Tular perkongsian bomba yang terpaksa gunakan jengkavt gara gara nak angkut sesuatu ini. Sekali melihat saiznya buat ramai terkedu.

haiwan Info Kehidupan Misteri

Sebuah jengkaut terpksa digunakan bagi meng4lihkan seekor ul4r s4wa batik seberat lebih 100 kilogram yang ditemui di kawasan tanah lapang di Jalan Kubu Gajah dekat Selama di sini pada Selasa. Kehadil1ran ul ar sawa bet1na sepanjang hampir lima meter itu disedari pekerja syarikat pemaju yang sedang melakukan kerja-kerja pembers1han bagi pembinaan jalan sekitar jam 12 tengah hari.

Ketua Balai Bomba dan Peny.elamat Selama, Mohd Nor Khairi Johari berkata, panggilan kece.masan kejadian itu diterima pada jam 12.11 tengah hari memaklumkan terdapat seekor ular sawa bersaiz besar berada di kawasan semak di situ. Menurutnya, lapan anggota yang tiba di l.okasi keja.dian segera menjalankan o.perasi menngkap re.ptilia itu menggunakan alat penj3rut.

“Proses mengalihkan rep.tilia itu ke dalam sangkar dilakukan dengan ba.ntuan sebuah jengkaut milik pemaju berikutan saiznya yang agak besar. Begitupun kerja-kerja menangkap tidak berhadapan kes.ukaran kerana ular itu tidak berti.ndak agr.esif,” katanya.

Beliau berkata, o.perasi berkenaan mengambil masa kira-kira 20 minit sebelum rept.ilia terbabit diserahkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perh.ilitan). “Ini antara op erasi ta.ngkapan ular terbesar yang dilakukan Balai Bomba dan Penyelamat Selama di kawasan ini,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Perhilitan Perak, Yusoff Shariff berkata, rept.ilia itu ketika ditemui sudah pun berada dalam keadaan lemah sebelum disahkan telah tiada nyawa. “B.angkai h.aiwan ini akan dilu.puskan dengan cara ditanam,” katanya.

Spesis Ula r Paling Besar Di Dunia

Ular adalah spesis reptil1a yang menjadi fob1a hampir kesemua p0pulasi di atas muka bumi ini, kecuali mereka yang menjadikan spesis ini sebagai makanan. Ia mampu mencapai saiz yang sangat mengg3runkan, dan juga sangat menakjubkan dari pelbagai segi. Pasti ramai yang tertanya-tanya bagaimana m4khluk ini mampu menel4n haiwan lain yang mana bersaiz lebih besar. Ular sawa batik yang ditemui di pulau pinang.

Pada tahun 2016, seekor ula r sawa batik dijumpai di sebuah kawasan pembinaan flyover di Paya Terubong, Pulau Pinang, berukuran 8 meter. U lar ini dikatakan mungkin u lar terbesar di dunia, mengal4hkan ular yang ditabalkan oleh Guinness Book of World Records sebagai ular terbesar di dunia, yang diberi nama Medusa.

Ula r sawa batik

Mampu mencapai panjang maksimum 10 meter dan berat mencecah 135 kilogram, ular sawa batik adalah ular terpanjang di dunia dan juga spesis u lar kedua terbesar di atas muka bumi ketika ini. Malah, u lar sawa ini adalah spesis ula r sawa yang paling besar di dunia. Ia biasanya ditemui di kawasan hutan hujan atau sungai kecil di Asia Tenggara. Ia tidak ber4cun dan kebanyakannya dijumpai di atas tanah.

Selain daripada bersaiz besar, ula r sawa batik dikenali kerana warnya yang sangat menarik dan menonjol. Kulit ular ini terdapat dalam pelbagai warna termasuklah emas, hitam dan hijau zaitun, dengan tompokan coklat. Warna dan corak ini membolehkan ular sawa batik sukar dikesan di pelbagai habitat. Ia biasanya hidup bersendirian dan sangat agreslf serta aktif waktu malam. Ular ini menjadikan tikus, monyet, kumbang, rusa dan khinzir sebagai makanan ruji yang mana dililit sehingga tak bernafas dan dimakan.

Anaconda Hijau

Anaconda hijau adalah ula r yang terbesar di dunia yang masih wujud. Spesis ini mampu membesar di antara 6 hingga 9 meter panjang dan ber4t mencecah 250 kilogram, 2 kali ganda be rat ular sawa batik. Anac0nda hijau tidak mempunyai blsa dan biasanya dijumpai di paya, rawa atau di sungai seluruh Amerika Selatan.

U lar betin4 biasanya lebih besar daripada u lar ja ntan. Seperti namanya, ul ar ini mempunyai kulit berwarna hijau zaitun dengan t0mpok-t0mpok hitam. Spesis ini adalah haiwan yang aktif pada waktu malam namun dipercayai berbvru pada siang hari. Bertentngan dengan mit0s, ular ini tidak mem4kan manusia. Diet biasa ular ini termasuklah rusa, tapir, bua ya, ikan dan kura-kura.

Kredit : Sinar Harian,iluminasi,K.Ape