Terkini ahli gim Fitness First cawangan Aeon Bukit Tinggi pula disahkan positif covid 19. Mengejutkan rupa rupanya ini punca buat orang ramai tak senang duduk.

Berita

Cawangan Fitness First di pusat membeli belah Aeon Bukit Tinggi, Klang baru-baru ini melaporkan yang salah seorang dari ahlinya telah disahkan positif Covid-19 pada hari Ahad, 11 Oktober. Dalam kenyataan, Fitness First mengatakan yang ahli tersebut telah pergi ke gim tersebut pada 3.21 petang 6 Oktober lalu dan tak tunjukkan apa-apa simptom semasa saringan kesihatan dilakukan sebelum memasuki premis.

Pun begitu, menurut Sin Chew Daily, ahli ini tak terlibat dengan senaman berkumpulan ketika itu dan hanya bersenam seorang diri pada hari tersebut. Dia hanya tunjukkan simptom virus pada 8 Oktober dan ambil ujian Covid-19 sebelum disahkan positif tiga hari kemudian. Pesakit tersebut kini sedang menjalani rawatan di hospital.”

Sumber: Sin Chew Daily

“Kementerian kesihatan telah menghubungi kami hari ini dan mengesahkan kes yang melibatkan salah seorang ahli. Kelab kami di Bukit Tinggi akan menjalani proses pembersihan dan sanitasi petang ini dan akan ditutup sehingga diberitahu kelak.

Seperti yang dinasihatkan oleh KKM, semua staf yang bekerja ketika hari kejadian akan membuat kuarantin di rumah dan dihantar untuk saringan.” Untuk ahli-ahli yang berada di lokasi tersebut pada hari tersebut pula akan dihubungi secepat mungkin.

Kes Makin Meningkat. Mengejutkan 3 Lagi Pusat Beli Belah Terlibat Dengan Kes Positif Covid 19 Dan Hampir 298 Sekolah Daerah Petaling Diarahkan Tutup Gara Gara Penularan Covid 19. Mengejutkan Rupa Rupanya Ini Punca.

Pusat beli-belah Mid Valley Megamall (MVM) dan The Gardens Mall (TGM) di Kuala Lumpur mengesahkan terdapat satu kes positif COVID-19 yang melibatkan staf di sebuah kedai jualan penjagaan kulit, lapor AWANI pada 11 Oktober 2020.

Menurut kenyataan media yang dikeluarkan bahagian pengurusan pusat beli belah terbabit, staf itu bekerja di London Sales Cosmetics (LSC) Sdn Bhd. Ia merupakan anak syarikat operasi yang mengendalikan butik Origani dan Élévatione Time Stops di kedua-dua pusat beli belah itu.

“Staf itu memaklumkan kepada pihak pengurusan LSC pada 9 Oktober lalu, bahawa salah seorang daripada ahli keluarganya dijangkiti virus berkenaan. “Wanita itu kemudian melakukan pengasingan diri dan segera melakukan ujian saringan dan disahkan positif pada 10 Oktober lalu.

“Individu berkenaan bagaimanapun disahkan tidak menunjukkan sebarang simptom,” jelas pihak pengurusan Mid Valley Megamall dan The Gardens Mall. Difahamkan, perkara itu dimaklumkan pada 11 Oktober selepas wanita berkenaan disahkan positif COVID-19.

Ketiga-tiga kedai tersebut ditutup buat sementara waktu dan kerja pembasmian kuman dilakukan di bawah syarikat LSC sedang dijalankan pada masa ini. Sementara itu,  pusat beli-belah, Bangsar Shopping Centre (BSC) juga akan ditutup buat sementara waktu selepas salah seorang pekerja di sebuah kedai jualan penjagaan kulit disahkan positif COVID-19.

Dalam satu kenyataan ringkas yang dibuat menerusi laman Facebook rasminya, pekerja di premis berkenaan didapati tidak menunjukkan sebarang gejala sewaktu bekerja pada 6 Oktober lalu. “Kami dimaklumkan dengan satu kes positif COVID-19 yang melibatkan kakitangan kedai produk penjagaan kulit iaitu Origani, di aras bawah.

“Kakitangan tersebut bertugas pada Selasa, 6 Oktober 2020 dan pada masa itu tidak menunjukkan sebarang gejala. Pekerja itu tidak berada di BSC sejak itu,” jelas pengurusan pusat beli-belah itu pada Ahad. Susulan itu, butik tersebut menutup premis kedainya dan meminta semua pekerjanya menjalani ujian saringan mengikut saranan Kementerian Kesihatan (KKM).

BSC turut membuat kenyataan bahawa pihaknya akan menutup premis pusat beli-belah itu bermula pukul 8 malam Ahad bagi kerja pembasmian kuman dan kembali beroperasi pada Isnin (12 Oktober). Pada masa yang sama, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pula telah memaklumkan bahawa semua sekolah di zon merah Petaling, Selangor akan ditutup mulai Isnin hingga 25 Oktober 2020.

Tindakan itu adalah selari dengan perutusan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 6 Oktober mengenai keputusan kerajaan untuk menutup sekolah di kawasan zon merah. Orang ramai boleh menyemak senarai sekolah yang terlibat menerusi portal www.moe.gov.my atau di platform media sosial rasmi mereka.

Sumber : Astro AWANI & Sinar Harian
Kredit Foto : Astro AWANI

Gara Gara Ada Kakitangan Mereka Yang Disahkan Positif Covid 19. Terbaru Satu Cawangan Bank Islam Di Tempat Ini Pula Diarahkan Tutup Selepas Agro Bank Sungai Buloh.

LAHAD DATU: Bank Islam Malaysia Berhad menutup sementara cawangan Lahad Datu termasuk terminal layan diri berkuat kuasa serta-merta selepas seorang kakitangannya positif COVID-19. “Kakitangan tersebut kini sedang menjalani rawatan di hospital kerajaan.”Kakitangan terbabit dan anggota keluarga terdekatnya telah menjalani tempoh kuarantin rumah sejak 28 September 2020 setelah melakukan perjalanan ke Tawau baru-baru ini.

“Langkah itu (menutup cawangan) diambil sesuai dengan garis panduan keselamatan dan kesihatan Bank Islam mengenai COVID-19,” menurut kenyataan bank itu pada Ahad. Bank Islam sedang menjalankan proses sanitasi dan pembersihan di cawangan berkenaan secara menyeluruh, termasuk ruang-ruang kemudahan umum.

Bank Islam juga sudah menjejaki kontak rapat kakitangan tersebut serta menasihati mereka supaya menjalani saringan kesihatan dan kuarantin di rumah. “Saya ingin menekankan kepada semua pelanggan bahawa kesemua premis kami berada dalam keadaan bersih dan selamat setelah kerja-kerja sanitasi dijalankan.

“Sebarang kesulitan yang timbul susulan langkah-langkah yang dilaksanakan ini amat kami kesali,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam, Mohd Muazzam Mohamed. Mengambil maklum akan situasi semasa di Sabah, bank itu juga akan mengecualikan caj pengeluaran tunai di mesin MEPS supaya pelanggan bebas melakukan pengeluaran di mana-mana mesin ATM berdekatan sewaktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Secara Bersasar (TEMCO).

Sumber: Awani

Salah seorang kakitangannya disahkan positif Covid 19. Mengejutkan Agro Bank Sungai Buloh terpaksa ditutup buat masa ini. Ini maklumat selanjutnya

SUNGAI BULOH, 7 Okt – Agrobank hari ini mengesahkan salah seorang kakitangannya di cawangan Sungai Buloh telah diuji positif COVID-19. Menerusi satu kenyataan, difahamkan pekerja terbabit kini sedang menjalani rawatan perubatan di sebuah hospital kerajaan dan penjejakan kontak rapat juga telah dilakukan.

“Cawangan yang terjejas juga akan ditutup sementara bermula 7 Oktober (hari ini) sehingga pemberitahuan lebih lanjut kelak bagi tujuan menfasiliti aktiviti sanitasi dan pembersihan secara menyeluruh. “Semua pekerja Agrobank di cawangan berkenaan akan diarahkan untuk menjalani kuarantin kendiri selama 14 hari bermula hari 7 Oktober hari ini sebagai langkah-langkah berjaga-jaga tambahan,” kata kenyataan tersebut, hari ini.

Dalam pada itu, kerja-kerja sanitasi dan pembersihan akan dijalankan berpandukan garis panduan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM). “Agrobank telah mengambil semua langkah pencegahan yang diperlukan untuk memastikan keadaan kesihatan dan keselamatan para pelanggan, pekerja dan masyarakat pada tahap terbaik,” tambah kenyataan itu lagi.

Sehubungan itu, pengguna boleh menjalankan aktiviti perbankan dan berurusan di kaunter Agrobank cawangan Selayang atau mana-mana cawangan terdekat yang lain sebagai alternatif. Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Pusat Panggilan Agrobank di talian 1-300-88-2476 atau layari laman sesawang www.agrobank.com.my.

Sumber: Agro Bank, Siakap Keli

Terkini tiga sekolah di Kedah diarahkan tutup mulai hari ini sehingga 17 Oktober. Ini sekolah sekolah yang ditutup ekoran penularan covid 19.

Baling: Tiga sekolah di Baling dan Pokok Sena ditutup mulai hari ini sehingga 17 Oktober berikutan penularan Covid-19 dalam kalangan warganya. Menerusi pekeliling dikeluarkan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kedah, tiga sekolah ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Baling serta SMK Bukit Payong dan Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Pak Kiau di Pokok Sena.

Susulan itu semua pelajar, guru dan warga sekolah dikehendaki menjalani kuarantin serta patuh prosedur operasi standard (SOP) dikeluarkan kerajaan. “JPN Kedah memutuskan menutup sementara semua kelas di sekolah berkenaan dan guru serta kumpulan pelaksana dibenarkan bekerja dari rumah, manakala pembelajaran secara dalam talian,” kata pekeliling itu.

Sementara itu, tinjauan di SMK Baling pagi ini, mendapati pagar utamanya ditutup dan tidak kelihatan warga sekolah di pekarangan. Difahamkan, langkah diambil susulan seorang pelajar sekolah itu yang menjadi kontak rapat kepada ahli keluarga yang positif Covid-19. Kedah merekodkan lebih 1,200 kes positif setakat semalam, membabitkan Kluster Tembok di Kota Setar dan Pokok Sena serta Kluster Tawar di Baling.

Oleh yang demikian, semoga kita semua terpelihara daripada penularan wabak covid 19 ini dan sentiasa patuh kepada SOP yang telah ditetapkan. Untuk dapatkan info menarik mengenai isu semasa, tips, dan lain-lain marilah LIKE & SHARE PAGE KAMI KUCINGASM MEDIA. Terima Kasih!!

Sumber: HMETRO

Bukan sahaja pusat beli belah 1Utama yang diarahkan tutup. Terkini satu lagi tempat di Petaling Jaya diarahkan tutup gara gara ada individu yang telah disahkan positif Covid 19.

Sebelum ni Kerajaan Selangor mengarahkan pusat membeli belah 1 Utama ditutup sementara tapi sekarang tempat ni pula yang diarahkan tutup untuk elak penularan covid 19. Jadi kalau nak tau, jom kita baca sampai habis tentang isu covid 19 di tempat tempat ini dan jangan lupa untuk LIKE DAN SHARE PAGE KUCINGASM MEDIA untuk info yang lebih menarik.

Kuala Lumpur: Pusat beli-belah 1Utama, Bandar Utama dan Tropicana Golf & Country Resort, Petaling Jaya ditutup esok, berikutan sembilan individu disahkan positif Covid-19. Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencn Daerah Petaling, Johary Anuar berkata, penutupan itu bagi tujuan membuat saringan kontak rapat dan proses nyahkuman.

“Sehingga kini terdapat empat kes positif di pusat beli-belah 1Utama membabitkan tiga pekerja dan seorang pengunjung premis. “Manakala lima kes positif Covid-19 membabitkan pekerja kelab golf Tropicana dilaporkan setakat ini,” katanya dalam kenyataan hari ini. Beliau berkata, pekerja yang didapati positif itu dari Bahagian Kosmetik dan Wangian, aras bawah Parkson Elite serta Mac City, aras dua.

Justeru, pihaknya memohon kerjasama orang ramai yang mengunjungi dua tempat berkenaan pada 30 September hingga 7 Oktober (Bahagian Kosmetik dan Wangian) serta pada 25 September hingga 30 September (Mac City) untuk tampil membuat saringan Covid-19. “Pejabat Kesihatan Daerah akan melakukan saringan kesihatan di One Utama pada 14 dan 15 Oktober bermula jam 9 pagi sehingga 2 petang.

“Keutamaan proses saringan adalah kepada kontak rapat kes sahaja iaitu pengunjung premis pada tarikh dinyatakan itu,” katanya. Bagaimanapun, Johary berkata, individu bergejala sebelum tarikh saringan itu diminta ke fasiliti kesihatan berdekatan dengan kadar segera untuk pemeriksaan dan rawatan. 1 Utama diarah tutup lepas pekerja, pengunjung positif Covid-19

Kerajaan Selangor mengarahkan pusat membeli belah 1 Utama ditutup sementara bermula esok (11 Oktober) setelah empat kes positif Covid-19 dikesan di sana. Perkara itu diumumkan Pegawai Daerah Petaling merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencna Daerah Petaling, Johary Anuar dalam satu kenyataan hari ini.

Kes positif pertama di pusat membeli belah itu dilaporkan pada 5 Oktober, melibatkan seorang pekerja Mac City Service Centre, manakala kes kedua pada 8 Oktober melibatkan seorang pekerja Parkson Elite. Menurut Johary, dua lagi kes telah dilaporkan melibatkan pekerja dan pengunjung.

Dia juga memohon sesiapa yang mengunjungi bahagian kosmetik dan wangian Parkson Elite (aras bawah) antara 30 September hingga 7 Oktober, serta mereka yang ke Mac City (aras dua) antara 25 September hingga 30 September, untuk membuat ujian saringan Covid-19. “Pejabat Kesihatan Daerah Petaling akan melakukan saringan kesihatan Covid-19 di 1 Utama pada 14 dan 15 Oktober, bermula jam sembilan pagi hingga dua petang.

“Keutamaan proses saringan adalah kepada kontak rapat kes sahaja, iaitu pengunjung premis pada tarikh yang dinyatakan,” katanya. Mereka yang bergejala sebalum tarikh saringan boleh ke kemudahan kesihatan berdekatan dengan kadar segera untuk pemeriksaan dan rawatan, katanya lagi.

Selain itu, Johary juga memaklumkan penutupan Tropicana Golf Club & Country Resort di Petaling Jaya selepas lima pekerja di sana positif Covid-19. “Penutupan bermula pada 11 Oktober bagi tujuan membuat saringan untuk semua kontak rapat dan melakukan proses nyahkuman,” katanya lagi.- malaysiakini

Tular Tentang Kes Positif Covid Di Sk Bangsar. Akhirnya Sk Bangsar Disahkan Tutup Seminggu Gara Gara Semua Pelajar Tidak Hadir Gara Gara Bimbang Covid 19.

Semalam, kecoh apabila dilaporkan SK Bangsar, Kuala Lumpur mencatatkan kes COVID 19 apabila dua muridnya disahkan positif wabak tersebut. Walau bagaimanapun, sekolah tersebut masih tidak ditutup dan demi bimbangkan keselamatan anak masing-masing, para ibu bapa murid di SK Bangsar telah mengambil tindakan sendiri dengan mencutikan anak mereka daripada hadir ke sekolah hari ini.

Menurut Berita Harian, pentadbiran sekolah melaporkan 100% atau hampir 800 murid sesi pagi tidak hadir hari ini. Yang Dipertua, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Mohd Yazid Mohd Yasin berkata, hanya kakitangan pentadbiran dan juga guru yang datang ke sekolah, manakala guru diwajibkan ujian calitan semalam menjalani tempoh kuarantin.

Susulan perkara tersebut, SK Bangsar akhirnya akan ditutup selama seminggu bermula hari ini, menerusi laporan terbaru Berita Harian.  Menurut Guru Besarnya, Soharto Baharen dalam satu pekeliling sekolah yang diedarkan kepada ibu bapa, penutupan sehingga 16 Oktober itu adalah bagi menjalankan segala prosedur berkaitan, termasuklah aktiviti pembersihan dan pembasmian kuman.Sumber: NST

Turut dilaksanakan sepanjang penutupan berkenaan adalah siasatan kes dan pengesanan kontak rapat kes. Harapnya isu SK Bangsar ini selesai lah dan pihak ibu bapa tidak perlu lagi berasa bimbang untuk cutikan anak masing-masing daripada sekolah. 

Makin Tersebar. Terkini JAIS Seru 1310 Orang Untuk Tampil Buat Ujian Saringan Covid 19 Lepas Seorang Jemaah Yang Hadir Solat Jumaat Disahkan Positif Covid 19. Mengejutkan Rupa Rupanya Ini Punca.

Shah Alam: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menangguhkan solat Jumaat, solat fardhu lima waktu dan aktiviti pengimarahan di Masjid Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz, Subang, di sini, bermula waktu Asar pada 8 Oktober sehingga diberitahu kelak.

Pengarah Jais, Mohd Shahzihan Ahmad berkata, penangguhan itu dilaksanakan berikutan seorang jemaah yang hadir solat Jumaat pada 2 Oktober lalu didapati positif C0vid 19. “Mengikut rekod, bilangan jemaah yang hadir solat Jumaat pada hari itu seramai 1,310 orang.

“Oleh itu, Jais menyeru kepada jemaah yang hadir solat Jumaat pada hari berkenaan di masjid itu tampill segera melakukan sringan di klinik ksihatan berhampiran sekiranya bergjala atau melakukan kuarantln kendiri di rumah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Shahzihan berkata, stuasi ini juga akan dibincangkan dengan terperinci di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Penilaian dan Pengawasan SOP Masjid & Surau. “Mesyuarat akan dipengerusikan saya untuk keputusan selanjutnya mengenai kedudukan masjid ini dalam masa terdekat.

“Buat masa ini, Jais hanya membenarkan tiga petugas dari kalangan pegawai atau ahli jawatankuasa untuk melaungksn azan dan melaksanakan solat fardhu. “Kerja-kerja pembrsihan dan snitasi sudah dilksanakan oleh pihak pentadbir masjid hari ini,” katanya.

Reaksi Orang Ramai

Jgn kata sbb masjid plak..klo x berkmpen dkt seberang..x kan jadi seteruk skrg ni. Ya allah, slamatkan smua jmaah solat jmaat. Ya ALLAH,lindungi lah negara ku Malaysia dh sisi alam mu.

Sumber : HMetro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni. PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Ramai Yang Tak Senang Duduk Bila Individu Ini Tiba Tiba Disahkan Positif Covid 19 Tapi Dia Tak Jalan Mana Pun. Akhirnya Jabatan Kesihatan Tampil Jelaskan Puncanya Buat Warganet Terkedu.

MELAKA: Satu kes lelaki disahkan positif C0VID 19 yang dicatatkan di mukim Tanjung Kling, di sini semalam dikategorikan sebagai sporadik berikutan ketiadaan sejarah perjalanan. Selain itu, lelaki terbabit juga tidak berhubung atau mempunyai kontak rapat dengan psakit lain yang disahkan positif pndemik berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Ddah negeri Rahmad Mariman, berkata kes berkenaan masih disiasat Jabatan Kesihatan Negeri Melaka (JKNM) bagi mengenal pasti pvnca jngkitan. “Kess sporadik adalah seseorang itu tidak mempunyai sejarah perjalanan dan tidak ada berhubung dengan kontak rapat C0VID 19 tetapi disaahkan positif.

“JKNM melakukan siasaatan rapi kess berkenaan dan setakat ini belum mengetahui pvnca jngkitan. “Bagaimanapun, JKNM sudah menjalankan sarringan ke atas semua kontak rapat lelaki terbabit, katanya melalui aplikasi WhatsApp di sini hari ini.

Bagi mengelakkan kess sporadik, beliau mengingatkan anggota komuniti supaya sentiasa mengamalkan kaedah penjgaan diri yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan sentiasa menjga jrak fzikal sekurang-kurangnya satu meter.

Sementara itu, JKNM dalam kenyataannya hari ini berkata, kes psakit terbabit adalah antara tujuh kess aktif C0VID 19 setakat ini, selain satu kess dicatatkan di Bukit Katil yang membabitkan psakit baru pulang dari lokasi berisko tinggi.

Selain itu, mukim Merlimau mencatatkan dua kess juga psakit baru pulang dari lokasi seumpama itu, mukim Masjid Tanah (satu kess baharu pulang dari lokasi berisko tinggi), mukim Ramuan Cna Kecil (satu kess saringan prapembdahan) dan mukim Sungai Baru Ulu (satu kess baru pulang dari lokasi berisko tinggi). Tiada kess pemergian baharu dicatatkan di negeri ini dan jumlah pemergian setakat semalam kekal lima kess sepanjang kess C0VID 19 bermula sejak Mac lalu manakala kess smbuh setakat semalam adalah 257.

Komen Dari Orang Ramai

Macam-macam versi cerita yang keluar katanya dia pergi interview kerja petronas lah , apa lah buat orang tkut je . Semalam ks bvdak sekolah Sri Tanjung pngsan tu pon cikgu diam je kami ni risau dah lah anak buah sekelas dengan budak yang pngsan tu.

Inilah yg kita risav,,keluar rumah sekejap lalu positif c0vid,,terjangkt dari siapa pun tak tahu. Masih ada lagi sesetengah penting diri masuk kedai mana2 tak tulis nama atau scan mysejahtera…tak semua kedai org jaga kat depan… Mask muka pndai plak pkai… Bila kena vral mula la nak mrah nak sman org… Aduhaiii.

Mungkin tmpt yg dia pi ada individu yg positif pernah sampai ke situ..samada yg positif tu lupa atau tak jujur ..ataupun dia sendiri yg tak ingat tmpt yg pernah dia pergi dan kjujuran tu penting.

Sumber : BHOnline

Hampir 80 Murid Dan 26 Cikgu Perlu Buat Swab Test Gara Gara Ada 2 Murid Positif Covid 19. Ramai Persoalkan Kenapa Sekolah Tak Tutup. Akhrinya Pihak PIBG Tampil Dedahkan Sebabnya.

Kuala Lumpur: Dua murid perempuan Tahun Lima dan Tahun Empat Sekolah Kebangsaan (SK) Bangsar, dekat sini, dishkan positif C0vid 19, hari ini. Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu Mohd Yazid Mohd Yasin berkata, pihak sekolah dimaklvmkan perkara terbabiit oleh penjaga dan Kementerian Keshatan Malaysia (KKM) kira-kira jam 10.30 pagi tadi.

Menurutnya, pihak sekolah memaklumkan kepada PIBG dan petugas KKM turut datang ke sekolah untuk melaksanakan ujian sringan kepada murid dan guru membabitkan dua kelas berkenaan. Bagaimanapun, katanya, tiada arhan pnutupan sekolah setakat ini, namun sesi persekolahan petang tadi ditangguhkan.

“Petugas KKM menjalankan swab test (ujian clitan) bermula jam 2 petang tadi kepada kira-kira 80 murid dari dua kelas Tahun Empat dan Lima, serta 26 guru yang dikenal passti sebagai kontak rapat dua murid yang positif C0vid 19 itu. “Petugas KKM juga dijngka akan menjalankan snitasi di kelas dan lokasi berkaitan. Namun, pihak sekolah memang melakukan snitasi setiap hari.

“Buat masa ini, tiada arahan pnutupan sekolah, dan pihak pentadbir juga tiada kvasa untuk menutup sekolah, sebaliknya perlu tunggu arhan daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Kementerian Pendidikan,” katanya kepada BH, hari ini.

Difahamkan, dua murid perempuan itu mendapat jngkitan daripada ahli keluarga mereka selepas pulang daripada menghadiri knduri, baru-baru ini. Mohd Yazid mengakui majoriti ibu bapa SK Bangsar, khususnya yang anak mereka menjadi kontak rapat kess positif itu, bimbang jika sesi persekolahan terus berjalan seperti biasa.

“Saya hadir ke sekolah tadi, dan ramai ibu bapa maklumkan bmbang dengan sitvasi semasa, malah ada yang mnangis apabila melihat anak mereka dipakaikan gelang berwarna. “Pihak PIBG berpandangan PPD dan kementerian wajarr menangghkan sementara sesi persekolahan antara seminggu atau dua minggu, sementara menunggu keputusan ujian murid yang menjadi kontak rapat,” katanya.

Buat masa ini, kata Mohd Yazid, PIBG SK Bangsar menyarankan ibu bapa yang tidak mahu menghantar anak ke sekolah kerana bimbang dengan isv kselamatan boleh berbuat demikian, namun perlu menghantar surat kepada pihak sekolah.

“Surat ini penting kerana jika PPD bertanya mengenai jumlah kehadiran yang tidak membrangsangkan, sekolah boleh tunjukkan surat itu,” katanya. Ketiadaan arhan untuk meenutup SK Bangsar walaupun terdapat dua kess positif C0vid 19 menimbulkan prsoalan berikutan ada sekolah yang hanya mengsan satu kess positif dalam kalangan pelajar diarah tvtup sebelum ini.

Antaranya Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mutiara di Labuan, yang diarah tvtup sementara untuk prosses snitasi selepas seorang pelajarnya disaahkan positif C0vid 19, hari ini. SK Kompleks Seberang Takir dan SMK Kompleks Seberang Takir pula diatrah tvtup pada 5 Oktober lalu, susulan beberapa murid dikatakan mempunyai kontak rapat dengan seorang kakitangan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang dissahkan positif C0vid 19, Sabtu lalu.

Komen Dari Orang Ramai

Lntaklah sekolah nk di cutikn ke x, klu jd kt sekolah ank2 aku…. Mmg aku xkn htr dh ank aku ke sekolah… Sampaikan c0vid 19 ni reda… Nywa lg penting… Pljran tu no 2 dh skrg ni. Allah..xdpt nk bayangkn kanak2 bila positif c0vid,kita sebagai orgtuanya xdpt nk mnemani mereka di h0spital.semoga kelurga kita semua sentiasa di lindungi Allah.

Aku pelikk la napa x ditvtup skolah tu..x kesian kt budak2 …mana menteri rambut belah tengah tu.bukan masa awl nak bukak skolah dulu siap ckp,klu ada kess kt skolah tu,skolah akan tvtup.nih apa citer lak..kesian kt budak2.tp yg pasti aku dah cvtikan ank² aku.

Sumber : HMetro

Terkini Kes Positif Covid 19 Masih Kekal Tiga Angka. Mengejutkan Hari Ini 375 Kes Positif Covid 19 Disahkan Hari Ini. Rupa Rupanya Ini Punca Buat Orang Ramai Terkedu.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 375 kes baru telah dilaporkan hari ini (8 Oktober 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 14,368 kes. Daripada 375 kes iniadalah 371 kes tempatandan 4kes import. 

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 3703 kes. Manakala 60 pesakit berada di Unit Rawatan rapi dan 20 kes memerlukan bantuan pernafasan. 5 kes pemrgian baru menjadikan jumlah pemergian sebanyak 146 kes. 18 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 10,519 kes.

PM Akui Covid 19 Naik Mendadak Gara Gara Kempen PRN Sabah. Akhirnya Perdana Menteri Tampil Bongkarkan Sesuatu Yang Tak Dapat Dielakkan Lepas Dun Dibubarkan.

PENINGKATAN kes Covid-19 yang ketara sejak beberapa hari lalu di negara ini turut berpunca daripada kurangnya kepatuhan terhadap Prosedur Operasi Standard (SOP) sewaktu kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, akhir September lalu.

Perkara itu diakui sendiri oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. “Saya akui kempen pilihan raya di negeri Sabah juga menjadi antara punca peningkatan kes Covid-19. PRN Sabah terpaksa diadakan apabila Tuan Yang Terutama Yang di- Pertua Negeri Sabah membubarkan Dewan Undangan Negeri Sabah pada 30 Julai yang lalu.

“Ini sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana kita tertakluk kepada peruntukan di dalam Perlembagaan. Pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan. Ia tidak boleh ditangguh,” katanya ketika menyampaikan perutusan khas mengenai situasi semasa Covid-19 pada petang Selasa.

Muhyiddin juga sedar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan SOP tertentu bagi memastikan wabak Covid-19 tidak merebak akibat kempen pilihan raya diadakan tetapi malangnya ada SOP yang tidak dipatuhi.

“Misalnya penjarakkan sosial. Ketika saya turun berkempen di banyak tempat, saya lihat SOP mengenai penjarakkan sosial agak kurang dipatuhi. Walaupun hampir keseluruhan memakai pelitup muka, tetapi masih ramai yang duduk dekat-dekat dalam keadaan yang agak sesak,” katanya.

Menurut Muhyiddin selain PRN Sabah, kes Covid-19 naik mendadak di negara ini juga sebahagian besarnya berpunca daripada pendatang tanpa izin dari negara jiran. “Di negeri Sabah, sebahagian besarnya berpunca daripada pendatang tanpa izin dari negara jiran. Mereka ini sebahagiannya positif Covid 19. Apabila ditahan di pusat tahanan, mereka menjangkiti tahanan lain.

“Virus ini juga telah menjangkiti kakitangan pusat tahanan, ahli keluarga mereka dan komuniti setempat. “Begitu juga di negeri Kedah. Virus ini sebahagian besarnya merebak dalam kalangan tahanan pagar besi selain terdapat kluster-kluster baharu dalam komuniti. “Kerana itu bilangan mereka yang positif Covid-19 meningkat secara mendadak sejak beberapa minggu yang lalu,” katanya.

Pertama Kali Buat Sidang Media Dalam Keadaan Macam Ni. Dengar Suara Dr Noor Hisham Macam Sebak Masa Buat Sidang Media. Mengejutkan Rupa Rupanya Ini Yang Terjadi Pada Dr Noor Hisham.

Hari ini berbeza seperti hari hari sebelum ini di mana Ketua Pengarah Jabatan Kesihatan Malaysia, Tan Sri DG Noor Hisham Abdullah telah membuat pengumuman terkini C0V1d19 di rumah secara siaran langsung melalui media seperti Facebook dan Youtube.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dilaporkan turut menjalani kuarantin kendiri di kediamannya sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya beliau turut dijangki1ti COV1ID-19.

Perkara itu dimaklumkan seorang pegawai kanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kepada media, susulan Dr Noor Hisham antara yang hadir dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 3 Oktober lepas.

Pegawai tersebut memaklumkan, sepanjang tempoh kuarantin 14 hari yang bermula 3 Oktober lalu, Dr Noor Hisham akan mengadakan sidang media berjadual secara langsung dari kediamannya, tanpa kehadiran wakil media.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dalam satu sidang media Covid-19 memaklumkan bahawa terdapat pertambahan kes positif Covid-19 kepada 691 kes setakat hari ini, 6 Oktober 2020. Hal ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif meningkat kepada 13504 kes. Daripada jumlah tersebut, terdapat 2,936 kes aktif.

Sehingga setakat hari ini, terdapat 87 kes sembuh. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh beralih angka kepada 10427 kes . Duka cita dimaklumkan empat kes pemergian direkodkan hari ini Pada siapa yang mengikuti siaran langsung perkembangan terkini C0VlD19 daripada Kementerian Kesihatan Malaysia pasti perasan apa yang terjadi.

Ketika DG Noor Hisham sedang memberi maklumat jelas kedengaran suara beliau sedih dan sebak. Apa yang terjadi hari ini sudah sememangnya membuat beliau kecewa. Rata rata warganet tetap memberi sokongan kepada DG Noor Hisham.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : AwatttSyeikhhh Network

Kecoh Tentang Tweet Dr Noor Hisham Seakan Beri Bayang Pkpk Akan Dilaksanakan. Akhirnya Dr Noor Hisham Tampil Bersuara Lantang Bongkarkan Cerita Sebenar Pasal Tweet Tersebut.

HANYA mahu beri peringatan! Demikian tegas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengenai tweet balas beliau yang mencetuskan spekulasi sebentar tadi. “Perkara tu bukan perkara baru… dari hari pertama lagi saya tweet, saya ingatkan semua rakyat Malaysia yang tiada urusan penting, dinasihatkan duduk di rumah.

“Kalau mahu keluar rumah kerana ada urusan penting, patuhi Prosedur Operasi Standard (SOP). Itulah tujuan utama saya tweet, hanya memperingatkan untuk duduk rumah kalau tiada urusan penting. “Kalau ada urusan penting, amalkan 3W dan elakkan 3C,” katanya menerusi sidang media Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada petang Khamis.

Amalan 3W merujuk kepada saranan kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (Wash), memakai alat pelitup muka (Wear) dan amaran (Warn) yang lebih berkonsep peringatan seperti elakkan bersalaman dan lain-lain lagi. Sementara itu 3S pula bermaksud elakkan kawasan yang sesak (Crowded place), elakkan kawasan yang sempit (Confined space) dan elak bersembang atau bertutur dengan jarak yang dekat (Close conversation).

Terdahulu, tweet balas Dr Noor Hisham kepada seorang pengguna Twitter menimbulkan teka-teki susulan beliau seakan-akan memberi bayangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan semula. Beliau menulis: “Bagaimana jika semua kembali kekal berada di rumah seketika waktu?” Tweet tersebut mengundang reaksi balas beberapa pengguna Twitter lain yang merasakan ia seperti memberi petunjuk PKP akan dilaksanakan semula.

Artikel Terdahulu : KENYATAAN  DR NOOR HISHAM SEAKAN-AKAN PKP AKAN DILAKSANAKAN SEKALI LAGI

KUALA LUMPUR – “How about all stay at home for a while again?”.Ciapan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Twitter hari ini menimbbuIkan pelbagai persoaIan dan tnda tanya kepada semua. Ia seolah-olah memberi byangan Perintah KawaIan Pergerrakan (PKP) akan diIaksanakan semula.Menerusi ciapan itu, Noor Hisham seperti mencdangkan agar semua kekkaI berada di rumah seketika waktu.

Ia mungkin ada kaitan dengan penuIaran C0vi1d 19 yang semakin bertmbah semula sejak kebeIakangan ini terutama di Sabah. Bagaimanapun , segalanya mungkin terjwab dalam sidang medla Noor Hisham petang ini.Apapun sama-sama kita doakan yang terbaik buat semua dan negara kita.

Jika benar PKP diIaksanakan kembali , sudah pasti akan ada kebaikan dan kebrukkannya yang sndiri.Diharapkan agar pihak kerajjaan dapat mencari soIusi yang terbaik dalam menyeIesaikan masaIah wbak yang sedang meIandda negara kita ini.

16 DAERAH DALAM SELANGOR INI TELAH MASUK DALAM ZON MER4H

SHAH ALAM – Sebanyak 16 daerah di enam mukim di Selangor dikategorikan sebagai zon merah sehingga semalam.Pasukan Khas Cov1id-19 Selangor (STFC) dalam kenyataan di laman Facebook rasminya memaklumkan kesemua daerah itu melibatkan Kapar, Klang, Ampang, Cheras, Hulu Langat, Kajang, Semenyih, Bukit Raja, Damansara, Petaling dan Sungai Buloh.Katanya, lima lagi kawasan adalah Batu, Hulu Klang, Dengkil, Labu dan satu kawasan di Kuala Langat.

“Setakat pukul 12 tengah hari semalam sebanyak 10 kes baharu melibatkan 10 kes tempatan dicatatkan di negeri ini.Secara keseluruhan sebanyak 2,271 kes Covi1d-19 dicatatkan di seluruh Selangor dengan 24 kematian direkodkan setakat ini,” katanya di sini.

STFC menjelaskan negeri ini merekodkan 53 kes aktif iaitu individu yang boleh menjangkiti orang lain dan 39 kes melibatkan individu yang mendapatkan jangki1tan di negeri lain.Ujarnya, kadar kebolehjangk1itan Covi1d-19 atau R-Naught (RO) bagi Selangor juga lebih tinggi daripada Sabah setakat ini.

“Hal ini sangat memerlukan kepatuhan standard prosedur operasi ( SOP) pada tahap tinggi bagi menurunkan semula jangk1itan di Selangor termasuk penj4rakan fizikal, memakai pelitup muka dan kerap membasuh tangan,” katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah semalam dipetik berkata, RO bagi negeri Selangor meningkat ke angka 1.95 berbanding 0.8 pada 15 September lalu, paling tinggi dalam tempoh dua minggu ini

Sumber : MalaysiaGazette/Kosmo Online

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : Mstar

Naik Mendadak. Mengejutkan Kes Positif Covid 19 Naik Lagi 3 Angka. Akhirnya Kkm Tampil Bongkarkan Dari Mana Datang Punca Kes Positif Covid 19 Tiba Tiba Naik Mendadak.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 260 kes baru telah dilaporkan hari ini (1 Oktober 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 11,484 kes. Daripada 260 kes ini, 159 adalah kes tempatan dan 1kes import.

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 1124 kes. Manakala 20 pesakit berada di Unit Rawatan Rapi dan 3 kes memerlukan bantuan pernafasan. Tiada kes pemergian baru menjadikan jumlah pemergian kekal sebanyak 136 kes. 87 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 10,014 kes.

Mengejutkan Individu Ini Kongsi Keadaan Terkini Lepas Mall Terkenal Ada Kes Positive Covid 19. Tk Sangka Sampai Macam Ni Sekali Keadaan Di Mall Itu.

KL Sentral adalah hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur dan kerana ia bersambung dengan NU Sentral, banyak orang sering mengunjungi tempat ini. Pada 27 September, Nu Sentral melalui akaun Facebook mereka ada mengeluarkan kenyataan bahawa seorang kakitangan di sana telah diuji positif C0vid 19.

Oleh kerana jumlah kess terus meningkat di negara ini, semakin ramai orang menjadi lebih berhati-hati dengan menghindari tempat-tempat di mana kes-kes telah dilaporkan. Menurut pengguna Twitter @KhabirM, KL Sentral kelihatan hampir kosong dan sunyi pada waktu makan tengah hari pada 28 September.

Dalam foto yang diambilnya, hab pengangkutan awam kelihatan kosong berbanding sebelumnya. Foto diambil dari jam 1.20-1.30 tengah hari. Nampaknya, kedai makanan dan minuman yang selalu popular seperti 4fingers dan Auntie Anne’s tidak mempunyai banyak pelanggan berbanding dengan ‘waktu biasa’, di mana barisannya orang beratur cukup panjang.

Seperti yang disebutkan di atas, jumlah kess telah meningkat sekarang ini dan nampaknya orang Malaysia mengambil tindakan untuk kurangkan pergerakan mereka keluar dari rumah. Kami berharap bahawa setiap orang yang perlu keluar akan menjaga jarak fizikal dan menggunakan pembersih tangan bila diperlukan.

Seperti sedia maklum, baru-baru ini kes C0vid 19 telah dikesan di beberapa pusat membeli-belah di sekitar Lembah Klang. Dalam 10 hari lalu, beberapa kes dikesan sekurang-kurangnya di lima pusat membeli-belah, empat di Kuala Lumpur dan satu di Selangor. Sebilangan besar kes tidak menjejaskan keseluruhan pusat beli-belah berkenaan sebaliknya hanya premis tertentu.

Bagaimanapun pusat beli-belah berkenaan telah mengambil tindakan sewajarnya, seperti proses disinfekssi sebagai langkah pencegahann. Berikut adalah senarai insiden berkaitan pusat beli-belah terbabit dalam 10 hari lalu

The Linc KL. Pada 24 Sept, pihak pengurusan The Linc KL memamklumkan ibu bapa seorang peserta di pusat jagaan kanak-kanak di pusat membeli-belah berkenaan telah diuji positif C0vid 19. Kanak-kanak tersebut telah menghadiri program setengah hari di Trinity Kids pada 17 Sept.