasuklah yang kehilangan pkerjaan.

Namun, bagaikan satu berita baik buat mereka, bayaran fasa pertama Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 berjumlah 7 bili0n akan disalurkan kepada 10.6 jvta penerima sedia ada daripada kategori isi rumah dan individu bujang secara berperingkat bermula 26 Oktober ini.

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan pada Jumaat, memaklumkan pecahan byaran fsa pertama BPN 2.0 berjumlah 4.8 bili0n bagi kateg0ri pertama penerlma melibatkan 3.7 jvta isi rumah B40 yang akan menerlma 1,000.

Byaran itu akan dibvat dalam dua ansvran iaitu sebanyak 700 pada hujung Oktober dan 300 pada Januari 2021. Kumpulan kedua membabitkan 3.8 jvta kumpulan B40 bujang pula akan menerima 500 melibatkan dua ansvran pembyaran sbanyak 350 pada Oktober 2020 dan 150 pada Januari 2021.

Kumpulan ketiga pula mellbatkan 1.4 jvta isi rumah M40 yang akan menerima 600 dengan dua byaran ansuran iaitu 400 pada Oktober 2020 dan 200 pada Januari 2021. Bagi 1.7 jvta kumpulan M40 bbjang pula akan menerima 300 yang akan melibatkan dua ansvran iaitu 200 pada Oktober 2020 dan 100 pada Januari 2021.

Kesemva byaran itu akan dibuat secara tervs ke akavn bank berdaftar di bawah pngkalan data BPN, menvrut kenyataan itu. Sementara itu, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata permohonan baharu BPN 2.0 dibvka mulal 15 Okt hingga 15 Nov ini, bagi membantv kumpulan mereka yang belvm pernah menerlma BPN sebelum ini, termasulvk golongan mvdah terjjas baharu yang layak memohon akibat perubahan terhadap statvs pendpatan mereka ek0ran lmpak penvlaran c0vid 19.

Beliau berkata untuk memastikan BPN sampai kepada mereka yang benar-benar layak, prosess smakan ke atas perm0honan baharu akan dibvat dengan segera dan bagl mereka yang dilvluskan, bayaran akan dibuat secara sekall gvs pada Januari 2021.

“Pem0hon baharv BPN 2.0 boleh mervjuk kepada Soalan Lazim (FAQ) yang dimvat naik di p0rtal rasmi BPN bagi mendapatkan maklvmat lanjvt atau untuk membvat perm0honan. “Saya ingin merakammkan penghargaan kepada semua plhak yang terllbat, tervtamanya Lembaga Hasll Dalam Negeri Malaysia dan Bank Simpanan Nasi0nal bagi membolehkan penyampaian BPN 2.0 ini dilaksanakan dengan lncar untuk kemvdahan rakyat.

“Saya juga ingin menasihati rakyat agar berhatl-hatl dengan scmmr yang semakin beranl mengambll pelvang menipv orang awam yang memerlvkan bantvan BPN 2.0. Penerima disaran mervjuk kepada svmber rasmi dan tldak memberlkan maklvmat peribadi kepada mana-mana plhak tldak dikenall,” katanya.

Sumber : Bernama

BPN 2.0 Dah Boleh Disemak Hari Ini. Terkini Kerajan Dedahkan Apa Yang Perlu Buat Kalau Nama Tak Ada Dalam Senarai.

Kerajaan pada September lalu telah mengumumkan Bantuan Prihation Nasional (BPN) 2.0 sebagai bantuan tambahan kepada golongan B40 dan M40 untuk meringankan beban rakyat berikutan C0VID 19.

Pemberian BPN 2.0 adalah berdasarkan pangkalan data BPN 2020 (B40 dan M40) yang merangkumi 10.6 juta penerima yang diluluskan. Bermula hari ini, semakan penerima BPN 2.0 boleh dibuat melalui portal rasmi BPN. Sekiranya tidak tersenaral sebagai penerima BPN 2.0, permohonan baharu dan rayuan boleh dikemukakan mulai 15 Oktober sehingga 15 November 2020.

Bayaran BPN 2.0 ini akan dibuat dalam dua fasa. Pertamanya pada penghujung Oktober 2020 dan keduanya, pada Januari 2021. Bagi permohonan baharu, ianya akan diproses selepas tempoh permohonan ditutup iaitu 15 November 2020. Sementara itu, permohonan baharu yang diluluskan pula akan menerima bayaran bantvan BPN 2.0 sekaligus pada Januari 2021. Untuk membuat permohonan baharu atau rayuan BPN 2.0, layari portal rasmi BPN 2.0.

Komen Orang Ramai

Semoga TSMY kekal sebagai PM hingga PRU nanti..tiada lg pengantlnya yg nampak sepertinya yg mengambil berat pada rakyat semasa dlm keadaan pandemik covid masih lg jauh untuk pulih.

Saya masih menharapkan kerajaan rm30 henggit memerintah, dengan rm30 henggit saya dapat beli tanah tanam cabai lam pasu, boleh saya pasarkan cabai keseluruh pelvsuk dunia. Alhamdulillah… Dlm byk2 pemerlntahan. This is the 1st time in my life dpt merasa bantvan & pemberlan dr kerajaan. Terima kasih. Alhamdulillah.

Sumber : Wiser

Berita Baik Untuk Anda Yang Tak Dapat BPN Sebelum Ni. Terkini Kerajaan Umumkan Tarikh Dibuka Untuk Rakya Buat Permohonan Baru Bagi Yang Tak Pernah Dapat BPN.

PUTRAJAYA: Kerjaan komited untuk memastikan bantuan Kerangka Inisiatif Tambahan Pakej Rngsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Kita Prihatin) dinikmati rkyat memerlukan. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata Kementerian Kewangan menerusi unit LAKSANA akan terus memantau pelaksanaan pakej rngsangan ekonomi dan akan menambah baik langkah sedia.

“Selanjutnya, langkah untuk memperkasakan semula (revitalise) ekonomi akan diperkenalkan semasa Belanjawan 2021 pada 6 November 2020,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini. Kelmarin, Perdna Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pakej Kita Prihatin bernilai RM10 bilion dalam usaha kerjaan meringankan b3ban rkyat.

Kita Prihatin merangkumi Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 berjumlah RM7 bilion, Program Subsidi Upah 2.0 (RM2.4 bilion) dan inisiatif Geran Khas PRIHATIN (GKP) sebanyak RM600 juta. Kita Prihatin menyasarkan golongan B40, M40, pekerja dalam pelbagai bidang dan peniaga mikro.

Menyentuh mengenai Geran Khas Prihatin 2.0, Tengku Zafrul berkata, peruntukan tambahan sebanyak RM600 juta bagi GKP untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan mikro yang belum pernah menerima GKP sebelum ini dijangka membantu perniagaan yang menghadapi keskaran.

“Pembukaan semula GKP ini mengekalkan jumlah geran sebanyak RM3,000 setiap pemohon yang berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN); atau pihak berkuasa tempatan (PBT) atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebelum atau pada 31 Ogos 2020.

“GKP 2.0 ini dijangka akan memanfaatkan 200,000 PKS mikro untuk membantu aliran tunai serta sebagai modal perniagaan,” katanya. Bagi Program Subsidi Upah (PSU) 2.0, beliau berkata, peruntukan bagi inisiatif PSU 2.0 berjumlah RM2.4 bilion dijangka akan memanfaatkan 160,000 majikan untuk mengekalkan 1.3 juta pekerja selama tiga hingga enam 6 bulan.

“Penambahan peruntukan PSU 2.0 melalui Pakej Kita Prihatin akan menjadikan nilai keseluruhan Program Subsidi Upah kepada lebih RM17 bilion,” katanya. Tengku Zafrul berkata, kerajaan turut mengambil maklum cbaran yang dihadapi oleh golongan B40 dan M40, justeru Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0) berjumlah RM7 bilion akan disalurkan kepada mereka yang layak bermula pada hujung bulan Oktober 2020.

Katanya, penambahan itu menjadikan jumlah keseluruhan inisiatif BPN melebihi RM18 bilion kepada 10.6 juta penerima, yang merangkumi golongan bujang dan isi rumah. “Kerajaan juga akan membuka ruang untuk rayvan bagi mereka yang tidak pernah menerima apa-apa bantuan BPN atau Bantuan Sara Hidup (BSH) sebelum ini.

Permohonan baharu BPN 2.0 dibuka mulai 15 Oktober – 15 November 2020 dan boleh dibuat melalui pautan bpn atau dengan menghantar borang secara persendirian ke cawangan / Pusat Khidmat Hasil (PKH) /
UTC LHDNM,” katanya. Borang permohonan boleh dimuat turun dari pautan bpn dan pemohon tidak perlu mengemukakan sebarang dokumen sokongan semasa permohonan.

Sumber : BHOnline

Terkini Kerajaan Umumkan Bantuan Baru Yang Akan Diberikan Kepada Rakyat. Rupa Rupanya Ini Yang Anda Bakal Dapat Dan Ini Tarikh Yang Akan Dieberikan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif bantuan tambahan kepada empat kategori golongan bagi mengurangkan beban rakyat menghadapi impak C0vid 19.

B40 Dan M40

“Golongan pertama adalah golongan B40 yang berkeluarga dan bujang, golongan M40 bagi berkeluarga dan bujang serta pekerja tempatan pelbagai bidang.

Golongan Peniaga

“Kategori keempat adalah golongan peniaga mikro dalam pelbagai bidang,” katanya dalam Perutusan Khas Kita Prihatin, hari ini.

Beliau juga mengumumkan inisiatif Subsidi Upah dilanjutkan hingga Disember menjadi Subsidi Upah 2.0 Kerajaan akan memberikan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) kepada individu bujang golongan B40 bermula Oktober ini sebanyak RM500.

Bayaran akan diberikan secara ansuran sebnyak dua kali iaitu pada hujung bulan oktober dan januari 2021. Perkara tersebut diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi  siaran langsung Perutusan Khas Kita Prihatin oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebentar tadi.

Sumber : BHOnline

Isu PKPD Terjawab. Perdana Menteri Umumkan PKPD Akan Dilaksanakan Sekiranya Mencapai Satu Angka Ini Dan Harap Semua Rakyat Malaysia Waspada Dengan Peraturan Yang Ditetapkan

KUALA LUMPUR, 15 Sept — Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin  memberi peringatan  Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan terpaksa dilaksanakan semula sekiranya kes COVID-19 di dalam negara meningkat dengan mendadak. Muhyiddin berkata jika PKP dilaksanakan semula, ia akan memberi kesan buruk kepada kehidupan rakyat dan ekonomi negara.

“Kita tidak boleh ke mana-mana dan tinggal di rumah sahaja seperti yang sedang dikuatkuasakan di Kota Setar, Kedah pada masa ini. Nauzubillah,” katanya ketika menyampaikan perutusan khas berkaitan situasi semasa COVID-19 di dalam negara, malam ini.Perutusan itu disiarkan secara langsung di beberapa rangkaian televisyen tempatan dan media sosial.

Perdana Menteri juga berkata kerajaan tidak teragak-agak untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan-kawasan yang mencatatkan kes baharu yang tinggi.Justeru, Muhyiddin mengingatkan rakyat Malaysia supaya terus berwaspada dan tidak leka terhadap peraturan berkaitan kuarantin, pemakaian pelitup muka serta pematuhan kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang masih berkuat kuasa agar penularan wabak COVID-19 dapat dikawal.

Muhyiddin memberi gambaran situasi pandemik COVID-19 secara global yang masih menular secara aktif tidak terkecuali terjadi di negara ini.Katanya kes harian COVID-19 yang direkodkan di Malaysia adalah sekitar satu, dua dan adakalanya tiga digit tanpa pernah mencatatkan kes sifar dan memberikan gambaran bahawa rantaian jangkitan COVID-19 di Malaysia masih belum dapat diputuskan sepenuhnya.

“Berdasarkan dapatan yang diperolehi oleh para penyelidik dari seluruh dunia dan trend kes yang dilaporkan, jangkitan dijangka berterusan untuk suatu tempoh masa yang agak lama.Ini mengambil kira faktor pencegahan dan kawalan penularan jangkitan COVID-19 secara berkesan memerlukan rawatan spesifik dan vaksin yang efektif serta selamat untuk digunakan, Dengan situasi ini, sesiapa sahaja mungkin terdedah kepada risiko jangkitan COVID-19 pada ketika ini,” katanya. — BERNAMA

Dikatakan Bayaran Kompaun Dinaikkan Dua Atau Tiga Kali Ganda Dari Kadar Yang Ada Sekarang. Ini Jawapan Yang PM Beri Selepas Isu Ini Dipersoalkan Oleh Orang Ramai

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menegaskan bahawa tiada mana-mana individu akan dikecualikan daripada peraturan kuarantin yang kett dan tindakan yang setimpal akan diberikan kepada mereka yang tidak memathuninya.

Susulan itu, beliau menyokong cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi menaikkan kadar kompaun sebanyak dua atau tiga kali ganda dari kadar semasa bagi kesalahan-kesalahan yang berkaitan.”Peraturan kuarantin yang ketat di tempat-tempat tertentu akan terus dikuatkuasakan. Tiada siapa dikecualikan daripada peraturan ini dan mana-mana individu yang tidak mengikutinya akan dikenakan tindakan setmpal.

”Sehubungan itu, saya juga menyokong cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk menaikkan kadar kompaun bagi kesalahan-kesalahan yang berkaitan sekurang-kurangnya dua atau tiga kali ganda dari kadar yang ada sekarang,” kata beliau.

Namun, jelas beliau perkara ini akan diperhalusi dan Akta 342 akan dipinda terlebih dahulu sebelum kadar kompauan baharu dikuatkuasakan.”Walaupun begitu, perkara ini perlu diperhalusi dan Akta 342 itu perlu dipinda terlebih dahulu,” kata beliau.

“Malaysia Tidak Akan Tunduk Tuntutan Terhadap Sabah”

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan Malaysia tidak akan tunduk terhadap mana-mana tuntutan terhadap negeri Sabah. Ujarnya, Sabah akan tetap kekal dalam Malaysia.Beliau berkata lagi, tiada kompromi terhadap apa sahaja isu melibatkan kedaulatan negeri itu dan akan mempertahankan Sabah sehingga ke akhir.

“Baru-baru ini ada kenyataan daripada pihak Filipina nak buat peta baharu yang antaranya telah dimasuk dalam passport…saya tak nak cakap panjang, kita tidak akan tunduk dengan tuntutan ini. Sabah kekal dalam Malaysia. Sabah sebahagian daripada Malaysia.

“Jangan ada usaha untuk menarik Sabah keluar dari Malaysia dan jangan ada usaha orang lain daripada Malaysia, menuntut Sabah untuk menjadi sebahagian daripada wilayah mereka.”Isu tuntutan Filipina terhadap Sabah timbul semula apabila Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Filipina dilapor membenarkan cetakan peta Filipina meliputi kawasan 320 kilometer Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) dan Sabah dalam pasport negara itu.

Tindakan itu dianggap sebagai satu bentuk prov0kasi Manila berhubung tuntutannya terhadap Sabah.Malah, turut tular peta Sabah tertera bendera Filipina yang dikatakan sebagai wilayah ke-14 negara itu dengan nama setiap kawasan disebut dalam bahasa Filipina.SUMBER: Bernama