Satu keluarga 16 positif Covid19. Seorang wanita ini ceritakan detik ahli keluarganya terkena virus tersebut sehinggakan salah seorang dalam keluarganya pergi buat selamanya

Setiap individu yang disahkan positif C0vid-19, sudah pasti mempunyai kisah tersendiri bagaimana mereka boleh terkena jangkitan wabak tersebut dan cara mereka melwan virusitu.Di Facebook, seorang wanita yang dikenali sebagai Myra Jijie, berkongsi kisah bagaimana dia dan ahli keluarga yang lain menjadi individu yang terkena wabak tersebut. Lebih menyedihkan, mereka turut kehilangan insan yang mereka sayangi. […]

Continue Reading

Baru je umumkan kwsp akaun 1 boleh keluarkan. Sekali ramai yang sangka duit tu perlu bayar balik. Akhirnya pihak kwsp tampil berikan penjelasan.

Baru je umumkan kwsp akaun 1 boleh keluarkan. Sekali ramai yang sangka duit tu perlu bayar balik. Akhirnya pihak kwsp tampil berikan penjelasan. Pengumuman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi membenarkan pengeluaran akaun 1 kepada 3 golongan paling terjejas telah dipuji ramai. Bagaimanapun terdapat salah faham tentang berita tersebut apabila ada pihak mengatakan duit yang […]

Continue Reading

Lelaki berusia 23 tahun berasal dari Kepala Batas hilang dipercayai telah melarikan diri dari wad. Akhirnya jumpa keberadaan lelaki tersebut

Lelaki tersebut ditemukan di kaki lima deretan kedai di Bayan Lepas malam tadi. Seorang lelaki dipercayai pesakit yang disahkan positif koronavirus (Covid-19) yang melarikan diri daripada Hospital Pulau Pinang (HPP), petang semalam telah ditemukan.Dia ditemukan di kawasan kaki lima deretan kedai di Bayan Lepas, di sini kira-kira jam 9.30 malam tadi.Lelaki warga tempatan berusia 23 […]

Continue Reading

Pencapaian yang sangat membanggakan. terkini Hospital Sungai Buloh terima satu Anugerah Kesihatan Global 2020 dan ini rupanya punca hospital tersebut layak diberi anugerah

Luar biasa. Pasukan Covid-19 Hospital Sungai Buloh, Selangor mendapat pengiktirafan apabila menerima Anugerah Kesihatan Global (GHA) 2020 baru-baru ini berikutan usaha mereka memerangi pandemik itu.Ketua Jabatan Pnyakit Brjangkit, Dr C. Suresh Kumar dan Ketua Jabatan Anestesia dan Rawatan Rapi Hospital Sungai Buloh, Dr Shaiful Azman Zakaria, kedua-duanya menerima anugerah itu sebagai pejuang Covid-19. Berita gembira […]

Continue Reading

Kena pulau dengan ahli keluarga lepas disahkan positif COVID19. Sampaikan dia terpaksa berbohong tak pernah berjumpa dengan kontak rapat gara gara tak mahu buat swab test

Terbaru, salah seorang pesakit Covid-19, luah rasa sedih dan kecewa apabila dipulaukan oleh ‘contact’ rapat selepas dia disahkan dijangkiti wabak itu. Menurutnya, masing-masing menyalahkan dirinya dan sanggup berbohong tidak mahu melakukan pemeriksaan ‘swab test’ bagi memastikan mereka tidak dijangkiti. Orang macam ini pun ada ke? Suruh berbohong.Tiada siapa di antara kita nak kena jangkitan COVID-19 ni. […]

Continue Reading

Dikatakan kulit manusia boleh menyebabkan wabak ini merebak cepat. Kajian bongkarkan sesuatu mengenai cara penularan yang ramai ambil ringan dan harap semua bertindak dengan segera

Untuk pengetahuan anda, Koronavirus tetap aktif pada kulit manusia selama sembilan jam, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik Jepun.Di dalam kajian tersebut, para penyelidik mengatakan setiap individu perlu mencuci tangan dengan kerap bagi memerangi Covid-19.“Kelangsungan hidup SARS-CoV-2 selama sembilan jam pada kulit manusia dapat meningkatkan risiko penularan kontak dibandingkan dengan IAV (virus influenza A), […]

Continue Reading

Ternyata ucapan dari Plaza Sungei Wang raih perhatian orang ramai. Lebih menarik perhatian bila ucapan tersebut buat Shopping Mall yang ada kes covid19 jadi perhatian orang awam

Tular beberapa hari lepas tentang perkongsian daripada salah satu pusat membeli belah terkenal di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur iaitu Plaza Sungei Wang tarik perhatian ramai. Berikutan dengan penularan wabak Covid-19 yang melanda di negara kita, terutamanya beberapa minggu lepas banyak kes positif berlaku di pusat membeli belah di sekitar bandar Kuala Lumpur dan Selangor. Bukan […]

Continue Reading

Rakyat persoalkan SOP COVID19. Membimbangkan setelah jangkaan yang selami ini dibuat telah terjadi. Berikut analisis dan pendapat mengenai bahaya PRN Sabah dibayangi peningkatan kes COVID19

APA yang dibimbangi telah pun terjadi. Apa yang ditakuti sudah pun berlaku.Sebelum bermula kempen dan penamaan calon Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah lagi, bukan sedikit pakar kesihatan yang menzahirkan kebimbangan.Sinar Harian sendiri bertalu-talu menerusi pelbagai artikel analisis dan pendapat menulis mengenai bahaya PRN Sabah yang dibayangi peningkatan kes Covid-19. Dan paling ditakuti tentang kemungkinan pemimpin […]

Continue Reading

Dua lagi kluster baharu dapat dikenalpasti. KKM dedahkan dua kluster terbaru berpunca dari dua negeri ini dan harap semua sedia maklum

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenal pasti dua lagi kluster baharu Covid-19, hari ini, yang dilaporkan di Sabah dan Selangor. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster baharu itu ialah Kluster Kau Sing di Tawau, Sabah dan Kluster Embun di Hulu Langat, Selangor. Beliau berkata, kluster Kau Sing membabitkan kes […]

Continue Reading

Kes paling tinggi dalam sejarah Malaysia. 317 kes positif dan 121 kes sembuh serta 1 pemergian direkodkan untuk hari ini. KKM tampil beri punca berlakunya peningkatan kes

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 317 kes baru telah dilaporkan hari ini (3 Oktober 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 12,088 kes.Daripada 317 kes ini kesemuanya adalah kes tempatan dan tiada kes import. Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 1735 kes. Manakala 29 pesakit berada di ICU dan 4 kes […]

Continue Reading