Wanita ini langsung menggigil bila dapat tahu positif COVID19. Lagi mengejutkan bukan demam sahaja yang merupakan simptom wabak tersebut namun ada lagi simptom lain

Berita

Macam yang kita lihat,angka positif C0v-19 yang semakin meningkat ternyata mencetuskan kebimbangan orang ramai. Individu yang perlu keluar di atas urusan tertentu perlu menjaga prosedur operasi standard (SOP) seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).Namun, siapa menyangka walaupun sudah patuh kepada SOP, wanita ini masih dijangkiti wabak. Di Facebook, dia menceritakan pengalamannya.

Awalnya tidak terfikir mau share tapi lepas bercerita dengan sahabat-sahabat terdekat, aku rasa pengalaman ini boleh dijadikan iktibar dan langkah berjaga-jaga untuk rakan-rakan muka buku semua.InsyaAllah. Jadi, entry ini bukan satu pengumuman ya. Haha.. Just if you decided to read, do me a favor to read it till the end walau pun panjang dan boring.

DISAHKAN POSITIVE C0VID19 PADA 7 OKTOBER 2020.Panggilan dari nombor yang tidak dikenali terus buat jantung berdegup kencang.“Assalammualaikum, cik Misalindah? Saya dari Klinik Kesihatan Semporna. Cik tahukah yang result swab cik positive?” Aku be like”Minta cik kemas barang-barang keperluan, sebentar lagi pihak kami datang jemput cik dan cik kena masuk pusat kuarantin ya”.

Fikiran dan perasaan bercampur baur. Agak menggigil dan air mata jatuh. Bukan apa, fikirkan mak kontak rapat.Seandainya jadi apa2, dia macam mana? Alhamdulillah, mak sudah swab test dan kuarantin di rumah sekarang. Syukur keluarga tidak ramai di rumah dan sejak aku mula rasa tidak sihat, memang sudah mula jarakkan diri dan kerap di bilik sahaja walaupun belum swab test.

Cuma keluar bila perlu. Mak seorang jak kontak rapat. Memang kuarantin diri, tapi kenapa boleh positif?Gelang kehormat kedua selepas gelang swab test 28hb15 September 2020, aku ke Tawau bersama mak atas urusan kerja.17 – 18 September 2020, aku masih aktif ke kedai hardware dan 1 supermarket di Semporna untuk membeli barang keperluan renovation rumah dan perbelanjaan.

Tapi, aku memang seorang yang cukup jaga SOP dan sentiasa memakai mask, hand sanitizer dan tidak bersentuhan dengan sesiapa ketika berada di luar. Bila positive mak sendiri terkejut. Haha… TAPI JANGAN TANYA AKU DI MANA DAPAT JaNGKITAN YA. SEBAB AKU PUN TIDAK TAHU.16 September 2020, bermula episode demam yang tidak seperti demam biasa. Aku jenis selalu sakit tapi demam kali ini lain rasanya. Rasa demam, badan rasa panas dan tidak selesa tapi tenaga seperti biasa dan lain-lainnya normal sebab tu masih mampu keluar beli barang-barang pertukangan dan belanja rumah.

Cuma 1 perkara is aku tidak berpeluh walau keadaan panas sekali pun. Walaupun sudah minum ubat, tetap kondisi tiada perubahan. Keep rasa demam dan tidak selesa tapi masih keadaan tubuh seperti biasa macam tidak nampak demam/sakit pun. Nampak tak betapa c0vid nie sangat halus kerjanya.The best part is aku demam selama 2 minggu. Bangang ka apa tidak pergi check demam begitu lama? Hahaha… Ya, persoalan tu sudah bertubi-tubi aku kena. Bukan tidak check.

Sudah pergi unit kecemasan hospital semporna pada 19 Sept tapi sebab aku tiada kontak rapat dengan orang yang positif c0vid nie jadi, untuk swab test tu belum menjadi satu keperluan.Faham yang fasiliti unit kesihatan di Semporna tidak banyak dan canggih, jadi aku ambil keputusan untuk total kuarantin diri bermula 19hb tu. Aku dan mak mula social distancing di rumah. Elak sebarang kemungkinan.

Pada 28 Sept, hari ke 13 aku demam bermula detik gunda gulana macam mau gil4 bila aku kehilangan deria bau secara total. Sabun, shampoo, minyak wangi, bedak, balsam, lotion semua aku calit hidu dekat-dekat dengan hidung tapi satu bau pun tiada. Aku terus kunci pintu dan minta mak jangan sekali-kali masuk bilik.Diri menggigil dan tidak tahu mau buat apa. Dalam fikiran, Ya Allah, andai aku positive, jagakan ibuku ya Allah.. Lindungi dia dariku.

Tapi mak nie seorang yang hebat kan? Mak suruh siap2 dan bawah ke klinik untuk swab test. Mak drive aku duduk di belakang. Bukan tidak drive sendiri tapi keadaan kaki dan tangan memang tidak mengizinkan untuk drive akibat kekejangan urat seminggu sebelum mula demam.Jadi aku ni memang jenis tidak fikir diri juga la.. Hahaha.. Kaki tangan tidak sihat pun tetap drive selagi mampu. Sudah nyata sakit mak tidak benarkan la. Huhuhu..

Jadi aku buat swab test pada 28 September 2020 dan hanya tahu positif pada 7 Oktober 2020. 10 hari. Lama kan? Sebab makmal sudah overload dan lebih ramai yang ada simptom bergejala teruk dan berisiko. Jadi, tenang dan cuba faham keadaan.7 Oktober 2020, aku mula jadi penghuni pusat kuarantin. Agak gabra sebab ya la kiri kanan depan belakang orang yang positif c0vid19 dan pegawai-pegawai kesihatan semua macam angkasawan. Dalam hati, Ya Allah, tidak pernah terfikir aku akan berada di sini. Berikan aku kekuatan ya Allah dan yang paling penting jagakan keluarga dan sahabat-sahabatku yang masih sihat di luar sana.

Pusat Kuarantin PPR Bubul Ria Semporna.– Pantau kesihatan anda. Kita yang tahu diri macam mana. Bila demam batuk atau selsema, cuba kenal pasti jika seperti biasa yang dialami, cepat-cepat jumpa doktor dan dapatkan ubat.Jika ubat mampu melegakan sakit dengan cepat insyaAllah tiada apa-apa. Jadi, bila demam atau kemungkinan ada simptom c0vid19, jangan panic ya. Ini penting untuk kesihatan mntal kita lebih-lebih lagi musim PKPP/PKPDB yang mana kes makin meningkat. Tentu-tentu cepat rasa seperti terkena jngkitan kan? Silap-silap jadi anxiety pulak.

– Kurang dedahkan diri pada persekitaran luar. Jangan keluar rumah jika tiada keperluan. Jangan anggap diri kebal. Aku cukup jaga diri. Sebelum keluar rumah, hand sanitizer bukan hanya di tangan tapi sudah jadi mcm lotion. Sentiasa pakai mask. Sendiri dalam kereta pun pakai mask. Dalam kereta ada spray dettol. Sebelum masuk kereta lepas dari kedai aku sembur.

Cuma SATU KESILAPAN AKU ADALAH TIDAK TERUS MANDI APABILA SAMPAI DI RUMAH! Jangan kritik ya. Aku ada sebab. Sebabnya rumah tengah renovate sudah tentu keadaan tidak seperti biasa. Mesin basuh tidak terpasang dan kawasan toilet dan air yang hanya boleh tampung untuk mandi.Jadi untuk rendam dan cuci baju tidak semudah itu. Aku juga perlu keluar ke pekan sampai 5-6 kali sehari. Ada saja benda yang kurang. Jadi untuk mandi dan tukar-tukar baju tidak semudah itu. TAPI ANDA! Tidak renovate rumah kan? Rumah selesa untuk buat apa saja kan? Jadi mandi setiap kali balik dari beli barang-barang ya..

– Jika anda ada gejala seperti demam atau batuk tapi masih tidak dapat untuk buat swab test sebab kekangan keadaan hospital/klinik yang memang sibuk, mulalah asingkan diri. Jaga jarak dari orang lain.Dalam masa seminggu jika masih demam, mostly akan kehilangan deria bau. Semua geng-geng kuarantin saya di sini begitu. Dem4m dan batuk then kehilangan deria bau. Jika ini berlaku, tenang dan pergi ke klinik/hospital dan maklumkan mau ambil swab test c0vid19. Result akan keluar dalam masa 5-10 hari.

Hilang deria bau 99% memang akan positif ya. So, jika anda kehilangan deria bau sebelum swab test jangan tunggu dapat gelang kehormat tu baru kuar4ntin okay. Terus kuarantin diri! Jangan jadi pembawa dan jangkit orang lain. Kita mungkin kuat untuk lawan tapi bagi mereka yang lemah mungkin akan kehilangan ny4wa. Nauzubillah. Silap-silap kita pembvnuh senyap. Tolong Mr. C buat kerja.

Walaupun aku cerita macam tiada apa perlu ditakvtkan tapi jangan anggap c0vid19 nie main-main. Walaupun mungkin pada awalnya seperti tiada apa, kita tidak tahu bila-bila masa antibody kita lemah dan peluang c0vid untuk serang. Dia tetap mengambil ny4wa.egitulah kerisauan kami pes4kit-pes4kit di sini. Nampak macam ok tapi sebenarnya dalam hati dan minda? Terlalu berhati-hati dan cuba bertabah untuk sebarang kemungkinan sebab virvs merbahaya sudah ada dalam tubuh.

Ingat, segalanya milik Allah. Dia satu-satunya yang akan menyembuhkan kita. Allah duga sebab Allah sayang. Allah jentik dengan s4kit dan wabak sebab Allah mau bagi peringatan. Scan diri dan iman. InsyaAllah, Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.Sumber: Misalindah Abraham via teh tarik kaw

Tak Nak Pakai Mask. 8 Lelaki Indonesia Ini Terpaksa Buat Sesuatu Selepas Sahaja Mereka Tidak Mematuhi Arahan Memakai Pelitup Muka Di Tempat Awam

BeritaSeptember 15, 2020Admin0

Dekat Malaysia kalau tak pakai pelitup muka, kita boleh disaman dan perlu membayar denda sebanyak RM1,000. Tapi di Indonesia lain pula ceritanya…Lapan lelaki dari Gresik, Jawa Timur telah diminta untuk mengg4li tempat persemadian pesakit Covid-19 yang sudah tiada kerana gagal mematuhi arahan memakai pelitup muka di tempat awam.

Menurut Tribun News, pemerintah tempatan, Suyono mengatakan yang dia membuat keputusan ini kerana tenaga kerja untuk mengg4li tempat persemadian memang tengah tak cukup orang.“Yang mengg4li tempat persemadian ada tiga saja, ya sudah mereka dihukvm ikut membantu mengg4li saja. Tidak ikut mengvbur.”

Jadi, dia telah meminta setiap dua orang untuk menyediakan satu tempat persemadian. Seorang ditugaskan untuk mengg4li dan seorang lagi perlu menyusun kayu bagi menampung orang yang sudah tiada Sumber: The Jakarta Post. Kalau korang nak tahu, peraturan di sana mengatakan orang yang tak memakai pelitup muka boleh dikenakan denda atau akan disuruh untuk melakukan khidmat masyarakat.

Hukuman yang ditetapkan untuk orang yang tak memakai pelitup muka ini pula bergantung kepada pemerintah tempatan. Suyono turut berharap yang hukumn ini akan tinggalkan kesan kepada pesalah serta orang lain agar terus mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Peraturan memakai pelitup muka di Jawa Timur telah diperketatkan sejak Julai lalu apabila kes semakin meningkat dan tinjauan menunjukkan hampir 70% penduduk di sana tak mahu memakai pelitup muka.-ctto

Seramai 100 Doktor Muda Pergi Buat Selamanya. Indonesia Dedahkan Punca Berlakunya Pemergian Yang Berlaku Di Kalangan Barisan Hadapan

Kebimbangan  terhadap wabak Covid-19 masih menghantuii orang ramai sehingga ke hari ini, saban hari kes jangkitan semakin meningkat malah jumlah pemergian telah mencatat lebih 800 ribu pemergian. Pada Isnin, Ikatan Doktor Indonesia (IDI) telah memaklumkan seramai 100 doktor telah disahkan pergi buat selamanya akibat jangkitan Covid-19.

Lebih menyedihkan ,kebanyakan mereka masih muda dan berumur dalam lingkungan 29 hingga 38 tahun. Dilaporkan bahawa antara doktor yang terkesan adalah daripada Fakulti Perubatan Universiti Airlangga dan Hospital Soetomo di Surabaya, Jawa Timur.

Menurut Pengerusi IDI, Daeng M. Fikih memberitahu susulan kejadian ini, pihaknya telah bekerjasama dengan gerakan pasukan khas Covid-19 bagi memastikan peralatan perlindungan di hospital dan kemudahan kesihatan mencukupi untuk mencegah lebih banyak pemergian dalam kalangan pekerja kesihatan. Selain itu, dia juga mendesak agar pihak hospital membuat jadual kerja yang sesuai dengan keadaan kesihatan para doktor bagi mengelakkan keletihan melampau.

Sehingga kini, Indonesia telah mencatatkan 172,053 kes jangkitan dengan 7,343 pemergian, lapor The Jakarta Post.Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @MstarkiniSumber:lobak merah

Kes Meningkat Saban Hari. Indonesia Sahkan Mutasi Berbahaya COVID19 Iaitu D614G Dikesan Di Negara Itu Atas Satu Faktor Ini

Pada pertengahan Ogos lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah mengesahkan bahawa pasukan kesihatan telah mengesan kewujudan mutasi jenis D614G dalam negara. Bahayanya mutasi itu adalah kerana ia boleh menular 10 kali ganda lebih cepat, dan mudah merebak sekiranya disebarkan oleh individu super spreader.

Selepas Malaysia, ia kini dilaporkan sudah mula dikesan di Indonesia. Memetik laporan The Jakarta Post, Lembaga Biologi Molekuler Eijkman (LBME) yang berpusat di Jakarta telah mengesahkan perkara tersebut.Dalam laporan itu, LBME berkata D614G telah dikesan dalam lapan daripada keseluruhan 22 genom yang dilaporkan di republik itu sebelum ini.

Para pengkaji ketika ini masih belum memperoleh peratusan sebenar individu yang menjadi pembawa virus mutasi tersebut, namun LBME percaya bahawa ia telah merebak secara meluas dalam kalangan kebanyakan pesakit di Indonesia.

Dalam satu laporan lain yang diterbitkan Detik Health pula melaporkan, mutasi itu sebenarnya telah ada di Indonesia sejak Mac lalu. Prof Chairul A Nidom dari Universitas Airlangga berkata jumlah pengesanan juga akan lebih banyak dilaporkan, sekiranya ujian saringan dibuat dengan lebih giat. Untuk rekod, selain Malaysia dan Indonesia — mutasi itu turut telah dikesan di beberapa negara ASEAN lain termasuk Myanmar dan Singapura.

Catat Kes Baharu Lebih 2000 Setiap Hari. Seorang Menteri Indonesia Keluarkan Kenyataan Berkaitan Rantai Yang Boleh Merawat Covid19 Dan Dikatakan Mahu Ikut Jejak Negara Lain Untuk Buka Penggung Wayang

Walaupun keadaan kes di negara kita dilihat berkurangan namun bagi negara jiran, Indonesia, kes Covid-19 di sana tetap meningkat setiap hari. Hari ini saja Indonesia mencatatkan 2,306 kes baru dan 86 pemergian. Menurut Bloomberg, bagi memulihkan ekonomi negara selepas beberapa perniagaan terpaksa ditutup angkara pandemik yang melanda dunia ini, pihak berkuasa di sana membuat keputusan untuk buka semula panggung wayang selepas lima bulan ditutup.

Gabenor Jakarta, Anies Baswedan mengatakan yang panggung wayang di Jakarta akan dibuka semula tapi perlu mengikut garis protokol yang ktat seperti penggunaan topeng muka dan hanya orang berusia 12 ke 60 tahun sahaja dibenarkan masuk.Jadi 47 negara saat ini kegiatan bioskop sudah berjalan seperti biasa. Bahkan di Korea Selatan, selama pandemi termasuk puncak pandemi mereka di sana bioskop tidak ditutup.”

Sebelum ini, pihak berkuasa di sana pernah bersetuju untuk membuka panggung wayang pada Julai lalu namun dibatalkan kerana kes di sana tak menunjukkan penurunan. Tapi mungkin untuk selamatkan ekonomi dekat sana, dorang terpaksa buka juga dengan mengikut SOP yang ketat.-lobakmerah

“Kami dah uji 20 staff yang positif” – Menteri Indonesia dikatakan Rantai Mengandungi Minyak Kayu Putih Boleh hilangkan Covid-19

Rantai aromaterapi dari Indonesia ini mengandungi eucalyptus (minyak kayu putih), dikatakan ia boleh menghalang daripada Covid-19 terus merebak, kata Menteri Pertanian Indonesia Syahrul Yasin Limpo pada Jumaat lepas (10 Julai).

Katanya aksesori barang kemas itu telah ‘menghilangkan’ hampir setengah (42%) virus itu jika dipakai selama 15 minit. Kalau pakai dalam setengah jam, rantai tersebut ada potensi hilangkan 80% virus. Lapor South China Morning Post.

Ia ‘dicipta’ oleh Agensi Penyelidikan dan Pembangunan Kesihatan (Balitbangtan) dan diharapkan akan dihasilkan pada skala besar mulai bulan depan.Pengguna harus memakai rantai itu seperti pakai tag nama kerana ia mengandungi serbuk kayu putih agar pengguna dapat menghidunya.

Kami dah uji 20 pekerja dari Kementerian Pertanian yang positif Covid-19. Setelah mereka setelah menyedut dan dirawat [dengan produk] itu. Ia membantu memudahkan pernafasan mereka ” Ketua Balitbangtan, Fadjry Djufry, The Jakarta Post.

Namun, para saintis agak ragu-ragu mengenai penemuan baru ini dan orang Indonesia telah tampil  memperingatkan bahawa negara mereka akan berisiko dikenali sebagai ‘bahan lawak’ jika mereka meneruskan menghasilkan produk ini.

Bagaimanapun, ini bukanlah pertama kalinya Indonesia membuat tuntutan berani mengenai virus tersebut.Sebelum ini, sebilangan orang Indonesia Menteri Kesihatan mereka, Terawan Agus Putranto, mendakwa kekuatan doa menjadikan jangkitan Coronavirus rendah di negara mereka.

Sehingga sekarang, Indonesia adalah negara tertinggu di ASEAN mencatatkan angka 75.699 kes positif dan 3.606 pemergian akibat Covid-19.Bagaimanapun Terawan menyatakan bahawa dia belum mengetahui perincian mengenai rantai itu. Lapor Kompas.

Walaubagaimanapun, bagi bukti saintifik sama ada rantai itu benar-benar mujarab atau tidak, seorang pensyarah di Jabatan Biologi Universiti Pertanian Bogor (IPB) yang dikenali sebagai Berry Juilandi, mengatakan bahawa walaupun komponen 1.8-cineole Eucalyptol yang berasal dari daun kayu putih mempunyai sifat antimikroba, tidak ada penyelidikan klinikal yang membuktikan bahawa unsur-unsur ini dapat menghilangkan SARSnjCoV-2 di dalam sistem pernafasan.

Indonesia bangunkan vaksin Merah Putih untuk COVID-19

JAKARTA: Indonesia sedang membangunkan vaksin untuk COVID-19 yang dinamakan vaksin Merah Putih, yang dijangka dikeluarkan pada pertengahan tahun 2021.Presiden Indonesia Joko Widodo, berkata penyelidikan dan pembangunan vaksin itu sedang dilakukan Lembaga Biologi Molekuler Eijkman (LBM), menerusi kerjasama dengan syarikat dari China, dengan menggunakan DNA virus asli Indonesia.

“Kita bisa (boleh) produksi lebih banyak dan kalau yang kita miliki berlebih, boleh dijual ke negara lain, kerana di ASEAN saya lihat belum ada yang siap (menghasilkan) vaksin,” katanya di Istana Negara Jakarta, seperti disiarkan televisyen tempatan, hari ini.

Media tempatan sebelum ini melaporkan Indonesia menerusi LBM, badan di bawah Kementerian Riset dan Teknologi Indonesia telah bekerjasama dengan syarikat biofarmaseutikal dari China, iaitu Sinovac Biotech bagi melakukan penyelidikan vaksin COVID-19, sejak beberapa bulan lalu.

Dilaporkan vaksin itu kini memasuki fasa ketiga ujian dan jika berjaya, Indonesia bakal mengeluarkan 290 juta dos vaksin itu menjelang akhir 2021.Sementara itu, menurut laman sesawang rasmi pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, www.covid19.go.id hari ini, kes positif COVID-19 keseluruhan di Indonesia berterusan meningkat kepada 155,412 kes, manakala kes kematian keseluruhan meningkat kepada 6,759 orang.Bagi tempoh 12 tengah hari semalam hingga 12 tengah hari ini, sebanyak 79 lagi pemergian berlaku, manakala sebanyak 1,877 kes positif baharu direkodkan dalam tempoh berkenaan. – BERNAMA