Terkini kluster aktif terbesar di Selangor dah tular sampaii ke generasi keenam. Mengejutkan pengawal keselamatan paling ramai yang disahkan positif covid 19.

Berita

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang medianya semalam memberitahu Kluster 1 Utama yang sedang mengganas di Selangor kini merupakan kluster aktif terbesar di negeri tersebut. Malah lebih mengejutkan, kluster tersebut sudah menular hingga ke lapisan enam generasi, lapor Malaysiakini.

Sungguhpun kluster tersebut sudah mencatatkan 194 kes positif COVID 19, Dr Noor Hisham memberi jaminan yang pusat membeli-belah tempat kluster itu bermula kini sudah bebas daripada wabak tersebut. Malah 1 Utama, Petaling Jaya juga sudah mula membuka perniagaannya beberapa hari lalu

Bila ditanya mengapa pusat beli-belah tersebut sudah boleh beroperasi semula selepas 6 hari terpaksa ditutup berbanding pasar Bandar Lama Petaling yang ditutup dalam tempoh lebih lama setelah kes positif dikesan, Dr Noor Hisham menjawab, kes baru Kluster 1 Utama dikesan antara kontak rapat dan bukan pengunjung pusat beli-belah tersebut.

“Apabila anda mendapat jangkitan di pusat beli-belah, anda akan kembali ke rumah anda. Kemudian anda akan mula menjangkiti rakan anda, keluarga anda dan sebagainya. “Jadi sekarang jangkitan itu sudah melibatkan generasi keenam, itu bukan hanya generasi pertama (kes dari pusat membeli-belah). Tetapi mereka (yang) pulang ke rumah dan kemudian menjangkiti orang lain. Ini telah menyebabkan enam generasi kes,” katanya.

Tambahnya lagi, pembersihan dan pembasmian kuman juga telah dilakukan di pusat beli-belah tersebut. Jadi 1 Utama dijamin sudah bebas daripada virus tersebut. Menurut laporan, Kluster 1 Utama telah mencatatkan 9 kes baru semalam yang menjadikan kes terkumpul sebanyak 194 kes. Daripada 194 kes itu, 176 adalah kes aktif yang sedang dirawat sementara 18 lagi telah pulih. Tiada kematian direkodkan daripada kluster ini. Risau bila dengar pasal kes makin meningkat ni… haih stay safe semua! 

Full Lockdown Akan Dilaksanakan Di Selangor Gara Gara Kes Makin Meningkat. Akhirnya Ini Kenyataan Dari Dato Ismail Sabri.

Terkini, Menteri Kanan (Klvster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob telah menyatakan bahawan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sedang menilai dan mengkaji cadangan untuk mengvatkuasakan PKP atau PKPD di Selangor

Ini susulan peningkatan mendadak kes penularan C0ViD-19 di Selangor baru-baru ini. Pada hari ini sahaja, Selangor telah merekodkan 107 kes positif C0VlD-19. Pada sidang media hari ini, beliau telah membuat kenyataan bahawa tempoh penguatkuasaan PKPB di Selangor masih berjalan

sehingga kajian menyeluruh dilakukan oleh pelbagai pihak termasuk MKN dan juga KKM. Beliau juga memberitahu bahawa dengan penguatkuasaan PKPD di Selangor, individu-individu tidak dibenarkan keluar dan makanan serta keperluan asas akan dihantar pada mereka.

Ini tidak termasuk lagi impak yang sangat ketara pada ekonomi negara. Kedai-kedai tidak dapat lagi beroperasi seperti biasa dan pastinya ramai yang akan kekal tutup. Individu-individu juga akan hilang punca pendapatan.

Justeru itu, beliau menyatakan bahawa perlunya ada keseimbangan dalam membendung penularan wbak C0VID-19 dan juga mengekalkan sumber pendapatan rkyat Malaysia. Jika dilihat dari segi kwalan pergerakan, pastinya PKPD adalah jalan yang terbaik, tetapi ramai warga Selangor akan hilang pvnca pendapatan.

Sumber : FMT

Sebanyak 865 Kes Baharu Positif Hari Ini. KKM Ulas Lebih Lanjut Berkenaan Peningkatan Kes Dan Peratus Yang Melibatkan Tiga Kluster Terbaru Ini

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah .PUTRAJAYA – Sebanyak 865 kes baharu positif Covid-19 direkodkan hari ini melibatkan sebahagian besar dikesan di Sabah.Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah itu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan 643 kes iaitu 74.3 peratus di Sabah.

“Ini (bermaksud) lebih ujian makmal telah dapat dijalankan di Sabah dan yang dihantar ke Semenanjung,” katanya pada sidang media perkembangan terkini Covid-19 di kementeriannya di sini hari ini.Menurutnya, sebanyak 154 kes iaitu 17.8 peratus pada hari ini adalah terdiri daripada kluster pnjara.”Ia adalah Kluster Pnjara Kepayan, Kluster Pnjara Seberang Perai, KlusterTembok dan termasuk empat kes saringan tahanan Pnjara Tapah,” katanya.

Terkini 4 Kluster Baharu COVID19 Dikesan Termasuk Tiga Negeri Di Semenanjung. KKM Dedahkan Punca Berlakunya Kluster Inii Dan Harap Maklum

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan empat (4) lagi kluster baharu Covid-19 setakat Ahad (18 Oktober 2020) jam 12 tengah hari.Menerusi sidang media terkini oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, keempat-empat kluster tersebut melibatkan tiga negeri di Semenanjung iaitu Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan Labuan serta Kota Kinabalu, Sabah.Berikut merupakan perincian empat (4) kluster baharu Covid-19 seperti yang dilaporkan hari ini oleh KKM:

1) KLUSTER BAH LAYANGAN.Kluster baharu ini melibatkan Wilayah Persekutuan Labuan dan daerah Rembau di Negeri Sembilan.Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-15654) telah dikenal pasti positif COVID-19 hasil saringan individu bergejala pada 10 Oktober 2020 dan telah dimasukkan ke Hospital Labuan.

Kes juga mempunyai sejarah perjalanan ke daerah yang berisiko tinggi. Saringan kontak rapat telah mengenal pasti 12 lagi kes positif COVID-19. Sehingga 18 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 142 individu telah
disaring, di mana 13 kes dikesan positif Covid-19, 67 individu negatif dan 62 individu masih menunggu keputusan.

2) KLUSTER ALMA.Kluster baharu ini melibatkan daerah Seberang Perai Selatan dan Seberang Perai Tengah di negeri Pulau Pinang.Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke18066) telah dikenal pasti positif COVID-19 hasil saringan individu bergejala pada 14 Oktober 2020 dan telah dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang. Saringan kontak rapat telah mengenal pasti enam (6) lagi kes positif COVID19.Sehingga 18 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 183 individu telah
disaring, di mana tujuh (7) kes dikesan positif Covid-19, 43 individu negatif dan 133 individu masih menunggu keputusan.

3) KLUSTER AUTO.Kluster baharu ini melibatkan daerah Petaling, Kuala Langat dan Klang di negeri Selangor serta daerah Seremban di Negeri Sembilan.Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-19354) telah dikenal pasti positif COVID-19 hasil saringan individu bergejala pada 15 Oktober 2020 dan telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh. Saringan kontak rapat telah mengenal pasti lapan (8) lagi kes positif COVID-19.Sehingga 18 Oktober 2020, 12 tengah hari, sebanyak sembilan (9) kes dikesan positif Covid-19. Punca jangkitan masih dalam siasatan.

4) KLUSTER PENJARA KEPAYAN.Kluster baharu ini dikenal pasti di Kota Kinabalu di negeri Sabah.Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-19628) yang telah dikenal pasti positif Covid-19 hasil saringan kemasukan ke hospital di Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu pada 14 Oktober 2020. Saringan kontak rapat telah mengenal pasti 48 lagi kes positif Covid-19.Sehingga 18 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 170 individu telah
disaring, di mana 49 kes dikesan positif Covid-19, 121 individu negatif dan tiada individu menunggu keputusan.Sumber: Sidang Media KKM

TERKINI: 871 Kes Positif Baharu Covid-19 Hari Ini, Antara Paling Tinggi Pernah Dicatatkan

Sebanyak 871 kes positif jangkitan baharu Covid-19 dilaporkan di negara sekaligus menjadikan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 20,498 setakat Ahad (18 Oktober 2020), jam 12 tengahari.Menurut perkongsian terkini Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, oleh itu jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 telah meningkat kepada 7,049 kes dan mereka telah diasingkan dan diberi rawatan di hospital.

Daripada 871 kes positif, terdapat lima kes import di negeri Selangor yang mendapat jangkitan dari luar negara manakala selebihnya adalah penularan tempatan.Pesakit yang sembuh telah meningkat sebanyak 701 orang pada hari ini di mana menjadi jumlah kes sembuh tertinggi sejak Covid-19 melanda negara.

Ianya sekaligus menjadikan jumlah keseluruhan pesakit Covid-19 yang pulih sepenuhnya adalah seramai 13,262.Sehingga kini, terdapat 86 kes positif Covid-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), di mana 28 kes memerlukan bantuan pernafasan.Manakala, terdapat tujuh (7) kes pemergian sekaligus menjadikan jumlah pemergian Covid-19 di negara ini meningkat kepada 187 orang.

TERKINI: 701 Pesakit Covid-19 Disahkan Sembuh Hari Ini, Jumlah Tertinggi Pernah Dilaporkan

Angka 701 adalah jumlah kes sembuh dilaporkan hari ini dan ia adalah jumlah kes sembuh tertinggi pernah dilaporkan dalam satu hari! Terima kasih petugas-petugas kesihatan! Sehingga kini, jumlah keseluruhan kes sembuh adalah sebanyak 13,262 kes.

Laporan Kadar Nilai R Naught. KKM Dedah Kadar Nilai R Naught Mula Turun Kepada 1.5 Selepas 4 Minggu Gelombang Ketiga Mula Berlaku

Menerusi sidang Khas Perkembangan Terkini Nilai R, Tan Sri Dr Noor Hisham memaklumkan bahawa kadar nilai kebolehjangkitan (Rt) atau R-naught (R0) sewaktu permulaan gelombang ketiga pada 20 Sept adalah 2.2, turun kepada 1.5 selepas empat minggu.Pada permulaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020, nilai Ro ketika itu adalah 3.5. Nilai R ini telah berjaya diturunkan sehingga 0.3, iaitu susulan impak positif tindakan yang telah diambil oleh Kerajaan serta pematuhan oleh rakyat kepada Perintah dan SOP yang diperkenalkan. Sebagaimana yang diunjurkan pada 16 Julai 2020, kita mencapai kes penularan tempatan sifar, ujarnya.

COVID-19: Jangkitan berisiko cecah 1,300 kes sehari menjelang hujung Oktober

PUTRAJAYA: Angka jangkitan baharu COVID-19 berisiko mencecah hingga 1,300 kes sehari menjelang hujung bulan ini, sekiranya semua pihak gagal meningkatkan tahap pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata ia berdasarkan nilai Ro atau kebolehjangkitan semasa yang berada pada kadar 1.5, susulan peningkatan kes baharu wabak terbabit ketika ini.

Nilai Ro merujuk kebolehjangkitan sesuatu virus, iaitu bilangan individu boleh dijangkiti oleh satu kes positif.Jika nilai Ro ialah 1.5, bermakna satu kes positif boleh menyebarkannya kepada antara satu hingga dua individu lain.”Berdasarkan graf nilai Ro ketika ini yang masih berada pada unjuran 1.5, kes baharu boleh mencecah antara 1,200 hingga 1,300 sehari menjelang 31 Oktober depan.

“Ini perkara yang kita bimbangkan. Namun, adalah tidak mustahil untuk kita menurunkan nilai Ro itu jika ada kerjasama padu daripada semua pihak bersama Kementerian Kesihatan.”Ketika gelombang kedua, nilai Ro mencecah 3.5 tetapi kita berjaya melandaikan lengkuk sehingga ia turun kepada 0.3.”Oleh itu, tidak mustahil untuk kita menurunkannya sekali lagi,” katanya pada sidang media COVID-19, hari ini.

Seorang Pegawai Pnjara Seberang Perai Positif Covid-19

GEORGE TOWN, 18 Okt (Bernama) — Seorang pegawai pnjara di Pnjara Seberang Perai, di Jawi dekat sini disahkan positif COVID-19 semalam, kata Pengarah Pnjara Pulau Pinang Roslan Mohamed.Tanpa mendedahkan umur dan jantina, Roslan berkata, pegawai itu merupakan antara 26 orang daripada Kluster Penjara Jawi yang ujian saringan COVID-19 disahkan positif semalam, dan beliau kini dirawat di Hospital Pulau Pinang.

“Ini adalah kes pertama membabitkan pegawai penjara, selepas 53 banduan di situ (Penjara Seberang Perai) positif COVID-19. Sebaik keputusan ujian saringan diterima, pihak petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membuat saringan terhadap kontak rapat pegawai terbabit, dan kami masih menunggu keputusan mereka.

“Pihak pnjara ketika ini sentiasa memantau perkembangan terkini dengan teliti dan setakat ini kami belum tahu bagaimana pegawai berkenaan mendapat jangkitan,” katanya ketika dihubungi hari ini.Roslan berkata semua 25 bnduan yang disahkan positif COVID-19 semalam adalah banduan yang sedang menjalani hkuman dan mereka yang juga baharu masuk bulan lepas ditempatkan di blok bersama penghuni baharu yang juga positif sakit itu sebelum ini.

Beliau berkata ketika ini semua 53 bnduan yang positif COVID-19 itu menerima rawatan di dalam pnjara dan dilaporkan dalam keadaan baik serta stabil.Dalam pada itu, beliau berkata semua 160 kes positif baharu di Pnjara Reman Pulau Pinang yang dilaporkan semalam, adalah terdiri daripada banduan dan tiada pegawai atau kakitangan pnjara di situ yang positif setakat ini.

“Berlaku peningkatan ketara di penjara itu dan kami juga meningkatkan prosedur operasi standard (SOP) untuk menangani situasi berkenaan, setakat ini fasiliti di pusat rawatan di penjara tersebut mencukupi untuk menampung bnduan yang positif COVID-19.Sehingga semalam, Pulau Pinang mempunyai dua kluster utama iaitu di Pnjara Reman Pulau Pinang dan Pnjara Seberang Perai, menjadikan kedua-duanya adalah penjara ketiga dan keempat di negara ini yang dijangkiti COVID-19, selepas Tawau di Sabah dan Alor Star di Kedah.Setakat ini, Kluster Pnjara Reman mencatat 160 kes aktif baharu semalam menjadikan jumlah kes COVID-19 positif adalah 377 dengan satu pemergian, manakala Kluster Pnjara Jawi pula merekodkan sebanyak 54 kes.

— BERNAMA

Ternyata Ucapan Dari Plaza Sungei Wang Raih Perhatian Orang Ramai. Lebih Menarik Perhatian Bila Ucapan Tersebut Buat Shopping Mall Yang Ada Kes Covid19 Jadi Perhatian Orang Awam

Tular beberapa hari lepas tentang perkongsian daripada salah satu pusat membeli belah terkenal di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur iaitu Plaza Sungei Wang tarik perhatian ramai. Berikutan dengan penularan wabak Covid-19 yang melanda di negara kita, terutamanya beberapa minggu lepas banyak kes positif berlaku di pusat membeli belah di sekitar bandar Kuala Lumpur dan Selangor.

Bukan itu sahaja, pandemik Covid-19 ini memberi cabaran kepada ekonomi negara. Banyak perniagaan yang tercundang akibat wabak ini.Jadi, perkongsian daripada laman Facebook rasmi Plaza Sungei Wang ini seakan-akan memberi kata-kata semangat kepada ‘rakan-rakan’ mall di seluruh Malaysia khususnya. Apa yang menarik perhatian adalah boleh dikatakan ke semua ‘rakanya’ membalas komen dengan kata semangat.

“It has been a very difficult time, for each and everyone of us.
Worry not, as we will rise again once all this ends.
Hold tight, as we will get through this together. 
Don’t give up, as we will fight together as one.”
Ini komen balas daripada kedai-kedai di seluruh Malaysia yang menyentuh hati, terutamanya daripada GSC.Sumber: Plaza Sungei Wang

Lepas Pusat Beli Belah The Curve Disahkan Ada Kes Positif Covid 19. Terkini Ada Lagi Satu Pusat Beli Belah Di Kuala Lumpur Pula Yang Terkesan Dengan Covid 19 Apabila Ada Kakitangannya Didapati Positif Covid 19.

Seorang kakitangan penyewa di pusat beli-belah di SOGO Kuala Lumpur didapati positif Covid-19 berdasarkan keputusan ujian yang dikeluarkan pada Jumaat lalu. Perkara itu dimaklumkan oleh pihak pengurusan SOGO Kuala Lumpur menerusi satu kenyataan di Facebook rasmi SOGO Malaysia semalam.

”Pihak pengurusan SOGO Kuala Lumpur dengan dukacitanya ingin memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan penyewa kami di Tingkat 7 SOGO Kuala Lumpur – All IT Hypermarket, telah didapati positif dalam ujian COVID-19 pada 16/10/2020 (Jumaat),” katanya.

Susulan itu, pihak pengurusan telah menglambil langkah-langkah pencegahan dengan melakukan penutupan serta-merta seluruh tingkat 7 bagi melakukan kerja-kerja sanitasi. Untuk makluman, tingkat bawah LG sehingga tingkat 6 SOGO Kuala Lumpur masihy beroperasi seperti biasa. Manakala, tingkat 7 akan dibuka semula kerpada pengunjung bermula hari ini (18 OKtober 2020) kecuali All IT Hypermarket yang dirtup sehingga notis selanjutnya.

PENGUMUMAN!! Pihak pengurusan SOGO Kuala Lumpur dengan dukacitanya ingin memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan penyewa kami di Tingkat 7 SOGO Kuala Lumpur – All IT Hypermarket, telah didapati positif dalam ujian COVID-19 pada 16/10/2020 (Jumaat). Dengan perkembangan terbaru ini, pihak kami telah pun mengambil langkah-langkah keselamatan awam dengan segera dalam usaha menghadkan sebarang potensi berisiko. Pihak kami juga bekerja secara rapat bersama pihak-pihak berkenaan dengan mengambil langkah-langkah yang diperlukan.

Kami akan meneruskan langkah-langkah pencegahan dan berjaga-jaga kerana keselamatan dan kesejahteraan para pekerja dan orang awam adalah keutamaan kami. Untuk makluman, Tingkat Bawah LG sehingga Tingkat 6, SOGO Kuala Lumpur beroperasi seperti biasa. Kekal bersih, kekal selamat!Sumber: SOGO Malaysia

The Curve pula catat kes positif Covid-19

PETALING JAYA: The Curve di Mutiara Damansara, Petaling Jaya menjadi pusat beli-belah terbaru merekodkan kes positif Covid-19. Dalam kenyataan di Instagram, pengurusan pusat beli-belah itu berkata, seorang pekerja di butik kasut, Foot Solutions, disahkan positif virus itu pada 16 Okt.

Butik itu terletak di aras bawah berdekatan zon tengah (center court). “Ketika menerima keputusan ujian saringan, pihak berkenaan memaklumkan kepada pengurusan The Curve. “Susulan itu, semua pekerja Foot Solutions menjalani ujian saringan serta-merta dan disahkan negatif. Mereka kini menjalani kuarantin kendiri selama 14 hari,” menurut kenyataan itu.

The Curve berkata, semua pekerja butik berkenaan dibenarkan kembali bekerja selepas memperoleh keputusan negatif pada ujian ke-2 pada penghujung tempoh kuarantin dan setelah menerima kebenaran daripada pihak pengurusan The Curve. Pusat beli-belah itu turut menjalani proses pembasmian kuman di seluruh kawasan selepas pukul 10 malam tadi dan beroperasi seperti biasa jam 10 pagi ini.

Terdahulu 2 pusat beli belah di Lembah Klang, iaitu 1 Utama dan Mid Valley, turut merekodkan kes positif Covid-19. Lonjakan kes Covid-19 sejak kebelakangan ini menyaksikan kebanyakan pusat beli belah lengang berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB). Orang ramai digesa berada di rumah seboleh mungkin dalam tempoh itu bagi memutuskan rantaian jangkitan wabak berkenaan.- FreeMalaysiaToday

Baru dapat sahkan kes COVID19 melibatkan salah seorang kakitangan outlet di Pusat Beli Belah 1 Utama. Menurut kenyataan di FB mereka gunakan cara ini untuk kenalpasti individu terbabit

Pusat beli belah 1 Utama sebentar tadi memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan outlet di Pusat Perkhidmatan Mac City (Lot S330, Tingkat 2 1 Utama) telah dijangkiti COVID-19.Menurut kenyataan yang dikeluarkan di Facebook, hasil siasatan mendapati kakitangan itu tidak memasuki premis pusat beli-belah tersebut sejak 30 September lalu dan bercuti pada 1 Oktober.

“Kami telah mengesan pintu yang dimasuki olehnya ke pusat beli-belah dan Pusat Perkhidmatan Mac City dan mengesahkan bahawa suhunya berada pada bawah 37.5 Celcius. Dia kini berada di bawah jagaan hospital kerajaan,” kata mereka dalam satu kenyataan.Langkah-langkah mitigasi awal dan langkah-langkah keselamatan masyarakat juga telah diaktifkan dengan cepat untuk mengawal sebarang potensi risiko.-siakapkeli

Bukan sahaja pusat beli belah 1Utama yang diarahkan tutup. Terkini satu lagi tempat di Petaling Jaya diarahkan tutup gara gara ada individu yang telah disahkan positif Covid 19.

Sebelum ni Kerajaan Selangor mengarahkan pusat membeli belah 1 Utama ditutup sementara tapi sekarang tempat ni pula yang diarahkan tutup untuk elak penularan covid 19. Jadi kalau nak tau, jom kita baca sampai habis tentang isu covid 19 di tempat tempat ini dan jangan lupa untuk LIKE DAN SHARE PAGE KUCING MEDIA ONLINE untuk info yang lebih menarik.

Kuala Lumpur: Pusat beli-belah 1Utama, Bandar Utama dan Tropicana Golf & Country Resort, Petaling Jaya ditutup esok, berikutan sembilan individu disahkan positif Covid-19. Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencn Daerah Petaling, Johary Anuar berkata, penutupan itu bagi tujuan membuat saringan kontak rapat dan proses nyahkuman.

“Sehingga kini terdapat empat kes positif di pusat beli-belah 1Utama membabitkan tiga pekerja dan seorang pengunjung premis. “Manakala lima kes positif Covid-19 membabitkan pekerja kelab golf Tropicana dilaporkan setakat ini,” katanya dalam kenyataan hari ini. Beliau berkata, pekerja yang didapati positif itu dari Bahagian Kosmetik dan Wangian, aras bawah Parkson Elite serta Mac City, aras dua.

Justeru, pihaknya memohon kerjasama orang ramai yang mengunjungi dua tempat berkenaan pada 30 September hingga 7 Oktober (Bahagian Kosmetik dan Wangian) serta pada 25 September hingga 30 September (Mac City) untuk tampil membuat saringan Covid-19. “Pejabat Kesihatan Daerah akan melakukan saringan kesihatan di One Utama pada 14 dan 15 Oktober bermula jam 9 pagi sehingga 2 petang.

“Keutamaan proses saringan adalah kepada kontak rapat kes sahaja iaitu pengunjung premis pada tarikh dinyatakan itu,” katanya. Bagaimanapun, Johary berkata, individu bergejala sebelum tarikh saringan itu diminta ke fasiliti kesihatan berdekatan dengan kadar segera untuk pemeriksaan dan rawatan. 1 Utama diarah tutup lepas pekerja, pengunjung positif Covid-19

Kerajaan Selangor mengarahkan pusat membeli belah 1 Utama ditutup sementara bermula esok (11 Oktober) setelah empat kes positif Covid-19 dikesan di sana. Perkara itu diumumkan Pegawai Daerah Petaling merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencna Daerah Petaling, Johary Anuar dalam satu kenyataan hari ini.

Kes positif pertama di pusat membeli belah itu dilaporkan pada 5 Oktober, melibatkan seorang pekerja Mac City Service Centre, manakala kes kedua pada 8 Oktober melibatkan seorang pekerja Parkson Elite. Menurut Johary, dua lagi kes telah dilaporkan melibatkan pekerja dan pengunjung.

Dia juga memohon sesiapa yang mengunjungi bahagian kosmetik dan wangian Parkson Elite (aras bawah) antara 30 September hingga 7 Oktober, serta mereka yang ke Mac City (aras dua) antara 25 September hingga 30 September, untuk membuat ujian saringan Covid-19. “Pejabat Kesihatan Daerah Petaling akan melakukan saringan kesihatan Covid-19 di 1 Utama pada 14 dan 15 Oktober, bermula jam sembilan pagi hingga dua petang.

“Keutamaan proses saringan adalah kepada kontak rapat kes sahaja, iaitu pengunjung premis pada tarikh yang dinyatakan,” katanya. Mereka yang bergejala sebalum tarikh saringan boleh ke kemudahan kesihatan berdekatan dengan kadar segera untuk pemeriksaan dan rawatan, katanya lagi.

Selain itu, Johary juga memaklumkan penutupan Tropicana Golf Club & Country Resort di Petaling Jaya selepas lima pekerja di sana positif Covid-19. “Penutupan bermula pada 11 Oktober bagi tujuan membuat saringan untuk semua kontak rapat dan melakukan proses nyahkuman,” katanya lagi.- malaysiakini

Terkini Pihak One Utama Menolak Dakwaan 63 Kes Positif Covid 19. Jumlah Kes Sebenar Telah Didedahkan Melalui Satu Kenyataan Ini Selepas Individu Yang Terlibat Menjalani Ujian Saringan

Sebelum ini dikatakan kluster one utama disahkan mempunyai 63 kes positif namun itu bukanlah jumlah yang sebenar. Dakwaan tersebut telah dikeluarkan oleh pihak One Utama sendiri setelah tular isu tersebut. Jadi kalau nak tahu dengan lebih lanjut mengenai perkara itu, bolehlah baca selanjutnya di bawah dan jangan lupa untuk like dan share page kami Kucing Media Online untuk info yang menarik dan berguna.

Disebabkan ada desas desus mengatakan bahawa pusat membeli belah 1 Utama mencatatkan 63 jumlah kes positif Covid-19, 1 Utama Shopping Centre tampil memberikan keterangan menerusi laman Facebook mereka untuk menepis khabar angin tersebut dan menceritakan hal sebenar. Merujuk kepada laporan Jawatankuasa Pengurusan Bncana Daerah (JBPD) Petaling bertarikh 14 Oktober 2020 berkenaan dengan kes Covid-19 di 1 Utama, mereka menjelaskan bahawa ianya disalah tafsir.

Dakwaan yang mengatakan kes Covid-19 yang datang daripada 1 Utama itu tidak benar. Pihak mereka telah menjalankan ujian saringan kepada 6,000 orang termasuk penyewa dan pekerja selama 2 hari (11-12 Oktober 2020) dan ia telah mencatatkan sebanyak 21 kes positif Covid-19. 20 orang yang terdiri daripada staff dalam mall dan seorang lagi terdiri daripada pihak pengurusan. Kesemua 21 kakitangan ini telah dikuarantinkan dibawah pengawasan KKM.

Dalam pada itu, 1 Utama juga perjelaskan bahawa laporan JBPD yang mengatakan 44 kes positif daripada pengawal keselamatan pusat membeli itu disalah erti. “44 kes positif pengawal keselamatan yang disebutkan dalam laporan JBPD Petaling TIDAK berasal dari 1 Utama dan bukan merupakan sebahagian daripada 6,000 ujian saringan besar-besaran yang kami jalankan.”

Ketika diberitahu oleh KKM bahawa ada 1 pengawal keselamatan disahkan positif, pihak 1 Utama meminta semua pengawal di bawah syarikat tersebut untuk diuji semula. Sebelum ini JBPD ada melaporkan bahawa 1 Utama mencatatkan 63 kes, dimana 1 kes terdiri daripada kakitangan bahagian pengurusan, 12 kes staff, 44 pengawal keselamatan dan 3 kes datang daripada pengunjung.- LobakMerah