Terkini KKM memaklumkan bahawa terdapat 561 kes baharu COVID19 untuk hari ini. KKM memaklumkan punca kes ini berlaku dengan jumlah yang agak tinggi

Berita

Kementerian Kesihatan Malaysia memaklumkan bahawa terdapat 561 kes baharu COVID-19 yang dilaporkan pada hari ini. Daripada jumlah tersebut, 553 merupakan kes tempatan manakala 8 kes merupakan kes import.Dalam pada itu, KKM juga memaklumkan bahawa terdapat 133 kes telah sembuh menjadikan jumlah keseluruhan yang telah sembut adalah 10,913 kes.

Dukacita dimaklumkan pada hari ini, terdapat 2 pemergian yang dilaporkan di negeri Sabah.Selain itu, KKM juga memaklumkan bahawa terdapat 5 kluster baharu yang dicatatkan pada hari ini. Menerusi kemaskini Bernama di laman Twitter, lima kluster baharu yang dikesan adalah melibatkan negeri Sabah, Selangor dan juga Labuan.

Covid-19: KKM tambah fasiliti di Sabah

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) menambah hospital, pusat kuarantin dan katil dalam usaha memastikan persiapan di semua peringkat bagi memudahkan merawat pesakit Covid-19 di Sabah.Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, terbaru Hospital Marudu hospital dijadikan pusat merawat pesakit Covid-19 di negeri itu.

Menurutnya, KKM kini mempunyai tujuh hospital untuk merawat kes Covid-19 yang memerlukan penjagaan perubatan dan enam lagi Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC).“Terdapat 4,834 katil disediakan untuk merawat pesakit Covid-19 di tujuh hospital Covid-19 dan 16 PKRC di Sabah.”Secara keseluruhan 30 peratus katil sudah digunakan, manakala kes yang tidak bergejala atau gejala ringan akan ditempatkan di PKRC,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, dalam usaha meningkatkan bilangan katil rawatan Covid-19 di fasiliti, KKM akan menjalankan penyumberluaran perkhidmatan kepada hospital swasta di Sabah.“Penyumbeluaran dilaksanakan ke beberapa hospital swasta di Sabah seperti Gleneagles Hospital Kota Kinabalu, KPJ Sabah Specialist Hospital, Jesselton Medical Centre dan sebagainya.

“Bagi langkah kesiapsiagaan hospital di pantai timur Sabah, pihaknya turut menjalin kerjasama dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk menyediakan hospital medan di Tawau membolehkan pesakit bukan Covid-19 dari Hospital Tawau terus mendapat rawatan,” katanya.Dr Adham berkata, hospital medan menyediakan perkhidmatan Obstetrik dan Ginekologi, Pediatrik dan Pembedahan Am.

“Langkah itu akan memberi lebih banyak ruang kepada Hospital Tawau untuk merawat kes Covid-19 kategori tiga hingga lima manakala kes bagi kategori satu dan dua pula akan terus ditempatkan PKRC.”Perancangan awal adalah menempatkan 100 katil di hospital medan ini dan bagi menangani peningkatan beban makmal di Sabah, beberapa makmal di semenanjung turut mengendalikan ujian tersebut,” katanya.

Menurutnya, sampel akan di hantar ke Semenanjung menerusi penerbangan ihsan ATM.“Dari segi keperluan ventilator, Sabah mempunyai 180 unit peralatan itu dengan kadar penggunaan semasa sebanyak 38 peratus.“Bilangan ventilator meningkat daripada 66 unit pada fasa awal kesiapsiagaan kepada 180 unit iaitu peningkatan sebanyak 63.0 peratus. KKM dalam proses penghantaran 14 unit ventilator tambahan untuk Sabah,” katanya.-sinarharian

Dua pekerja TM di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu positif Covid-19

KUALA LUMPUR – Telekom Malaysia Bhd (TM) hari ini mengesahkan dua kakitangannya yang masing-masing bertugas di Menara TM ONE di Damansara, Kuala Lumpur dan di pejabat Kepayan di Kota Kinabalu, Sabah, telah disahkan positif Covid-19.Menerusi satu kenyataan hari ini, TM memaklumkan telah mengambil langkah-langkah proaktif bagi mengekang penyebaran virus serta memastikan keselamatan para pelanggan, anggota dan masyarakat.

Semua penghuni di Menara TM ONE juga telah diminta segera meninggalkan premis dan bangunan tersebut yang ditutup selama tujuh hari bagi proses nyahkuman dan sanitasi mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan (KKM).Pejabat-pejabat TM di Sabah, Kedah dan kawasan-kawasan Zon Merah lain telah ditutup lebih awal sebagai langkah berjaga-jaga berikutan peningkatan kes terbabit sejak akhir-akhir ini, katanya.

Menurut syarikat itu, kedua-dua pekerja terbabit kini menjalani kuarantin dan dirawat di fasiliti kuarantin dan perubatan kerajaan.“Barisan pengurusan dan seluruh anggota TM mendoakan agar mereka cepat sembuh dan pulih seperti sediakala,” katanya.Susulan dua kes positif itu, pengesanan kontak rapat secara terperinci sedang dilakukan oleh KKM, dengan bantuan Pasukan Tindak Balas Krisis Covid-19 TM bagi mengenal pasti dan memaklumkan mereka yang mempunyai kontak rapat dengan mereka terlibat.

Kontak rapat yang dikenal pasti itu akan dihubungi oleh KKM bagi tindakan selanjutnya.Menurut TM, bagi memastikan kesinambungan perkhidmatan untuk para pelanggannya, kalangan kakitangannya di negeri-negeri dan kawasan-kawasan terbabit telah kembali bekerja dari rumah dengan memanfaatkan saluran-saluran digital serta mekanisme produktiviti dalam talian.

Selain itu, TM turut memberi jaminan bahawa petugas-petugas fungsi kritikal (pusat panggilan, pasukan lapangan untuk pemasangan dan baik pulih perkhidmatan) akan terus bertugas dengan mematuhi protokol dan garis panduan keselamatan kerajaan serta syarikat itu.“TM ingin mengingatkan semua pihak agar terus mengamalkan penjarakkan sosial, penjagaan kebersihan dan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) pada setiap masa sepertimana dinasihatkan oleh kerajaan,” katanya.

Selain itu, TM juga telah dan akan terus melaksanakan langkah-langkah sewajarnya bagi memastikan kesihatan dan keselamatan para pelanggan, pekerja dan komuniti setempat.Pada Mac lepas, Menara TM ONE telah diletakkan di bawah sekatan pergerakan sementara berikutan satu kes disyaki positif Covid-19 membabitkan kakitangan TM yang dikesan menerusi ujian awal. – Bernama

Tiga sekolah Kuala Langat disanitasi

Proses sanitasi dijalankan di beberapa lokasi antaranya di sekolah, taska dan premis kedai di sekitar Bandar Sungai Emas dan Jenjarom, Kuala Langat, sejak semalam.KUALA LANGAT – Sebanyak tiga buah sekolah di sekitar daerah ini selesai disanitasi oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) sejak semalam.

Timbalan Ketua Zon 5 Balai Bomba dan Penyelamat KLIA, Penguasa Bomba, Abu Bakar Abd Kadir berkata, operasi bermula jam 9 pagi itu dilaksanakan dengan kerjasama Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL), polis dan Pejabat Kesihatan Daerah.”Pada Sabtu lalu, lokasi sanitasi dilakukan di sekitar Bandar Sungai Emas membabitkan beberapa lokasi di kawasan padang, lot premis, rumah teres, rumah flat (tujuh blok), surau dan taska.

“Dua buah sekolah turut disanitasi iaitu Sekolah Kebangsaan Sungai Manggis dan Sekolah Agama (Kafa) Telok Datuk,” katanya di sini hari ini.Abu Bakar berkata, operasi tersebut diteruskan pada hari ini di Jenjarom di Sekolah Kebangsaan Jenjarom selain ujian saringan Covid-19.

Setakat semalam, sebanyak 12 kes masih dirawat membabitkan daerah Kuala Langat.Selain itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, bilangan kes baharu Covid-19 di Malaysia kekal pada tiga angka apabila sejumlah 374 kes positif dilaporkan semalam.Daripada 374 kes baharu itu, sebanyak 372 membabitkan penularan tempatan dan dua kes import yang mendapat jangkitan di luar negara.-sh

PKPD Dilaksanakan Di Taman Khazanah Indah Dan PPR Mutiara Kasih Di Lahad Datu Berkuatkuasa 13 – Ismail Sabri

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di Taman Khazanah Indah dan PPR Mutiara Kasih di Lahad Datu berkuatkuasa bermula 13 hingga 26 Oktober ini.

Menurutnya, keputusan itu dibuat selepas mendapat pandangan serta nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) susulan terdapat kes positif COVID-19 di kawasan itu.“Setelah mengadakan perbincangan dan mendapat pandangan dan nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bersetuju untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Taman Khazanah Indah dan PPR Mutiara Kasih yang akan berkuatkuasa pada 12.01 minit malam 13 Oktober 2020 sehingga 26 Oktober 2020,” ujarnya.PKPD itu akan melibatkan seramai 5,452 penduduk di kawasan tersebut.Beliau juga turut menegaskan supaya semua penduduk yang terlibat dalam kawasan PKPD dikehendaki mematuhi SOP yang telah ditetapkan.Sumber: Bernama

Empat sekolah di Kedah ditutup

SMK Bukit Payong antara empat buah sekolah yang ditutup di daerah Baling dan Pokok Sena, Kedah bermula hari ini sehingga 17 Oktober. Gambar kecil: Najmi AhmadAAALOR SETAR – Empat buah sekolah di Kedah ditutup bermula hari ini sehingga 17 Oktober susulan penularan kes positif koronavirus (Covid-19).

Exco Agama, Pendidikan dan Sumber Manusia negeri, Datuk Najmi Ahmad berkata, ia membabitkan dua buah sekolah masing-masing di daerah Baling dan Pokok Sena.Menurutnya, sekolah terlibat adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bongor, SMK Baling, SMK Bukit Payong dan Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Pak Kiau.

“Penutupan sekolah itu dimaklumkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kedah, dan surat pemakluman diserahkan kepada pentadbiran sekolah masing-masing, hari ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.Najmi berkata, semua pelajar, guru dan anggota kumpulan pelaksana menjalani kuarantin di rumah berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Difahamkan penutupan itu dibuat susulan terdapat guru dan murid disahkan positif Covid-19 oleh Pejabat Kesihatan Daerah,” katanya.Menurutnya, tujuan penutupan sekolah adalah untuk melakukan proses saringan melibatkan semua murid, guru dan tenaga kerja sekolah yang menjadi kontak rapat.

“Proses nyah kuman atau sanitasi juga akan dilakukan di sekitar kawasan sekolah terbabit,” katanya.Setakat semalam, Kedah mencatatkan 1,298 kes aktif Covid-19 dengan 27 kes baharu, antaranya membabitkan Kluster Tembok di Kota Setar dan Pokok Sena serta Kluster Tawar di Baling.-h

Berikutan Sekolah Ditutup Di Sabah. Jabatan Pendidikan Sabah Sediakan Sesuatu Ini Khas Buat Calon SPM Di Sabah Dan Harap Semua Yang Berkaitan Maklum Dengan Berita Ini

Sebagai persediaan sepanjang penutupan sekolah berikutan penularan COVID19,Jabatan Pendidikan Sabah menyediakan modul pembelajaran dalam bentuk e-buku untuk membantu calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Pengarah,datuk Mistirine Radin berkata modul berkenaan boleh dimuat turun dalam gajet dan diakses ecara luar talian bagi memudahkan pembelajaran di rumah.

Tamahnya lagi,e-buku dihasilkan oleh Majlis Guru Cemerlang dan guru berpengalaman dari Sabah itu antara satu langkah untuk memastikan calon SPM di Sabah tidak ketinggalan dalam pelajaran.”Jabatan Pendidikan Sabah dengan kerjasama Majlis Guru Cemerlang dan guru berpengalaman Sabah ada menyediakan modul SPM mengikut subjek,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Ketika ditanya,beliau berkata mengenai langkah yang diambil bagi memastikan calon SPM di Sabah dapat membuat persediaan walaupun tidak dapat hadir ke sekolah. Ia juga termasuk menangani masalah ketiadaan liputan internet di sesetengah kawasan yang menyukarkan pelajar mengikuti pembelajaran secara dala talian.

Dimaklumkan sekolah di Sabah ditutup mulai esok sehingga 25 Oktober ini selaras keputusan Kementerian Pendidikan pada ( Oktober lalu berhubung penutupan semua ekolah di negeri ini,berikutan peningkatan ke COVID19. Mistirine berkata lagi,modul pembelajaran e-buku itu dapat memastikan calon SPM di negeri itu dilengkapi bahan sesuai dan membantu mereka membuat persiapan menduduki peperiksaan berkenaan.

“Saya berharap guru dan pelajar dapat menggunakan sepenuhnya modul terbitan jabatan agar cukup bersedia menghadapi SPM,” katanya.SPM tahun ini dijadualkan semula pada Januari depan, berikutan perubahan jadual persekolahan ekoran sekolah ditutup awal tahun ini kerana penularan COVID-19.

Mistirine berkata, sebanyak 1,296 sekolah rendah dan menengah dengan seramai kira-kira 500,000 murid dan pelajar terbabit dengan penutupan sekolah di Sabah mulai esok.Sekolah di Lahad Datu, Semporna, Kunak dan Tawau sudah ditutup sejak akhir bulan lalu, manakala sekolah di sekitar ibu negeri, Penampang dan Putatan ditutup sejak awal minggu ini, berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).-bh

Terkini Tiga Sekolah Di Kedah Diarahkan Tutup Mulai Hari Ini Sehingga 17 Oktober. Ini Sekolah Sekolah Yang Ditutup Ekoran Penularan Covid 19.

Tiga sekolah di Baling dan Pokok Sena ditutup mulai hari ini sehingga 17 Oktober berikutan penularan Covid-19 dalam kalangan warganya. Menerusi pekeliling dikeluarkan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kedah, tiga sekolah ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Baling serta SMK Bukit Payong dan Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Pak Kiau di Pokok Sena.

Susulan itu semua pelajar, guru dan warga sekolah dikehendaki menjalani kuarantin serta patuh prosedur operasi standard (SOP) dikeluarkan kerajaan. “JPN Kedah memutuskan menutup sementara semua kelas di sekolah berkenaan dan guru serta kumpulan pelaksana dibenarkan bekerja dari rumah, manakala pembelajaran secara dalam talian,” kata pekeliling itu.

Sementara itu, tinjauan di SMK Baling pagi ini, mendapati pagar utamanya ditutup dan tidak kelihatan warga sekolah di pekarangan. Difahamkan, langkah diambil susulan seorang pelajar sekolah itu yang menjadi kontak rapat kepada ahli keluarga yang positif Covid-19. Kedah merekodkan lebih 1,200 kes positif setakat semalam, membabitkan Kluster Tembok di Kota Setar dan Pokok Sena serta Kluster Tawar di Baling.

Oleh yang demikian, semoga kita semua terpelihara daripada penularan wabak covid 19 ini dan sentiasa patuh kepada SOP yang telah ditetapkan. Untuk dapatkan info menarik mengenai isu semasa, tips, dan lain-lain marilah LIKE & SHARE PAGE KAMI KUCINGASM MEDIA. Terima Kasih!!

Sumber: HMETRO

Terkini Kementerian Pendidikan Malaysia beri kenyataan baru mengenai penutupan sekolah ketika musim pandemik covid 19 yang semakin menular. Syarat syarat itu dikemukakan disini.

Sebelum meneruskan pembacaan, jangan lupa LIKE dan SHARE page kami, Kucingasm Media.

Kuala Lumpur: Pentadbiran sekolah seluruh negara diberikan kuasa untuk menutup operasi persekolahan jika terdapat kes positif kes Covid-19 membabitkan penghuninya. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam satu kenyataan berkata, tindakan tutup sekolah untuk tempoh tujuh hari boleh dilakukan tanpa menunggu analisa risiko oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Mana-mana sekolah di seluruh negara yang mempunyai kes positif Covid-19 perlu ditutup untuk tempoh tujuh hari tanpa menunggu analisa risiko oleh KKM. “Ini bagi membolehkan kerja-kerja pembersihan dan disinfeksi dijalankan berdasarkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penykit Berjangkit 1988 (Akta 342). “Dalam hal ini, sekolah yang mempunyai kes positif Covid-19 perlulah mematuhi garis panduan yang akan dikeluarkan oleh KPM,” katanya.

Menurut kenyataan itu, keputusan itu dibuat selepas Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan Covid-19 yang dipengerusikan Perdana Menteri Tan SriMuhyiddin Yassin. Katanya, keputusan adalah susulan trend peningkatan kes di seluruh negara sejak kebelakangan ini. Kenyataan itu juga berkata, murid sekolah berasrama di dalam zon merah perlu kekal di hostel masing-masing.

“Perintah ini turut terpakai ke atas murid sekolah berasrama di zon hijau, tetapi memiliki keluarga yang menetap di zon merah,” kata kenyataan berkenaan. Menurutnya, semua kebajikan murid akan diuruskan pihak sekolah yang berkenaan. Dalam perkembangan lain, Sekolah Kebangsaan Bangsar diarah tutup selama seminggu bermula, apabila dua muridnya disahkan positif Covid-19.

Sumber: HMETRO

Banyak tanda tanya mengenai penutupan sekolah selepas kes semakin meningkat setiap hari. Terbaru ini jawapan PM bagi isu penutupan sekolah itu.

PUTRAJAYA: Setakat ini kerajaan hanya memutuskan untuk menutup sekolah di kawasan zon merah iaitu Kota Kinabalu, Penampang, Putatan, Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna di Sabah. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang peka dengan kebimbangan ibu bapa di kawasan lain yang tidak terbabit dengan penutupan sekolah, memberi jaminan Kementerian Pendidikan sentiasa memantau keadaan COVID-19 di sekolah di seluruh negara.

“Jika ada sebarang kes COVID-19 melibatkan warga sekolah, Kementerian Pendidikan akan akan bekerjasama rapat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam menanganinya. “Dalam hal ini, KKM akan memaklumkan kepada Kementerian Pendidikan langkah-langkah yang perlu diambil bagi menjamin kesihatan dan keselamatan murid, guru dan kakitangan sekolah. “Jika perlu, keputusan mengenai penutupan sekolah di seluruh negara akan dibuat di peringkat Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) Mengenai Pengurusan COVID-19 setelah menerima nasihat daripada KKM,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Perutusan Khas Situasi Semasa COVID-19 yang disiarkan secara langsung menerusi Facebook rasmi beliau pada Selasa. Dalam perkembangan lain, Muhyiddin menegaskan sekiranya terdapat keperluan untuk menyekat pergerakan rentas negeri, Sidang Khas MKN akan berbincang dan membuat keputusan mengenainya. “Saya memberi jaminan notis yang mencukupi akan diberikan kepada orang ramai sebelum sebarang keputusan dilaksanakan supaya tidak ada sesiapa yang terkandas.

“Kerajaan juga sedang meneliti cadangan untuk menghadkan majlis dan perhimpunan orang ramai bagi mengurangkan kebarangkalian jangkitan wabak COVID-19. “Ini termasuk persidangan besar, kenduri kahwin serta majlis perhimpunan orang ramai,” ujarnya.Bagitupun, Muhyiddin berkata, kerajaan akan mendapatkan input daripada KKM terlebih dahulu sebelum melaksanakannya termasuk cadangan mengadakan SOP tambahan jika perlu.

Dah baca? Jangan lupa Like & Share Page Kami KUCINGASM MEDIA.

Sumber: Awani