Menitis air mata seorang ibu. Ramai rakyat luluh lihat keadaan ibunda susulan pemergian Pengiran Muda Azim dalam sebuah perkongsian baru baru ini

Berita

Hajah Mariam ditemani seorang lagi anakandanya iaitu Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Abdul Mateen yang dilihat cuba menenangkan ibundanya.” Luluh saya melihat gambar ini. Hanya yang pernah menjadi ibu dan melalui saat-saat sebegini yang akan faham perasaannya..hanya Allah saja yang tahu..Alfatihah,” tulis warganet, Aina.

” Allahu gambar ini benar-benar membuat hati saya luluh. Tiada apa yang mampu gambarkan kesedihan dan kehilangan lebih daripada seorang ibu yang kehilangan anak”Itu antara kata-kata diluahkan warganet sebaik melihat sekeping gambar Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz yang tidak mampu menahn air matanya selepas kehilangan insan paling disayangi.

Hajah Mariam adalah ibu kepada Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji Abdul Azim telah pergi buat selamanya pada 10.08 pagi semalam.Difahamkan Putera Abdul Azim telah dimasukkan ke hospital sebelum ini atas masalah kesihatan.

Berita kemangktan Putera Azim juga telah mengejutkan seluruh rakyat Brunei yang mengenali Putera sebagai seorang yang sangat dekat dengan masyarakat.Putera Azim juga dilaporkan seorang yang begitu mengambil berat terhadap rakyatnya terutama golongan kurang upaya.Selama ini orang ramai terutama bukan kalangan rakyat Brunei hanya mengenali Putera Mateen yang sering didedahkan di media sosial.

Namun tidak ramai tahun Putera Azim adalah kekanda seibu dan sebapa dengan Putera Mateen.Selain Putera Azim yang baru mngkat semalam dan Putera Mateen, anak Hajah Mariam bersama Sultan Brunei adalah Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah dan Pengiran Anak Puteri Fadzilah Lubabul Bolkiah.

Sultan Hassanal bertemu jodoh buat kali kedua dengan YTM Pengiran Isteri Pengiran Hajah Mariam Binti Haji Abdul Aziz pada 28 Oktober 1982.Pengiran Mariam dilahirkan pada 29 Januari 1956 dan merupakan puteri kepada YM Haji Abdul Aziz Bin Abdullah dan YM Pengiran Rashidah Binti Pengiran Muhammad Salleh.Bersama Pengiran Isteri Mariam, baginda dikurniakan 2 putera dan 2 puteri.Pasangan ini berpisah pada Februari 2003. Pengiran Isteri Mariam selepas itu bergelar Hajah Mariam Binti Haji Abdu Aziz.

Reaksi warganet.Umum mengetahui kehidupan dan aktiviti mewah kerabat di raja Brunei sering meraih tumpuan dan mendapat liputan media di Malaysia.Bukan sahaja rakyat Brunei, perkongsian gambar ibunda dan gambar-gambar lain sewaktu pemakman telah mendapat reaksi dari rakyat Malaysia.

Ragta-rata warganet mengucapkan takziah dan mendoakan kesejahteraan r0h Putera.” Innalillahi wainna ilaihi ra ji’un. Salam takziah dari USA Puan Hjh Mariam keatas kemngkatan Putera sulung bonda. Saya berdoa Allah selalu memberi kekuatan dan kasih sayangNya kepada keluarga Puan terutama adik beradik Putera Abdul Azim. Al Fatihah” tulis Sharifah

” Al-fatihah.. semoga ditmptkan dikalangan org2 yg beriman,air mata seorg ibu, semoga tabah,dan diberikekuataan.. dari Allah s.w.t… Aamiin,” komen ZeeSumber:IG BruneiroyalfamilyApa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Dukacita Dimaklumkan Pengiran Muda Abdul Azim Anak Kepada Sultan Brunei Pergi Menghadap Illahi. Mengejutkan Rupa Rupanya Ini Punca Pemergiannya.

Anak Sultan Brunei, Putera Haji Abdul Azim dilaporkan pergi menghadap illahi pada 10.08 pagi tadi, umum Radio Televisyen Brunei hari ini. “Anak kepada Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Putera Haji Abdul Azim pergi menghadap illahi pada 17 Rabi’ul-awal (24 Okt 2020) pada 10.08 pagi waktu tempatan.“akan dijalankan selepas solat Asar,” kata pengumuman tersebut. Memetik laporan MEAWW, difahamkan baginda Putera Abdul Azim telah dimasukkan ke hospital sebelum ini atas komplikasi kesihatan, menurut sumber berkenaan.

Sehubungan itu, Brunei akan berkabung selama tujuh hari dan seluruh rakyat digalakkan untuk memakai pakaian putih. Beikutan itu, ramai warganet Brunei menzahirkan ucapan takziah buat pemergian baginda putera. Radio Televisyen Brunei turut memuat naik montaj pengumuman emergian tersebut ke portal dan Youtube.Al-Fatihah.Sumber Sumber lain Melaporkan.. Dalam satu hantaran di laman media sosial instagram @bruneiroyalfamily, telah memaklumkan bahawa anakanda ketujuh baginda iaitu Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim telah pergi menghadap illahi hari ini pada jam 10.08 pagi.

Seperti yang tertulis di laman Instagram tersebut, “Pada menjunjung titah perintah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Almrhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Dipertuan Negara Brunei Darussalam,

dengan amat dukacita memaklumkan kepada seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam bahawa dengan takdir Allah Subhanahu Wataala, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah telah pergi menghadap illahi pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020 jam 10.08 pagi.

Pemergian Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim akan diuruskan di Kubah Makm Diraja pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020, selepas waktu Asar.Maka oleh yang demikian, seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam hendaklah mengibarkan bendera setengah tiang pada hari ini dan berkabvng selama 7 hari mulai pada hari ini Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020.

Sedemikian dengan amat dukacita dimaklumkan.” Untuk pengetahuan pembaca, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim merupakan anakanda pertama Sultan Haji Hasannal Bolkiah bersama bekas isteri baginda iaitu Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz.Sumber: Instagram @royalbruneifamily

Sahabat Baik Mariah Carey, Ini 5 Fakta Anakanda Sultan Brunei Yg Baru pergi menghadap illahi, Al Fatihah

Khabar duka telah menyelubungi rakyat Brunei hari ini, 24 Oktober 2020. Anakanda Sultan Brunei, Pengiran Haji Abdul Azim pergi menghadap illahi pada jam 10.08 pagi. Radio Televisyen Brunei mengesahkan berita itu dalam pengumuman rasmi menerusi laman facebook. Berikut perkongsikan 5 fakta mengenai Pengiran Muda Abdul Azim yang pergi menghadap illahi pada usia 38 tahun.

Dilahirkan di Bandar Seri Begawan, Brunei pada 29 Julai 1982, Pengiran Abdul Azim mendapat pendidikan di Sekolah Antarabangsa Brunei, Raffles Institution, dan Universiti Oxford Brookes. Pada tahun 2008, Pengiran Abdul Azim juga mengikuti latihan ketenteraan selama sembilan bulan di Royal Military Academy Sandhurst.

Pengiran Abdul Azim dikatakan mempunyai hubungan yang rapat dengan penyanyi popular antarabangsa, Mariah Carey. Di pesta ulang tahun Azim ke-30, sekitar pertengahan 2012, Carey turut serta hadir memeriahkan acara. Turut hadir,  aktres Pamela Anderson dan Raquel Welch.

Dia adalah penerbit dengan syarikat filem yang berpuengkalan di London, Daryl Prince Productions yang menghasilkan filem You’re Not You. Pengiran Abdul Azim dikatakan rapat  dengan para tokoh dan aktivis dunia dan ia sangat bertentangan dengan ayahandanya. Kerana pada masa yang sama, Sultan Brunei terus-menerus menyerukan keras bagi para golongan tersebut.

Memetik laporan MEAWW, difahamkan baginda Putera Abdul Azim telah dimasukkan ke h0spital sebelum ini atas komplikasi kesihatan, menurut sumber berkenaan. Sehubungan itu, Brunei akan berkabung selama tujuh hari dan seluruh rakyat digalakkan untuk memakai pakaian putih.

Baru Je Menghadap Ilahi semalam, Ini Profil Anakanda Sultan Brunei Putera Azim Yang Ramai Tak Tahu

Berita pemerglan anakanda ketujuh kepada Sultan Haji Hasannal Bolkiah hari benar-benar mengejutkan Brunei.Difahamakan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji Abdul Azim telah menghadap ilahi semalam pada jam 10.08 pagi.Pergi pada usia 38 tahun, Putera dikenali sebagai seorang yang penyayang dan begitu prihatin kepada rkyatnya.

Biodata Pengiran Muda Haji Abdul Azim.Unutk pengetahuan semua, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji Abdul Azim merupakan anakanda pertama Sultan Haji Hasannal Bolkiah bersama bekas isteri baginda iaitu Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz. Putera merupakan kekanda Pengiran Muda Abdul Aziz dan merupakan kekanda kepada Pengiran Muda Abdul Mateen yang merupakan seorang flgura popular di laman media soslal.

Lahir di Bandar Seri Begawan, Brunei, 29 Julai 1982, Putera adalah anak sulung Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, dan Pengiran Isteri Hajah Mariam.Pangeran Abdul Azim mendapat pendidikan di Sekolah Antarabangsa Brunei, Institut Raffles, dan Universiti Oxford Brookes.Pada tahun 2008, Putera Azim dihantar untuk mengikuti kursus latihan pegawai selama sembilan bulan di Royal Military Academy Sandhurst, tetapi dia berhenti selepas satu minggu.

Pangeran Haji Abdul Azim juga dikenal sebagai seorang yang sangat mengambil berat terhadap aktiviti kemasyarakatan.Pada tahun 2009, Pemergian menubuhkan dana di mana hasilnya disumbangkan ke badan amal Make A Wish Foundation UK.Pada bulan Mei 2011, ketika di sebuah pertunjukan amal yang diadakan di Dewan Indera Samudra Empire Hotel dan Country Club, Brunei, di mana 31 orang dengan autisme tampil, Putera Azim mengatakan bahawa mereka yang mend3rlta autlsme harus dilyan dengan terhormat, “seperti mana-mana ahli keluarga anda”.

Dia adalah penerbit dengan syarikat filem yang berpangkalan di London, Daryl Prince Productions yang menerbitkan filem You Not You.Sikap pro-Islamik ayahnya telah memberi kesan negatif terhadap campur tangan pangeran di kalangan penggiat seni di  Hollywood. Pemerglan Pengiran Muda Haji Abdul Azim

Terdahulu dalam watu hantaran di laman sosial media instagram Bruneiroyalfamily, telah memaklumkan bahawa. Berikut status penuh di laman instagram tersebut Bruneiroyalfamily” Pada menjunjung titah perintah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Dipertuan Negara Brunei Darussalam.

” Dengan amat dvkacita memaklumkan kepada seluruh rkyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam bahawa dengan takdir Allah Subhanahu Wataala, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah telah mngkat pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020 jam 10.08 pagi.

” Jnazah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim akan dimakmkan di Kubah M4kam Diraja pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020, selepas waktu Asar.” Maka oleh yang demikian, seluruh rkyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam hendaklah mengibarkan bendera setengah tiang pada hari ini dan berkabvng selama 7 hari mulai pada hari ini Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020.Sumber:limauais