Ternyata ucapan dari Plaza Sungei Wang raih perhatian orang ramai. Lebih menarik perhatian bila ucapan tersebut buat Shopping Mall yang ada kes covid19 jadi perhatian orang awam

Berita

Tular beberapa hari lepas tentang perkongsian daripada salah satu pusat membeli belah terkenal di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur iaitu Plaza Sungei Wang tarik perhatian ramai. Berikutan dengan penularan wabak Covid-19 yang melanda di negara kita, terutamanya beberapa minggu lepas banyak kes positif berlaku di pusat membeli belah di sekitar bandar Kuala Lumpur dan Selangor.

Bukan itu sahaja, pandemik Covid-19 ini memberi cabaran kepada ekonomi negara. Banyak perniagaan yang tercundang akibat wabak ini.Jadi, perkongsian daripada laman Facebook rasmi Plaza Sungei Wang ini seakan-akan memberi kata-kata semangat kepada ‘rakan-rakan’ mall di seluruh Malaysia khususnya. Apa yang menarik perhatian adalah boleh dikatakan ke semua ‘rakanya’ membalas komen dengan kata semangat.

“It has been a very difficult time, for each and everyone of us.
Worry not, as we will rise again once all this ends.
Hold tight, as we will get through this together. 
Don’t give up, as we will fight together as one.”
Ini komen balas daripada kedai-kedai di seluruh Malaysia yang menyentuh hati, terutamanya daripada GSC.Sumber: Plaza Sungei Wang

Lepas Pusat Beli Belah The Curve Disahkan Ada Kes Positif Covid 19. Terkini Ada Lagi Satu Pusat Beli Belah Di Kuala Lumpur Pula Yang Terkesan Dengan Covid 19 Apabila Ada Kakitangannya Didapati Positif Covid 19.

Seorang kakitangan penyewa di pusat beli-belah di SOGO Kuala Lumpur didapati positif Covid-19 berdasarkan keputusan ujian yang dikeluarkan pada Jumaat lalu. Perkara itu dimaklumkan oleh pihak pengurusan SOGO Kuala Lumpur menerusi satu kenyataan di Facebook rasmi SOGO Malaysia semalam.

”Pihak pengurusan SOGO Kuala Lumpur dengan dukacitanya ingin memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan penyewa kami di Tingkat 7 SOGO Kuala Lumpur – All IT Hypermarket, telah didapati positif dalam ujian COVID-19 pada 16/10/2020 (Jumaat),” katanya.

Susulan itu, pihak pengurusan telah menglambil langkah-langkah pencegahan dengan melakukan penutupan serta-merta seluruh tingkat 7 bagi melakukan kerja-kerja sanitasi. Untuk makluman, tingkat bawah LG sehingga tingkat 6 SOGO Kuala Lumpur masihy beroperasi seperti biasa. Manakala, tingkat 7 akan dibuka semula kerpada pengunjung bermula hari ini (18 OKtober 2020) kecuali All IT Hypermarket yang dirtup sehingga notis selanjutnya.

PENGUMUMAN!! Pihak pengurusan SOGO Kuala Lumpur dengan dukacitanya ingin memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan penyewa kami di Tingkat 7 SOGO Kuala Lumpur – All IT Hypermarket, telah didapati positif dalam ujian COVID-19 pada 16/10/2020 (Jumaat). Dengan perkembangan terbaru ini, pihak kami telah pun mengambil langkah-langkah keselamatan awam dengan segera dalam usaha menghadkan sebarang potensi berisiko. Pihak kami juga bekerja secara rapat bersama pihak-pihak berkenaan dengan mengambil langkah-langkah yang diperlukan.

Kami akan meneruskan langkah-langkah pencegahan dan berjaga-jaga kerana keselamatan dan kesejahteraan para pekerja dan orang awam adalah keutamaan kami. Untuk makluman, Tingkat Bawah LG sehingga Tingkat 6, SOGO Kuala Lumpur beroperasi seperti biasa. Kekal bersih, kekal selamat!Sumber: SOGO Malaysia

The Curve pula catat kes positif Covid-19

PETALING JAYA: The Curve di Mutiara Damansara, Petaling Jaya menjadi pusat beli-belah terbaru merekodkan kes positif Covid-19. Dalam kenyataan di Instagram, pengurusan pusat beli-belah itu berkata, seorang pekerja di butik kasut, Foot Solutions, disahkan positif virus itu pada 16 Okt.

Butik itu terletak di aras bawah berdekatan zon tengah (center court). “Ketika menerima keputusan ujian saringan, pihak berkenaan memaklumkan kepada pengurusan The Curve. “Susulan itu, semua pekerja Foot Solutions menjalani ujian saringan serta-merta dan disahkan negatif. Mereka kini menjalani kuarantin kendiri selama 14 hari,” menurut kenyataan itu.

The Curve berkata, semua pekerja butik berkenaan dibenarkan kembali bekerja selepas memperoleh keputusan negatif pada ujian ke-2 pada penghujung tempoh kuarantin dan setelah menerima kebenaran daripada pihak pengurusan The Curve. Pusat beli-belah itu turut menjalani proses pembasmian kuman di seluruh kawasan selepas pukul 10 malam tadi dan beroperasi seperti biasa jam 10 pagi ini.

Terdahulu 2 pusat beli belah di Lembah Klang, iaitu 1 Utama dan Mid Valley, turut merekodkan kes positif Covid-19. Lonjakan kes Covid-19 sejak kebelakangan ini menyaksikan kebanyakan pusat beli belah lengang berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB). Orang ramai digesa berada di rumah seboleh mungkin dalam tempoh itu bagi memutuskan rantaian jangkitan wabak berkenaan.- FreeMalaysiaToday

Baru dapat sahkan kes COVID19 melibatkan salah seorang kakitangan outlet di Pusat Beli Belah 1 Utama. Menurut kenyataan di FB mereka gunakan cara ini untuk kenalpasti individu terbabit

Pusat beli belah 1 Utama sebentar tadi memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan outlet di Pusat Perkhidmatan Mac City (Lot S330, Tingkat 2 1 Utama) telah dijangkiti COVID-19.Menurut kenyataan yang dikeluarkan di Facebook, hasil siasatan mendapati kakitangan itu tidak memasuki premis pusat beli-belah tersebut sejak 30 September lalu dan bercuti pada 1 Oktober.

“Kami telah mengesan pintu yang dimasuki olehnya ke pusat beli-belah dan Pusat Perkhidmatan Mac City dan mengesahkan bahawa suhunya berada pada bawah 37.5 Celcius. Dia kini berada di bawah jagaan hospital kerajaan,” kata mereka dalam satu kenyataan.Langkah-langkah mitigasi awal dan langkah-langkah keselamatan masyarakat juga telah diaktifkan dengan cepat untuk mengawal sebarang potensi risiko.-siakapkeli

Bukan sahaja pusat beli belah 1Utama yang diarahkan tutup. Terkini satu lagi tempat di Petaling Jaya diarahkan tutup gara gara ada individu yang telah disahkan positif Covid 19.

Sebelum ni Kerajaan Selangor mengarahkan pusat membeli belah 1 Utama ditutup sementara tapi sekarang tempat ni pula yang diarahkan tutup untuk elak penularan covid 19. Jadi kalau nak tau, jom kita baca sampai habis tentang isu covid 19 di tempat tempat ini dan jangan lupa untuk LIKE DAN SHARE PAGE KUCING MEDIA ONLINE untuk info yang lebih menarik.

Kuala Lumpur: Pusat beli-belah 1Utama, Bandar Utama dan Tropicana Golf & Country Resort, Petaling Jaya ditutup esok, berikutan sembilan individu disahkan positif Covid-19. Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencn Daerah Petaling, Johary Anuar berkata, penutupan itu bagi tujuan membuat saringan kontak rapat dan proses nyahkuman.

“Sehingga kini terdapat empat kes positif di pusat beli-belah 1Utama membabitkan tiga pekerja dan seorang pengunjung premis. “Manakala lima kes positif Covid-19 membabitkan pekerja kelab golf Tropicana dilaporkan setakat ini,” katanya dalam kenyataan hari ini. Beliau berkata, pekerja yang didapati positif itu dari Bahagian Kosmetik dan Wangian, aras bawah Parkson Elite serta Mac City, aras dua.

Justeru, pihaknya memohon kerjasama orang ramai yang mengunjungi dua tempat berkenaan pada 30 September hingga 7 Oktober (Bahagian Kosmetik dan Wangian) serta pada 25 September hingga 30 September (Mac City) untuk tampil membuat saringan Covid-19. “Pejabat Kesihatan Daerah akan melakukan saringan kesihatan di One Utama pada 14 dan 15 Oktober bermula jam 9 pagi sehingga 2 petang.

“Keutamaan proses saringan adalah kepada kontak rapat kes sahaja iaitu pengunjung premis pada tarikh dinyatakan itu,” katanya. Bagaimanapun, Johary berkata, individu bergejala sebelum tarikh saringan itu diminta ke fasiliti kesihatan berdekatan dengan kadar segera untuk pemeriksaan dan rawatan. 1 Utama diarah tutup lepas pekerja, pengunjung positif Covid-19

Kerajaan Selangor mengarahkan pusat membeli belah 1 Utama ditutup sementara bermula esok (11 Oktober) setelah empat kes positif Covid-19 dikesan di sana. Perkara itu diumumkan Pegawai Daerah Petaling merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencna Daerah Petaling, Johary Anuar dalam satu kenyataan hari ini.

Kes positif pertama di pusat membeli belah itu dilaporkan pada 5 Oktober, melibatkan seorang pekerja Mac City Service Centre, manakala kes kedua pada 8 Oktober melibatkan seorang pekerja Parkson Elite. Menurut Johary, dua lagi kes telah dilaporkan melibatkan pekerja dan pengunjung.

Dia juga memohon sesiapa yang mengunjungi bahagian kosmetik dan wangian Parkson Elite (aras bawah) antara 30 September hingga 7 Oktober, serta mereka yang ke Mac City (aras dua) antara 25 September hingga 30 September, untuk membuat ujian saringan Covid-19. “Pejabat Kesihatan Daerah Petaling akan melakukan saringan kesihatan Covid-19 di 1 Utama pada 14 dan 15 Oktober, bermula jam sembilan pagi hingga dua petang.

“Keutamaan proses saringan adalah kepada kontak rapat kes sahaja, iaitu pengunjung premis pada tarikh yang dinyatakan,” katanya. Mereka yang bergejala sebalum tarikh saringan boleh ke kemudahan kesihatan berdekatan dengan kadar segera untuk pemeriksaan dan rawatan, katanya lagi.

Selain itu, Johary juga memaklumkan penutupan Tropicana Golf Club & Country Resort di Petaling Jaya selepas lima pekerja di sana positif Covid-19. “Penutupan bermula pada 11 Oktober bagi tujuan membuat saringan untuk semua kontak rapat dan melakukan proses nyahkuman,” katanya lagi.- malaysiakini

Terkini Pihak One Utama Menolak Dakwaan 63 Kes Positif Covid 19. Jumlah Kes Sebenar Telah Didedahkan Melalui Satu Kenyataan Ini Selepas Individu Yang Terlibat Menjalani Ujian Saringan

Sebelum ini dikatakan kluster one utama disahkan mempunyai 63 kes positif namun itu bukanlah jumlah yang sebenar. Dakwaan tersebut telah dikeluarkan oleh pihak One Utama sendiri setelah tular isu tersebut. Jadi kalau nak tahu dengan lebih lanjut mengenai perkara itu, bolehlah baca selanjutnya di bawah dan jangan lupa untuk like dan share page kami Kucing Media Online untuk info yang menarik dan berguna.

Disebabkan ada desas desus mengatakan bahawa pusat membeli belah 1 Utama mencatatkan 63 jumlah kes positif Covid-19, 1 Utama Shopping Centre tampil memberikan keterangan menerusi laman Facebook mereka untuk menepis khabar angin tersebut dan menceritakan hal sebenar. Merujuk kepada laporan Jawatankuasa Pengurusan Bncana Daerah (JBPD) Petaling bertarikh 14 Oktober 2020 berkenaan dengan kes Covid-19 di 1 Utama, mereka menjelaskan bahawa ianya disalah tafsir.

Dakwaan yang mengatakan kes Covid-19 yang datang daripada 1 Utama itu tidak benar. Pihak mereka telah menjalankan ujian saringan kepada 6,000 orang termasuk penyewa dan pekerja selama 2 hari (11-12 Oktober 2020) dan ia telah mencatatkan sebanyak 21 kes positif Covid-19. 20 orang yang terdiri daripada staff dalam mall dan seorang lagi terdiri daripada pihak pengurusan. Kesemua 21 kakitangan ini telah dikuarantinkan dibawah pengawasan KKM.

Dalam pada itu, 1 Utama juga perjelaskan bahawa laporan JBPD yang mengatakan 44 kes positif daripada pengawal keselamatan pusat membeli itu disalah erti. “44 kes positif pengawal keselamatan yang disebutkan dalam laporan JBPD Petaling TIDAK berasal dari 1 Utama dan bukan merupakan sebahagian daripada 6,000 ujian saringan besar-besaran yang kami jalankan.”

Ketika diberitahu oleh KKM bahawa ada 1 pengawal keselamatan disahkan positif, pihak 1 Utama meminta semua pengawal di bawah syarikat tersebut untuk diuji semula. Sebelum ini JBPD ada melaporkan bahawa 1 Utama mencatatkan 63 kes, dimana 1 kes terdiri daripada kakitangan bahagian pengurusan, 12 kes staff, 44 pengawal keselamatan dan 3 kes datang daripada pengunjung.- LobakMerah

Kluster One Utama: 63 kes positif.

Kompleks beli-belah One Utama telah ditutup untuk 14 hari bermula 11hb Oktober 2020 lanjutan daripada terdapat empat kes positif Covid-19, tiga melibatkan pekerja dan satu kes pengunjung. Bagaimanapun, Pegawai Daerah Petaling Johary Anuar memaklumkan setakat jam 12.00 tengah hari ini, terdapat 63 kes positif Covid-19 melibatkan “Kluster Kompleks Beli Belah One Utama.”

“Yang mana 59 kes daripadanya melibatkan kes di daerah Petaling dan baki empat kes adalah di luar daerah Petaling,” katanya pada satu kenyataan hari ini. Menurut Johary yang juga pengerusi jawatankuasa pengurusan bncana daerah, sejumlah 6,000 orang pekerja kompleks telah disaring oleh pengurusan Kompleks Beli Belah One Utama dan sehingga kini dilaporkan 16 orang pekerja telah disahkan positif covid-19.

“Saringan juga telah dijalankan dikalangan pekerja keselamatan dan didapati 44 orang pekerja keselamatan disahkan positif jangkitan covid-19. “Saringan pengunjung ke kompleks One Utama telah bermula pada 14hb Oktober 2020, dan seramai 110 orang pengunjung telah disaring,” katanya. Oleh yang demikian, jelas Johary pengurusan Kompleks Beli Belah One Utama diminta meneruskan saringan ke atas semua pekerja.

“Pekerja yang positif akan dirawat di hospital, dan kontak kepada pekerja positif perlu dikuarantin selama 14 hari dan menjalani saringan susulan sebelum diberi pelepasan. “Pihak pengurusan kompleks juga perlu memastikan syarikat keselamatan melantik pekerja keselamatan yang baru. Pekerja keselamatan yang dilantik juga bukan terdiri daripada kontak rapat kepada kes-kes positif pekerja keselamatan.

“Semua pekerja keselamatan yang baru perlu menjalani ujian saringan covid-19 sebelum mula bekerja,” katanya lagi. Pecahan kes menurut jawatankuasa bncana daerah adalah seperti berikut: 1) Pekerja Pengurusan Kompleks : Satu kes. 2) Pekerja kompleks : 15 kes (12 kes daerah Petaling dan tiga kes luar daerah). 3) Pekerja keselamatan : 44 kes.4) Pengunjung : Tiga kes (dua kes daerah Petaling dan satu kes luar daerah).

Untuk rekod, Kementerian Kesihatan berkata terdapat lima kes baru dalam 24 jam hingga tengah hari hari ini menjadikan 27 kes keseluruhan bagi “Kluster Utama”. Punca perbezaan ini tidak jelas. Malaysiakini telah meminta penjelasan dari Kementerian Kesihatan mengenai perkara itu. Pekerja Tesco Extra Mutiara Damansara diuji positif

Mengenai Kluster Bah Tropicana yang melibatkan Tropicana Golf & Country Resort pula, Johary berkata terdapat 25 kes setakat ini. Ini merangkumi tujuh kes awal yang kembali dari Semporna, Sabah dan 18 dari kontak rapat mereka.

Dalam perkembangan berasingan, Tesco Extra Mutiara Damansara yang berdekatan berkata pekerja pelatih yang bekerja di pasar raya besar telah diuji positif Covid-19. Oleh itu, Tesco berkata akan membersihkan dan membasmi kuman pasar raya besar itu semalaman dan akan dibuka semula pada pukul 10 pagi esok.

Pemberitahuan itu disiar di laman Facebook Tesco pada jam 8 malam tadi, tetapi seorang pelanggan memberitahu Malaysiakini bahawa kedai itu terus beroperasi selepas notis itu diposkan. Ketika dihubungi, kakitangan perkhidmatan pelanggan Tesco mengesahkan pasar raya itu terus beroperasi sehingga pukul 10 malam ini. Bagaimanapun, pelanggan itu mengadu bahawa dia secara tidak sengaja terus membeli-belah di pasar raya besar itu dan hanya diberitahu oleh seorang rakan selepas itu mengenai kes Covid-19 dikesan di sana.

Sumber: MalaysiaKini

Mengagumkan pusat beli belah One Utama taja ujian saringan secara percuma kepada pekerja mereka. Lebih mengejutkan apabila jumlah perbelanjaan yang dikeluarkan mereka dibayar oleh pihak itu sendiri. Ini jumlahnya.

Hampir semua pusat beli belah di sekitar Lembah Klang dipercayai terlibat dengan kes jangkitan Covid-19 dalam kalangan pengunjung mahupun kakitangan. Turut terkena tempias adalah One Utama Shopping Centre, Damansara. Setelah diarahkan tutup pada 11 Oktober susulan terdapat dua kes positif Covid-19 sepanjang minggu tersebut. Pihak pengurusan mengambil langkah drastik dengan menyediakan perkhidmatan swab test secara percuma kepada semua kakitangan mereka. Wow!

Berita baik ini dimaklumkan melalui akaun Facebook rasmi pusat beli belah tersebut dan memberitahu ini merupakan kali pertama mereka melaksanakan swab test secara besar-besaran. Taja RM1.5 swab test untuk 6000 pekerja Melalui posting yang sama, One Utama Shopping Centre telah berjaya menjalankan ujian ini kepada 6000 kakitangan daripada lebih 700 outlet di dalam pusat beli belah tersebut.

Apa yang mengejutkan lagi adalah jumlah perbelanjaan bagi kesemua kit ujian swab itu bernilai RM1.5 juta dan dibiayai sendiri oleh pihak mereka. Sesi swab test ini telah dijalankan kepada semua pekerja dalam tempoh hampir 20 jam selama dua hari iaitu pada 10 dan 11 Oktober. Seramai 10 doktor dan ahli perubatan turut bekerjasama dengan pihak pengurusan dalam menjayakan ujian ini.

Pihak One Utama juga menzahirkan permohonan maaf jika terdapat penangguhan sehingga ada di antara pekerja yang perlu menunggu lebih lama daripada masa yang dijadualkan. Mereka turut memberi sokongan penuh kepada para pemilik outlet untuk terus bertahan dan berharap agar premis mereka boleh beroperasi semula. Terbaiklah! Harap dengan usaha murni ini keselamatan dan kebajikan pekerja juga terjaga. Semoga kita bebas dari Covid-19 dan boleh sambung shopping. Yeay!

Sumber: LobakMerah

1 Utama diarah tutup lepas pekerja, pengunjung positif Covid-19

Kerajaan Selangor mengarahkan pusat beli-belah 1 Utama ditutup sementara bermula 11 Oktober setelah empat kes positif Covid-19 dikesan di sana. Perkara itu diumumkan Pegawai Daerah Petaling merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bncana Daerah Petaling, Johary Anuar dalam satu kenyataan hari ini.

Kes positif pertama di pusat membeli belah itu dilaporkan pada 5 Oktober, melibatkan seorang pekerja Mac City Service Centre, manakala kes kedua pada 8 Oktober melibatkan seorang pekerja Parkson Elite. Menurut Johary, dua lagi kes telah dilaporkan melibatkan pekerja dan pengunjung.

Pihak pengurusan 1 Utama dalam kenyataan menggesa pekerja dan pengunjung yang berada di bahagian kosmetik Parkson Elite (di aras G) serta Mac City Service Centre (di aras 2) dari 25 September hingga 7 Oktober untuk menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah Petaling.

Setakat ini, ia berkata semua pekerja Mac City Service Centre telah disahkan negatif, begitu juga dengan kontak rapat pekerja Parkson Elite. “KKM telah mengesahkan sebilangan kecil kes di 1 Utama tidak berhubung atau tersebar oleh satu sumber, dengan individu yang dijangkiti tidak menunjukkan gejala ketika bekerja di premis penyewa kami,” katanya.

Pada masa sama, pihak pengurusan mengesahkan kompleks membeli belah itu hanya akan dibuka semula setelah semua pekerja 1 Utama dan penyewa menjalani ujian saringan. Selain itu, Johary juga memaklumkan penutupan Tropicana Golf Club & Country Resort di Petaling Jaya selepas lima pekerja di sana positif Covid-19. “Penutupan bermula pada 11 Oktober bagi tujuan membuat saringan untuk semua kontak rapat dan melakukan proses nyahkuman,” katanya lagi.-MalaysiaKini

Terkini pihak pengurusan pusat beli belah One Utama minta pengunjung yang mengunjungi satu bahagian di One Utama ni tampil buat ujian saringan.

Terkini pihak pengurusan pusat beli belah One utama mengarahkan orang ramai yang berkunjung di bahagian kosmetik Parkson Elite dan Mac City Service Centre supaya memudahkan kerja dengan tampil untuk melakukan ujian saringan disebabkan terdapat kes positif koronavirus (Covid-19). One Utama berkata, orang ramai yang berada di dua bahagian itu pada 25 September hingga 7 Oktober lalu boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah Petaling.

Katanya, setakat ini semua pekerja Mac City Service Centre disahkan negatif, begitu juga dengan kontak rapat pekerja Parkson Elite. Kementerian Kesihatan mengesahkan sebilangan kecil kes di One Utama tidak berhubung atau tersebar oleh satu sumber dengan individu yang dijangkiti tidak menunjukkan gejala ketika bekerja di premis penyewa kami. “Kami juga menyediakan kemudahan untuk semua kakitangan One Utama dan kakitangan penyewa kami untuk menjalani ujian saringan Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Seorang perunding kecantikan di Elite Parkson, Pusat Membeli Belah One Utama, Petaling Jaya disahkan positif koronavirus (Covid-19) selepas keputusan saringan pada 7 Oktober lalu. Media hari ini melaporkan berlaku empat kes positif melibatkan tiga pekerja dan seorang pengunjung di kompleks itu.

Kenyataan itu juga mengesahkan tentang penutupan sementara pusat beli-belah tersebut bermula esok untuk proses saringan kontak rapat dan proses nyah kuman atas nasihat KKM. Menurutnya, kompleks itu hanya akan dibuka semula setelah semua pekerja One Utama dan penyewa menjalani ujian saringan dan keputusan ujian itu diperoleh.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! dan Jangan lupa untuk Like pagi kami KUCINGMEDIA ONLINE. Jom baca artikel berkaitan dibawah untuk kefahaman mengenai kes covid 19 di One utama ini.

Baru Dapat Sahkan Kes COVID19 Melibatkan Salah Seorang Kakitangan Outlet Di Pusat Beli Belah 1 Utama. Menurut Kenyataan Di FB Mereka Gunakan Cara Ini Untuk Kenalpasti Individu Terbabit

Pusat beli belah 1 Utama sebentar tadi memaklumkan bahawa salah seorang kakitangan outlet di Pusat Perkhidmatan Mac City (Lot S330, Tingkat 2 1 Utama) telah dijangkiti COVID-19.Menurut kenyataan yang dikeluarkan di Facebook, hasil siasatan mendapati kakitangan itu tidak memasuki premis pusat beli-belah tersebut sejak 30 September lalu dan bercuti pada 1 Oktober.

“Kami telah mengesan pintu yang dimasuki olehnya ke pusat beli-belah dan Pusat Perkhidmatan Mac City dan mengesahkan bahawa suhunya berada pada bawah 37.5 Celcius. Dia kini berada di bawah jagaan hospital kerajaan,” kata mereka dalam satu kenyataan.Langkah-langkah mitigasi awal dan langkah-langkah keselamatan masyarakat juga telah diaktifkan dengan cepat untuk mengawal sebarang potensi risiko.-siakapkeli

Masih Ada Lagi Mesej Palsu Yang Tular. Terbaru Pihak Pengurusan 1 Utama Shopping Centre Keluarkan Kenyataan Berkenaan Palsu Yang Tular Di Whatssap Dan Harap Semua Maklum

Pihak pengurusan, 1 Utama Shopping Centre, telah mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai satu berita palsu yang tular di Whatsapp berkaitan kes Covid-19 yang didakwa berlaku di pusat membeli-belah tersebut.Berdasarkan kenyataan, pihak pengurusan sedia maklum akan kebimbangan orang ramai berhubung kes Covid-19 yang berlaku di Lembah Klang, namun setakat ini disahkan tiada kes yang berlaku di 1 Utama Shopping Centre.

”Kepada semua, kami ingin memaklumkan bahawa mesej palsu yang beredar di Whatsapp ini TIDAK BENAR. Tidak ada kes yang disahkan di 1 Utama sehingga kini,” menurut kenyataan.Pada masa yang sama, pihak pengurusan meminta orang ramai untuk mengambil langkah berjaga-jaga dengan sentiasa memakai pelitup muka, mencuci tangan dengan kerap, mengamalkan penjarakan sosial dan mengelakkan untuk berkumpul di tempat yang sesak seperti lif dan tandas awam.Malah, pengungjung juga diminta untuk memberi kerjasama kepada pengawal keselamatan yang menjalankan tugas.Sumber: 1 Utama Shooping Centre, Siakap Keli\

Satu Mesej Tular Di Pelbagai Platform. Kementerian Kesihatan Buat Penafian Terhadap Satu Mesej Ini Dan Ini Penjelasan Dari Kementerian Kesihatan Sendiri

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan menafikan mesej tular di media sosial khususnya menerusi aplikasi WhatsApp yang menasihati orang awam agar tidak mengunjungi beberapa lokasi di ibu negara susulan peningkatan kes Covid-19 ketika ini.Dalam kenyataan dikongsi menerusi Facebook, kementerian memaklumkan maklumat tidak tepat itu telah tular di media sosial kebelakangan ini.

Menurutnya, lokasi-lokasi yang telah dilawati kes positif akan dilakukan proses disinfeksi dan nyahkuman.“Selepas proses ini, ia selamat untuk dikunjungi dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).“Maklumat tidak tepat sebegini boleh menjejaskan pihak lain. Elak stigma dan dapatkan maklumat betul,” katanya.

Mesej tular berkenaan memaklumkan kluster Covid-19 dari Sabah sudah menular di Semenanjung Malaysia oleh individu yang membuat liputan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah baru-baru ini.Maklumat palsu itu turut menyenaraikan 23 lokasi di sekitar ibu negara termasuk kompleks beli-belah, bank, hospital swasta dan sekolah yang dipercayai dikunjungi individu positif Covid-19.-kosmo