Terkini Tun Mohamed Salleh Abas pergi menghadap illahi pada usia 92 tahun. Rupa rupanya ini punca sampai pihak hospital ambil langkah berjaga jaga.

Berita

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Dr Mohamed Salleh Abas pergi menghadap illahi, pada usia 92 tahun, awal pagi tadi. Tokoh perundangan negara itu pergi menghadap illahi pada jam 3.20 pagi tadi selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu, kelmarin.

Mohamed Salleh yang juga Pengerusi as-Salihin Trustee Berhad menerima rawatan di hospital berkenaan selepas disahkan positif COVID-19. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif as-Salihin Trustee Berhad, Abdul Aziz Peru Mohamed sebelum ini dalam satu kenyataan, kelmarin mengesahkan Mohamed Salleh dijangkiti COVID-19 dan dirawat di ICU HSNZ.

“Bagaimanapun, pihak hospital mengambil langkah berjaga-jaga atas faktor umur Tun (Mohamed Salleh),” katanya. Beliau yang dilahirkan di Kampung Raja, Besut menjadi Ketua Hakim Negara pada 1984 hingga 1988 dan pernah memenangi kerusi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih atas tiket PAS pada 1999.

Beliau melanjutkan pendidikannya di Universiti Wales, United Kingdom (UK) pada 1949 dan memperoleh ijazahnya dalam bidang undang-undang. Pada 1957, beliau kembali ke Malaysia dan menjadi majistret di Kota Bharu, Kelantan dan tidak lama selepas kemerdekaan pada tahun yang sama, Salleh dipindahkan ke ibu negara Kuala Lumpur di mana beliau berkhidmat sebagai Penolong Pendakwa Raya.

Beliau kemudian pergi ke UK semula untuk memperoleh ijazah sarjananya dalam undang-undang antarabangsa dan perlembagaan di Universiti London. Beliau kembali semula ke tanah air pada 1962, dan dilantik sebagai Penasihat Undang-undang dan Penolong Pendakwa Raya untuk kedua-dua Negeri Sembilan dan Melaka.

Setahun kemudian, beliau pulang ke Kuala Lumpur dan menyandang berbagai-bagai jawatan di bawah Peguam Negara, dan akhirnya dilantik sebagai Peguam Cara Negara. Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Apam Pink Media

Sumber : BH

Taiwan Merupakan Antara Negara Yang Berjaya Tangani Virus Covid 19. Rupanya Ini Cara Taiwan Tangani Virus Covid 19 Dengan Cepat.

APA yang membuat Taiwan berjaya mengawal wabak COVID-19? Menurut laporan dari Free Malaysia Today .. Ketika dunia masih leka terhadap potensi bahayanya wabak COVID-19 yang sedang merebak dengan cepat dari Wuhan, Australia dan Taiwan sudah mencatatkan 4 jangkitan baru di wilayah mereka. 

Kedua-dua negara ini mempunyai populasi yang hampir sama iaitu kira-kira 24 juta orang, kedua-duanya pulau yang membolehkan kawalan ketat ke atas sesiapa yang melintasi sempadan mereka, serta mempunyai hubungan perdagangan dan pengangkutan yang kuat dengan tanah besar China lapor Iluminasi. 

Bagaimanapun, 10 minggu kemudian, Australia mempunyai lebih daripada 6,000 kes COVID-19  sementara Taiwan mempunyai kurang daripada 400 kes.  Persoalannya bagaimana Taiwan mengawal penularan virus itu ketika dunia yang lain tidak lakukan.

Kejayaan Taiwan dalam membendung penyebaran virus COVID-19 bukanlah suatu kebetulan. Tetapi hasil kerja bertungkus lumus dan keberkesanan pemerintah, kakitangan perubatan, sektor swasta, dan orang awam. Sudah ternyata  pengalaman pahit dan  kesukaran rakyat Taiwan disebabkan oleh pemulauan masyarakat antarabangsa khasnya daripada WHO sendiri terhadap mereka.  Mereka terpaksa belajar untuk berdikari.

Akhirnya mereka  telah menemui jalan untuk bertahan dalam masa-masa kesusahan dan berjaya mengatasi, menyesuaikan diri dan bertahan dalam situasi yang sukar. Mengambil iktibar pengalaman yang menyakitkan dari wabak Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) pada tahun 2003, Taiwan adalah antara wilayah yang paling teruk terjejas bersama-sama dengan Hong Kong dan selatan China.  

Lebih daripada 150,000 orang dikuarantin di pulau itu dan 181 orang  pergi menghadap illahi. Walaupun SARS tidak boleh dibandingkan dengan krisis COVID-19, namun ia menyebabkan kejutan di sebahagian besar Asia dan memberikan kesan terhadap bagaimana Kerajaan dan rakyat Taiwan hari ini selalu berwaspada ketika menghadapi kesihatan.

Ini telah membantu banyak bahagian di wilayah Taiwan untuk bertindak balas dengan cepat atas wabak COVID-19 dan tidak bersikap acuh tak acuh berbanding negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Itali. Taiwan menjadi sangat berhati-hati apabila kes pertama pneumonia misteri dilaporkan di Wuhan, China dan memandang wabak COVID-19 dengan serius sekali di peringkat kerajaan dan masyarakat, dengan kawalan sempadan. 

Memakai topeng pantas menjadi rutin seawal bulan Januari di kebanyakan kawasan. Untuk pengetahuan Taiwan  mempunyai sistem penjagaan kesihatan bertaraf dunia, dengan liputan universal. Ketika berita mengenai COVID-19 mula muncul dari Wuhan semasa Tahun Baru Cina, para pegawai di Pusat Perubatan Kesihatan Nasional (NHCC) Taiwan bertindak pantas untuk bertindak balas terhadap yang berkemungkinan. 

Taiwan dengan segera menghasilkan dan melaksanakan senarai 124 tindakan dalam tempoh 5 minggu untuk melindungi kesihatan awam. Antara langkah awal yang menjadi penentu keputusan untuk mengharamkan perjalanan dari banyak bahagian China, tidak membenarkan kapal pesiar berlabuh di pelabuhannya dan memperkenalkan hukuman yang ketat bagi sesiapa yang didapati melakukan pelanggaran perintah kuarantin di rumah. 

Teknologi menjadi benda utama mereka. Orang yang diasingkan akan diawasi melalui telefon serta pemeriksaan suhu dan gejala dilakukan setiap hari.Sistem kuarantin warga Taiwan dikawal melalui satu sistem komputer berpusat di mana kedudukan mereka dipantau 24 jam sehari.

Mana-mana individu yang baru pulang dari negara luar akan diwajibkan menjalani kuarantin 14 hari. Sekiranya dikesan melanggar kuarantin, akan mengakibatkan saman berjumlah RM143,055 dikeluarkan. Di samping itu  Kerajaan Taiwan juga  segera melakukan siasatan ketat untuk mengesan sejarah perjalanan dan kes-kes hubungan. Ia juga melakukan pengasingan sebelum berlakunya penularan. 

Namun, upaya ini tidak hanya terbatas pada profesional kesihatan di bawah Kementeri Kesihatan, tetapi juga komuniti perniagaan, dan orang ramai untuk memantau suhu badan pengunjung dan membasmi kuman di tempat awam.

Sebagai tambahan kepada penjarakan sosial lebih daripada 1 meter di tempat awam, pemakaian topeng diwajibkan ketika menggunakan pengangkutan awam bermula 1 April. Untuk mencegah pembelian panik secara besar-besaran, pada tahap awal kerajaan Taiwan  memantau lonjakan pasar komoditi dan mengambil alih pengeluaran dan pengedaran topeng perubatan. 

Dalam kes ini, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi mengkoordinasikan barisan pengeluaran tambahan dan menggandakan kapasiti pengeluaran topeng pembedahan dengan kerjasama dengan industri swasta. Seawal Januari, kerajaan Taiwan sudah meningkatkan pengeluaran topeng dan peralatan pelindung diri (PPE) lain serta bekalan perubatan kritikal.

Selain itu, didukung oleh pakar teknologi, farmasi dan bangunan serbaneka, Kerajaan Taiwan merancang sistem untuk menyebarkan topeng bertopeng. Dengan cara itu, topeng sentiasa tersedia dan harga pun berpatutan, baik untuk hospital dan orang awam.

Dasar dan tindakan yang dilaksanakan melampaui kawalan sempadan kerana mereka mengakui itu tidak mencukupi. Dan semua ini dilakukan Taiwan ketika mana negara-negara lain masih berdebat sama ada mahu mengambil tindakan atau tidak.

Berbeza dengan laporan terdahulu dari China, demografi pesakit di Taiwan jauh lebih muda (dengan usia median 32) dengan lebih ramai pesakit perempuan (57%) berbanding pesakit lelaki (43%). Malah, hanya 49% daripada pesakit mengalami demam sementara 37% mempunyai rhinorrhea (biasanya dirujuk sebagai hidung berair). Hanya 7% pesakit sahaja yang mengalami dengan radang paru-paru penuh.

Taiwan menerima hakikat dan mendedahkan halangan yang dialami oleh mereka  di mana walaupun memiliki sistem perawatan kesihatan di anatara terbaik  di dunia, Taiwan sukar untuk menguruskan rawatan COVID-19  jika tidak ada usaha bersama dari semua negara. 

Walaupun Taiwan bukan ahli WHO, negara kecil ini bersedia dan mampu menggunakan kekuatannya dalam pembuatan, perubatan dan teknologi untuk bekerja dengan mana mana negara , sama sama menegani  krisis global yang berlaku akibat pandemi COVID-19 .

Taiwan merupakan antara negara yang diiktiraf berjaya menangani wabak COVID-19 sejak peringkat awal penyebaran wabak. Malah negara itu dipuji oleh banyak pihak kerana keberkesanan sistem yang mereka perkenalkan di negara mereka.

Sistem kawalan pergerakan yang mereka gunakan menjejaki setiap langkah mereka berdasarkan kepada lokasi GPS yang diaktifkan, berjaya memantau pergerakan penduduk.  Pengenalan sistem tersebut, sikap ambil serius dan cepat bertindak yang diamalkan Taiwan serta kepercayaan warga Taiwan kepada kerajaan mereka dalam menangani COVID-19 ; merupakan tulang belakang kepada kejayaan pengawalan wabak di negara itu.

Semasa virus melanda dunia sekarang  Taiwan  mengetepikan perbezaannya  dan bersedia bekerjasama untuk kepentingan umat manusia. Mereka faham  perjuangan menentang Covid-19 akan memerlukan usaha kolektif dari orang-orang di seluruh dunia. Bersatu kita teguh, berpisah kita roboh menghadapi musim yang malang sekarang.

Kes Positif Covid 19 Masih Kekal Dengan 4 Angka. Terkini Pihak Kkm Sahkan 18 Kluster Baru Dikesan Berpunca Dari Pergerakan Rentas Negeri Sejak 7 Disember Lalu.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan kebanyakan kluster wujud selepas kebenaran merentas negeri sejak 7 Disember 2020 hingga 14 Januari 2021 lalu. Menerusi perkongsian daripada KKM sebentar tadi memaklumkan bahawa terdapat 18 kluster baharu yang berpunca daripada pergerakan rentas negeri di lima buah negeri termasuk Kelantan ( 7 kluster), Pahang, Sarawak dan Perak (masing-masing 3 kluster) serta Terengganu iaitu 2 kluster.

Jumlah keseluruhan kes positif untuk 5 buah negeri ini adalah sebanyak 1,378 kes. Malaysia kembali menguatkuasakan larangan merentas negeri di seluruh negara bermula 13 Januari hingga 26 Januari 2021 dalam usaha memutuskan rantaian jangkitan Covid-19.

Sumber: KKM

Satu Kampung Terpaksa Jalani Ujian Saringan Covid 19 Gara Gara Perantau Pulang Ada Yang Positif Covid 19. Akhirnya Ini Yang Terjadi Dekat Kampung Tu.

Seluruh penduduk Kampung Chedok, Bukit Bunga, Tanah Merah, disarankan supaya menjalani ujian saringan covid-19, hari ini, kerana dikhuatiri mempunyai risiko selepas beberapa penduduk di kampung berkenaan didapati positif.

Seorang penduduk mahu dikenali sebagai Khairul, 30-an, berkata, mereka diarahkan berbuat demikian hari ini dan ujian itu dibuat oleh petugas kesihatan di sebuah surau berdekatan. “Saya difahamkan ujian ini disarankan oleh pihak berwajib selepas beberapa orang perantau yang pulang ke kampung ini didapati positif.

“Jadi hari ini penduduk secara sukarela tampil untuk buat ujian saringan,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini. Sementara itu, penduduk berkenaan berkata mereka bimbang dengan penularan covid-19 di kampung tersebut susulan ‘pembawa’ dikatakan berada di banyak lokasi sepanjang pulang ke kampung.

“Sebagai penduduk, semestinya menjadi kebimbangan dan penduduk mengambil tanggungjawab untuk jalani ujian saringan. “Selain penduduk di sini, ada juga penduduk dari kampung berhampiran untuk turut sama lakukan ujian dan ada juga yang buat saringan lebih awal di klinik dan hospital,” katanya.

Terdahulu, viral gambar-gambar di media sosial yang menunjukkan penduduk kampung tersebut sedang menunggu giliran untuk melakukan ujian saringan. Sebagai rekod Kelantan menyaksikan peningkatan mendadak kes covid-19 sejak dua minggu lalu dengan kes positif keseluruhan berjumlah 1,565.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, Dr Zaini Husin mengesahkan pihaknya menjalankan ujian saringan di Kampung Chedok. Bagaimanapun katanya, tiada maklumat terperinci yang dapat dikongsikan buat masa ini. Ujian dijalankan bermula jam 9 pagi dan selesai sekitar jam 4.30 petang. Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : wowberita

Ramai Yang Masih Tak Faham. Terkini Ismail Sabri Tampil Bersuara Lantang Jelaskan Tarikh Akhir Untuk Rakyat Rentas Negeri.

PUTRAJAYA: Pihak berk.uasa akan mengambil tlndakan tegas tanpa kompromi bermula Sabtu ini kepada mana-mana individu yang didapati ingkar arahan Perlntah Kawalan Pergerakan (PKP). Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini termasuk mereka yang melakukan pergerakan rentas negeri atau daerah selepas diberi kelonggaran selama tiga hari bagi mereka yang terkandas. 

“Selepas 15 Januari ini tiada lagi kompromi dan tindakan tegas akan diambil. Kita sudah memberi ruang yang secukupnya sejak beberapa hari lalu. “Tindakan kompaun boleh dikenakan terus di lapangan. Tujuan PKP bagi mengurangkan pergerakan. Apabila kedai tutup pukul 8 malam maka tiada keperluan untuk keluar (rumah),” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Ismail Sabri berkata, kerajaan sebelum ini memberi kelonggaran pergerakan rentas negeri dan daerah sehingga esok untuk golongan tertentu bagi memberi peluang kepada mereka untuk pulang ke destinasi masing-masing selepas PKP diumumkan.

Bagaimanapun, katanya, terdapat salah faham bahawa orang ramai masih dibenarkan untuk pulang ke kampung sehingga esok disebabkan penularan berita palsu. “Ada satu laporan berita tular kononnya saya mengatakan  boleh balik kampung sehingga 15 Januari walaupun larangan rentas negeri telah dilaksanakan sejak 13 Januari. 

“Saya ingin jelaskan bahawa ini adalah berita p.alsu. Apa yang saya sebut sebelum ini adalah bagi mereka yang  berada di kampung dan telah membeli tiket untuk kembali ke  tempat kerja masing-masing, boleh diberi kelonggaran untuk bergerak rentas negeri sehingga 15 Januari dengan kebenaran polis,” katanya.

Kredit : Utusan

Lepas Je Perdana Menteri Umumkan Darurat Tiba Tiba Tun Mahatir Buka Mulut Bagi Tahu Tak Perlu Buat Darurat. Terkejut Rupanya Ini Sebab Kenapa Bekas Perdana Menteri Cakap Macam Ni.

PUTRAJAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat kerajaan mempunyai kuasa yang cukup untuk menangani penularan covid-19 tanpa perlu mengisytiharkan darurat. Bekas Perdana Menteri berkata, ia berikutan rakyat di negara ini patuh kepada arahan kerajaan yang membabitkan sekatan pergerakan.

Beliau berkata, semua pihak juga tidak tahu setakat mana pengisytiharan darurat itu boleh mengikat rakyat daripada bergerak. Katanya, keadaan di negara ini berbeza dengan di Eropah dan Amerika Syarikat (AS) yang segala arahan atau sekatan diumumkan kerajaan mendapat tentangan daripada rakyatnya.

“Di Malaysia suruh ‘lock down’, kita ‘lock down’, suruh jangan gerak, kita tak gerak. Suruh duduk di rumah, kita duduk di rumah. Ada la dua tiga orang yang bantah tetapi tindakan boleh diambil terhadap mereka. “Maka yang ada darurat ini kononnya kerana berkembang covid-19 tetapi apa yang darurat ini boleh buat yang tidak boleh dibuat oleh kerajaan sekarang.

“Pendapat saya, kita boleh buat segala usaha untuk kurangkan perkembangan (penularan) cov1d-19,” katanya pada sidang media selepas melancarkan platform pemasaran Herbee di sini, hari ini. Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini memperkenankan tempoh pelaksanaan darurat sehingga 1 Ogos atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif covid-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Baginda turut berkenan terhadap cadangan kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Bebas akan dianggotai Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang serta pakar kesihatan. Jawatankuasa Bebas ini akan mengesyorkan kepada baginda jika pelaksanaan darurat ini dapat ditamatkan lebih awal.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: BHarianOnline

Terkini Agong Perkenankan Darurat. Rupa Rupanya Ini Punca Buat Rakyat Terkedu.

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memperkenankan tempoh pelaksanaan darurat hingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif C0VID-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata Seri Paduka Baginda turut berkenan terhadap cadangan Kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Bebas yang akan dianggotai oleh Ahli-ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkait.

Jawatankuasa Bebas ini akan mengesyorkan kepada Seri Paduka Baginda sekiranya pelaksanaan d4rurat ini dapat ditamatkan lebih awal. Perlu ditegaskan di sini bahawa Seri Paduka Baginda amat prihatin terhadap keselamatan diri rakyat jelata,

khususnya pada ketika ini rakyat di beberapa negeri masih mengharungi bencana banjir. Seri Paduka Baginda menzahirkan rasa kegusaran terhadap kesan bencana banjir dan kenaikan mendadak angka jangkitan C0VID-l9 di negara ini.

Sehubungan dengan itu, Al-Sultan Abdullah menasihati rakyat supaya bertenang, tabah dan cekal menghadapi pelaksanaan darurat ini dan Perintah Kawalan Pergerakan demi keselamatan dan kepentingan bersama.

Seri Paduka Baginda turut menyeru rakyat jelata untuk bersama berdisiplin mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan semua perintah yang telah ditetapkan oleh Kerajaan dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan semasa pelaksanaan darurat dan Perintah Kawalan Pergerakan ini.

Seri Paduka menzahirkan keyakinan bahawa dengan semangat jitu dan kerjasama rakyat jelata seperti yang telah dipamerkan semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan pada tahun lalu, kita mampu sekali lagi membendung penularan wabak C0VID-l9 dengan berkesan.

Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan harapan agar vaksin C0ViD-l9 yang bakal diterima kelak akan melandaikan keluk pandemik, sekali gus memutuskan transmisi COVlD-l9 di Malaysia. Al-Sultan Abdullah mengambil

kesempatan ini untuk menzahirkan setinggi penghargaan kepada wira dan wirawati petugas barisan hadapan yang bersabung nywa dan bertungkus lumus tanpa mengira penat lelah serta masa dalam memikul tanggungjawab memerangi wabak C0VID-l9.

Al-Sultan Abdullah turut mengambil kesempatan ini mengajak rakyat untuk bersama Seri Paduka Baginda mendoakan semoga Malaysia sentiasa dilindungi dari segala bentuk anc4man dan w4bak ini dapat dibendung dengan berkesan dan diakhiri dengan segera. Seri Paduka Baginda turut mengajak seluruh rakyat mendoakan bencana banjir yang melanda beberapa negeri pada ketika ini tidak berpanjangan.

Baginda memberi perkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak C0VID-l9 selepas menerima menghadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin bin Yassin di Istana Negara, semalam.

Pada sesi menghadap yang berlangsung selama 45 minit bermula pada jam 5.30 petang semalam, Muhyiddin telah menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Kabinet berkenaan cadangan pelaksanaan Pengisytiharan Proklamasi Darurat sebagai langkah proaktif untuk membendung dan melandaikan kes positif C0VlD-19 harian yang telah mencecah empat angka secara berterusan sejak bulan Disember lalu.

“Setelah memperhalusi penjelasan YAB Perdana Menteri dan sembah taklimat daripada Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki bin Ali; Peguam Negara Tan Sri Idrus bin Harun; Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Haji Affendi bin Buang; Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid bin Bador,

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham bin Abdullah dan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Abdul Ghani bin Salleh, maka Al-Sultan Abdullah berpandangan bahawa penularan wabak C0VlD-19 di negara ini berada di tahap yang amat kr1itikal dan adanya keperluan Pengisytiharan Proklamasi Darurat berdasarkan Fasal (1) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

Perlu dimaklumkan bahawa perkenan ini juga telah mengambil kira rundingan Seri Paduka Baginda dengan Raja-Raja Melayu. Perkenan ini turut mengambil kira keselamatan diri rakyat dan kepentingan negara. Ia juga berdasarkan statistik semasa C0VlD-l9, khususnya kekangan kemudahan-kemudahan logistik mengikut negeri-negeri yang telah dipersembahkan semasa sesi taklimat itu.

Menurut statistik, lima belas hospital C0VlD-l9 mencatatkan kadar penggunaan katil C0VlD-l9 (bukan ICU) melebihi 70 peratus. Di Lembah Klang, penggunaan katil ICU untuk pesakit C0VlD-l9 di Hospital Kuala Lumpur dan Pusat Perub4tan Universiti Malaya telah mencapai 100 peratus, manakala di Hospital Sungai Buloh 83 peratus. Kadar penggunaan katil ICU untuk pesakit C0VlD-l9 di Perak, Selangor, Melaka, Terengganu dan Sarawak pula telah melebihi 70 peratus.

Sumber : BH

Ada Lagi Satu Kes Mutasi Baharu Covid19 Di Malaysia. Dr Noor Hisham Dedahkan Lebih Lanjut Berkenaan Mutasi Tersebut Dan Harap Semua Maklum

Malaysia melaporkan kes pertama mutasi baharu Covid-19 selepas seorang pengembara yang mempunyai sejarah perjalanan ke United Kingdom. KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan mutasi baharu Covid-19 yang dikenali sebagai UK B.1.1.7 atau 202012/01 mutasi protein Spike telah dikesan di Malaysia pada Isnin.Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes tersebut telah dilaporkan daripada seorang pengembara yang mempunyai sejarah perjalanan ke United Kingdom pada Disember 2020.

“Pengembara tersebut didapati positif pada 28 Disember 2020 dan telah diasingkan untuk rawatan lanjut,” kata Dr Noor Hisham dalam satu kenyataan di Facebook, malam Isnin.Menurut Dr Noor Hisham, sejak Oktober 2020, KKM telah melakukan pemantauan terhadap kesemua pengembara dari negara-negara yang telah melaporkan kes mutasi varian UK B.1.1.7 ini termasuk dari United Kingdom, Belanda, Singapura, Turki, Filipina dan India.

Menurut beliau, sebanyak 968 sampel telah diuji sejak Oktober 2020 dan ‘genome sequencing’ telah dilakukan bagi mengesan jenis mutasi UK B.1.1.7 ini kepada 24 sampel.Setakat 11 Januari 2021, tiada penularan dalam negara telah dikesan berkaitan virus mutasi UK B.1.1.7 tersebut, kata Dr Noor Hisham.

Tambah beliau, KKM melalui Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan CPRC Kebangsaan akan sentiasa memantau perkembangan mutasi UK B.1.1.7 ini dan akan memberi maklumat dari semasa ke semasa.”Walaupun mutasi UK B.1.1.7 ini tidak menyebabkan gejala yang teruk, namun, ia boleh menular dengan mudah dan cepat. Orang ramai dinasihati agar sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri dengan kerap membasuh tangan, memakai pelitup muka terutamanya di tempat awam, dan menjaga penjarakan fizikal setiap masa,” ujarnya lagi.

Segala Andaian Yang Dibuat Orang Ramai Sebenarnya Tidak Betul. Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Sebagai Pesakit COVID19 Semasa Dikuarantin Di MAEPS

Untuk pengetahuan, Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.Kisah lelaki ini yang dikuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Beriko Rendah (PKRC) mendapat perhatian ramai apabila dia berkongsi pengalamannya sepanjang berada di situ.

Menariknya, segala andaian yang dibuat orang ramai sebenarnya tidak betul. Keadaan di pusat tersebut sangat teratur dan tidak sesak seperti mana yang disangkakan.Ikuti kisah perjalanan seorang lelaki yang dikenali sebagai Alfifie Chan berkongsi pengalamannya di tahan di pusat kuarantin selepas disahkan positif Covid-19. Katanya, orang ramai boleh jadikan ceritanya ini sebagai satu aura yang positif untuk mengetahui situasi yang sebenar.

Apa perasaan bila saya tau saya positive? Saya rasa apa yang saya rasa sama dengan orang lain; rasa bersalah dan concern pasal orang lain. Those yang rapat. Takut diorang infected.Ini merupakan soal jawab yang ditanya di Instagram mengenai pengalaman dikuarantin di MAEPS, Serdang pada 7 Januari lalu. Tujuan thread ini untuk menyebarkan positif kepada orang ramai dan menunjukkan perkara yang sebenar.

The condition inside the centre. Menakutkan ke? Tak pun. Selesa and bersih. Tengok la sendiri. Yang gntung-gntung kain putih kat katil tu sebab lampu on 24 jam. So silau. Haha.Basic necessity; Toilet. Ada 6 toilets in total dalam hall ni. Setiap toilet ada around 4-6 cubicles. So far tak pernah lagi beratur or tunggu untuk masuk.Condition inside one of the toilet cubicles. Clean and well maintained. Selesa nak buat business and mandi. Jangan la expect cam tandas kat hotel.

“We help each other. Because we are in this together.”How they served the food? Food will be sent to each bed. We help each other. Because we are in this together. Ramai yang tolong petugas untuk agihkan makanan.Kenapa katil kat MAEPS rapat-rapat? Boleh ke share facilities yang sama?

Haaa. Saya jelaskan based on apa yang diorang bagitau. Kalau ada doktor atau yang lebih arif nak add on, silakan. Harap korang faham.Duk sekali dengan foreigner ke? Kenapa diorang asingkan foreigner dengan local? Haaa. Ini based on pemahaman saya kenapa perlu diasingkan.Nurse yang buat announcement ni sangat sempoi dan suntik sedikit keceriaan dalam dewan. Lawak giler. Syima patut dinaikkan pangkat!

Panas ke dalam dewan tu? Sejuk sampai boleh beku. Hahaha. Selesa serious.Kipas ke aircond? Tak seperti yang orang gambarkan. Kat sini pakai aircond on 24 jam. Sejuk and selesa. Sakai jap tengok aircond dia ni. HahaBila orang baru admitted, pintu ni akan dibuka dan sound effect mantap. Macam dalam movie. Saya panggil ni pintu Maze Runner. Sorakan tu untuk bagi semangat pada yang baru masuk supaya diorang tak rasa takut. What a spirit in here.

Nak charge phone camne? Ada guys charging station all around this hall. So far takde kes lagi and I hope memang takde la. Alhamdulillah.Ingatlah bahawa pesakit positif Covid-19 bukan penjnyh untuk orang pulaukan mereka kerana sakit ini datang dalam keadaan tidak dijangka. Moga pesakit-pesakit ini diberikan kesihatan yang baik dan doakan Malaysia bebas Covid-19 suatu hari nanti.

16 Sekeluarga Termasuk Seorang Kanak Kanak Berusia 2 Tahun Di Johor Disahkn Positif COVID19. KKM Tampil Jelaskan Berkenaan Isu Ini

Sehari selepas pemergian warga emas, salah seorang saudara perempuannya didapati positif Covid-19, kata sumber itu. 16 sekeluarga termasuk seorang kanak-kanak berusia dua tahun di Labis, Segamat, Johor disahkan positif Covid-19 selepas menghadiri perjumpaan di Lembah Klang.

Menurut sumber Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kesemua mereka tinggal di sebuah rumah yang sama di Labis, dan telah mengunjungi ahli keluarga lain di zon merah di Kuala Lumpur dan Selangor antara 17 dan 25 Disember.Difahamkan, perjumpaan keluarga itu turut dihadiri seorang warga emas berusia 60 tahun yang pergi buat selamanya akibat wabak itu pada 3 Januari.

Individu yang sudah tiada menghidap sakit diabetes dan tekanan drah tinggi, mula menunjukkan simptom selepas kembali ke Segamat.16 sekeluarga itu turut pulang ke Segamat pada hujung Disember untuk melawat wanita itu.Dia dihantar ke Hospital Segamat untuk menerima rawatan sebelum meninggal dunia.

Sehari selepas pemergian warga emas, salah seorang saudara perempuannya didapati positif Covid-19, kata sumber itu.”Pengesanan kontak dan tindakan susulan yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan mendapati bahawa 16 anggota keluarga warga emas itu menghidap Covid-19.”Mereka dikuarantin sementara ada yang ditahan di hospital untuk rawatan yang diperlukan,” katanya. – The Star.

Pengantin Perempuan Disahkan Positif COVID19. Pasangan Ini Sanggup Sarung PPE Dan Teruskan Perkahwinan Di Pusat Rawatan

Sebuah video dimuat naik di Twitter menunjukkan satu pasangan di India disatukan dalam suasana lain daripada yang lain telah mendapat perhatian ramai.Menurut India Times, video itu menunjukkan majlis perkahwinan satu pasangan yang diadakan di sebuah pusat rawatan Covid-19 Kelwara di Shahbad. Pasangan itu serta paderi yang menyatukan mereka dilihat memakai PPE selepas pengantin perempuan disahkan positif pada hari perkahwinan mereka.

Melalui video tersebut, mereka dilihat mengenakan persalinan lengkap PPE dan melafazkan ikrar perkahwinan. Selain mereka bertiga, terdapat seorang dua individu lain dipercayai ahli keluarga yang turut hadir dan memakai persalinan PPE.

Tidak melupakan adat dan budaya, meskipun menyarung PPE pengantin lelaki tetap memakai serban tradisional. Pengantin perempuan juga dilihat memakai pelindung muka dan kedua-duanya dilihat memakai sarung tangan sepanjang upacara itu berlangsung.

Majlis mereka itu dijalankan mengikut norma baharu Covid-19 dan protokol yang telah ditetapkan oleh kerajaan tempatan. Disebabkan kenaikan kes Covid-19 di Rajasthan, Ketua Menteri Ashok Gehlot memutuskan untuk melanjutkan perintah berkurung sehingga 31 Disember 2020.

Wanita Ini Sanggup Botakkan Kepala Semata Nak Taja Majlis Perkahwinan. Lebih Menarik Sekali Ini Yang Kawan Dia Buat Lepas Kantoi Dan Siap Ada Yang Nak Derma Wang Sebab Lakonan Menjadi

Toni Standen (kanan) turut membotakkan kepalanya untuk menjadikan pembohongan itu lebih nyata.LAIN manusia lain ragamnya.Begitu juga dengan seorang wanita ini yang sanggup mengaku kononnya dia mempunyai sakit teruk atau knser terminal.Lebih teruk, Toni Standen, 29, turut membotakkan kepalanya untuk menjadikan pembohongan itu lebih nyata.

Perbuatan itu berjaya membohongi rakannya sehingga ada yang bersimpati dan menaja majlis perkahwinannya.Di Facebook, dia turut memuat naik kenyataan bahawa hayatnya hanya berbaki dua bulan lagi.Tidak lama kemudian, rakan-rakan mula menghidu pembohongannya.

Malah, dia tampil dengan idea baharu, kononnya dijangkiti Covid-19 pula.Namun segalanya terbongkar sehingga menyebabkan rakannya berang.Malah, salah seorang rakan yang menderma wang mendakwa lakonan wanita itu boleh melayakkan dia untuk memenangi Anugerah Oscar. – Daily Star.

Tiga Beranak Termasuk Pengantin Perempuan Hembuskan Nafas Terakhir Setelah Dapati Mereka Positif Covid19. Berikut Kisah Tentang Kluster Kenduri Kahwin Yang Berlaku Di Indonesia

Seorang pengantin perempuan yang baru saja beberapa hari melangsungkan perkahwinannya dilapor sudah menghembuskan nafas terakhirnya setelah dijangkiti COVID-19.Lebih memilukan, jangkitan itu turut mengambil nyawa kedua orang tuanya — dalam satu kejadian yang berlaku di Kabupaten Sragen, Jawa Tengah, Indonesia.

CNN Indonesia melaporkan, pengantin perempuan didapati baru pulang dari Jakarta pada 22 Oktober lalu, iaitu dua hari sebelum majlis pernikahannya.Dia kemudiannya mengadu sakit pada 26 Oktober dan dimasukkan ke hospital selepas disahkan positif COVID-19.Setelah beberapa hari diletakkan dalam kuarantin, pengantin perempuan tersebut akhirnya hembuskan nafas terakhirnya pada 5 November.

Sehari kemudian, ibunya pula disahkan positif dan hembuskan nafas terkahirnya pada 6 Oktober. Ia turut disusuli bapanya yang hembuskan nafas terakhirnya pada 9 November.Kes tersebut turut diklasifikan sebagai kluster baru yang dikesan pada 24 Oktober lalu. Menurut laporan jabatan kesihatan tempatan, susulan itu seramai 113 kontak rapat dikesan dan diarah menjalani swab test secara berperingkat.

Tular Majlis Perkahwinan Yang Berlangsung Di Amerika Syarikat. Majlis Tersebut Terus Jadi Super Spreader Sehinggakan Lebih 100 Orang Terkena COVID19 Malah Kes Pemergian Juga Direkodkan

Sekurang-kurangnya tujuh pemergian manakala 177 yang lain disahkan dijangkiti virus Covid-19 selepas hadir satu majlis perkahwinan yang diadakan di Millinocket, Maine, Amerika Syarikat, lapor CNA.Majlis perkahwinan yang diadakan pada awal bulan Ogos lalu telah dihadiri oleh 65 orang tetamu yang secara tidak langsungnya telah melnggar had rasmi yang ditetapkan kerajaan iaitu 50 orang.

Menurut CNA, majlis tersebut telah berlangsung di sebuah gereja dan kemudiannya diikuti dengan majlis resepsi di Big Moose Inn.Sepuluh hari kemudian, berpuluh-puluh orang yang hadir majlis perkahwinan tersebut telah disahkan positif Covid-19. Susulan daripada itu Pusat Kawalan dan Pencegahan Pnyakit (CDC) di Maine segera membuka siasatan berkenaan perkara itu.

Pengarah CDC Maine, Nirav Shah pada hari Khamis (18 September) telah mengeluarkan perincian berkenaan kes tersebut sambil menambah bahawa tujuh orang yang sudah tiada itu tidak menghadiri majlis perkahwinan berkenaan.Siasatan awal mendapati bahawa seorang warden pnjara yang bertugas di sebuah pnjara yang mempunyai lebih 80 kes positif Covid-19 terletak 370km daripada lokasi majlis perkahwinan itu telah dijangkiti sebelum dia hadir ke majlis terbabit.

10 kes lain pula ditemui di sebuah gereja Baptis di kawasan yang sama, sementara 39 jangkitan – dan enam pemergian – didapati di sebuah rumah jagaan 161km dari Millinocket.Bagi penduduk setempat yang telah menerapkan peraturan penjarakkan sosial seperti yang diperkenalkan pada awal krisis, berita itu telah mengejutkan mereka.“Ketika kami mendengar wabak tersebut tercetus … semua orang benar-benar berasa sedih,” kata Cody McEwen, ketua dewan bandar.

“Sebaik sahaja wabak itu tercetus, kami terus menutup bandar ini kembali sepenuhnya.”Sesetengah penduduk jelas berasa berang dengan penganjur majlis berkenaan.“Saya rasa mereka tidak seharusnya mengadakan majlis perkahwinan. Saya rasa ia seharusnya dihadkan seperti yang sepatutnya,” kata Nina Obrikis, seorang ahli gereja Baptis di mana majlis itu diadakan.“Kami tidak dapat pergi ke mana-mana atau melakukan apa-apa kini,” katanya.

Gabenor Maine, Janet Mills pada hari Khamis telah mengeluarkan amaran kepada 1.3 juta penduduk negeri itu.“COVID-19 bukan berada di sebelah pagar sana, tetapi ianya sedang berada di kawasan halaman kita kini.”Sejak tercetusnya wabak pada awal tahun ini, kejadian superspreader yang serupa telah dilaporkan di seluruh dunia.

Yang pertama berlaku di Amerika Syarikat adalah pada persidangan bioteknologi di Boston pada bulan Februari yang dihadiri sekitar 175 orang, dan satu majlis persemadian di Georgia di mana lebih daripada 100 dijangkiti dengan virus tersebut.Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kluster jangkitan seperti itu dapat dilihat tercetus du kampus universiti sehingga memaksa pelajar mengosongkan kawasan universiti.

Universiti Oneonta, di utara New York, mempunyai lebih daripada 670 kes Covid yang disahkan dalam satu bulan.Kementerian Kesihatan Malaysia juga turut berkongsikan tentang perkara ini.“Hasil siasatan pihak berkuasa mendapati, tujuh individu yang sudah tiada tidak menghadiri majlis perkahwinan ini”Sumber: CNA

“Family paksa teruskan majlis” – Pengantin Lelaki hembuskan nafas terakhir 2 Hari Lepas Kahwin, Lebih 250 Sah Positif Dalam Seminggu

Hanya sempat bergelar isteri kurang dari seminggu, seorang wanita dari India terpaksa menerima kenyataan suaminya sudah tiada akibat Covid-19. Kenyataan itu harus ditelan selepas pasangan itu melnggar perintah berkvrung di negara berkenaan demi untuk melangsungkan majlis perkahwinan besar-besaran.Menurut USA Today, seorang pengantin lelaki berusia 30 tahun disahkan sudah tiada dan menjadi penyebar Covid-19 yang telah menjangkiti 80 orang tetamu mereka yang hadir.

Majlis besar-besaran itu berlangsung pada 15 Jun lepas dengan kehadiran lebih 360 tetamu di Paliganj. Keluarga pengantin lelaki tersebut juga dilaporkan tetap bertegas untuk meneruskan majlis meskipun dia mengalami demam panas sebelum itu kerana tidak mahu menanggung kerugian jika ia dibatalkan.Walaupun dia (pengantin lelaki) berasa kurang sihat pada 14 Jun dan mahu majlis ditangguhkan namun ketua keluarga kedua-dua pihak tidak bersetuju, dengan alasan akan mengalami kerugian yang sangat besar.”

Pada hari perkahwinannya, suhu badan dia dilaporkan sangat tinggi dan ramai sanak saudara mula berasa risau serta turut berharap ianya tiada kena mengena dengan Covid-19. Pihak keluarga dikatakan telah memberi ubat jenis panadol kepada lelaki tersebut namun keadaannya menjadi semakin teruk selepas itu.

Menurut New York Post, lelaki itu dilaporkan sudah hembuskan nafas terkahir dua hari kemudian ketika dalam perjalanan ke hospital namun suaminya telah dibkr sebelum sempat pihak berkuasa menjalankan ujian Covid-19 ke atasnya.Bagaimanapun, dia dipercayai menjadi penyebar utama virus itu di kawasan terbabit apabila hampir 300 individu disahkan positif hanya seminggu selepas majlis itu berlangsung.

Kampung itu kini ditutup dan dikawal ketat daripada mana-mana individu yang mahu masuk atau keluar dari situ. Jurucakap pihak berkuasa di bandar itu berkata,Keutamaan kami sekarang adalah untuk mencegah jangkitan ini dan putuskan rantaian.Pengantin perempuan itu bagaimanapun dilaporkan negatif Covid-19. Kebanyakan tetamu mereka terdiri daripada kakitangan sekolah, guru dan murid-murid kerana bapa pengantin lelaki merupakan seorang guru.-lobakmerah