Kaum hawa perlu alert rutin penjagaan kulit harian, Ini antara rutin penjagaan kulit seharian buat wanita

Tahukah anda bulan yang paling mulia di antara semua bulan datang lagi. Keberkatan yang menjadi hadiah utama pada Ramadan ini perlu direbut. Dalam keghairahan itu, jangan lupa untuk memberi perhatian kepada penjagaan kulit tubuh juga. Hidrasi adalah masalah utama yang sering berlaku pada bulan Ramadan. Untuk atasinya, banyakkan minum air putih. Di samping itu, perhatikan juga penampilan anda kerana bulan Ramadan bukan alasan untuk bermalas-malas. Rutin kecantikan perlu diteruskan. Walaupun anda sibuk dengan menguruskan rumah tangga, tentunya anda tidak mahu kelihatan terabai di hadapan suami dan untuk ke tempat kerja. Beberapa tip di bawah boleh dijadikan panduan.

Kelembapan Kulit

Memandangkan kadar pengambilan air berkurangan, melembapkan diri di bahagian luaran adalah lebih penting. Gunakan buih pembersih badan yang mempunyai kadar lembapan tinggi dan usai itu, gunakan losen badan. Produk yang menggunakan minyak semula jadi dan mentega seperti minyak kelapa dan shea butter memberi impak sempurna berbanding losen biasa. Gunakannya pada tubuh dan kaki untuk mendapatkan kulit yang halus dan lembut.

Bebas Bau Badan

Apa kata anda gunakan pewangi semula jadi untuk tubuh? Selain menggunakan deodoran, penggunaan jus lemon juga boleh mengelakkan daripada timbulnya bau badan. Lemon mempunyai antiseptik terbaik, antibakteria dan anti-odor. Ia mengurangkan bau peluh dan meninggalkan haruman lemon yang segar pada tubuh. Kulit Halus, jika anda ingin bebas dari bulu halus, waxing adalah jalan terbaik. Biarpun ia menyakitkan tetapi ia berbaloi kerana anda tidak perlu mencukurnya setiap tiga hari kerana waxing akan memperlahankan pertumbuhan bulu-bulu halus.

Face Mask dan Pengelupasan

Yogurt asli adalah helah terbaik untuk perawatan wajah. Yogurt terkenal dengan kelembapan yang ada padanya, malah ia juga memberi kelegaan pada kulit, menegang dan cara terbaik untuk pengelupasan. Solekan, warnai wajah dengan solekan biarpun minimalis. Secara asasnya, gunakan bedak asas, pemerah pipi, maskara dan pengilat bibir untuk tampil sederhana tetapi masih menawan. Rehatkan Rambut, hampir setiap hari rambut menjadi ‘mangsa’ pencemaran dan bahan kimia. Sesekali, rehatkan rambut daripada sebarang produk. Masker rambut seminggu sekali untuk mengekalkan kesihatan rambut. Anda juga boleh menggunakan masker dari tanah liat agar minyak berlebihan dan kotoran pada rambut boleh dibersihkan.

Hias Kuku

Pada waktu siang, banyak kerja-kerja rumah boleh diselesaikan sehingga boleh menyebabkan tangan menjadi kasar. Pada waktu malam, rawatan lebih tertumpu pada bahagian tangan. Tidak perlu krim atau peralatan merias, cukup sekadar losen yang memberi lembapan secukupnya. Palitkan setompok kecil losen pada kuku dan kutikel. Keesokan harinya, ketika anda bangun untuk sahur, kulit tangan dirasakan lebih lembut dan halus. Sumber, nona