Menang pelakon komedi TV terbaik di ASA22, Noorkhiriah luah rasa syukur terima anugerah

Umum kita kenali dengan pelakon wanita ini. Noorkhiriah bersyukur di atas kemenangan pada malam ASA 2022.Malam pertama penganjuran Anugerah Seri Angkasa 2022 (ASA22) menyaksikan sebanyak 38 anugerah disampaikan dalam majlis yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa, Putrajaya (PICC) pada malam Sabtu.

Dalam senarai penerima anugerah itu, pelakon Hilal Azman dinobatkan sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Drama TV Terbaik menerusi drama Amanat, manakala kategori wanita pula menjadi milik Nabila Huda menerusi drama Jeti. Kategori Pelakon Komedi TV Terbaik turut mencuri tumpuan apabila trofi itu menjadi milik pelakon Noorkhiriah menerusi drama Madu yang disiarkan di saluran TV Okey.

Mengulas kemenangannya itu, Noorkhiriah berkata ia merupakan satu penghargaan yang cukup bermakna sepanjang penglibatan sebagai anak seni. “Kali terakhir saya menang anugerah pada 2011. Ini amat bermakna buat saya sebagai pelakon. Belum ada rezeki untuk filem tapi untuk drama TV sudah cukup. “Saya pun tak sangka menang sebab pesaing hebat malam ini. Anugerah ini jadi pembakar semangat untuk terus berlakon,” katanya kepada mStar.

Penganjuran ASA22 kali ini bertemakan Kemuncak Kecemerlangan sempena sambutan Jubli Emas anugerah tersebut. Sebanyak 72 kategori iaitu 43 kategori TV, 22 kategori radio dan masing-masing satu Anugerah Khas Juri dan Tokoh Anugerah Seri Angkasa. Pemenang membawa pulang trofi berserta wang tunai RM5,000.

ASA2022 berlangsung selama dua hari.

ASA22 malam pertama dihoskan oleh Awal Ashari dan Jeed Zulkefli. Antara penyanyi yang membuat persembahan adalah Nikki Palikat, Idayu, Salma Asis, Naqiu, Azlan & The Typewriter, Stacy dan Akim. Malam kemuncak anugerah ini akan berlangsung pada Ahad dengan penyampaian 34 kategori utama yang memberi pengiktirafan kepada penerbitan rancangan televisyen. Sumber, mstar