Sultan Selangor luahkan dukacitanya terhadap suatu tindakan ini. Boleh pula perlu utamakan ahli kariah dan ini respon dari Tuanku.

Fakta Perkauman Terkini

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah tidak berkenan dengan tindakan pihak pengurusan sesetengah tanah pengurusan yang mengenakan syarat-syarat yang tidak berlandaskan hukum bagi urusan orang yang telah tiada. Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan rasa dukacita terhadap tindakan pihak pengurusan sesetengah tanah pengurusan yang mengenakan syarat-syarat yang tidak berlandaskan hukum bagi urusan pesakit yang telah tiada.

Perkata itu disampaikan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohd Shahzihan Ahmad maklumkan pada Khamis bagi mendapatkan maklum balas mengenai dkwaan ada sesetengah tanah pengurusan di negeri berkenaan hanya mengutamakan ahli kariah dan pesakit bukan Covid-19.

“Tuanku sangat tidak berkenan terutama sekali dalam keadaan sekarang (penularan Covid-19), masih ada yang nak tentukan syarat ahli kariah atau mesti penyakit biasa. Ini memang tak boleh,” katanya. Menurut Shahzihan tidak ada undang-undang yang mengatakan bahawa sesuatu tanah pengurusan itu perlu diutamakan kepada ahli kariah. Di mana kita pergi itu dan bila kita akan pergi itu rahsia yang tiada siapa boleh ketahuinya. Dan syarat pengurusan adalah ianya mesti disegerakan,” tambahnya.

Tuanku sangat tidak berkenan terutama sekali dalam keadaan sekarang (penularan Covid-19), masih ada yang nak tentukan syarat ahli kariah atau mesti penyakit biasa. Ini memang tak boleh

Baru-baru ini, mStar melaporkan isu kelewatan pengurusan pesakit Covid-19 di Lembah Klang yang berlaku disebabkan penetapan kuota yang terhad bagi urusan terakhir buat pesakit covid-19. Sesetengah tanah pengurusan juga didkwa memilih untuk mengutamakan ahli kariahnya hingga mengakibatkan pesakit Covid-19 hanya dapat diuruskan selepas lebih 24 jam.

Bercakap kepada mStar, Pengerusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jnazh Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid mendkwa sesetengah tanah pengurusan mengehadkan hanya 10 jnazh untuk diuruskan setiap hari di mana tiga daripadanya melibatkan kes Covid-19. Selain itu pihaknya juga terpaksa akur dengan prosedur operasi standard (SOP) sewaktu tempoh lockdown yang hanya membenarkan urusan pengebumian dilakukan sehingga pukul 5 petang.