Tiap kali raya mesti rendang daging dan ayam, Sekali sekali cuba lah rendang berlainan pula

Apabila bulan Syawal menghampiri, mesti ramai di antara kita sudah pun merancang apa yang ingin dimasak dan apa yang perlu disediakan. Lagi-lagi mak-mak kita, semua benda mesti kena on point. Betul tak. Masyarakat kita sinonim dengan juadah ketupat atau lemang dan rendang pada hari raya, raya macam tak jadi kalau tak ada dua hidangan tu. Biasanya, kita… Continue reading Tiap kali raya mesti rendang daging dan ayam, Sekali sekali cuba lah rendang berlainan pula

Tak kisah duduk di bazar berniaga, Kini Hazama dan isteri berniaga Asam Laksa di Bazar

Penyanyi Hazama dan isterinya, Genervie Kam mengambil inisiatif untuk meneruskan perniagaan Asam Laksa yang dijalankan sejak Perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lalu. Menurut Hazama, tidak ada apa yang perlu dimalukan dalam usaha mencari rezeki untuk menambah pendapatan keluarga.“Alhamdulillah, sejak masuk fasa endemik ini kerja dah ada cuma masa PKP dulu kita cuba meniaga dan sambutannya… Continue reading Tak kisah duduk di bazar berniaga, Kini Hazama dan isteri berniaga Asam Laksa di Bazar

Makin meriah lah raya kita, Kini Hael berganding dengan Dolla hasilkan lagu raya

Tahukah anda saban tahun, bagai sudah menjadi tradisi buat penyanyi dan juga komposer popular, Hael Husaini untuk tidak ketinggalan muncul dengan lagu raya baharu. Tidak sekadar membikin lagu raya, malah setiap tahun Hael pasti mencipta kelainan agar lagu raya dendangannya menjadi sebutan peminat muzik. Sebelum ini Hael atau nama sebenarnya, Hal Husaini Razmi, 34, pernah… Continue reading Makin meriah lah raya kita, Kini Hael berganding dengan Dolla hasilkan lagu raya

Anda mesti akan rindu nak buat benda ni, Ini perkara yang akan kita lakukan sehari sebelum raya

Tak sabar rasanya balik ke kampung, bayangkan jika dua tahun tidak dapat pulang ke kampung, apatah lagi untuk menikmati suasana berbuka puasa atau menyambut hari raya bersama keluarga.Sedih bukan? Perit, kecewa, kesal, semua ada!Namun itulah pengorbanan kita semua sepanjang dua tahun bagi memastikan fasa endemik tercapai. Hasilnya? Tahun ini kita semua boleh berbangga apabila akhirnya… Continue reading Anda mesti akan rindu nak buat benda ni, Ini perkara yang akan kita lakukan sehari sebelum raya

Kaum hawa wajib tahu hukum memakai wangian berlebihan. Ini antara sebabnya

Umum lagi kita ketahui memakai haruman seperti minyak wangi ini merupakan antara kesukaan kaum wanita mahupun kaum lelaki. Sama ada ianya bertujuan untuk menghilangkan bau badan, ingin kelihatan lebih bergaya, menaikkan keyakinan diri ataupun sebab-sebab lain, memakai minyak wangi sememangnya dapat mempengaruhi individu tersebut. Tetapi tahukah anda hukum pakai minyak wangi bagi seorang wanita dalam… Continue reading Kaum hawa wajib tahu hukum memakai wangian berlebihan. Ini antara sebabnya

Rupanya kaum perempuan lebih mudah sakit kepala berbanding lelaki, Ketahui sebabnya

Perhatian kepada semua kaum suami, anak dan bapa di luar sana, jangan buat perkara yang boleh sebabkan golongan wanita dalam keluarga anda sakit kepala. Ini kerana sebuah kajian dari Universiti Sains dan Teknologi Norwegian telah mendapati bahawa kaum Hawa adalah lebih mudah kena sakit kepala berbanding orang lelaki, lapor Mail Online. Sekumpulan penyelidik mendapati enam peratus… Continue reading Rupanya kaum perempuan lebih mudah sakit kepala berbanding lelaki, Ketahui sebabnya

Lebih baik makan dahulu bila tibanya waktu berbuka, Agar tenang fikiran sewaktu solat

Umum lagi kita ketahui ramadhan adalah bulan yang diwajibkan ke atas semua umat Islam untuk berpuasa sebagaimana firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 183: Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.” Puasa itu menahan diri dari lapar, dahaga dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula waktu… Continue reading Lebih baik makan dahulu bila tibanya waktu berbuka, Agar tenang fikiran sewaktu solat

Enak dan mudah tapi senang dapat sakit, Ini kumpulan makanan proses dan cara pemprosesannya

Umum memang kita ketahui bahawa makanan diproses dan makanan segera sudah menjadi kebiasaan dalam kalangan masyarakat. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan 70 peratus kematian di seluruh dunia pada hari ini adalah disebabkan Penyakit Tidak Berjangkit (NCD). NCD termasuklah penyakit berkaitan kardiovaskular, kans3r, sakit pernafasan dan diabetes yang disebabkan oleh diet dan gaya hidup tidak sihat. Pakar… Continue reading Enak dan mudah tapi senang dapat sakit, Ini kumpulan makanan proses dan cara pemprosesannya

Mahu cari kerja tapi kehilangan Sijil Pelajaran Malaysia. Ketahui lang mudah mendapatkannya

Tahukah anda untuk memohon pekerjaan, kebiasaannya majikan akan meminta sijil-sijil berkaitan dengan latar belakang pelajaran orang yang memohon. Antara dokumen yang akan diperiksa adalah salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Namun begitu, bagaimana pula jika sijil SPM kita sudah lama hilang? Nak cari, memang susah nak jumpa. Nak buat baharu di pejabat kerajaan, prosesnya terlalu lama… Continue reading Mahu cari kerja tapi kehilangan Sijil Pelajaran Malaysia. Ketahui lang mudah mendapatkannya

Published
Categorized as tips Tagged ,

Turki guna cara berhasil curi tumpuan kanak kanak ke Masjid, Ramai warganet memuji tindakan tersebut

Umum lagi sudah kita ketahui mengajak ahli keluarga terutama kanak-kanak ke masjid atau surau sering dianggap menyusahkan bagi segelintir masyarakat, tapi lain pula di Turki di mana mereka berusaha mencari idea untuk memeriahkan masjid dengan kedatangan kanak-kanak. Warganet berharap banyak masjid di Malaysia dan Indonesia dapat ikut cara seperti di Turki Kunci Rahsia Tarik Kanak-Kanak… Continue reading Turki guna cara berhasil curi tumpuan kanak kanak ke Masjid, Ramai warganet memuji tindakan tersebut