Mudahkan urusan ibu bapa nak beribadat, sepanjang bulan Ramadhan Masjid Wilayah sediakan khidmat jagaan kanak kanak

Ramai ibu bapa yang mahu menunaikan solat tarawih berjemaah di masjid namun susah untuk mereka berbuat demikian sebab tiada yang boleh jaga anak-anak mereka ketika solat. Namun, jemaah-jemaah di Masjid Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur tak perlu risau kerana pihak masjid tersebut telah menyediakan perkhidmatan jagaan kanak-kanak. Menurut Instagram rasmi Masjid Wilayah Persekutuan, perkhidmatan jagaan anak-anak jemaah atau dipanggil Program Tarbiatul Aulad itu disediakan secara percuma dari jam lapan malam hingga 10 malam sepanjang bulan Ramadan bermula 11 Mac sehingga 5 April ini (25 Ramadan).

Perkhidmatan tersebut membolehkan jemaah-jemaah yang membawa anak-anak dapat solat tarawih dengan tenang kerana anak-anak mereka akan dijaga dengan baik oleh petugas-petugas. Difahamkan, hanya kanak-kanak berumur 1 hingga 6 tahun sahaja yang akan dijaga di pusat jagaan masjid itu. Difahamkan juga, anak-anak boleh bermain bermacam-macam permainan yang disediakan di situ termasuklah aktiviti mewarna dan ibu bapa tak perlu risau ketika solat tarawih sebab ada orang dewasa iaitu petugas yang jaga.

Pusat jagaan kanak-kanak itu terletak di ruang legar tingkat 2, Anjung C masjid, jadi kawasan anak-anak bermain tidak akan mengganggu orang yang sedang menunaikan solat. Namun, ibu bapa diingatkan untuk ambil anak-anak mereka tepat jam 10 malam sebab kalau lambat ambil melebihi jam 10 malam, cas sebanyak RM10 akan dikenakan. Bagus Masjid Wilayah ni, mudahkan urusan ibu bapa untuk beribadat dengan tenang ketika Ramadan ini. 

Sumber: Lobak Merah. PERHATIAN, Pihak kami tidak akan ber tanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggung jawab anda. Sementara itu, anda boleh baca juga kisah kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.