Terkini KKM kesan lagi 3 kluster baru hari ini. Akhirnya Dr Noor Hisham tampil bongkarkan disini kluster baru tu dikesan. Menegejutkan rupa rupanya ini punca.

Berita

KKM ingin memaklumkan bahawa terdapat tiga kluster baharu telah dikenal pasti pada hari ini, 9 Oktober 2020 iaitu di negeri: Sabah – Satu (1) kluster. Perak – Satu (1) kluster. Terengganu – Satu (1) kluster.

1) KLUSTER ATAP, SABAH

Kluster baharu ini telah dikenal pasti di daerah Kota Kinabalu, Sabah. Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-12880) telah dikenal pasti positif COVID19 hasil saringan bergejala pada 4 Oktober 2020 dan dimasukkan ke Hospital Queen Elizabeth, Sabah. Saringan kontak rapat telah mengenalpasti tiga (3) lagi kes positif COVID-19. Sehingga 9 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 49 individu telah disaring. Keputusan saringan adalah seperti berikut. Empat (4) kes dikesan positif COVID-19. 36 individu negatif. Sembilan (9) individu masih menunggu keputusan.

2) KLUSTER BAH LADA, PERAK

Kluster baharu ini telah dikenal pasti di Perak iaitu di daerah Perak Tengah dan daerah Hilir Perak. Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-12374 kes ke13978) telah dikenal pasti positif COVID-19 hasil saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi (Sabah) pada 3 Oktober 2020 dan 6 Oktober 2020. Mereka telah dimasukkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Perak. 7 Saringan kontak rapat telah mengenalpasti dua (2) lagi kes positif COVID-19.

Sehingga 9 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 41 individu telah disaring. Keputusan saringan adalah seperti berikut. Empat (4) kes dikesan positif COVID-19. 31 individu negatif. Enam (6) individu masih menunggu keputusan.

3) KLUSTER BAH SAHABAT, TERENGGANU

Kluster baharu ini telah dikenal pasti di daerah Marang, Kuala Terengganu dan Kuala Nerus, Terengganu. Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-10766 dan kes ke-10767) telah dikenal pasti positif COVID-19 hasil saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi (Sabah) pada 25 September 2020 dan telah dimasukkan ke Hospital Hulu Terengganu, Kuala Berang. Saringan kontak rapat telah mengesan lapan (8) lagi kes positif COVID-19.

Sehingga 9 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 88 individu telah disaring. Keputusan saringan adalah seperti berikut. 10 kes dikesan positif COVID-19. 34 individu negatif. 44 individu masih menunggu keputusan. 

Sumber: Sidang Media KKM

Ramai Yang Tak Senang Duduk Bila Individu Ini Tiba Tiba Disahkan Positif Covid 19 Tapi Dia Tak Jalan Mana Pun. Akhirnya Jabatan Kesihatan Tampil Jelaskan Puncanya Buat Warganet Terkedu.

MELAKA: Satu kes lelaki disahkan positif C0VID 19 yang dicatatkan di mukim Tanjung Kling, di sini semalam dikategorikan sebagai sporadik berikutan ketiadaan sejarah perjalanan. Selain itu, lelaki terbabit juga tidak berhubung atau mempunyai kontak rapat dengan psakit lain yang disahkan positif pndemik berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Ddah negeri Rahmad Mariman, berkata kes berkenaan masih disiasat Jabatan Kesihatan Negeri Melaka (JKNM) bagi mengenal pasti pvnca jngkitan. “Kess sporadik adalah seseorang itu tidak mempunyai sejarah perjalanan dan tidak ada berhubung dengan kontak rapat C0VID 19 tetapi disaahkan positif.

“JKNM melakukan siasaatan rapi kess berkenaan dan setakat ini belum mengetahui pvnca jngkitan. “Bagaimanapun, JKNM sudah menjalankan sarringan ke atas semua kontak rapat lelaki terbabit, katanya melalui aplikasi WhatsApp di sini hari ini.

Bagi mengelakkan kess sporadik, beliau mengingatkan anggota komuniti supaya sentiasa mengamalkan kaedah penjgaan diri yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan sentiasa menjga jrak fzikal sekurang-kurangnya satu meter.

Sementara itu, JKNM dalam kenyataannya hari ini berkata, kes psakit terbabit adalah antara tujuh kess aktif C0VID 19 setakat ini, selain satu kess dicatatkan di Bukit Katil yang membabitkan psakit baru pulang dari lokasi berisko tinggi.

Selain itu, mukim Merlimau mencatatkan dua kess juga psakit baru pulang dari lokasi seumpama itu, mukim Masjid Tanah (satu kess baharu pulang dari lokasi berisko tinggi), mukim Ramuan Cna Kecil (satu kess saringan prapembdahan) dan mukim Sungai Baru Ulu (satu kess baru pulang dari lokasi berisko tinggi). Tiada kess pemergian baharu dicatatkan di negeri ini dan jumlah pemergian setakat semalam kekal lima kess sepanjang kess C0VID 19 bermula sejak Mac lalu manakala kess smbuh setakat semalam adalah 257.

Komen Dari Orang Ramai

Macam-macam versi cerita yang keluar katanya dia pergi interview kerja petronas lah , apa lah buat orang tkut je . Semalam ks bvdak sekolah Sri Tanjung pngsan tu pon cikgu diam je kami ni risau dah lah anak buah sekelas dengan budak yang pngsan tu.

Inilah yg kita risav,,keluar rumah sekejap lalu positif c0vid,,terjangkt dari siapa pun tak tahu. Masih ada lagi sesetengah penting diri masuk kedai mana2 tak tulis nama atau scan mysejahtera…tak semua kedai org jaga kat depan… Mask muka pndai plak pkai… Bila kena vral mula la nak mrah nak sman org… Aduhaiii.

Mungkin tmpt yg dia pi ada individu yg positif pernah sampai ke situ..samada yg positif tu lupa atau tak jujur ..ataupun dia sendiri yg tak ingat tmpt yg pernah dia pergi dan kjujuran tu penting.

Sumber : BHOnline

Hampir 80 Murid Dan 26 Cikgu Perlu Buat Swab Test Gara Gara Ada 2 Murid Positif Covid 19. Ramai Persoalkan Kenapa Sekolah Tak Tutup. Akhrinya Pihak PIBG Tampil Dedahkan Sebabnya.

Kuala Lumpur: Dua murid perempuan Tahun Lima dan Tahun Empat Sekolah Kebangsaan (SK) Bangsar, dekat sini, dishkan positif C0vid 19, hari ini. Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu Mohd Yazid Mohd Yasin berkata, pihak sekolah dimaklvmkan perkara terbabiit oleh penjaga dan Kementerian Keshatan Malaysia (KKM) kira-kira jam 10.30 pagi tadi.

Menurutnya, pihak sekolah memaklumkan kepada PIBG dan petugas KKM turut datang ke sekolah untuk melaksanakan ujian sringan kepada murid dan guru membabitkan dua kelas berkenaan. Bagaimanapun, katanya, tiada arhan pnutupan sekolah setakat ini, namun sesi persekolahan petang tadi ditangguhkan.

“Petugas KKM menjalankan swab test (ujian clitan) bermula jam 2 petang tadi kepada kira-kira 80 murid dari dua kelas Tahun Empat dan Lima, serta 26 guru yang dikenal passti sebagai kontak rapat dua murid yang positif C0vid 19 itu. “Petugas KKM juga dijngka akan menjalankan snitasi di kelas dan lokasi berkaitan. Namun, pihak sekolah memang melakukan snitasi setiap hari.

“Buat masa ini, tiada arahan pnutupan sekolah, dan pihak pentadbir juga tiada kvasa untuk menutup sekolah, sebaliknya perlu tunggu arhan daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Kementerian Pendidikan,” katanya kepada BH, hari ini.

Difahamkan, dua murid perempuan itu mendapat jngkitan daripada ahli keluarga mereka selepas pulang daripada menghadiri knduri, baru-baru ini. Mohd Yazid mengakui majoriti ibu bapa SK Bangsar, khususnya yang anak mereka menjadi kontak rapat kess positif itu, bimbang jika sesi persekolahan terus berjalan seperti biasa.

“Saya hadir ke sekolah tadi, dan ramai ibu bapa maklumkan bmbang dengan sitvasi semasa, malah ada yang mnangis apabila melihat anak mereka dipakaikan gelang berwarna. “Pihak PIBG berpandangan PPD dan kementerian wajarr menangghkan sementara sesi persekolahan antara seminggu atau dua minggu, sementara menunggu keputusan ujian murid yang menjadi kontak rapat,” katanya.

Buat masa ini, kata Mohd Yazid, PIBG SK Bangsar menyarankan ibu bapa yang tidak mahu menghantar anak ke sekolah kerana bimbang dengan isv kselamatan boleh berbuat demikian, namun perlu menghantar surat kepada pihak sekolah.

“Surat ini penting kerana jika PPD bertanya mengenai jumlah kehadiran yang tidak membrangsangkan, sekolah boleh tunjukkan surat itu,” katanya. Ketiadaan arhan untuk meenutup SK Bangsar walaupun terdapat dua kess positif C0vid 19 menimbulkan prsoalan berikutan ada sekolah yang hanya mengsan satu kess positif dalam kalangan pelajar diarah tvtup sebelum ini.

Antaranya Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mutiara di Labuan, yang diarah tvtup sementara untuk prosses snitasi selepas seorang pelajarnya disaahkan positif C0vid 19, hari ini. SK Kompleks Seberang Takir dan SMK Kompleks Seberang Takir pula diatrah tvtup pada 5 Oktober lalu, susulan beberapa murid dikatakan mempunyai kontak rapat dengan seorang kakitangan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang dissahkan positif C0vid 19, Sabtu lalu.

Komen Dari Orang Ramai

Lntaklah sekolah nk di cutikn ke x, klu jd kt sekolah ank2 aku…. Mmg aku xkn htr dh ank aku ke sekolah… Sampaikan c0vid 19 ni reda… Nywa lg penting… Pljran tu no 2 dh skrg ni. Allah..xdpt nk bayangkn kanak2 bila positif c0vid,kita sebagai orgtuanya xdpt nk mnemani mereka di h0spital.semoga kelurga kita semua sentiasa di lindungi Allah.

Aku pelikk la napa x ditvtup skolah tu..x kesian kt budak2 …mana menteri rambut belah tengah tu.bukan masa awl nak bukak skolah dulu siap ckp,klu ada kess kt skolah tu,skolah akan tvtup.nih apa citer lak..kesian kt budak2.tp yg pasti aku dah cvtikan ank² aku.

Sumber : HMetro

Terkini Kes Positif Covid 19 Masih Kekal Tiga Angka. Mengejutkan Hari Ini 375 Kes Positif Covid 19 Disahkan Hari Ini. Rupa Rupanya Ini Punca Buat Orang Ramai Terkedu.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 375 kes baru telah dilaporkan hari ini (8 Oktober 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 14,368 kes. Daripada 375 kes iniadalah 371 kes tempatandan 4kes import. 

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 3703 kes. Manakala 60 pesakit berada di Unit Rawatan rapi dan 20 kes memerlukan bantuan pernafasan. 5 kes pemrgian baru menjadikan jumlah pemergian sebanyak 146 kes. 18 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 10,519 kes.

PM Akui Covid 19 Naik Mendadak Gara Gara Kempen PRN Sabah. Akhirnya Perdana Menteri Tampil Bongkarkan Sesuatu Yang Tak Dapat Dielakkan Lepas Dun Dibubarkan.

PENINGKATAN kes Covid-19 yang ketara sejak beberapa hari lalu di negara ini turut berpunca daripada kurangnya kepatuhan terhadap Prosedur Operasi Standard (SOP) sewaktu kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, akhir September lalu.

Perkara itu diakui sendiri oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. “Saya akui kempen pilihan raya di negeri Sabah juga menjadi antara punca peningkatan kes Covid-19. PRN Sabah terpaksa diadakan apabila Tuan Yang Terutama Yang di- Pertua Negeri Sabah membubarkan Dewan Undangan Negeri Sabah pada 30 Julai yang lalu.

“Ini sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana kita tertakluk kepada peruntukan di dalam Perlembagaan. Pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan. Ia tidak boleh ditangguh,” katanya ketika menyampaikan perutusan khas mengenai situasi semasa Covid-19 pada petang Selasa.

Muhyiddin juga sedar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan SOP tertentu bagi memastikan wabak Covid-19 tidak merebak akibat kempen pilihan raya diadakan tetapi malangnya ada SOP yang tidak dipatuhi.

“Misalnya penjarakkan sosial. Ketika saya turun berkempen di banyak tempat, saya lihat SOP mengenai penjarakkan sosial agak kurang dipatuhi. Walaupun hampir keseluruhan memakai pelitup muka, tetapi masih ramai yang duduk dekat-dekat dalam keadaan yang agak sesak,” katanya.

Menurut Muhyiddin selain PRN Sabah, kes Covid-19 naik mendadak di negara ini juga sebahagian besarnya berpunca daripada pendatang tanpa izin dari negara jiran. “Di negeri Sabah, sebahagian besarnya berpunca daripada pendatang tanpa izin dari negara jiran. Mereka ini sebahagiannya positif Covid 19. Apabila ditahan di pusat tahanan, mereka menjangkiti tahanan lain.

“Virus ini juga telah menjangkiti kakitangan pusat tahanan, ahli keluarga mereka dan komuniti setempat. “Begitu juga di negeri Kedah. Virus ini sebahagian besarnya merebak dalam kalangan tahanan pagar besi selain terdapat kluster-kluster baharu dalam komuniti. “Kerana itu bilangan mereka yang positif Covid-19 meningkat secara mendadak sejak beberapa minggu yang lalu,” katanya.

Pertama Kali Buat Sidang Media Dalam Keadaan Macam Ni. Dengar Suara Dr Noor Hisham Macam Sebak Masa Buat Sidang Media. Mengejutkan Rupa Rupanya Ini Yang Terjadi Pada Dr Noor Hisham.

Hari ini berbeza seperti hari hari sebelum ini di mana Ketua Pengarah Jabatan Kesihatan Malaysia, Tan Sri DG Noor Hisham Abdullah telah membuat pengumuman terkini C0V1d19 di rumah secara siaran langsung melalui media seperti Facebook dan Youtube.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dilaporkan turut menjalani kuarantin kendiri di kediamannya sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya beliau turut dijangki1ti COV1ID-19.

Perkara itu dimaklumkan seorang pegawai kanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kepada media, susulan Dr Noor Hisham antara yang hadir dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 3 Oktober lepas.

Pegawai tersebut memaklumkan, sepanjang tempoh kuarantin 14 hari yang bermula 3 Oktober lalu, Dr Noor Hisham akan mengadakan sidang media berjadual secara langsung dari kediamannya, tanpa kehadiran wakil media.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dalam satu sidang media Covid-19 memaklumkan bahawa terdapat pertambahan kes positif Covid-19 kepada 691 kes setakat hari ini, 6 Oktober 2020. Hal ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif meningkat kepada 13504 kes. Daripada jumlah tersebut, terdapat 2,936 kes aktif.

Sehingga setakat hari ini, terdapat 87 kes sembuh. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh beralih angka kepada 10427 kes . Duka cita dimaklumkan empat kes pemergian direkodkan hari ini Pada siapa yang mengikuti siaran langsung perkembangan terkini C0VlD19 daripada Kementerian Kesihatan Malaysia pasti perasan apa yang terjadi.

Ketika DG Noor Hisham sedang memberi maklumat jelas kedengaran suara beliau sedih dan sebak. Apa yang terjadi hari ini sudah sememangnya membuat beliau kecewa. Rata rata warganet tetap memberi sokongan kepada DG Noor Hisham.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : AwatttSyeikhhh Network

Kecoh Tentang Tweet Dr Noor Hisham Seakan Beri Bayang Pkpk Akan Dilaksanakan. Akhirnya Dr Noor Hisham Tampil Bersuara Lantang Bongkarkan Cerita Sebenar Pasal Tweet Tersebut.

HANYA mahu beri peringatan! Demikian tegas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengenai tweet balas beliau yang mencetuskan spekulasi sebentar tadi. “Perkara tu bukan perkara baru… dari hari pertama lagi saya tweet, saya ingatkan semua rakyat Malaysia yang tiada urusan penting, dinasihatkan duduk di rumah.

“Kalau mahu keluar rumah kerana ada urusan penting, patuhi Prosedur Operasi Standard (SOP). Itulah tujuan utama saya tweet, hanya memperingatkan untuk duduk rumah kalau tiada urusan penting. “Kalau ada urusan penting, amalkan 3W dan elakkan 3C,” katanya menerusi sidang media Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada petang Khamis.

Amalan 3W merujuk kepada saranan kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (Wash), memakai alat pelitup muka (Wear) dan amaran (Warn) yang lebih berkonsep peringatan seperti elakkan bersalaman dan lain-lain lagi. Sementara itu 3S pula bermaksud elakkan kawasan yang sesak (Crowded place), elakkan kawasan yang sempit (Confined space) dan elak bersembang atau bertutur dengan jarak yang dekat (Close conversation).

Terdahulu, tweet balas Dr Noor Hisham kepada seorang pengguna Twitter menimbulkan teka-teki susulan beliau seakan-akan memberi bayangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan semula. Beliau menulis: “Bagaimana jika semua kembali kekal berada di rumah seketika waktu?” Tweet tersebut mengundang reaksi balas beberapa pengguna Twitter lain yang merasakan ia seperti memberi petunjuk PKP akan dilaksanakan semula.

Artikel Terdahulu : KENYATAAN  DR NOOR HISHAM SEAKAN-AKAN PKP AKAN DILAKSANAKAN SEKALI LAGI

KUALA LUMPUR – “How about all stay at home for a while again?”.Ciapan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Twitter hari ini menimbbuIkan pelbagai persoaIan dan tnda tanya kepada semua. Ia seolah-olah memberi byangan Perintah KawaIan Pergerrakan (PKP) akan diIaksanakan semula.Menerusi ciapan itu, Noor Hisham seperti mencdangkan agar semua kekkaI berada di rumah seketika waktu.

Ia mungkin ada kaitan dengan penuIaran C0vi1d 19 yang semakin bertmbah semula sejak kebeIakangan ini terutama di Sabah. Bagaimanapun , segalanya mungkin terjwab dalam sidang medla Noor Hisham petang ini.Apapun sama-sama kita doakan yang terbaik buat semua dan negara kita.

Jika benar PKP diIaksanakan kembali , sudah pasti akan ada kebaikan dan kebrukkannya yang sndiri.Diharapkan agar pihak kerajjaan dapat mencari soIusi yang terbaik dalam menyeIesaikan masaIah wbak yang sedang meIandda negara kita ini.

16 DAERAH DALAM SELANGOR INI TELAH MASUK DALAM ZON MER4H

SHAH ALAM – Sebanyak 16 daerah di enam mukim di Selangor dikategorikan sebagai zon merah sehingga semalam.Pasukan Khas Cov1id-19 Selangor (STFC) dalam kenyataan di laman Facebook rasminya memaklumkan kesemua daerah itu melibatkan Kapar, Klang, Ampang, Cheras, Hulu Langat, Kajang, Semenyih, Bukit Raja, Damansara, Petaling dan Sungai Buloh.Katanya, lima lagi kawasan adalah Batu, Hulu Klang, Dengkil, Labu dan satu kawasan di Kuala Langat.

“Setakat pukul 12 tengah hari semalam sebanyak 10 kes baharu melibatkan 10 kes tempatan dicatatkan di negeri ini.Secara keseluruhan sebanyak 2,271 kes Covi1d-19 dicatatkan di seluruh Selangor dengan 24 kematian direkodkan setakat ini,” katanya di sini.

STFC menjelaskan negeri ini merekodkan 53 kes aktif iaitu individu yang boleh menjangkiti orang lain dan 39 kes melibatkan individu yang mendapatkan jangki1tan di negeri lain.Ujarnya, kadar kebolehjangk1itan Covi1d-19 atau R-Naught (RO) bagi Selangor juga lebih tinggi daripada Sabah setakat ini.

“Hal ini sangat memerlukan kepatuhan standard prosedur operasi ( SOP) pada tahap tinggi bagi menurunkan semula jangk1itan di Selangor termasuk penj4rakan fizikal, memakai pelitup muka dan kerap membasuh tangan,” katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah semalam dipetik berkata, RO bagi negeri Selangor meningkat ke angka 1.95 berbanding 0.8 pada 15 September lalu, paling tinggi dalam tempoh dua minggu ini

Sumber : MalaysiaGazette/Kosmo Online

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : Mstar

Naik Mendadak. Mengejutkan Kes Positif Covid 19 Naik Lagi 3 Angka. Akhirnya Kkm Tampil Bongkarkan Dari Mana Datang Punca Kes Positif Covid 19 Tiba Tiba Naik Mendadak.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 260 kes baru telah dilaporkan hari ini (1 Oktober 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 11,484 kes. Daripada 260 kes ini, 159 adalah kes tempatan dan 1kes import.

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 1124 kes. Manakala 20 pesakit berada di Unit Rawatan Rapi dan 3 kes memerlukan bantuan pernafasan. Tiada kes pemergian baru menjadikan jumlah pemergian kekal sebanyak 136 kes. 87 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 10,014 kes.

Mengejutkan Individu Ini Kongsi Keadaan Terkini Lepas Mall Terkenal Ada Kes Positive Covid 19. Tk Sangka Sampai Macam Ni Sekali Keadaan Di Mall Itu.

KL Sentral adalah hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur dan kerana ia bersambung dengan NU Sentral, banyak orang sering mengunjungi tempat ini. Pada 27 September, Nu Sentral melalui akaun Facebook mereka ada mengeluarkan kenyataan bahawa seorang kakitangan di sana telah diuji positif C0vid 19.

Oleh kerana jumlah kess terus meningkat di negara ini, semakin ramai orang menjadi lebih berhati-hati dengan menghindari tempat-tempat di mana kes-kes telah dilaporkan. Menurut pengguna Twitter @KhabirM, KL Sentral kelihatan hampir kosong dan sunyi pada waktu makan tengah hari pada 28 September.

Dalam foto yang diambilnya, hab pengangkutan awam kelihatan kosong berbanding sebelumnya. Foto diambil dari jam 1.20-1.30 tengah hari. Nampaknya, kedai makanan dan minuman yang selalu popular seperti 4fingers dan Auntie Anne’s tidak mempunyai banyak pelanggan berbanding dengan ‘waktu biasa’, di mana barisannya orang beratur cukup panjang.

Seperti yang disebutkan di atas, jumlah kess telah meningkat sekarang ini dan nampaknya orang Malaysia mengambil tindakan untuk kurangkan pergerakan mereka keluar dari rumah. Kami berharap bahawa setiap orang yang perlu keluar akan menjaga jarak fizikal dan menggunakan pembersih tangan bila diperlukan.

Seperti sedia maklum, baru-baru ini kes C0vid 19 telah dikesan di beberapa pusat membeli-belah di sekitar Lembah Klang. Dalam 10 hari lalu, beberapa kes dikesan sekurang-kurangnya di lima pusat membeli-belah, empat di Kuala Lumpur dan satu di Selangor. Sebilangan besar kes tidak menjejaskan keseluruhan pusat beli-belah berkenaan sebaliknya hanya premis tertentu.

Bagaimanapun pusat beli-belah berkenaan telah mengambil tindakan sewajarnya, seperti proses disinfekssi sebagai langkah pencegahann. Berikut adalah senarai insiden berkaitan pusat beli-belah terbabit dalam 10 hari lalu

The Linc KL. Pada 24 Sept, pihak pengurusan The Linc KL memamklumkan ibu bapa seorang peserta di pusat jagaan kanak-kanak di pusat membeli-belah berkenaan telah diuji positif C0vid 19. Kanak-kanak tersebut telah menghadiri program setengah hari di Trinity Kids pada 17 Sept.

Terkini KKM Umum Satu Kluster Baru Di Selangor Di Kawasan Ini. Mengejutkan Ini Rupanya Punca Kluster Baru Itu Wujud.

SEBANYAK 11 kes Covid-19 pada Isnin mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah. Demikian kata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pada Isnin petang. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, 10 kes tersebut dikesan di Selangor manakala satu lagi dikesan di Terengganu.

Enam daripada kes Selangor dikaitkan dengan kluster baharu yang digelar oleh KKM sebagai kluster Jalan Apas. Kata Dr Noor Hisham, dua kes indeks kluster tersebut adalah suami, 26, dan isteri, 24, yang telah pergi ke Tawau dan Semporna dari 13 September hingga 16 September.

“Kedua-dua kes indeks mempunyai gejala demam, batuk dan selesema pada 18 September dan mereka mendapatkan rawatan pada 19 September. Mereka kemudian dirujuk ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang pada 24 September.

“Mereka positif untuk Covid-19 pada 26 September dan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh,” kata Dr Noor Hisham. Pemeriksaan ke atas 66 individu yang merupakan kontak rapat suami isteri menemui enam lagi kes baharu, berusia antara 13 dan 60 tahun.

“56 individu lain disahkan negatif sementara dua yang lain masih menunggu keputusan ujian mereka,” kata Dr Noor Hisham. Dalam pada itu, Sabah sekali lagi mencatatkan jumlah jangkitan Covid-19 tertinggi, dengan 98 daripada 115 kes baharu di negara ini pada hari Isnin. Terdahulu, kerajaan mengumumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Bersasar pentadbiran dilaksana di Lahad Datu, Tawau, Kunak, Semporna mulai tengah malam ini. – The Star.

Mengejutkan 4 Daerah Di Sabah Diisytiharkan Ini Mulai Harini. Tk Sangka Sampai Macam Tu Sekali Yang Terjadi Di Sabah Bila Kes Positif Covid 19 Naik Mendadak Disana.

Kuala Lumpur: Kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) Secara Pentadbiran di Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna di Sabah sehingga 12 Oktober ini. Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, arahan berkuat kuasa mulai 12.01 tengah malam ini akan membabitkan seramai 962,661 penduduk.

Katanya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan terdapat 1,195 kes positif jangkitan Covid-19 di daerah Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna dalam tempoh 1 hingga 27 September lalu. Katanya, daripada jumlah itu, Lahad Datu merekodkan 241 kes, Tawau (634 kes), Kunak (65 kes) dan Semporna (255 kes).

“Mengambil kira jumlah kes Covid-19 terbabit, kerajaan atas nasihat Menteri Kesihatan memutuskan untuk melaksanakan arahan PKPDB secara pentadbiran di kawasan-kawasan ini. Pelaksanaan PKPDB ini bagi membendung jangkitan dan penularan Covid-19 dalam daerah berkenaan serta membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan sepanjang tempoh 14 hari,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, dengan pelaksanaan perintah itu, semua penduduk di empat daerah terbabit tidak dibenarkan keluar dari kawasan PKPDB sepanjang tempoh perintah dikuat kuasakan. Menurutnya, bukan penduduk dan pelawat tidak dibenarkan masuk ke empat daerah terbabit sepanjang tempoh perintah dilaksanakan.

“Semua aktiviti perniagaan dihentikan kecuali premis barangan keperluan dan perkhidmatan (essentials) di empat daerah terbabit. Pengkalan Perubatan (Medical Base) akan dibuka di kawasan PKPDB, manakala semua laluan keluar masuk ke kawasan PKPDB ditutup,” katanya.

Menurutnya, bagi memastikan pematuhan perintah itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pegawai yang diberi kuasa, akan mengawal seluruh kawasan terbabit.

Katanya, bagi pelaksanaan perintah itu, semua penduduk diminta untuk bertenang dan memberi kerjasama sepenuhnya kepada petugas KKM serta mematuhi semua arahan pihak berkuasa. Penduduk yang memerlukan bantuan atau mempunyai pertanyaan boleh menghubungi talian khas Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu di talian 089-881255, Tawau (089-752222), Kunak (089-851222) dan Semporna (089-782020).

Mengejutkan Kes Covid 19 Di Sabah Paling Tinggi Sekarang. Ramai Individu Dari Sabah Akan Dtg Ke Semenanjung Esok. Ini Tindakan Yg Akan Dikenakan Pada Mereka Esok.

Kuala Lumpur: Semua individu yang pulang dari Sabah akan menjalani saringan kesihatan Covid-19 di Pintu Masuk Antarabangsa bermula esok sehingga 10 Oktober. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, terdapat keperluan untuk melaksanakan langkah pencegahan dan kawalan penularan jangkitan Covid-19 ke atas individu dengan sejarah perjalanan dari Sabah bagi memantau risiko penularan jangkitan dalam kalangan individu berkenaan.

“Mereka diwajibkan untuk memuat turun dan mendaftar aplikasi MySejahtera dan daftar masuk menggunakan aplikasi ini setibanya di Pintu Masuk Antarabangsa dan menjalani saringan gejala jangkitan saluran pernafasan.

“Mereka juga akan menjalani ujian saringan pengesanan Covid-19 sejurus tiba di Pintu Masuk Antarabangsa dan menjalani perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO),” katanya dalam kenyataan, hari ini. Dr Noor Hisham berkata, semua individu di Pintu Masuk Antarabangsa akan diberi surat HSO, dan dipakaikan gelang kuarantin.

“Tarikh HSO akan bermula dari tarikh ketibaan di pintu masuk sehingga keputusan makmal diperolehi. Pelepasan HSO akan diberikan sekiranya keputusan ujian makmal menunjukkan negatif Covid-19. Sekiranya terdapat individu yang perlu meneruskan perjalanan ke rumah masing-masing dengan menaiki kenderaan awam seperti teksi dan khidmat e-hailing, surat kebenaran untuk ke alamat yang ditetapkan akan diberikan pada hari berkenaan,” katanya

Menurutnya, sekiranya individu berkenaan mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dalam tempoh 14 hari dari tarikh pulang, individu berkenaan perlu menjalani saringan ulangan bagi Covid-19. “Saringan ke atas individu (warga negara dan bukan warga negara) yang pulang dari Sabah ini dikecualikan daripada caj ujian Covid-19.

“Tempoh pelaksanaan langkah pencegahan dan kawalan penularan jangkitan Covid-19 ke atas individu yang baru pulang dari Sabah akan disemak dari semasa ke semasa, berdasarkan penilaian risiko penularan jangkitan pada masa berkenaan dan maklumat mengenai sebarang perubahan berkaitannya akan dimaklumkan kepada umum,” katanya.

Kredit:Hmetro

Seorang Staff Butik Di Mall Yg Terkenal Di Ibu Kota Positif Covid 19. Puncanya Sangat Mengejutkan. Sampai Macam Tu Sekali Punca Dia Dijangkiti Positif Covid 19.

Menerusi hantaran hari ini dari Facebook Sunway Pyramid, pihak pengurusan memberitahu bahawa seorang staff dari butik sukan telah positif C0vid 19. Pengurusan Sunway Pyramid Mall telah diberitahu mengenai satu kes C0vid 19 pada 26/9/2020, yang melibatkan satu kakitangan kedai Nike di tingkat pertama pusat membeli-belah yang mempunyai sejarah perjalanan.

Kami ingin meyakinkan semua penyewa, vendor dan pelanggan bahawa kes itu adalah kes terpencil dan telah dihadiri segera setelah dikenal pasti, bersama-sama dengan penyewa yang terlibat mematuhi sepenuhnya garis panduan Kementerian Kesihatan (KKM).

KKM juga menghubungi mereka yang telah berhubungan dekat dengan yang kontak rapat, dan telah diperintahkan untuk melakukan pemeriksaan dan kuarantin diri. Kes ini dikendalikan dengan baik dan terkawal kerana tindakan pantas yang dilakukan oleh penyewa bersama dengan pihak berkuasa.

Sunway Pyramid Mall telah segera melakukan dan menyelesaikan pembersihan mendalam, pembasmian kuman menyeluruh serta pembersihan di seluruh premis; dan meningkatkan kekerapan proses sedemikian setiap hari.

Kami juga telah bekerjasama dengan penyewa yang terjejas untuk menyelaraskan secara menyeluruh penyiapan kerja pembersihan yang mendalam, serta mendapatkan kemas kini tepat pada masanya untuk menangani masalah ini dengan berkesan dan cekap.

Pusat membeli-belah dan pegawainya telah dilatih untuk menerapkan standard dan protokol tertinggi untuk kebersihan dan sanitasi sesuai dengan garis panduan keselamatan dan kesihatan KKM di C0vid 19. Dari masa ke masa kami terus memantau perkembangannya, kami ingin memaklumkan semua pengunjung, penyewa dan masyarakat kami untuk tetap tenang dan waspada selama ini, dan menerapkan amalan kebersihan diri yang baik.

Pengurusan Sunway Pyramid Mall komited sepenuhnya untuk melindungi kesihatan dan keselamatan penyewa dan komuniti kami, terima kasih.

Sumber : FBSunwayPyramid/OM