Salahkan sekeliling atas kegagalan sendiri, risau tengok bila ada pelajar yang salahkan sikap guru dan peraturan di sekolah

“Kami bukan pemalas tapi…” Kebelakangan ini, tular di media sosial mengenai sikap dan persepsi remaja mengenai alam persekolahan sehingga mencetuskan kebimbangan dalam kalangan warganet. Ia dapat dilihat apabila ada dalam kalangan mereka menyatakan diri bukan pemalas, sebaliknya sikap para pendidik telah membuatkan mereka bertindak sedemikian. Meskipun ia sekadar konten dimuat naik di platform TikTok, namun… Continue reading Salahkan sekeliling atas kegagalan sendiri, risau tengok bila ada pelajar yang salahkan sikap guru dan peraturan di sekolah

Terkini menteri pendidikan umumkan kantin sekolah buka seperti biasa sepanjang bulan Ramadhan

Umum mengetahui, umat Islam di Malaysia bakal menyambut bulan Ramadan pada Selasa 12 Mac ini dan hari ini juga, pelajar-pelajar sekolah memulakan sesi persekolahan baru. Terbaru, dalam satu kenyataan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata sesi persekolahan bagi tahun 2024 sudah pun berjalan namun kantin sekolah masih lagi beroperasi seperti biasa meskipun ianya jatuh pada bulan… Continue reading Terkini menteri pendidikan umumkan kantin sekolah buka seperti biasa sepanjang bulan Ramadhan

Anak anak pergi sekolah sampai kena ejek, Ali Puteh hilang sabar dengan warganet yang buat cerita tak betul tentang dia

Pelawak dan usahawan, Ali Puteh hilang sabar apabila warganet terus menerus mengecam dan memfitnahnya berikutan kemelut yang berlaku antara dirinya dengan kakak ipar, Nor Hidayah Amzah yang masih berlarutan hingga ke hari ini.  Menerusi siaran langsung di TikTok, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan tidak mampu menahan air mata kerana kesal dengan tomahan yang… Continue reading Anak anak pergi sekolah sampai kena ejek, Ali Puteh hilang sabar dengan warganet yang buat cerita tak betul tentang dia

Ada ibu bapa yang rasa terbeban bila pihak sekolah minta bayaran tinggi untuk adakan majlis perpisahan untuk raikan murid tahun 6

Seperti kebiasaan, untuk meraikan murid-murid tahun 6 yang bakal meninggalkan sekolah, pihak sekolah akan mengadakan majlis perpisahan ataupun jamuan. Pun begitu, segelintir guru dan sekolah yang terlalu mengikut trend ketika mengadakan jamuan ini membuatkan ada segelintir daripada ibu bapa yang mengeluh berikutan harga yang dikenakan terlalu mahal. Menurut laporan, ada antara ibu bapa terpaksa meminta anak… Continue reading Ada ibu bapa yang rasa terbeban bila pihak sekolah minta bayaran tinggi untuk adakan majlis perpisahan untuk raikan murid tahun 6

Published
Categorized as Viral Tagged

Tahun depan dah mula hantar Bilal ke sekolah, Neelofa luah rasa kecewa sebab tak dapat akses cctv di sekolah

Selebriti dan usahawan terkenal, Neelofa meluahkan rasa kecewa berikutan pihak pengurusan sekolah anaknya tidak membenarkan ibu bapa mengakses video daripada kamera litar tertutup (CCTV) di sekolah. Menerusi hantaran yang dimuat naik di Instagram Story (IG), Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd Noor berkata anak sulungnya bakal memulakan sesi persekolahan pada minggu hadapan. Namun apa… Continue reading Tahun depan dah mula hantar Bilal ke sekolah, Neelofa luah rasa kecewa sebab tak dapat akses cctv di sekolah

Terkejut bila dapat tahu anak berusia 8 tahun ada duit sebanyak RM1.5k, rupanya ini cara anak dia buat duit

Menyimpan duit sememangnya amalan yang baik dan sering diterapkan oleh ibu bapa kepada anak-anak sejak kecil. Kalau korang ingat zaman sekolah dulu, pastinya kita akan ‘sorok’ atau simpan duit belanja untuk membeli sesuatu, baik permainan yang dijual di perhentian bas, buku cerita yang dijual di sekolah atau lain-lain. Pun begitu, seorang ibu baru-baru ini terkejut… Continue reading Terkejut bila dapat tahu anak berusia 8 tahun ada duit sebanyak RM1.5k, rupanya ini cara anak dia buat duit

Published
Categorized as Viral Tagged

Ank umur 8 tahun menangis balik dari sekolah, rupanya kawan dekat sekolah ejk sebab adik kurang upaya

Tular satu video memaparkan seorang anak kecil berusia dalam lingkungan 8 tahun yang menangis teresak-esak selepas pulang dari sekolah. Menerusi hantaran dimuat naik ibunya yang dikenali sebagai Yusrina Yusoff, dapat dilihat anaknya yang bernama Chenta itu menangis teresak-esak dan begitu kecewa dengan ejekan rakan sekolah yang mengatakan adiknya cacat. “Mereka cakap adik cacat, pastu kaki… Continue reading Ank umur 8 tahun menangis balik dari sekolah, rupanya kawan dekat sekolah ejk sebab adik kurang upaya

Murid kena bayar RM5 seorang, ibu bapa bengang bila jamuan raya sekolah ank hidang makanan dalam besen je

Sempena meraikan Hari Raya Aidilfitri, sepanjang bulan Syawal ini banyak open house mahupun jamuan raya yang diadakan termasuklah di institusi seperti sekolah dan sebagainya. Ia adalah masa di mana para pelajar serta guru bergaul mesra dan merasa pelbagai juadah hari raya yang disediakan secara potluck ataupun ditempah khas oleh pihak sekolah. Pun begitu, baru-baru ini tular di Instagram @/mynewshub yang memaparkan… Continue reading Murid kena bayar RM5 seorang, ibu bapa bengang bila jamuan raya sekolah ank hidang makanan dalam besen je

Setiap hari ank menangis tak nak pergi sekolah, sekali ibu nekad bawa pergi balai polis

Gara-gara enggan ke sekolah, seorang ibu ‘mengertak’ dengan membawa anak lelakinya ke sebuah balai polis dipercayai terletak di satu daerah di Sarawak baru-baru ini. Seorang pengguna aplikasi TikTok, @abellascentzhq memuat naik video kejadian lucu tersebut memaparkan kanak-kanak bernama Aydeen yang memakai baju pra-sekolah itu ‘disoal siasat’ oleh seorang anggota polis di luar balai. Lebih menarik perhatian apabila anggota… Continue reading Setiap hari ank menangis tak nak pergi sekolah, sekali ibu nekad bawa pergi balai polis

Yuran sekolah ank RM500, pakcik ni tak kesah kerja sebagai pengutip sampah asalkan ank dapat pendidikan yang lebih baik

Hari ini, masuk hari ke empat sesi persekolahan bagi tahun 2023 berlangsung. Dalam minggu ini, ibu bapa dan guru masih lagi sibuk menguruskan yuran pendaftaran serta buku anak-anak. Murid-murid pun masih lagi dalam sesi menyesuaikan diri dengan waktu dan suasana persekolahan. Masih ada lagi yang meragam dan seronok bertemu rakan-rakan baru. Namun di sebalik hilai tawa dan senyuman manis… Continue reading Yuran sekolah ank RM500, pakcik ni tak kesah kerja sebagai pengutip sampah asalkan ank dapat pendidikan yang lebih baik