Sweet Qismina baru je disahkan bebas dari covid 19. Warganet terkedu bila tengok Adam Lee dah keluar berbuka puasa dengan Sweet Qismina. Rupanya sebelum jumpa Sweet Adam dah buat benda ni dulu.

Artis

“Bahagia lah boleh jumpa buah hati yang dah lama tak jumpa…halalkan je lah tak perlu tunggu lebih cepat lebih baik…niat baik pasti dipermudahkan” Siapa tak rindu kalau terpaksa berjauhan dengan orang tersayang mahupun ahli keluarga, apa tah lagi jika salah seorang pasangan terpaksa dikuarantikan akibat positif covid-19.

Namun, kerinduan yang terasa haruslah diganti dengan keteguhan hati sewaktu tempoh berjauhan kerana apa yang lebih penting adalah tahap kesihatan diri masing-masing. Memuat naik gambar di laman Instagram, pelakon Adam Lee tampak ceria apabila dikatakan sudah kembali bertemu dengan kekasihnya, Sweet Qismina yang telah disahkan bebas daripada virus covid-19 pada 30 April 2021.

Caption: “Tell me something funny” Jelas melalui gambar yang dikongsikan, Adam Lee meluahkan rasa gembira dan bahagia apabila berpeluang berbuka puasa bersama kekasihnya. “Mesti kak Sweet cerita pasal time dia kena kuarantin kan…”

Walau bagaimanapun, terdapat persoalan yang mungkin timbul mengenai hantaran yang dibuat kerana Sweet Qismina dikatakan baharu sahaja bebas dan masih dalam lingkungan tarikh kurang seminggu dari tempoh beliau sembuh. Namun menerusi Insta Story miliknya,

Adam Lee ada berkongsi bahawa beliau telah menjalani swab test pada hari yang sama bertemu dengan Sweet Qismina bagi mengetahui status kesihatan beliau justeru mengelak dirinya juga terkena virus berkenaan.

Menyelami hati pasangan pelakon muda yang sedang hangat bercinta, pertemuan Adam Lee dan Sweet Qismina baru-baru ini pastinya sedikit sebanyak telah mengubati rasa rindu mereka apabila Sweet berpeluang untuk pulih semula setelah disahkan positif covid-19 pada 21 April lalu. Rata-rata warganet turut meluahkan rasa kesyukuran di atas kesembuhan Sweet Qismina itu serta menitip doa agar pasangan ini segera dijodohkan.

Apa-apa pun syukurlah, Sweet sudah sembuh dan Adam Lee juga ada membuat pemeriksaan c0v1d-19. Semoga yang baik-baik sahaja buat kita semua!

Ditulis Oleh : Puteri Haideera Zuraidi

Sumber: Instagram Adam Lee

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tular Pasal Sweet Qismina Tak Senang Duduk Dengan Perdana Menteri Buat Lawatan Ke Indonesia. Mengejutkan Bila Tiba Tiba Sweet Muat Naik Foto Dimasukkan Ke Hospital.

Baru-baru ini pelakon terkenal, Sweet Qismina atau nama sebenarnya Farhanna Qismina Binti Supandi menggemparkan ramai orang termasuk pengikutnya apabila dimasukkan ke sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur.

Perkara itu didedahkan oleh beliau di laman sosial Instagram miliknya @sweetqismina. Foto yang dimuat naik di laman sosial itu turut memberitahu bahawa beliau sudah boleh discharge ataupun keluar dari hospital pada 4 Februari 2021.

Walaubagaimanapun, punca kemasukkannya ke hospital berkenaan tidak dapat diketahui setakat ini. Meninjau di ruangan komen, ramai rakan artis dan pengikutnya turut sama mendoakan kesihatannya. Kami mendoakan semoga Sweet cepat sembuh. Amin!

“Mana adil macam ni” – Sweet Qismina Persoal Muhyiddin Boleh Pula Ke Indonesia

Terdahulu, pelakon Sweet Qismina melontarkan pendapat menerusi satu ciapan di laman sosial Twitter miliknya dengan mempersoalkan tindakan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengadakan lawatan kerja ke negara jiran, Indonesia sejak semalam.

Sweet atau nama sebenarnya, Farhanna Qismina Supandi menyatakan bahawa lawatan Muhyiddin adalah satu perkara yang tidak wajar terutamanya sewaktu tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang melarang rakyat berbuat demikian. Mana adil! PM boleh keluar negara, rakyat biasa dilar4ng

Menurut pelakon berusia 24 tahun itu, abangnya adalah antara individu yang paling terkesan dengan larangan ke luar negara selepas setahun tidak pulang ke Indonesia untuk bertemu isterinya. “Abang saya lama tidak jumpa isteri dia di Indonesia sejak tahun lepas.

Dia baru kahwin. “Tetapi Perdana Menteri kita boleh pergi sana macam itu saja. Patut minta beliau bawa abang saya bersama. Mana adil begini,” katanya di Twitter, semalam. Pelakon drama Bidadari Salju itu menyifatkan tindakan Perdana Menteri

berkenaan adalah tidak adil, kerana pemimpin itu boleh keluar negara sedangkan rakyat biasa, iaitu abangnya tidak dibenarkan berjumpa isteri walaupun sudah lama tidak berjumpa. Berikutan itu, ciapan berkenaan telah mendapat pelbagai reaksi berbeza-beza daripada warganet yang rata-rata menyelar kenyataan yang dikongsi pelakon tersebut.

Urusan kerajaan berbeza dengan urusan peribadi. Abang ada urusan dengan Pak Joko ke?

PM Muhyiddin mengadakan lawatan kerja dua hari ke negara itu setelah menerima jemputan daripada Presiden Joko Widodo. Ia merupakan lawatan pertama sejak beliau diangkat sebagai Perdana Menteri pada tahun lalu.

Lawatan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Indonesia  “dikawal ketat” dengan pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) berkaitan pencegahan pandemik C0VID-19 bagi mencegah sebarang bentuk penularan.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata program lawatan itu juga diringkaskan dan hanya disertai delegasi kecil yang diwajibkan menjalani ujian C0VID-19, selain membabitkan individu yang tidak bergejala dan disahkan neg4tif 48 jam sebelum berlepas.

“Muhyiddin mendapat jemputan khas untuk mengadakan lawatan rasmi daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) selepas beliau dilantik sebagai perdana menteri pada Mac 2020. “Lawatan ini akan menggunakan pesawat khas kerajaan, bukan pesawat komersial, bagi mewujudkan ‘travel bubble’ ke Indonesia.

“Delegasi Malaysia sekali lagi diwajibkan menjalani ujian sebaik sahaja tiba di lapangan terbang di Jakarta. Hanya individu yang neg4tif C0VID-19 sahaja akan dibawa terus ke hotel penginapan,” menurut kenyataan itu. Jika sebelum ini pelakon Sweet Qismina, menyinggung perasaan golongan pendidik dan kemudian membuat kenyataan memohon maaf kepada semua guru di Malaysia berikutan tindakannya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : https://www.hotfm.com.my/

Kes Harian Masih Lagi Tinggi. Sekali Perdana Menteri Tampil Umumkan Mesej Penting Dan Berita Baik Tentang Vaksin Covid 19.

Akhirnya setelah sekian lama menanti pengumuman kerajaan mengenai vaksin COVlD-I9, pihak kerajaan sebentar tadi mengumumkan berita baik untuk semua. Kerajaan akan memulakan roll-out pelaksanaan Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan mulai hujung bulan ini.

Diberi secara percuma. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sebanyak 80 peratus populasi negara ini atau 26.5 juta individu akan menerima vaksin ini yang akan diberikan secara percuma kepada rakyat Malaysia.

Menurutnya, program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan ini akan membabitkan tiga fasa. ”Fasa pertama akan membabitkan sejumlah 500,000 petugas barisan hadapan yang terdiri daripada petugas kesihatan dan petugas bukan kesihatan.

”Fasa ini amat penting untuk melindungi petugas barisan hadapan kita dalam memerangi pndemik COVID-I9. Fasa pertama program imunisasi ini dijadualkan tamat pada April,” katanya ketika sidang media khas sebentar tadi.

Manakala bagi fasa kedua pula, Muhyiddin berkata ia akan membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi dijangkiti COVlD-I9. ”Mereka ialah warga emas dan golongan rentan iaitu yang berusia 60 tahun ke atas, yang mengalami masalah morbiditi seperti pnyakit jntung, obsiti, diabetes dan tekanan bp tinggi. Golongan orang kelainan upaya turut termasuk di dalam fasa ini.

” Sebanyak 9.4 juta orang dianggarkan akan menerima vaksin di bawah fasa kedua ini, yang akan berlangsung mulai April hingga Ogos 2021,” katanya. Bagi fasa ketiga pula, kata beliau, baki penerima vaksin adalah golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas, yang akan bermula dari bulan Mei 2021 hingga Februari 2022.

” Fasa ini penting untuk membentuk perlindungan kelompok atau herd immunity dan seterusnya mengawal pndemik ini secara menyeluruh. ” Untuk memastikan program ini berjalan dengan lancar, teratur serta memudahkan orang ramai, lebih 600 pusat simpanan yang juga pusat pemberian vaksin akan dibuka di seluruh negara.

” Saya sudah mengarahkan pihak berkuasa supaya menggunakan pelbagai kemudahan termasuk fasiliti kesihatan awam dan swasta, stadium, pusat konvensyen, dewan orang ramai serta universiti sebagai pusat vaksinasi. ” Peruntukan di dalam Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 akan digunakan oleh Kerajaan untuk mengambilalih secara sementara dewan dan kemudahan yang lain bagi tujuan persediaan untuk melaksanakan Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan,” katanya.

Beliau berkata, Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan ini adalah program vaksinasi terbesar yang pernah dilaksanakan di negara ini. ” Justeru, saya menyeru dan mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama menggembleng tenaga dan segala sumber yang ada bagi menjayakan program ini.

” Anda semua boleh bersama-sama menghulurkan bantuan sama ada dari aspek perubatan dan bukan perubatan, khususnya aspek pendidikan kesihatan di pusat-pusat vaksinasi bagi menjayakan program ini. ” We are all in this together, and only together can we win. Lindung diri, lindung semua,” katanya.

‘Kerajaan tak tutup ekonomi, tolong balas dengan patuh SOP’

Muhyiddin Yassin sekali lagi mengingatkan orang ramai supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) mencegah penyebaran Covid-19 sebagai balasan keputusan kerajaan mempertimbang keputusan untuk tidak menutup sepenuhnya sektor ekonomi.

Kata perdana menteri, semasa peningkatan kes yang begitu tinggi sekarang, kerajaan sedar kaedah paling berkesan untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 adalah dengan melakukan perintah berkurung sepenuhnya atau menutup hampir seluruh sektor ekonomi.

Namun, pada masa sama, katanya, kerajaan juga sedar langkah itu akan memberi kesan amat negatif terhadap ekonomi negara dan kehidupan rakyat sehingga akan menyebabkan banyak perniagaan gulung tikar dan orang ramai hilang pekerjaan.

Kerana itulah, kata Muhyiddin, kerajaan mengambil pendekatan “berimbang”, iaitu membenarkan juga sektor ekonomi perlu untuk terus beroperasi sambil pada masa sama melaksanakan SOP ketat untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 yang sudah pun berada di dalam komuniti.

“Kerajaan mendengar pandangan anda dengan tidak menutup ekonomi semasa perintah kawalan pergerakan (PKP). “Jadi tolong balas langkah ini dengan patuh betul-betul pada SOP supaya kita dapat pastikan kegiatan perniagaan dan perdagangan terus bergerak dan pada masa yang sama membantu memutuskan penularan Covid-19 di tempat kerja dan dalam masyarakat,” katanya lagi.

Dalam gelombang ketiga Covid-19 yang melanda Malaysia sejak 1 Okt tahun lalu bilangan jangkitan kes baru melonjak ke angka empat digit dalam tiga bulan kebelakangan ini. Bilangan kes baru mencatatkan angka empat digit secara berturut-turut setiap hari sejak awal Dis 2020 sehinggalah ke hari ini.

Sumber:hmetro

Kes Masih Lagi Mencatatkan 4 Angka. Sekali Doktor Ni Tampil Buka Mulut Cerita Pengalaman Yang Tak Dapat Dilupakan Masa Merawat Pesakit Positif Covid 19 Di Unit Rawatan Rapi.

Tepat setahun lalu, Malaysia mencatat kes pertama Covid-19 dan pada 17 Mac negara dikejutkan apabila wabak itu pertama dengan penyakit pernafasan. Pada masa ini, negara secara konsisten mencatatkan jangkitan empat angka setiap hari, dengan angka pemergian keseluruhan sebanyak 689 yang pergi menghadap illahi setakat 25 Januari.

Bagi doktor seperti Dr Engku Naim Nasir, angka-angka ini lebih daripada sekadar statistik kerana ia mengingatkannya kepada individu yang telah sembuh dan orang-orang yang telah pergi menghadap illahi ketika bawah jagaannya di unit rawatan rapi Hospital Sungai Buloh.

Engku, salah seorang doktor terawal yang ditugaskan di Unit rawatan rapi hospital ini sejak sakit itu melanda. Engku berkongsi beberapa saat yang paling tidak dapat dilupakan ketika bersama pesakit dalam wawancara dengan KiniTV baru-baru ini.

Antaranya, pengalaman merawat seorang pesakit warga emas berusia 70 tahun. “Apabila dia datang mendapatkan rawatan keadaannya sudah memburuk. “Saya katakan kepada pesakit itu: Pak cik, saya nak tolong pak cik, nak tolong selamatkan pak cik.

“Tetapi pesakit itu menjawab: Tak apa, masa saya sudah sampai, saya memang sudah patut pergi menghadap illahi,” katanya. Pesakit itu kemudian menghembuskan nafas terakhir. Kata Engku, memerhatikan pesakit pergi menghadap illahi akibat Covid-19 merupakan detik sukar bagi dirinya kerana mereka tidak ditemani oleh ahli keluarga atau rakan mereka ketika melalui saat-saat akhir.

Dengan jumlah kes yang berada pada tahap membimbangkan, dia berkata sistem penjagaan kesihatan mungkin tidak akan dapat menampung pesakit jika trend semasa berterusan. “Jika kes Covid-19 terus meningkat saya bimbang sistem kesihatan kita tidak mampu menanganinya lagi.

“Saya bimbang, jika kita mungkin akan menjadi seperti Itali,” katanya. Pakar bius itu menjelaskan keadaan di negara Eropah tersebut apabila pesakit terbiar pergi menghadap illahi tanpa mendapat rawatan kerana kekurangan doktor dan sistem kesihatan sudah berada pada tahap genting.

Dari Disember 2020 ke Januari 2021, pesakit di unit rawatan rapi meningkat dua kali ganda daripada sekitar 110 kes menjadi lebih daripada 250 kes. Jumlah kes aktif juga meningkat daripada sekitar 18,000 menjadi 43,000 dalam jangka masa yang sama. Engku kini merupakan pensyarah UiTM dalam bidang anestesia dan rawatan intensif. Dia juga terlibat dalam penyediaan Hospital UiTM untuk menguruskan pesakit Covid-19.

sumber : awani

Kes Positif Covid 19 Masih Kekal 4 Angka. Terkini Saintis Beri Amaran Covid 19 Boleh Buat Lelaki Jadi Mandul. Sekali Ini Respon Dari Dr Noor Hisham Buat Warganet Terkedu.

Kuala Lumpur: Kajian perlu dijalankan terlebih dahulu sebelum dapat mengesahkan jika jangkitan Covid-19 berisiko menyebabkan kemandlan pada lelaki kerana virus terbabit berupaya mengurangkan kuantiti dan kualiti sperma.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu menjalankan lebih banyak kajian lagi berhubung perkara itu. “Kita perlukan banyak lagi kajian untuk mengesahkan perkara terbabit,” katanya kepada Harian Metro, hari ini.

Terdahulu pihak saintis memberi amaran jangkitan Covid-19 berisiko menyebabkan kemandlan pada lelaki kerana virus itu berupaya mengurangkan kuantiti dan kualiti sperm4. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Open Biology, penyelidik menggariskan kesan membimbangkan kepada pasangan yang pernah dijangkiti Covid-19 untuk mendapatkan anak.

Menurut kajian itu, sistem pembiakan lelaki disimpulkan sebagai sasaran utama paling berpotensi mendapat jangkitan Covid-19 yang disokong oleh beberapa bukti awal dan mengurangkan tahap kesuburan seseorang itu. Laporan awal turut menunjukkan kemungkinan penularan Covid-19 secara seksual boleh menyebabkan komplikasi pada pasangan dijangkiti.

Ramai Yang Tak Puas Hati Bila Kerajaan Tak Wajibkan Pelajr Yang Nak Kembali Ke Kampus Untuk Buat Ujian Saringan Covid 19. Mengejutkan Sampai Ada Yang Komen Macam Ni.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa pelajar universiti yang ingin kembali ke kampus atau pelajar yang tinggal di asrama tidak diwajibkan untuk membuat ujian saringan Covid-19, lapor Astro AWANI.

Dalam sidang media menteri tersebut, difahamkan hanya pelajar yang bergejala sahaja yang perlu menjalani ujian saringan swab test terbabit. Namun, ramai warganet dilihat tidak bersetuju dengan keputusan tersebut sebab sekarang ni ramai yang positif virus korona namun tidak menunjukkan sebarang gejala. Keputusan terbabit telah dikritik teruk oleh warganet di Twitter.

Difahamkan, kalau ujian Covid-19 tidak diwajibkan sebelum balik ke kampus universiti atau asrama masing-masing, ramai risau kalau perkara yang berlaku lepas Pilihan Raya Negeri Sabah tahun lalu iaitu kenaikan kes positif Covid-19 akan berulang kembali. Betul jugak tu, ramai yang tak bergejala sekarang ni kan.

Ada juga warganet yang berpendapat bahawa mungkin kerajaan tak wajibkan pelajar untuk buat swab test sebab taknak bebankan pelajar dengan kos ujian tersebut. Ada betulnya jugak tu, harga swab test pun bukannya murah kan. 

Selain itu, untuk memudahkan kerja semua orang, ada juga yang mencadangkan agar kos ujian saringan Covid-19 tersebut ditanggung oleh pihak universiti dengan menggunakan yuran pengajian yang dibayar oleh pelajar.

Terkini Ismail Sabri Umumkan Pelajar Boleh Berambut Panjang Bila Persekolahan Dah Bermula. Rupa Rupanya Ini Punca Pelajar Dibenarkan Berambut Panjang.

PUTRAJAYA: Hampir lima juta murid sekolah di seluruh negara dibenarkan berambut panjang apabila memasuki semula not institusi pendidikan of bawah Kementerian Pendidikan. Kelonggaran tersebut menurut Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, turut dipersetujui oleh pihak kementerian tersebut hasil mesyuarat diadakan baru-baru ini.

“Walaupun ada murid yang berambut panjang, mereka dibolehkan masuk macam biasa tnpa dikenakan tlndakan oleh guru disiplin,” katanya dalam sidang akhbar di kementeriannya hari ini. Langkah khas itu ujar beliau, susulan semua operasi kedai gvnting rambut diarahkan ditutup ek0ran pelaksanaan kembali Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) yang bermula kelmarin.

Beliau bagaimanapun memberi jaminan bahawa keputusan penutupan atau pembukaan semula premis itu akan ditetapkan Kementerian Kesihatan selepas penilaian temp0h dua minggu. Menteri Kanan Pendidikan, Dr. Mohd. Radzi Md. Jidin melalui sidang akhbar pada 12 January lalu mengumumkan sesi bersemuka sekolah di negeri-negeri terlibat PKP bermula 8 Mac ini.

Sementara negeri yang dikenakan PKP Bersyarat (PKPB) from PKP Pemulihan (PKPP) dapat mula his itu pada 20 January in the kecuali murid di tingkatan 2 in 3 masih secara atas talian. Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, Majlis Keselamatan Negara (MKN) sedia pertimbang operasi kedai gvnting rambut dan salun setelah mendapat nasihat Kementerian Kesihatan.

“Begitu juga kedai cerm1n mata yang dibenarkan dibuka setelah Persatuan optometri ada buat rayuan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,” katanya. Namun, operasi kedai itu tertakluk prosedur operasi standard (S0P) amat ket4t dan jika gagaI mematuhinya, pihak penguat kuasa kementerian tersebut boleh mengarahkan premis ditutup.

Menyentuh advan ada institusi pengajian tinggi in sekolah tertentu mengenakan syarat pelajar buat ujian sw4b dengan kos ditanggvng sendiri, beliau berkata ia tldak boleh dibuat. “Arahan sebelum masuk ke kampus atau asrama bagi duduki peperiksaan hanya untuk pelajar yang bergejaIa sahaja perlu ujian itu, bukannya semua kena wajib,” tegas Ismail Sabri.

Ditanya wartawan apakah sector pengilangan automotif boleh ditarik balik daripada senarai perkhidmatan yang tldak boleh beroperasi, beliau berkata ia bukan ditentukan oleh MKN. Sebaliknya, beliau menjelaskan bahawa perkara itu akan diumumkan sendiri Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali tidak lama lagi. Ia susulan tindakan secara Mengejut oleh kementerian itu mengeluarkan sector pengilangan automotif secara tiba-tiba pada 14 January selepas dua hari dibenarkan 0perasi semula.

Sumber: UTUSAN

Baru Semalam Pihak Kerajaan Umumkan Pkp Dan Pkpb Hari Ni Kerajaan Umumkan Berita Gembira Pula Untuk Rakyat. Rupa Rupanya Ini Berita Yang Diumumkan.

PUTRAJAYA: Pembayaran fasa kedua Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0) akan dilaksanakan bermula 21 Januari ini. Fasa kedua BPN 2.0 akan diberikan kepada 11.06 juta penerima merangkumi 10.6 juta penerima BPN sedia ada serta 460,000 penerima baharu dengan jumlah bayaran keseluruhan RM2.38 bilion.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata bayaran BPN fasa kedua ini dipercepatkan disebabkan pelaksanaan kembali Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP).

Beliau berkata, kerajaan sentiasa komited untuk memastikan bantuan yang diperuntukkan sampai kepada mereka yang disasarkan bagi menjamin kesejahteraan rakyat. Semakan kelulusan, katanya boleh dibuat mulai 15 Januari 2021 di https://bpn.hasil.gov.my.

“Bagi penerima kategori B40, bayaran akan dikreditkan ke dalam akaun bank bermula 21 Januari ini makala kategori M40 pula bermula 25 Januari 2021. “Bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank pula, pembayaran akan dibuat mulai 25 Januari 2021 di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

BSN akan mengeluarkan panduan SOP dari semasa ke semasa. “Penerima di Sabah dan Sarawak tanpa akaun bank pula, pembayaran akan bermula awal Februari sehingga 1 April 2021 di lokasi yang bakal diumumkan akhir bulan ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, BPN 2.0 adalah sebahagian daripada Kerangka Inisiatif Tambahan, Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (KITA Prihatin) bernilai RM10 bilion yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 23 September 2020.

Beliau berkata, BPN 2.0 disalurkan melalui dua fasa pembayaran, iaitu pada Oktober 2020 dan Januari 2021. “Secara keseluruhannya, jumlah penerima BPN 2.0 merangkumi 11.06 juta penerima terdairi daripada 5.82 juta individu bujang dan 5.24 juta penerima isi rumah dengan jumlah bayaran serta peruntukan keseluruhan sebanyak RM7.18 bilion,” katanya.

Ramai yang sudah mula memohon i-Sinar, keluaran Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang dibuka sebelum ini. Umum sedia maklum, semalam kerajaan telah membuka permohonan i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi Kategori 2 kepada semua ahli yang terjejas pendapatan akibat penularan Covid-19.

Namun, kini dilihat ramai pihak tidak bertanggungjawab menunggu peluang untuk mengambil kesempatan atas kesulitan orang ramai! Jika sebelum ini pihak terbabit menawarkan pelbagai aplikasi atas talian pengeluaran wang akaun KWSP, kali ini modusnya berbeza pula. Hari ini, tular di laman sosial foto iklan Permohonan i-Sinar Kategori 3 dibuka pada 13 Januari 2020.

Bagaimanapun, KWSP tampil mengesahkan itu adalah PALSU! Berwaspada dengan informasi berkenaan. KWSP juga mengingatkan ahlinya, Permohonan i-Sinar Kategori 3 tidak pernah wujud. “Dapatkan informasi sahih berkenaan i-Sinar yang dikemas kini dari semasa ke semasa melalui i-Sinar Online dan media sosial rasmi KWSP. AWAS! Itu semua palsu dan merupakan sindiket licik pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menipu dan mengaut keuntungan dengan cara mudah.

Sumber : SINAR+ / transformasipw

Ini Yang Rakyat Tunggu Tunggu. Kwsp Beritahu Dokumen Dan Cara Sebenarnya Untuk Rakyat Bagi Untuk I Sinar Kategori Dua. Rupanya Ini Je Dokumen Yang Diperlukan.

SEMUA maklum, i-Sinar merupakan kemudahan untuk Ahli KWSP yang terjejas dalam tempoh krisis Covid 19 bagi membantu mereka untuk meneruskan kelangsungan hidup. Bagi mereka yang mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30 peratus dan ke atas sejak 1 Mac 2020 atau tiada caruman KWSP sekurang-kurangnya dua (2) bulan berturut-turut semasa permohonan, anda boleh memohon pengeluaran i-Sinar Kategori 2 yang telah dibuka bermula hari ini.

Kategori 2 ini adalah untuk ahli yang belum mencapai umur 55 tahun, mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas (ini termasuklah jumlah gaji, elaun dan elaun kerja lebih masa) sejak 1 Mac 2020.

Dokumen sokongan sebagai bukti pengurangan pendapatan keseluruhan

Slip/ Penyata gaji SEBELUM pengurangan pendapatan keseluruhan (gaji, elaun tetap, elaun kerja lebih masa, elaun lain, tidak termasuk bonus dalam tempoh 12 bulan daripada tarikh permohonan.Slip/ Penyata gaji SELEPAS pengurangan pendapatan keseluruhan (gaji, elaun tetap, elaun kerja lebih masa, elaun lain, tidak termasuk bonus antara bulan April 2020 sehingga bulan permohonan.

Notis Pengesahan Majikan berkenaan pem0tongan gaji dan/atau elaun dan/atau tuntutan kerja lebih masa; DAN/ ATAU Dokumen sokongan lain yang membuktlkan pengurangan pendapatan seperti penyata bank. Anda perlu ingat, TANPA d0kumen sokongan, permohonan anda tidak dapat diproses sepenuhnya.

Dokumen ini perlu anda muat naik sebelum 30 Jun 2021 bagi memudahkan proses seterusnya.

Tarikh semakan kelulusan dan bayaran

Bagi Kategori 2, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.

Pembayaran selebihnya akan dibuat secara bulanan mengikut jumlah dan tempoh permohonan anda. Bayaran akan dibuat mengikut kaedah bayaran pilihan anda sama ada secara Pengkreditan Terus (DC) ke akaun bank atau Arahan Bayaran (PO) yang perlu diambil di cawangan KWSP pilihan anda setiap kali menerima bayaran. PO ini hanya boleh ditunaikan di Bank RHB.

Bagi melancarkan urusan permohonan, anda digalakkan untuk mendaftar nombor telefon bimbit anda di cawangan atau kios KWSP dan mengemas kini maklumat melalui aplikasi atau portal i-Akaun. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Kredit : SinarHarian

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.