Kes sepasang kekasih yang kena bayar RM10 ribu ketika sedang makan dan minum. Ketua Polis dedah hal sebenar

Berita

Terbaru,Tan Sri Abdul Hamis Bador yang merupakan Ketua Polis Negara telah menyifatkan perbuatan memberi pelbagai tdhn terhadap polis sehingga timbulnya persepsi negatif terhadap pasukan itu telah dilakukan oleh individu yang sengaja ingin popular. Kata beliau, tanggapan seperti polis kjam kerana kenakan tindakan tegas juga termasuklah kompaun adalah tidak wajar kerana setiap tindakan dilakukan mengikut Ordinan Darur4t dalam usaha memutuskan rantaian pandemik Covid19.

Tambahnya,“Orang ambil kesempatan, ada yang nak popular, lontar pelbagai tdhn kemudian sembunyi tangan. Contohnya macam kes di Lahad Datu kononnya polis tngkap ramai pengemis di sana.“Sebenarnya warga Pala’u ini mengemis beramai-ramai hampir di setiap lampu isyarat di sana, jadi polis pergi tngkap, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang viru.s sedang menular. Di Sabah sekarang kes sudah menurun tinggal 35 dan kami hendak turunkan lagi.

“Sehubungan itu polis kena ambil tindakan untuk elak mereka berkeliaran, mereka mungkin dijngkiti. Jadi kami tngkap, namun yang keluar dalam berita mengatakan polis kenakan tindakan kompaun RM10,000.“Cerita sebenarnya kami tngkap di bawah Akta Imigresen dan serahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk perlindungan, tidak ada niat pun hendak kompaun… kami tahu takkan mereka mampu, RM5 pun mereka tidak ada, usahkan RM10,000. Jadi nak kata polis kejm tidak adillah,” katanya.

Beliau juga menjelaskan kes yang membabitkan sepasang kekasih yang kononnya dikompaun RM10,000 baru-baru ini, ketika sedang makan dan minum di Cheras, tindakan itu sebenarnya bukan dilakukan oleh pihak polis, namun oleh sebuah agensi kerajaan yang lain. Sehubungan itu beliau menyeru masyarakat supaya berfikiran lebih matang dalam menilai setiap tindakan tegas yang dilakukan oleh polis kerana ia dibuat semata-mata untuk kepentingan rakyat serta demi mengekang penularan wab4k C0VID-19.

Beliau juga menegaskan polis hanya bertindak sebagai pasukan yang membantu pelaksanaan undang-undang di bawah Akta 342 berhubung kawalan pnykit berjngkit.“Undang-undang itu milik Kementerian Kesihatan (KKM) (Akta 342)… kami diminta dan diberi kuasa untuk bantu KKM.“Isu kompaun RM10,000 sudah lama dibincangkan sejak bermula gelombang ketiga COVID-19 apabila wujudnya kluster baharu dan mula merebak dalam kalangan komuniti.

“Kompaun RM10,000 itu bukan ditujukan kepada mereka yang membuat kesalahan kali pertama (tapi) ia adalah untuk individu yang mengulangi kesalahan sama iaitu individu yang pernah dikompaun sebelum ini melakukan kesalahan melanggar prosedur operasi standard (SOP),” katanya.Bagaimanapun, katanya, orang ramai yang berasakan diri terani4ya atau tidak bersalah boleh mengemukakan rayuan kepada Kementerian Kesihatan di Pejabat Kesihatan Daerah mengikut daerah di mana k0mpaun itu dikeluarkan.

Kompaun RM10,000 tak perlu jelas serta merta, boleh r4yu

Bagi individu yang dikompaun RM10,000 akibat ingkar prosedur operasi standard (SOP) di bawah Ordinan Darurat Pencegahan dan Pengawalan Pnyakit Berjangkit 1988 (Pindaan) 2021 tidak perlu menjelaskan dend4 itu serta-merta, dan mereka juga boleh mer4yu dengan pihak diberi kuasa bagi mengurangkan jumlah komp4un.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata jumlah kompaun yang ditulis atas notis s4man bukanlah sesuatu yang muktamad, kerana individu terbabit boleh membuat rayuan berdasarkan budi bicara pegawai yang diberi kuasa.“Ordinan itu menyebut tidak melebihi RM10,000. Ia boleh jadi RM100 atau RM1,000, …bergantung kepada bentuk kes4lahan,” katanya dalam sidang media bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah, hari ini.

Tak Fasal Fasal Kena Kompaun. Pasangan Suami Isteri Ini Terkejut Dikenakan Kompaun Padahal Mereka Tengah Buat Sesuatu Ini

Terbaru tular tentang tindakan pihak penguatkuasa KPDNHEP Johor yang telah memberi kompaun kepada pemilik premis yang menjual pakaian seragam sekolah. MAlahan ketika itu tiada pelanggan dan ia mengundang persoalan masyarakat. Jelas Hong Chee Sheng yang merupakan pemilik premis, kompaun telah diberikan kepada dia dan isterinya semasa pemeriksaan mereka yang terletak di Johor Jaya ,ahad lalu.

Ulasnya lagi, ketika kejadian itu berlaku tiada seorang pun pelanggan berada di dalam kedai.” Kerana tiada pelanggan, saya yang berada di kaunter tanggalkan pelitup muka.” Manakala isteri berada di bahagian belakang sedang menikmati minuman juga tidak memakai pelitup muka. Anak saya berusia 12 tahun berada di dalam kedai.” Saya sedar ada lelaki mengambil video dari luar premis dan tidak lama kemudian mereka cakap dengan kuat sebagai penguat kuasa mahu memberi kompaun kerana tidak memakai pelitup muka,” katanya ketika ditemui di kedainya di sini, hari ini.

Tambah Chee Seng lagi, dia merasa pelik kerana isterinya ketika itu sedang minum di belakang dan juga dikompaun. Jelasnya kompaun yang dikeluarkan RM1,OOO setiap seorang mengikut Peraturan 15 PPPPB (LDKTJ) (Kawalan Pergerakan) 2021.” Saya tidak boleh tidur malam beberapa hari memikirkan apa kesalahan kami. Sedangkan semasa kompaun diberikan tiada pelanggan di dalam kedai.

” Jumlah itu besar bagi kami yang berniaga kerana keadaan ekonomi juga truk ketika ini,” katanya yang mahukan penjelasan.Sementara itu, Ketua Bahagian MCA Pasir Gudang, Tan Tuan Peng (baju putih) berkata seharusnya mereka memberi nasihat, kerana tiada pelanggan di dalam premis pada ketika itu.Katanya, dalam Akta tiada menyatakan perlu memakai pelitup muka 24 jam di dalam premis.

” Ia bergntung kepada keadaan, sekiranya kawasan kedai itu sesak dan terdapat pelanggan tetapi mereka tidak pakai pelitup muka, memang perlu dikompaun.” Tetapi dalam kedai pada waktu itu hanya pemilik berada dikaunter, isteri pula sedang minum. Minum mana perlu pakai pelitup muka.” Saya mohon peniaga yang mempunyai masalah seperti ini agar tampil membuat aduan. Saya akan ajukan masalah ini kepada Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang juga Menteri Pengangkutan, bagi suarakan masalah ini di Parlimen,”katanya.

Sementara itu, KPDNHEP negeri Johor dalam satu kenyataan balas berkata, pihaknya mengambil maklum tentang isu dua kompaun yang dikeluarkan oleh pegawai penguat kuasanya terhadap peniaga terbabit.” Pihak kami memperoleh laporan pengkompaunan yang dirujuk dan sedang meneliti asas tndakan yang dikenakan kepada peniaga berkenaan.” Sekiranya didapati terdapat asas kompaun tidak sepatutnya dikenakan, KPDNHEP akan merujuk perkara ini kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan syor supaya kompaun tersebut dipertimbangkan semula.” KPDNHEP akan menghubungi peniaga-peniaga yang berkenaan perkembangan perkara ini selanjutnya,” katanya.

Akhirnya Persoalan PKP Akan Diteruskan Atau Tidak Akan Terjawab. DS Azmin Jelaskan Sesuatu Yang Mengejutkan Buat 4 Negeri Ini

Semua maklum dengan status PKP 2.0 yang masih berjalan di empat negeri ketika ini akan diumumkan hari ini. Menurut Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang merupakan Menteri Kanan Ekonomi ,berkata isu ini akan dibincangkan dalam Sidang Khas MAjlis Keselamatan Negara tang dipengerusikan oleh Perdana Menteri.

DS Azmin berkata, keputusan sama ada ia akan dilanjut atau ditamatkan selepas 4 Mac ini akan diputuskan selepas Kementerian Kesihatan (KKM) membentangkan penilaian risiko dalam sidang khas itu.“Saya pasti pasukan KKM, Ketua Pengarah Kesihatan akan membentangkan penilaian r.isiko pada mesyuarat itu, kami akan bincangkan dan menilainya sebelum membuat keputusan.

“Keputusan itu juga berdasarkan kepada pengalaman dan data yang diperoleh sejak setahun lalu.“Sebagai kerajaan yang telus dan bertanggungjawab, penjelasan akan diberikan kepada rakyat bagi setiap keputusan yang diputuskan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, di sini, hari ini.

Azmin menjelaskan, perlu ada justifikasi terhadap keputusan sama ada kerajaan akan melanjut atau menamatkan PKP 2.0 di empat negeri itu, dan ia akan dibuat berdasarkan bukti data dan sains.Katanya, sebarang data dan fakta yang dikumpul juga sentiasa dikongsikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Alhamdulillah dengan sokongan rakyat dan banyak pihak memberikan pandangan, kita membuat keputusan yang baik setakat ini.“Kita akan terus berbuat demikian, Insya-Allah ia akan diumumkan hari ini,” katanya.“Walaupun aktiviti ekonomi akan terus dibuka, kawalan pergerakan masih diperlukan,” kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, ia termasuk kawalan sempadan antarabangsa, kawalan rentas negeri dan aktiviti sosial serta perniagaan yang mana penjarakkan sosial tidak dapat diamalkan.Katanya, pembukaan aktiviti seumpama ini hanya dapat dilaksanakan selepas pelaksanaan im.unisasi mencapai tahap tertentu dari segi liputan rakyat.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga bersiap sedia untuk memastikan sekurang-kurangnya 126,000 orang individu dapat diberikan sntikan v.aksin C.ovid-19 setiap hari di 600 lokasi vaksinasi di seluruh negara.“Kerajaan mensasarkan 80 peratus penduduk, iaitu bersamaan 26 juta individu, akan menerima s.untikan va.ksin yang diberikan secara percuma.

“Insya Allah, dengan langkah kawalan pergerakan yang masih berkuat kuasa, pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) secara berterusan dan pelaksanaan Pelan Imu.nisasi .Covid-19 Kebangsaan yang sudah pun dimulakan, kita akan dapat melandaikan lekuk ja.ngkitan C.ovid-19 di negara kita dalam tempoh beberapa bulan akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Putrajaya, hari ini.Muhyiddin berkata, kerajaan Perikatan Nasional (PN) berjaya mengharungi cabaran 2020 dan pandemik C.ovid-19 yang memberi kesan kepada sektor kesihatan serta ekonomi negara.

Muhyiddin berkata, banyak yang dipelajari dalam tempoh setahun itu dan kerajaan bertekad untuk memacu pemulihan ekonomi dengan lebih rancak pada tahun ini demi kesejahteraan rakyat.Menurutnya, kerajaan akan menggubal strategi mengawal penularan C.ovid-19 berdasarkan data diperoleh dan akan mengambil pendekatan lebih bersasar dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat di lokasi kluster ja.ngkitan.

Pada masa sama, beliau berkata, aktiviti ekonomi akan terus dibuka tertakluk kepada amalan penjarakan sosial serta SOP kett.Mengambil kira situasi itu, katanya, kerajaan akan merangka empat langkah tambahan dalam tempoh terdekat.

“Pertama adalah menyediakan bantuan secara bersasar kepada kumpulan rentan, terutama golongan miskin dan mengalami keh.ilangan pendapatan.“Kedua adalah meningkatkan sokongan kepada perniagaan khususnya perniagaan yang masih tidak dapat beroperasi dan perniagaan yang sedang dalam proses pembukaan semula pasca PKP,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata, langkah ketiga yang dirangka iaitu untuk memberi tumpuan kepada sistem penyampaian awam, terutama memastikan bantuan sampai kepada semua yang memerlukan, menyegerakan pelaksanaan projek pembangunan dan mengurangkan karenah birokrasi supaya aktiviti ekonomi kembali rancak selain menggalakkan pelaburan baharu dari dalam serta luar negara.

Beliau berkata, keempat adalah memberi fokus utama kepada agenda pendigitalan selaras dengan pertumbuhan sumber kekayaan baharu dan transformasi ekonomi negara dalam aktiviti yang berasaskan pengetahuan serta inovasi.

Terkini Datuk Ismail Sabri Umumkan Status Pkp Dilanjutkan Di Negeri Selangor Kuala Lumpur Johor Dan Pulau Pinang Sehingga 4 Mac.

PUTRAJAYA, 16 Feb – Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di beberapa negeri ditukar statusnya kepada PKP Bersyarat (PKPB) mulai 19 Feb ini. Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia melibatkan negeri Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Terengganu, Kelantan, Sabah, Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Labuan.

Bagaimanapun, hanya Perlis satu-satunya negeri yang ditukar statusnya kepada PKP Pemulihan (PKPP) ekoran kadar jangkitan COVID-19 dilaporkan agak terkawal di sana. Pelaksanaan tersebut berkuatkusa selama 14 hari sehingga 4 Mac ini.

Sumber: RTM

Kes Harian Masih Lagi Tinggi. Sekali Perdana Menteri Tampil Umumkan Mesej Penting Dan Berita Baik Tentang Vaksin Covid 19.

Akhirnya setelah sekian lama menanti pengumuman kerajaan mengenai vaksin COVlD-I9, pihak kerajaan sebentar tadi mengumumkan berita baik untuk semua. Kerajaan akan memulakan roll-out pelaksanaan Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan mulai hujung bulan ini.

Diberi secara percuma. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sebanyak 80 peratus populasi negara ini atau 26.5 juta individu akan menerima vaksin ini yang akan diberikan secara percuma kepada rakyat Malaysia.

Menurutnya, program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan ini akan membabitkan tiga fasa. ”Fasa pertama akan membabitkan sejumlah 500,000 petugas barisan hadapan yang terdiri daripada petugas kesihatan dan petugas bukan kesihatan.

”Fasa ini amat penting untuk melindungi petugas barisan hadapan kita dalam memerangi pndemik COVID-I9. Fasa pertama program imunisasi ini dijadualkan tamat pada April,” katanya ketika sidang media khas sebentar tadi.

Manakala bagi fasa kedua pula, Muhyiddin berkata ia akan membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi dijangkiti COVlD-I9. ”Mereka ialah warga emas dan golongan rentan iaitu yang berusia 60 tahun ke atas, yang mengalami masalah morbiditi seperti pnyakit jntung, obsiti, diabetes dan tekanan bp tinggi. Golongan orang kelainan upaya turut termasuk di dalam fasa ini.

” Sebanyak 9.4 juta orang dianggarkan akan menerima vaksin di bawah fasa kedua ini, yang akan berlangsung mulai April hingga Ogos 2021,” katanya. Bagi fasa ketiga pula, kata beliau, baki penerima vaksin adalah golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas, yang akan bermula dari bulan Mei 2021 hingga Februari 2022.

” Fasa ini penting untuk membentuk perlindungan kelompok atau herd immunity dan seterusnya mengawal pndemik ini secara menyeluruh. ” Untuk memastikan program ini berjalan dengan lancar, teratur serta memudahkan orang ramai, lebih 600 pusat simpanan yang juga pusat pemberian vaksin akan dibuka di seluruh negara.

” Saya sudah mengarahkan pihak berkuasa supaya menggunakan pelbagai kemudahan termasuk fasiliti kesihatan awam dan swasta, stadium, pusat konvensyen, dewan orang ramai serta universiti sebagai pusat vaksinasi. ” Peruntukan di dalam Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 akan digunakan oleh Kerajaan untuk mengambilalih secara sementara dewan dan kemudahan yang lain bagi tujuan persediaan untuk melaksanakan Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan,” katanya.

Beliau berkata, Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan ini adalah program vaksinasi terbesar yang pernah dilaksanakan di negara ini. ” Justeru, saya menyeru dan mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama menggembleng tenaga dan segala sumber yang ada bagi menjayakan program ini.

” Anda semua boleh bersama-sama menghulurkan bantuan sama ada dari aspek perubatan dan bukan perubatan, khususnya aspek pendidikan kesihatan di pusat-pusat vaksinasi bagi menjayakan program ini. ” We are all in this together, and only together can we win. Lindung diri, lindung semua,” katanya.

‘Kerajaan tak tutup ekonomi, tolong balas dengan patuh SOP’

Muhyiddin Yassin sekali lagi mengingatkan orang ramai supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) mencegah penyebaran Covid-19 sebagai balasan keputusan kerajaan mempertimbang keputusan untuk tidak menutup sepenuhnya sektor ekonomi.

Kata perdana menteri, semasa peningkatan kes yang begitu tinggi sekarang, kerajaan sedar kaedah paling berkesan untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 adalah dengan melakukan perintah berkurung sepenuhnya atau menutup hampir seluruh sektor ekonomi.

Namun, pada masa sama, katanya, kerajaan juga sedar langkah itu akan memberi kesan amat negatif terhadap ekonomi negara dan kehidupan rakyat sehingga akan menyebabkan banyak perniagaan gulung tikar dan orang ramai hilang pekerjaan.

Kerana itulah, kata Muhyiddin, kerajaan mengambil pendekatan “berimbang”, iaitu membenarkan juga sektor ekonomi perlu untuk terus beroperasi sambil pada masa sama melaksanakan SOP ketat untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 yang sudah pun berada di dalam komuniti.

“Kerajaan mendengar pandangan anda dengan tidak menutup ekonomi semasa perintah kawalan pergerakan (PKP). “Jadi tolong balas langkah ini dengan patuh betul-betul pada SOP supaya kita dapat pastikan kegiatan perniagaan dan perdagangan terus bergerak dan pada masa yang sama membantu memutuskan penularan Covid-19 di tempat kerja dan dalam masyarakat,” katanya lagi.

Dalam gelombang ketiga Covid-19 yang melanda Malaysia sejak 1 Okt tahun lalu bilangan jangkitan kes baru melonjak ke angka empat digit dalam tiga bulan kebelakangan ini. Bilangan kes baru mencatatkan angka empat digit secara berturut-turut setiap hari sejak awal Dis 2020 sehinggalah ke hari ini.

Sumber:hmetro

Kes Masih Lagi Mencatatkan 4 Angka. Sekali Doktor Ni Tampil Buka Mulut Cerita Pengalaman Yang Tak Dapat Dilupakan Masa Merawat Pesakit Positif Covid 19 Di Unit Rawatan Rapi.

Tepat setahun lalu, Malaysia mencatat kes pertama Covid-19 dan pada 17 Mac negara dikejutkan apabila wabak itu pertama dengan penyakit pernafasan. Pada masa ini, negara secara konsisten mencatatkan jangkitan empat angka setiap hari, dengan angka pemergian keseluruhan sebanyak 689 yang pergi menghadap illahi setakat 25 Januari.

Bagi doktor seperti Dr Engku Naim Nasir, angka-angka ini lebih daripada sekadar statistik kerana ia mengingatkannya kepada individu yang telah sembuh dan orang-orang yang telah pergi menghadap illahi ketika bawah jagaannya di unit rawatan rapi Hospital Sungai Buloh.

Engku, salah seorang doktor terawal yang ditugaskan di Unit rawatan rapi hospital ini sejak sakit itu melanda. Engku berkongsi beberapa saat yang paling tidak dapat dilupakan ketika bersama pesakit dalam wawancara dengan KiniTV baru-baru ini.

Antaranya, pengalaman merawat seorang pesakit warga emas berusia 70 tahun. “Apabila dia datang mendapatkan rawatan keadaannya sudah memburuk. “Saya katakan kepada pesakit itu: Pak cik, saya nak tolong pak cik, nak tolong selamatkan pak cik.

“Tetapi pesakit itu menjawab: Tak apa, masa saya sudah sampai, saya memang sudah patut pergi menghadap illahi,” katanya. Pesakit itu kemudian menghembuskan nafas terakhir. Kata Engku, memerhatikan pesakit pergi menghadap illahi akibat Covid-19 merupakan detik sukar bagi dirinya kerana mereka tidak ditemani oleh ahli keluarga atau rakan mereka ketika melalui saat-saat akhir.

Dengan jumlah kes yang berada pada tahap membimbangkan, dia berkata sistem penjagaan kesihatan mungkin tidak akan dapat menampung pesakit jika trend semasa berterusan. “Jika kes Covid-19 terus meningkat saya bimbang sistem kesihatan kita tidak mampu menanganinya lagi.

“Saya bimbang, jika kita mungkin akan menjadi seperti Itali,” katanya. Pakar bius itu menjelaskan keadaan di negara Eropah tersebut apabila pesakit terbiar pergi menghadap illahi tanpa mendapat rawatan kerana kekurangan doktor dan sistem kesihatan sudah berada pada tahap genting.

Dari Disember 2020 ke Januari 2021, pesakit di unit rawatan rapi meningkat dua kali ganda daripada sekitar 110 kes menjadi lebih daripada 250 kes. Jumlah kes aktif juga meningkat daripada sekitar 18,000 menjadi 43,000 dalam jangka masa yang sama. Engku kini merupakan pensyarah UiTM dalam bidang anestesia dan rawatan intensif. Dia juga terlibat dalam penyediaan Hospital UiTM untuk menguruskan pesakit Covid-19.

sumber : awani

Kes Positif Covid 19 Masih Kekal 4 Angka. Terkini Saintis Beri Amaran Covid 19 Boleh Buat Lelaki Jadi Mandul. Sekali Ini Respon Dari Dr Noor Hisham Buat Warganet Terkedu.

Kuala Lumpur: Kajian perlu dijalankan terlebih dahulu sebelum dapat mengesahkan jika jangkitan Covid-19 berisiko menyebabkan kemandlan pada lelaki kerana virus terbabit berupaya mengurangkan kuantiti dan kualiti sperma.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu menjalankan lebih banyak kajian lagi berhubung perkara itu. “Kita perlukan banyak lagi kajian untuk mengesahkan perkara terbabit,” katanya kepada Harian Metro, hari ini.

Terdahulu pihak saintis memberi amaran jangkitan Covid-19 berisiko menyebabkan kemandlan pada lelaki kerana virus itu berupaya mengurangkan kuantiti dan kualiti sperm4. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Open Biology, penyelidik menggariskan kesan membimbangkan kepada pasangan yang pernah dijangkiti Covid-19 untuk mendapatkan anak.

Menurut kajian itu, sistem pembiakan lelaki disimpulkan sebagai sasaran utama paling berpotensi mendapat jangkitan Covid-19 yang disokong oleh beberapa bukti awal dan mengurangkan tahap kesuburan seseorang itu. Laporan awal turut menunjukkan kemungkinan penularan Covid-19 secara sksual boleh menyebabkan komplikasi pada pasangan dijangkiti.